![]() |
![]() |
|
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Firea creata de Dumnezeu nu este pusa harului. Harul nu este supraadaugat firii (din cate stiu, asta este o supozitie occidentala care nu este acceptata in ortodoxie). Daca ar fi numai pentru marii asceti rugaciunea continua, nu ar fi vorbit sfantul Pavel despre ea, cred. Din cate am inteles eu, rugaciune nu inseamna doar sa spui cuvinte catre Dumnezeu, ci si o atitudine a intregii vieti intoarsa spre Dumnezeu, o daruire a intregii fiinte ('cum se spune la liturghie, 'ca noi insini, unii pe altii si toata viata noastra lui Hristos Dumnezeu sa o dam'). Or aceasta daruire nu este incompatibila cu viata de om casatorit cu copii. Daruim si jertfim celuilalt, partenerului, si copiilor. Acestea tot acte de rugaciue pot fi, daca sunt traite in dragoste adevarata si in credinta.
|
|||
|
|||
![]()
Iarasi o relativizare a sfinteniei apostolilor, Fani? Nu cred ca e posibil.
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Nu am relativizat spusele lui.
|
|||
|
|||
![]()
Nu cred că este opusă, dar este inferioară așa cum ceea ce e trecător e inferior netrecătorului, cum creatul e inferior necreatului. Nu putem învia dacă rămânem oameni ai firii. Firea nu e rea, dar trebuie transfigurată, înviată. Și, după cum ai spus în continuare, ea poate fi transfigurată aducând-o ca ofrandă lui Dumnezeu și oamenilor, din iubire.
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Deci daca firea poate si trebuie sa fie transfigurata, atunci poate fi transfigurata si viata oamenilor casatoriti in aceeasi masura ca viata calugarilor. Dar altfel. Sunt cai diferite.
|
|||
|
|||
![]()
Cu siguranță poate fi și trebuie transfigurată și viața oamenilor căsătoriți. Și, evident, sunt căi diferite către același Dumnezeu. Soțul crește dacă-și iubește soția dumnezeiește, cu dragostea lui Hristos (tinzând către asta), monahul e mai îndrăzneț, alegându-și ca partener al iubirii pe însuși Hristos, renunțând la orice mijlocire omenească. Poate de aceea spunea părintele Stăniloae că monahii pot înainta, totuși, mai sus decât mirenii.
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
M-aș feri să compar monahismul cu căsătoria. Ambele sunt căi către Cristos. Punct. Spune Evanghelia (citez din memorie): să nu se uite cel ce mănâncă la cel ce nu mănâncă. Adică: nu fă comparație. Oricum, chemarea vine de la Dumnezeu, noi nu avem nici un merit, afară de acela de a răspunde chemării lui Dumnezeu. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
|
![]() |
|
![]() |
||||
Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
Poate deveni abstinenta o problema? | teodoraianys | Generalitati | 110 | 21.09.2013 20:09:21 |
Cine da lui isi da, cine face lui isi face | spre_rasarit | Generalitati | 0 | 11.10.2011 13:18:21 |
Cine poate face o religie unica pe tot pamintul?? | Mihai36 | Generalitati | 14 | 28.07.2011 19:42:24 |
Educație sexuală în școli iar | Iustin32 | Generalitati | 21 | 28.09.2009 21:30:02 |
|