Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Morala Crestina
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 10.10.2012, 19:14:44
Miha-anca
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Fani71 Vezi mesajul
1. Nu mai stiu in care lucrare. Nu ma pasioneaza neaparat greselile sfintilor parinti ca subiect.. Dar a scris, asta o pot confirma si alti cunoscatori.
Iar sf. Grigore de Nyssa credea in apocatastaza, doctrina considerata ca eretica ulterior. Asta se poate citi de exemplu in lucrarea lui despe Invierea trupului.

2. Pai, mai bine ar fi sa intoarcem intrebarea: care sfant scrie 'eu vorbesc de la Duhul sfant, sa nu care cumva sa nu credeti ca ceea ce zic eu este adevarat ca Scriptura? Tocmai, ca sfintii aveau smerenie si nu pretindeau asa ceva. Cred ca ar fi socati sa vada cum sunt idolatizati de unii ortodocsi.

Traditia Bisericii ar trebui sa fie pentru noi ca aerul pe care il respiram, nu ca o sabie deasupra capului.
Ar trebui sa ne hranim cu aceste scrieri si prin darurile Duhului Sfant sa ne dezvoltam cu ajutorul lor discernamantul duhovnicesc, pentru a putea judeca in duhul Parintilor, nu a le copia pur si simplu spusele si a le aplica asa cum ni se pare noua ca ii intelegem.

Iti amintesc si ca in orice lectura este si o subiectivitate. O scriere teologica nu este inechivoca precum declaratia de impozit. Tu ai ales sa intelegi anumite lucruri, desi mai multi din cei de aici ti-au spus ca nu ai inteles bine.
Nu ar fi bine totusi sa vezi daca nu este ceva adevarat in ce incercam sa iti spunem?
Poate ti-ar ajuta sa citesti si alte comentarii ale parintilor, nu numai parintele Staniloae care este si destul de greu de citit.
Uite, de exemplu Romanides a scris o carte despre Pacatul originar si urmarile lui. Cred ca a fost tradusa si pe romaneste. Mai este si o carte de Panaiotis Nellas, 'Omul, animal indumnezeit'.
In ceea ce priveste casatoria ca mod de sfintire, sunt multe carti. Parintele Vasile Gavrila de exemplu, ca sa ramanem pe un teren neminat nu iti recomand autori din occident..
1. Daca nu stii in ce lucrare, macar nu mai face afirmatii din acestea la adresa Maicii Domnului, chiar punandu-le in gura Sf. Ioan Gura de Aur. Iti dai seama cu ce pacat te incarci? Te rog nu mai repeta acest lucru absolut nefondat, caci nu putea Sf. Ioan Gura de Aur sa spuna asa un neadevar despre Maica Domnului, care s-a invrednicit tocmai datorita curateniei sale sufletesti si trupesti sa devina Nascatoare de Dumnezeu.

2. Care sfant? De exemplu Sf. Apostol Pavel. Cum altfel s-ar fi putut include in Biblie parerea "personala" a apostolului?!?
Am dat de doua ori citatul din Sf. Ioan Gura de Aur, in care acesta explica acest lucru; deci nu e cazul sa reiau.

Fani, eu aici vin cu afirmatii si citate, nu cu bibliografie. Deci, daca ai citit ceva, care este interesant, te rog sa expui ideile, intrucat nu se stie daca acele carti sunt la indemana oricui. Mi-am notat autorii, dar nu stiu cand voi gasi cartile. Si apoi, nu conteaza cati afirma aceeasi idee. Ca sa mi-o insusesc trebuie sa ma si convinga.

