Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Morala Crestina
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 12.10.2012, 23:23:15
ovidiu b.
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Mosh-Neagu Vezi mesajul
Ca orice subiect legat de sex, aduce polemica si dezbinare si va sfarsi printr-un scandal si dusmanii mai mult sau mai putin fatise. Si nu se merita, frate Cezare.
Citat:
Faptul ca am acceptat sa o punem pe "ordinea de zi" ne da mare bataie de cap si oricum nu reusim decat sa ne certam intre noi! Iar asta este o mare pierdere, chiar daca cearta s-ar isca doar intre doua persoane!...
Nu înțeleg de ce dacă două persoane au idei diferite trebuie să vedem imediat războiul, disputa, cearta? Oare nu avem nimic de învățat din aceste "certuri", "polemici", "dispute"? Dăm lecții și cădem în propiile "lecții". Vedem totul ca pe un război. Păi dacă mintea și inima noastră acolo le avem...asta și vedem (polemica, dușmănia). Apropo se pare că ai citit numai o parte din poziția lui Cezar. Se pare că pe cea cu privire la folosirea prezervativului ai omis-o. Sau nu ai vazut-o. Iartă-mă dacă greșesc...

ps: au mai postat și alți useri cam aceleași idei, se pare că nu sunt bune, dacă nu sunt în concordanță cu propiile noastre idei.
Reply With Quote
Vechi 12.10.2012, 23:50:55
ioan cezar
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de catalin2 Vezi mesajul
Nu, raspundeam mesajului lui Cezar. Daca cineva se apuca sa bata pe altcineva pe strada si tu ii spui sa inceteze inseamna ca il judeci? Daca tie ti-a placut acel mesaj si doar la mine ai gasit judecata nu mai am nimic de adaugat.
Poate mai privesti din cand in cand si in oglinda. S-or fi pus paianjenii pe ea...
Reply With Quote
Vechi 12.10.2012, 23:59:45
ovidiu b.
Guest

Implicit

Frumos link ai frate Cristi în semnătura ta. Ce dar am primit de la Dumnezeu, prin acest părinte. Cuvinte vii, ziditoare și lucrătoare, ce valoare inestimabilă ne-a lăsat acest părinte (puterea exemplului, scrieri, pictură). Din păcate mulți nu-l cercetăm în deajuns pe acest părinte, dar ușor îl atacăm. Păi de ce? Că el a spus păcatului pe nume? Că el a atins și a vorbit direct despre acest subiect atât de sensibil, despre acest păcat al desfrâului din sânul familiei. De ce mulți nu sunt de acord cu el? Este ușor de explicat, dar să nu intrăm în amănunte pentru a nu da prilej unor noi "polememici" sau "războaie".

Despre link-ul asta e vorba: Parintele Arsenie Boca-Taina Iubirii

Last edited by ovidiu b.; 24.09.2013 at 17:11:55.
Reply With Quote
Vechi 13.10.2012, 00:12:51
ovidiu b.
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de catalin2 Vezi mesajul
Pe mine nu ma intereseaza prea mult subiectul, nu tine de invatatura de credinta ci mai mult de ortopraxie. Din pacate Cezar remarc atitudinea, limbajul si judecarea drastica, specifica celor ce au conceptii ecumeniste. De cand sunt pe forum unii cu aceste conceptii au procedat tot timpul asa pe forum.
Catăline am o întrebare. În afară de tine e vreunul pe aici pe forum care să nu fie ecumenist?

Last edited by ovidiu b.; 13.10.2012 at 00:17:10.
Reply With Quote
Vechi 13.10.2012, 00:20:16
zaharia_2009's Avatar
zaharia_2009 zaharia_2009 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 05.07.2009
Locație: Romania
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de ovidiu b. Vezi mesajul
Catăline am întrebare. În afară de tine e vreunul pe aici pe forum care să nu fie ecumenist?
Suntem putini ortodocsi de dreapta credinta (si nu este un pleonasm , deoarece ortodoxia care are macar un cuvint strain in ea , nu mai este ortodoxie !) pe forum , chiar f. putini, dar suntem !

