![]() |
![]() |
|
|
|
|
|
|
|||
|
|||
|
Domnule Cristian, m-ati binedispus. E putin spus, de fapt eram pe jos de ras. Bun, fratele Eugen are un tic verbal cu asertiunile alea pertinente, subscrise sau nu (si altii au ticurile lor: ma uit la mine), de care e bine sa fie facut haz CONSTRUCTIV, spre indreptare. Insa esenta a ce spune nu e deloc de lepadat....
Pt. d-nii Eugen, Catalin, Cristian, Ioan Cezar (participantii esentiali la acest dialog) dar nu numai pentru ei: - ce parere aveti de ideea creatiei continue? Repet, NU "God-aided evolution", NU evolutionism cu miros de tamaie. Ca sa fiu clar, dau un citat din Cineva Care ne priveste pe toti, pana in rarunchi, inclusiv in acest moment: "Tatal Meu lucreaza, si Eu deasemenea lucrez". Cum interpretati versetul, din perspectiva procesului de "tinere in fiinta de catre Dumnezeu" si devenire a Universului, viu si neviu? Va multumesc, Cu respect. |
|
|
|||
|
|||
|
Citat:
Apropo de pământ, foarte mult m-a mișcat o vorbă spusă de părintele Galeriu citându-l parcă pe sfântul Grigorie Plama: La începutul Creației, „Pământul era gravid de rațiunile (Logosul) dumnezeiești”. Eu, în schimb, nu sunt sigur că am dreptate în ceea ce am enunțat mai sus, poate că din punct de vedere teologic sau filosofic greșesc. Dacă cineva sesizează asta, îl rog să-mi spună. Last edited by N.Priceputu; 04.10.2012 at 16:04:45. |
|
|
|||
|
|||
|
Citat:
|
|
|
||||
|
||||
|
Citat:
Asa cum spuneam si in postrea anterioara si cum bine ati sublinitat si dvs, ratiunea umana este "inchistata" in gandirea spatio-temporala. De aceea ratiunie, sensurile duhovnicesti "sunt nebunie pentru omul firesc" (care refuza conlucrarea cu harul duhlui Sfant). Citat:
Doamne ajuta. Har si pace sa ne daruiasca Domnul Iisus Hristos.
Pr. Arsenie Boca: "In mintea stramba si lucrul drept se stramba"; "Sa-ti feresti capul de frig si de prostie!"; "Mustrarea invinge, dar nu convinge"; "Bobul lui de grau se preschimba in taciune, iar el se crede grau nedreptatit"; Last edited by Eugen7; 04.10.2012 at 17:07:14. |
|
|
|||
|
|||
|
Citat:
Domnul a creat ceva real, nu este vorba doar de o lume imaginativa. Chiar si daca vorbim de lumea nemateriala, ingerii desi nu au corp fizic sunt ceva real. La fel si lumea materiala, e ceva ce a fost creat in cele sase zile ale creatiei, impreuna cu legile. Si aici e adevarat, dupa cum a dorit Dumnezeu, poate aici era neintelegerea. Domnul bineinteles ca poate crea oricand, se spune ca sufletele sunt create de El. |
|
|
|||
|
|||
|
Dar și eu am vorbit de ceva real, nu imaginar. Sau poate de realitatea în care se transformă imaginația lui Dumnezeu (poate îndrăznesc prea mult). În orice caz, ideea ar fi că Dumnezeu nu a creat și apoi S-a retras din lume, ci că lucrează continuu, după cum a și spus-o, creând mereu.
|
|
|
|||
|
|||
|
Citat:
Daca am inteles bine tu spui ca recreaza lumea tot timpul, ceea ce nu e corect. Citeste te rog la pronie. |
|
|
|||
|
|||
|
Ceea ce vreau eu să spun, de fapt, este că rațiunea lui Dumnezeu, adică Logosul, este prezentă în toate cele pe care le-a creat. Materia însăși, în ultimă analiză, se pare că este „nimic”, e lipsită de consistență, particulele subatomice se pare că au doar energie, fără masă, așa cum sunt fotonii (care n-au masă decât în mișcare). Asta face să bănuim (sau să înțelegem) că în ultima ei adâncime materia nu există în sine, fiind o vibrație energetică, din voia și rațiunea dumnezeiască (cam așa ceva spunea Petre Țuțea).
Această rațiune care face bobul de grâu să încolțească și spicul să crească, care face ca toate să existe cu ordine și sens, nu e altceva decât Logosul, Dumnezeu-Cuvântul, prin Care toate s-au făcut. Nu că El S-ar afla substanțial în cele materiale spun, ci că lumea poartă pecetea rațiunii dumnezeiești și prin ea există, crește, se transformă, devine. Înțelegând așa, ne dăm seama că Dumnezeu este mult mai aproape de noi decât ne închipuim de obicei, fiindcă toate prin El există și în toate este El. |
|
|
|||
|
|||
|
Citat:
Din ce e alcatuita materia la nivelul cel mai de jos nu stiu nici oamenii de stiinta. Una din teorii e teoria stringurilor ( e doar o teorie, nu e acceptata ca evoutionismul), care spune ca materia e formata din vibratii. E tot o teorie din imaginatie. |
|
|
||||
|
||||
|
Citat:
In asentimentul celor de mai sus doresc sa precizez: Materia are "doua moduri de existenta": substanta caracterizata prin masa si camp caracterizat prin energie. Conversias reciproca a "celor doua moduri de manifestare a existentei" materiei este "cuprinsa" intr-o "simpla" ecuatie: E=m*c^2. Despre "realitatea existentiala" a particulelor subatomice (mecanica cuantica):Dualitatea «unda-particulă» rămâne o problemă de actualitate întrucât fenomenele de măsura la nivel cuantic se lovesc pe deplin de modul de percepție (cognitie intelectuala umana) al realități la nivel macroscopic. Pentru a ieși din impas, au fost propuse câteva soluții precum, «Interpretarea de la Copenhaga» prin care se susține ca fizica cuantică nu descrie realitatea în ea însăși ci tot ce se poate cunoaște despre realitate». Doamne ajuta. Har si pace sa ne daruiasca Domnul Iisus Hristos.
Pr. Arsenie Boca: "In mintea stramba si lucrul drept se stramba"; "Sa-ti feresti capul de frig si de prostie!"; "Mustrarea invinge, dar nu convinge"; "Bobul lui de grau se preschimba in taciune, iar el se crede grau nedreptatit"; Last edited by Eugen7; 05.10.2012 at 12:26:34. |
![]() |
| Tags |
| creatie, darwin, evolutie, habotnici, maimute |
|
Subiecte asemănătoare
|
||||
| Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
| CREATIE sau EVOLUTIE? | C.tin | Teologie si Stiinta | 550 | 30.09.2017 18:36:17 |
| Teoria Big-Bang-ului il exclude pe Dumnezeu din Creatie | neica_nimeni_altul | Teologie si Stiinta | 59 | 27.11.2012 13:25:23 |
| creatie sau evolutionism? | codana | Generalitati | 11 | 15.09.2010 20:10:27 |
| Crezi in evolutie? | radugherasim | Teologie si Stiinta | 680 | 07.03.2010 20:25:54 |
| Evolutie sau involutie? | silverstar | Generalitati | 34 | 17.02.2007 23:09:45 |
|
|