Poate ca Pr. Staniloae este poate mai greu de citit, dar nu imposibil. Ceea ce imi place la acesta este, ca trateaza o problema in mod exhaustiv, la fel ca si Sfintii Parinti. Poate ca unii nu ii considera exhaustivi, nu este insa si parerea mea. Si fac aceasta afirmatie pentru ca am citit cate ceva din acesti autori bisericesti.
In rest, suflu si in iaurt, ca doar ne aflam in vremuri de apostazie, in care valorile s-au inversat.
Reply With Quote
Vechi 10.10.2012, 19:23:45
Miha-anca
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Mihailc Vezi mesajul
Nu trebuie să alergăm spre cealaltă. Între a justifica hedomismul prin Biblie și a apăra o evlavie superliteralistă ca normă generală și obligatorie, sunt mai multe asemănări decât deosebiri.
Interesant! Te rog aprofundeaza.
Reply With Quote
Vechi 10.10.2012, 21:38:43
Fani71 Fani71 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.04.2009
Locație: Bruxelles
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Miha-anca Vezi mesajul
1. Daca nu stii in ce lucrare, macar nu mai face afirmatii din acestea la adresa Maicii Domnului, chiar punandu-le in gura Sf. Ioan Gura de Aur. Iti dai seama cu ce pacat te incarci? Te rog nu mai repeta acest lucru absolut nefondat, caci nu putea Sf. Ioan Gura de Aur sa spuna asa un neadevar despre Maica Domnului, care s-a invrednicit tocmai datorita curateniei sale sufletesti si trupesti sa devina Nascatoare de Dumnezeu.

2. Care sfant? De exemplu Sf. Apostol Pavel. Cum altfel s-ar fi putut include in Biblie parerea "personala" a apostolului?!?
Am dat de doua ori citatul din Sf. Ioan Gura de Aur, in care acesta explica acest lucru; deci nu e cazul sa reiau.

Fani, eu aici vin cu afirmatii si citate, nu cu bibliografie. Deci, daca ai citit ceva, care este interesant, te rog sa expui ideile, intrucat nu se stie daca acele carti sunt la indemana oricui. Mi-am notat autorii, dar nu stiu cand voi gasi cartile. Si apoi, nu conteaza cati afirma aceeasi idee. Ca sa mi-o insusesc trebuie sa ma si convinga.

Poate ca Pr. Staniloae este poate mai greu de citit, dar nu imposibil. Ceea ce imi place la acesta este, ca trateaza o problema in mod exhaustiv, la fel ca si Sfintii Parinti. Poate ca unii nu ii considera exhaustivi, nu este insa si parerea mea. Si fac aceasta afirmatie pentru ca am citit cate ceva din acesti autori bisericesti.
In rest, suflu si in iaurt, ca doar ne aflam in vremuri de apostazie, in care valorile s-au inversat.
Anca, poae nu m-am facut inteleasa. Eu nu am zis despre Maica Domnului asa ceva, ci ca sf. Ioan Gura de Aur ar fi zis. Promit ca atunci cand o voi gasi referinta o voi da.
Exemplu nu l=am dat ca sa il denigrez pe acest mare sfant, ci ca sa arat ca si un mare sfant se mai poate insela.

Pai spune acolo sf. Pavel ca el nu se inseala? Nu inteleg argumentul tau.
Oricum, cu Scrittura e altceva. Eu vorbeam de sfintii parinti, care comenteaza scriptura, nu fac parte din ea.

Ai dreptate, ar trebui sa dau si citate din cartile de care vorbesc. Problema e ca nu am timp. Si Romanides il am in engleza, si pe hartie, deci nu pot copia usor. Dar daca o sa am timp zilele astea, o sa citez ce scrie despre chestiunea in discutie.
De multe ori, cartile la care am eu acces nu sunt pe romaneste. de asta este mai greu sa dau citate direct.
Si recunosc ca nu am o memorie prea buna pentru a gasi la cerere referintele.
Am tendinta sa integrez ce am citit si sa spun cu cuvintele mele. De multe ori simplific poate, defect de profesor la scoala.
Ai dreptate sa sufli in iaurt. Dar sa stii ca si tu faci interpretari, ca si ceilalti. deci si tu te folosesti in felul tau de darul de 'preot imparatesc' al fiecarui om botezat. Nu inseamna ca daca citezi, nu o faci.
Vechi 10.10.2012, 22:15:10
andreicosmovici andreicosmovici is offline
Member