Astazi ecumenismul se invata si se propovaduieste mascat in scolile teologice !
Vechi 13.10.2012, 00:31:43
ioan cezar
Guest

Implicit

Citat:
Subscriu pentru acest fragment al mesajului tau, frate Cezar. Pentru restul insa, raman la concluzia ca te lasi prea mult framantat de "gura lumii". Lasandu-ne provocati sub aceasta forma, involuntar ne alaturam lor, chiar daca avem cu totul alte convingeri.
"Iubeste si fa ce vrei!" Orice gand rau, inclusiv asupra dusmanului nostru, spunea cineva pe un alt topic, citand din sfintii parinti, este similar cu a-I da peste mana lui Dumnezeu. Si-apoi de ce n-am ierta, frate Cezare? Oare ei sunt supra-oameni si n-au voie sa fie inselati? Au cumva in intentie gandul nedisimulat de a ne face rau sau de a ne pune in mod intentionat, nervii la incercare? Dar chiar de-ar fi asa, desi ma indoiesc sincer, cum facem noi fata acestei lectii la care suntem supusi? Ce invata ei de la noi, daca noi de la ei suntem incredintati ca nu avem ce invata?
Eu am cerut in cateva randuri sa fim mai retinuti la acest capitol extrem de delicat, considerand ca acest topic nu are in sine nimic (sau aproape nimic) ziditor. As zice dimpotriva... Ca orice subiect legat de sex, aduce polemica si dezbinare si va sfarsi printr-un scandal si dusmanii mai mult sau mai putin fatise. Si nu se merita, frate Cezare. Oricum NU POTI schimba nimic, acolo unde ai vrea tu. Dumnezeu se chinuie demult, si inca mai are de furca!...
Iarta-ma, frate!
Moshule, tupeistii care se falesc pe forumul asta de cand am intrat si eu, in urma cu vreo doi ani, nu sunt dusmanii mei. Eu nu am dusmani, nici nu dusmanesc pe nimeni, slava lui Dumnezeu! Iar daca e sa pomenesc totusi de dusmani, apoi voi numi slabiciunile mele, patimile mele si dracii. Iata dusmanii mei!
Sunt doar, pentru mine, asa cum ii cunosc din experienta mea pe forum, indivizi cu serioase probleme de caracter, care nu se mai satura sa isi etaleze saracia si sa isi trambiteze atitudinile kgbiste. Gorilele lui Ceausescu sunt simple animale de companie pe langa specimenele astea.

Iata ca eu m-am saturat de nesimtirea lor agresiva!
Si in ciuda multor apeluri si incercari de a dezvolta si altfel de raporturi, in ciuda plecarii capului (pe care am crezut ca e potrivit sa o fac), ei tot in stilul lor o tin.
N-ai sa vezi niciodata pe nesimtitii astia sa isi ceara iertare dupa vreo greseala, sa recunoasca justetea unui argument al oponentului, sa plece fruntea, sa aplaude o reusita a unui coforumist cu care se afla in vreo disputa de idei etc.
Se tin mereu in galceava si in demonstrarea pana in panzele albe a imaginatei lor infaibilitati si corectitudini.
Te urmaresc ani la rand (cum au patit-o altii) cu cate o vorba scoasa din textele tale (poate ai mai spus si prostii, iar daca nu ai spus, au ei grija sa rastalmaceasca), te citeaza in cele mai nepotrivite moduri, te santajeaza afectiv, se folosesc de tine in disputele lor necinstite cu altii, iti scot ochii pana in mormant si daca s-ar putea, chiar si dupa... Apoi, culmea subumanitatii, iti spun ca le esti prieten (si subliniaza "prietenul meu") si frate, te lauda, te ciugulesc, vorbesc de cele sfinte cu tine, se dau in citate din Parinti s.a.m.d. Pare incedibil ca exista astfel de specimene pe care eu le calific drept subumane.