Data înregistrării: 20.05.2008
Locație: Cluj-Napoca
Religia: Catolic
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Demetrius Vezi mesajul
Eu cred ca femeia nu are perioade de infertilitate.
In cadrul fiecarui ciclu, indiferent de lungimea acestuia, femeia are, grosso modo, o perioada de fertilitate, urmata de una de infertilitate, care se termina la urmatoarea menstruate. Aceasta însăși (perioada de menstruație) reprezintă o perioadă infertilă în proporție de 99,8%, într-o lungime variabilă (de la 4 la 6 zile, aprox, care se suprapun cu sangerarea). Sunt informatii cunoscute in detaliu, nu exista nici un dubiu asupra acestor realitati.

Ori, tocmai din această cauză mi-am pus întrebarea despre sensul pentru care, totuși, Dumnezeu a dorit să fie așa. Despre multe alte lucruri ne întrebăm sau ne minunăm, zicând: "Oare de ce a făcut Dumnezeu acest lucru în acest fel?". De ce, așadar, să nu extindem această întrebare și asupra alternanței de fertilitate și infertilitate din cadrul unui ciclu al femeii?
Reply With Quote
Vechi 10.10.2012, 22:51:58
Demetrius Demetrius is offline
Senior Member

Data înregistrării: 02.04.2012
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Fani71 Vezi mesajul
Anca, poae nu m-am facut inteleasa. Eu nu am zis despre Maica Domnului asa ceva, ci ca sf. Ioan Gura de Aur ar fi zis. Promit ca atunci cand o voi gasi referinta o voi da.
Exemplu nu l=am dat ca sa il denigrez pe acest mare sfant, ci ca sa arat ca si un mare sfant se mai poate insela...
Oricum ai suci-o este unul si acelasi lucru.
Sfintii Parinti au autoritate aproape ca si Scriptura pentru ca au trait conform cu ea si de aceea credinta ortodoxa se bazeaza si pe Sfintii Parinti si pe Scriptura.

P.S. Referinta aceea nu o vei gasi pentru ca nu exista; n-are rost s-o cauti.
Reply With Quote
Vechi 10.10.2012, 23:07:50
ioan cezar
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Mosh-Neagu Vezi mesajul
Frate Cezare, iar nu esti consecvent. Iarta-ma fiindca par ca stau cu lupa pe tine, desi stie Dumnezeu ca nu-i adevarat, dar chiar daca pe alocuri impartasesc aceleasi pareri cu tine, nu sunt totusi de acord cu reactia ta. Fiindca atitudinea ta este amplificata tot de sensibilitate, duritate, lipsa de rabdare si intelegere fata de cei mai "slabi" decat noi. Maica Siluana spunea la un moment dat "Spune-mi cum vorbesti despre femei, ca sa-ti spun ce fel de barbat esti!" Nu-i corect sa generalizam. Daca o femeie, la o suparare, ar incepe cu ce stim si mai ales cu ce nu stim noi despre barbati (adica nu numai "toti barbatii e porci" ca in general cu asta suntem si noi de acord)... probabil am considera ca acea femeie are o problema... La tine ceva nu "se aseaza" chiar corect in pagina cand spui

Dupa care minunata ta semnatura

Iarta-ma, frate, si nu ma intelege gresit. Vreau numai sa-ti spun ca din exterior, mesajul tau nu se deosebeste cu nimic de al acelor persoane, din punct de vedere ortodox, mai ales cand vorbim despre greata si detestare... Ma intreb ce oare le-a facut pe anumite sfinte cuvioase sa paraseasca lumea cu ale ei si sa aleaga pustia? Oare dispretul fata de barbati? Oare greata?
Mult timp mi-am atras antipatie in momentul cand ziceam cuiva ca nu e bine sa spuna "Am pretentia ca...", sau "Merit macar atata lucru!" Suntem ceea ce suntem, fie ca meritam sau nu, cat despre "pretentie", ce sa mai vorbim?...
Pai tocmai din acest motiv am pus si semnatura: pentru cazurile cand mi-o ia iritarea pe dinainte si imi acopera mesajul...
Fiind, asadar, constient ca uneori imi ies din pepeni. Ce sa fac..., mai am de lucru inca.
Multumesc pentru apostrofare! O primesc cum se cuvine sa fie primita mustrarea de la frati in credinta si nevointa crestina. Cu recunostinta, adica.
Reply With Quote
Vechi 10.10.2012, 23:16:56
cristiboss56's Avatar
cristiboss56 cristiboss56 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 16.12.2006
Locație: Oricare ar fi vicisitudinile zilelor și anilor,oricare ar fi durata lor,vine ora răsplatei:BRĂTIANU
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de ioan cezar Vezi mesajul
Pai tocmai din acest motiv am pus si semnatura: pentru cazurile cand mi-o ia iritarea pe dinainte si imi acopera mesajul...
Fiind, asadar, constient ca uneori imi ies din pepeni. Ce sa fac..., mai am de lucru inca.
Multumesc pentru apostrofare! O primesc cum se cuvine sa fie primita mustrarea de la frati in credinta si nevointa crestina. Cu recunostinta, adica.

"Ce inima ai avut, omule, cand ai facut aceasta
"
Cezar I.
Vechi 10.10.2012, 23:27:15
Mihnea Dragomir's Avatar
Mihnea Dragomir Mihnea Dragomir is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.02.2010
Locație: Ținuturile Loirei, Franța
Implicit

Citat:
În prealabil postat de andreicosmovici Vezi mesajul
Ori, tocmai din această cauză mi-am pus întrebarea despre sensul pentru care, totuși, Dumnezeu a dorit să fie așa. Despre multe alte lucruri ne întrebăm sau ne minunăm, zicând: "Oare de ce a făcut Dumnezeu acest lucru în acest fel?". De ce, așadar, să nu extindem această întrebare și asupra alternanței de fertilitate și infertilitate din cadrul unui ciclu al femeii?
Perioada de infertilitate este perioada de predominanță progesteronică. După cum arată însăși denumirea de "progesteron", este vorba de un hormon care pune organismul femeii în condiții optime pentru "prinderea", creșterea și dezvoltarea sarcinii (=gestației). Acest hormon produce numeroase efecte, care converg în direcția acestui scop. Spre exemplu, temperatura bazală a corpului femeii crește peste palierul de 37 de grade, pentru eficiența clocirii. Oricum femeile au dorință de căldură mai mare decât bărbații. Spermiilor le convin temperaturi mai joase, de aceea locul lor de formare este oarecum în afara corpului; dimpotrivă, oălor fecundate le convin temperaturi mai înalte. Uterul însuși suferă modificări în această perioadă, interiorul lui devine mai "stufos", mai "afânat", mai capabil să primească embrionul. Femeia devine mai susceptibilă la retenția de lichide (uneori, de exemplu, apare umflarea ciclică a picioarelor). Pe de altă parte, faza progesteronică o predispune spre mai multă irascibilitate, uneori fiind mai puțin dispusă spre actul matrimonial, deoarece organismul "presupune" că fecundația este în curs sau foarte recent constituită. Când lucrul acesta nu se întâmplă, are loc menstruația și ciclul se reia cu faza estrogenică.

Deci, venirea menstruației reprezintă, de fapt, eșecul unei sarcini. Cu fiecare ciclu, organismul se pregătește, cu răbdare și speranță, pentru o sarcină.