Am inclinat fruntea, cugetul si vorba de multe ori in fata arogantei si magariei lor. M-am retras la tacere de multe ori, calcindu-mi pe inima si facindu-ma pres. Doar se vor rusina si vor cugeta un strop si la ei insisi.
As fi facut-o in continuare, daca mai aveam vreo urma de nadejde ca foloseste la ceva.
Dar nu mai am speranta. Pur si simplu am ajuns la capatul rabdarii si iata, nu mai voiesc sa las neobrazarea lor sa treaca nestingherita pe ulita larga. Cine se cred coconasii astia?
Cum de le permiteti sa se lafaiasca pe aici spurcind ba pe unul, ba pe altul, cu insistenta si totata lipsa de omenie?

De aceea am spus ce am spus, cu manie, e drept.
Pozitia lor distructiva a tulburat multe topicuri si a scarbit pe multi dintre forumistii care au pus suflet aici, de-a lungul vremii. Sa ii amintesc eu pe cei care s-au retras, din pacate, in urma atacurilor abjecte ale acestor ipochimeni?

Moshule, imi ceri sa vorbesc frumos si decent despre ei??????
Nu mai vreau, nu mai pot, nu mai cred deloc ca e cazul.
Cred ca a sosit de mult momentul sa spuna cineva lucrurilor pe nume. Si iata, imi asum eu aceasta si o spun.

Cand am intrat prima data pe forum, cativa oameni m-au avertizat ca voi avea de suportat multe magarii din partea unor impostori. Nu stiam la ce se refereau acei oameni, pe care am vazut ca multi ii pomenesc acum, cu regret...
Acum stiu. Acum am aflat in ce consta avertismentul lor.
Aceleasi persoane care au tulburat apele in trecut, fac si astazi tulburare si dezbinare.
Eu m-am hotarat sa le spun raspicat punctul meu de vedere, cat voi mai sta pe forum, daca voi mai sta.

Accept ca omul greseste, ca se insala, ca mai rataceste etc. Accept fara mari probleme, accept chiar cu larga inima intrucat asa e firea noastra omeneasca, predispusa la greseala.
Dar nesimtirea si aroganta si ura si viclenia mizerabila, si linsul si umblatul cu trasul sforilor si prostirea in fata... ei bine asta nu mai accept. Si regret ca am acceptat pana acum. Am gresit. M-am facut partas, din foarte slaba vigilenta, la magaria unor oameni fara caracter. Dumnezeu sa ma ierte ca am fost orb si foarte prost. Si las, deosebit de las...

Cati oameni cu inima mare si cu mintea luminata s-au scarbit si au plecat, s-au retras, au facut pasul inapoi din pricina acestor politai ai forumului? A caror contributie la intelegerea lucrurilor si la buna atmosfera, e fix aceeasi cu contributia oricarui politai si gardian.

Parintele Steinhardt atragea atentia in Jurnalul Fericirii ca, atunci cand ai de-a face cu astfel de canalii, nu merge sa fii sincer, sa iti ceri iertare etc. Ci sa schimbi placa, radical!
Iata, a venit vremea sa aplic ceea ce m-au ajutat acesti indivizi grobieni sa inteleg din cuvintele Parintelui. E singurul lucru pentru care, azi, le mai multumesc.

P.S. Isi mai aminteste cineva cand unul dintre forumistii mult indragiti a refuzat sa faca parte dintr-un grup de rugaciune pe motivul ca nu se poate ruga impreuna cu unul dintre cei aflati pe lista?
Acum il inteleg inca o data mai bine pe acel forumist si, desi nu mai scrie pe forum de-o vreme, sper ca totusi citeste si primeste acum multumirile mele pentru marturisirea aceea publica. Ar fi trebuit sa luam cu totii aminte!

Last edited by ioan cezar; 13.10.2012 at 00:34:31.
Reply With Quote
Vechi 13.10.2012, 00:33:44
ovidiu b.
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de zaharia_2009 Vezi mesajul
Astazi ecumenismul se invata si se propovaduieste mascat in scolile teologice !
Dureros, dar adevărat. De aici se explică și bursele la școlile din Apus, unde teologii sunt "virusați".