Acum înțelegem de ce Dumnezeu a așezat o perioadă naturală de infertilitate. În vederea sarcinii și nicidecum, așa cum ar putea sugera unii în mod empiric, în vederea contracepției.

In Christo,
M. Dragomir
medic de familie
atestat în planning familial.

www.catehism.com
http://regnabit.wordpress.com

Last edited by Mihnea Dragomir; 10.10.2012 at 23:31:15.
Reply With Quote
Vechi 11.10.2012, 06:42:58
Mihailc Mihailc is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.03.2008
Implicit

Pentru a pune capăt controverselor sterile cu unii colegi de forum, o să încerc să fac câteva precizări de ansamblu asupra poziției, în mod vădit ingrate, adoptate de subsemnatul pe acest forum.

Am spus că o să încerc, deoarece observ că e foarte dificil pentru unii dintre noi să citească în mod corect și onest exprimarea unei atitudini în propriul ei sistem de referință.

Într-un studiu de teorie a lecturii, Umberto Eco observa că majoritatea cititorilor manifestă o tendință de a compensa subiectiv aparenta incompletitudine a unui text cu o contribuție proprie prin care lectorul încearcă să-și lămurească, cu mijloacele culturale din dotare, fapte și idei lăsate deliberat în suspensie de autor. Consecința aceste carențe de percepție este o înțelegere (auto)falsificată asupra mesajului, urmată de eroarea de opinie și, în caz că opinia este exprimată public, dispersia în cascadă a unei întregi suite de minciuni cu efect de infecție informațională asupra altora.

Din abundența de variațiuni a compensației subiective în lectura unui text, evidențiez doar două modele generice, foarte "bine reprezentate" pe forumul acesta:

1. Lectura de tip oglindă. Acest mod eronat de a citi este propriu persoanelor care sunt captive unui sistem închis de idei. Aceștia nu caută să înțeleagă ceea ce vrea să spună interlocutorul textual, ci urmăresc doar dacă mesajul lui încape, fără să rămână ceva pe dinafară, în propriul lor lagăr mentalitar. Dacă autorul are o credibilitate obligatorie, cum este cazul sfinților pentru unii creștini, textul este ajustat/amputat în așa fel încât orice detaliu care nu poate fi înghesuit în cămașa de forță a propriei înțelegeri să pară că-i nesemnificativ sau subordonat părții "arestabile". Protagoniștii acestei autoînșelări perceptive sunt oameni fragili care-și construiesc în timp un mic templu numai a lor, ticsit cu idoli mentali cărora le aduc constant jertfe și închinare la orice confruntare cu alteritatea, întrucât pentru ei mediul exterior este totuna cu haosul infernal al nesiguranței și a lipsei de sens. Partea proastă al acestui mod handicapat (în sens pur "tehnic", nu peiorativ) de relaționare cu semenii este faptul că victimele acestei erori fac eforturi uriașe să dea un sens universal micii lor religii individuale, fiindcă formele folosite în devoțiunea lor idolatră sunt adesea preluate dintr-o rețea vastă de informații care au realmente o relevanță universală, cum este Tradiția Bisericii.

(Întrerup aici postarea din criză de timp, dar revin.)

Last edited by Mihailc; 11.10.2012 at 06:55:06.
Reply With Quote
Vechi 11.10.2012, 07:38:16
MihaiG MihaiG is offline
Banned

Data înregistrării: 24.04.2012
Locație: Timișoara
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Miha-anca Vezi mesajul
Omilii la Evanghelia după Ioan, cap. 21.
Reply With Quote
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Poate deveni abstinenta o problema? teodoraianys Generalitati 110 21.09.2013 20:09:21
Cine da lui isi da, cine face lui isi face spre_rasarit Generalitati 0 11.10.2011 13:18:21
Cine poate face o religie unica pe tot pamintul?? Mihai36 Generalitati 14 28.07.2011 19:42:24
Educație sexuală în școli iar Iustin32 Generalitati 21 28.09.2009 21:30:02