Last edited by ovidiu b.; 13.10.2012 at 01:12:40.
Reply With Quote
Vechi 13.10.2012, 06:42:41
tabitha's Avatar
tabitha tabitha is offline
Senior Member

Data înregistrării: 06.04.2011
Locație: usa
Implicit ne-ai promis un "va urma"

Citat:
În prealabil postat de Mihailc Vezi mesajul
Pentru a pune capăt controverselor sterile cu unii colegi de forum, o să încerc să fac câteva precizări de ansamblu asupra poziției, în mod vădit ingrate, adoptate de subsemnatul pe acest forum.

Am spus că o să încerc, deoarece observ că e foarte dificil pentru unii dintre noi să citească în mod corect și onest exprimarea unei atitudini în propriul ei sistem de referință.

Într-un studiu de teorie a lecturii, Umberto Eco observa că majoritatea cititorilor manifestă o tendință de a compensa subiectiv aparenta incompletitudine a unui text cu o contribuție proprie prin care lectorul încearcă să-și lămurească, cu mijloacele culturale din dotare, fapte și idei lăsate deliberat în suspensie de autor. Consecința aceste carențe de percepție este o înțelegere (auto)falsificată asupra mesajului, urmată de eroarea de opinie și, în caz că opinia este exprimată public, dispersia în cascadă a unei întregi suite de minciuni cu efect de infecție informațională asupra altora.

Din abundența de variațiuni a compensației subiective în lectura unui text, evidențiez doar două modele generice, foarte "bine reprezentate" pe forumul acesta:

1. Lectura de tip oglindă. Acest mod eronat de a citi este propriu persoanelor care sunt captive unui sistem închis de idei. Aceștia nu caută să înțeleagă ceea ce vrea să spună interlocutorul textual, ci urmăresc doar dacă mesajul lui încape, fără să rămână ceva pe dinafară, în propriul lor lagăr mentalitar. Dacă autorul are o credibilitate obligatorie, cum este cazul sfinților pentru unii creștini, textul este ajustat/amputat în așa fel încât orice detaliu care nu poate fi înghesuit în cămașa de forță a propriei înțelegeri să pară că-i nesemnificativ sau subordonat părții "arestabile". Protagoniștii acestei autoînșelări perceptive sunt oameni fragili care-și construiesc în timp un mic templu numai a lor, ticsit cu idoli mentali cărora le aduc constant jertfe și închinare la orice confruntare cu alteritatea, întrucât pentru ei mediul exterior este totuna cu haosul infernal al nesiguranței și a lipsei de sens. Partea proastă al acestui mod handicapat (în sens pur "tehnic", nu peiorativ) de relaționare cu semenii este faptul că victimele acestei erori fac eforturi uriașe să dea un sens universal micii lor religii individuale, fiindcă formele folosite în devoțiunea lor idolatră sunt adesea preluate dintr-o rețea vastă de informații care au realmente o relevanță universală, cum este Tradiția Bisericii.

(Întrerup aici postarea din criză de timp, dar revin.)
Mihai, ne mai tii mult pe jar pana sa scrii si continuarea?
Am asteptat, am asteptat, dar vad ca... nimic.

Mie una mi se parea foarte interesanta cazuistica propusa.
Reply With Quote
Vechi 13.10.2012, 06:45:52
Mihailc Mihailc is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.03.2008
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Miha-anca Vezi mesajul
Interesant! Te rog aprofundeaza.
Între timp polemica acidă la care am făcut trimitere s-a mai domolit, fără niciun rezultat, lăsând ringul liber pentru alte bătălii la fel de aprige și zadarnice.

De unde oare să mă apuc de aprofundat?
Înainte de altele, să vedem cine sunt susținătorii celor două puncte de vedere ireconciliabile. Apărătorul hedonismului (pesemne) moderat spre radical, un tânăr în floarea vârstei în care pulsează toate chemările naturii, culturii și afectivității, invitându-l să se înfrupte pe săturate din bunătățiile mundane ale vieții. De celaltă parte, o persoană pentru care zilele zburdălniciilor tinereții cronologice sunt mai degrabă trecute, natura și-a încetat presiunea, fericirile și nefericirile cer compensații simbolice pentru că s-au petrecut sau nu s-au petrecut, patimile se transferă, discret, de la trup la suflet, întrucât trupul nu mai corespunde rolului de instrument optim iar psyhe este un teren virgin, numai bun de colonizat și exploatat. În asemenea condiții, desfătarea se camuflează în forme mai platonice, aparent austere și favorabile ascetismului.
Un prim punct de convergență al celor două poziții opuse este captivitatea preopinenților în starea lor naturală. Al doilea, este căutarea disperată a justificării metafizice la instanțe cu autoritate, în care se reflectă mai puțin tendința spre o asceză a libertății, cât tributul plătit de fiecare propriei condiții existențiale. Apărătorul hedonismului este în postura celui care încearcă să convingă că repetatele sale înfrângeri în războiul nevăzut sunt de fapt victorii, iar partea susținătoare a austerității ireconciliabile poate fi caracterizată excelent de zicala "după război mulți viteji se-arată".

Pentru unii ca aceștia a scris Apostolul Pavel următoarele: "Când eram copil, vorbeam ca un copil, simțeam ca un copil; judecam ca un copil; dar când m-am făcut bărbat, am lepădat cele ale copilului." (1Corinteni 13:11).

Însă susținătorii extremelelor de care fac vorbire în postarea de față se încăpățânează, cu un pathos sofistic debordant, să susțină invariabil că:

- omul este o ființă căreia i se îngăduie o zburdălnicie infantilă pe tot parcursul vieții iar maturizarea este o erezie

- omul este o ființă datoare să se nască supermatură, bătrânicioasă chiar, fără să învețe nimic din naivitatea fermecătoare a copilăriei și a primei tinereți sau, altfel spus, fără să învețe nimic pe cont propriu.

Și o ultimă convergență a opuselor: ambele poziții se străduiesc să-L facă pe Dumnezeu responsabil pentru propriile lor aberații.

În încheiere vreau să vă împărtășesc o lecție primită de la maestrul meu cu ocazia unei convorbiri despre relația dintre bărbat și femeie întru Hristos. Referindu-se la experiența lui matrimonială de câteva decenii bune mi-a spus: "Privind înapoi și în prezent, pot să spun fără rezerve că Evanghelia are dreptate: vinul de pe urmă este mult mai bun decât cel dintâi (aluzie la nunta din Cana, relatată în Ioan 2: 1-10), dar n-aș fi putut să-mi dau seama de asta fără să gust din vinul de la început, ăla din care riști mereu să te îmbeți iar ce vine după aceea este o poșircă de proastă calitate, dacă Hristos nu e de față. În caz că iubirea supraviețuiește exprimărilor ei tumultoase și epuizante din tinerețe fără să fie devorată de ele, ai biruit și începi să simți în toată ființa ta cum "omul nostru cel din afară se trece, cel dinlăuntru se înnoiește din zi în zi" (2 Corinteni 4:16).

Last edited by Mihailc; 13.10.2012 at 07:18:25.
Reply With Quote
Vechi 13.10.2012, 08:41:46
Cornel Urs's Avatar
Cornel Urs Cornel Urs is offline
Senior Member

Data înregistrării: 27.05.2012
Locație: Miercurea Ciuc - Harghita
Implicit

Citat:
În prealabil postat de ovidiu b. Vezi mesajul
Catăline am o întrebare. În afară de tine e vreunul pe aici pe forum care să nu fie ecumenist?

catalin2 nu-mi pare ecumenist.
Reply With Quote
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Poate deveni abstinenta o problema? teodoraianys Generalitati 110 21.09.2013 20:09:21
Cine da lui isi da, cine face lui isi face spre_rasarit Generalitati 0 11.10.2011 13:18:21
Cine poate face o religie unica pe tot pamintul?? Mihai36 Generalitati 14 28.07.2011 19:42:24
Educație sexuală în școli iar Iustin32 Generalitati 21 28.09.2009 21:30:02