Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Dogmatica
Subiect închis

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 14.10.2012, 17:29:04
Dumitru73's Avatar
Dumitru73 Dumitru73 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.02.2010
Locație: București
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Eugen7 Vezi mesajul
P.S. Credinta nu se bazeaza pe fantezii (cred in Mos Craciun, sau cred in martieni)... ci credinta are ca scop cognitia, cunoasterea.
ce înțelegi prin " credinta are ca scop cognitia"?
Vechi 14.10.2012, 17:37:42
Dumitru73's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de ioan cezar Vezi mesajul
Asta de unde ai mai scos-o?
Tu ai fost de la inceput invatat? Te-ai nascut asa?
Iar daca acum te socoti bine infipt in solul dreptei credinte, ai uitat oare ce debitai in trecut?
Si oare tu esti Lumina care iti da oarecare sanse de intelegere?

Ca urmare, e posibil ca unii sa caute raspunsuri la intrebari care i-ar putea apropia de Biserica, de sfanta invatatura.
dar daca dau de tot soiul de furiosi care impun adevarul lor cu batele, ce sansa mai au cei bine intentionati sa ramana pe aici? Ca sa invete: ce anume?

Si uite-asa oamenii isi vad de drum, in timp ce unii se lafaie pe forum ca pe mosia lor personala, falfaind steaguri triumfaliste cusute din presupusele lor cunostinte, pe care de fapt nici nu le detin in sinea lor ci doar fac transportul unor fraze culese din carti, peste podul ignorantei proprii.

Cei ce sustin evolutionismul (cel putin deocamdata, macar ca or fi oameni tineri si inca nu s-a ostoit trufia tineretii in ei, iar soarele intelepciunii poate ca inca nu s-a ridicat suficient) s-ar putea sa aiba o inima si o vietuire mai curata decat fariseii care imbatrinesc in rau, in ura si desconsiderarea semenilor, dar care sustin creationismul.

Cunoaste Domnul mai bine pe fiecare dintre noi in parte!
am vrut să fac un comentariu mai larg, dar spun doar că mi-a plăcut comentariul.
Vechi 14.10.2012, 17:42:11
Dumitru73's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Demetrius Vezi mesajul
Daca Iisus Hristos S-a intrupat pana si in om, ce L-ar impiedica sa Se intrupeze in maimuta?
Veti fi de acord cu faptul ca maimuta nu-i "bolnava", nu pacatuieste.

Diferenta dintre maimute si oameni este ca oamenii pacatuiesc, altfel spus gandesc(aproape toti); daca ar fi sa cautam o fosila intermediara oare am cauta un schelet de maimuta care... a gandit? Sau un om care n-a pacatuit?
diferența e că maimuța nu are Legea.
dacă ar fi judecate după Legea data oamenilor ...
Vechi 14.10.2012, 18:12:49
ioan cezar
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Dumitru73 Vezi mesajul
am vrut să fac un comentariu mai larg, dar spun doar că mi-a plăcut comentariul.
Dumnezeu sa ne ierte si sa ne lumineze cu harul Lui, frate Dumitru...
Ce se mai grabesc unii oameni sa traga concluzii definitive in cestiunile stiintifice, nebagind de seama ca oamenii de stiinta sunt mereu scrupulosi si relativ neincrezatori in propriile lor sisteme cognitive, care raman mereu deschise la nou, la imbunatatire sau schimbare uneori radicala. Deschise, in definitiv, mereu la aportul insusi al lui Dumnezeu!
Un om de stiinta patimas si incapatinat sa demonstreze pana in panzele albe ca el si numai el detine "adevarul" nu e om de stiinta, ci nebun de balamuc. Cum de nu pricep asta cei ce contempla de pe marginea stiintei, nu imi dau seama...
Cum nu intelegem ca stiinta omeneasca este mereu o cunoastere aproximativa, indiferent de stralucitoarele ei dovezi si aplicatii practice, ingaduite sau de-a dreptul facute posibile de Insusi Dumnezeu Creatorul si Proniatorul.

Probabil cei fara "organul tainei" sunt incapabili, dominati fiind de "organul tinei", sa vada in cunoasterea stiintifica un reflex al dorului de Dumnezeu, fara de care nu exista de fapt nici un strop de viata duhovniceasca nicaieri sub soare.

Last edited by ioan cezar; 14.10.2012 at 18:17:05.
Vechi 14.10.2012, 18:23:03
ioan cezar
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Mosh-Neagu Vezi mesajul
Nu stiu unde sa pun link-ul de mai jos. Urmariti-l, va rog.
S-a intamplat in 1976 cand echipa exploratorului Jean-Pierre Dutilleaux a intrat pentru prima oara in contact cu tribul Toulambis(Papua, Noua Guineee). Prima data cand doua civilizatii separate aveau sa intre in contact una cu cealalta. Camera imortalizeaza neincrederea, scepticismul, teama si mai apoi curiozitatea...
Un crampei din istoria umanitatii!
http://www.videoman.gr/7402
Multumim Moshule, eu si Tudorica al meu, pentru minunata marturie documentara!
(Ehee, sunt multe altele care ar fi de vazut si auzit... Dar e mai confortabil sa ramanem inchisi in turnuletul nostru de comoditate si iluzii. Ne protejeaza de frica inceputului explorarii necunoscutului.)

Tudor mi-a zis (si ia drept cadou pentru tine vorba asta) ca "Tati, fricosii de a intra in jungla au frica si la rugaciune... nu ajung prea departe... Si mie mi-a fost frica prima data cand am urcat si nu mai stiam unde sunt, dar am fost linistit dupa aceea..."
Vechi 14.10.2012, 20:00:33
Dumitru73's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
Dumnezeu sa ne ierte si sa ne lumineze cu harul Lui, frate Dumitru...
Ce se mai grabesc unii oameni sa traga concluzii definitive in cestiunile stiintifice, nebagind de seama ca oamenii de stiinta sunt mereu scrupulosi si relativ neincrezatori in propriile lor sisteme cognitive, care raman mereu deschise la nou, la imbunatatire sau schimbare uneori radicala. Deschise, in definitiv, mereu la aportul insusi al lui Dumnezeu!
Un om de stiinta patimas si incapatinat sa demonstreze pana in panzele albe ca el si numai el detine "adevarul" nu e om de stiinta, ci nebun de balamuc. Cum de nu pricep asta cei ce contempla de pe marginea stiintei, nu imi dau seama...
Cum nu intelegem ca stiinta omeneasca este mereu o cunoastere aproximativa, indiferent de stralucitoarele ei dovezi si aplicatii practice, ingaduite sau de-a dreptul facute posibile de Insusi Dumnezeu Creatorul si Proniatorul.

Probabil cei fara "organul tainei" sunt incapabili, dominati fiind de "organul tinei", sa vada in cunoasterea stiintifica un reflex al dorului de Dumnezeu, fara de care nu exista de fapt nici un strop de viata duhovniceasca nicaieri sub soare.
am văzut chiar azi un clip în care un ateu spunea că,ateul ce afirmă 100% că Dumnezeu nu exista, minte.
majoritatea ateilor sunt agnostici. chiar dacă ei se cred atei 100%.
consider ca necredinta nu este un afront.
pentru mine este o continuă căutare.
chiar dacă unii mă consideră anti-religios.
poate sunt.
dar așa cum spui, un om trebuie să fie deschis cercetării.
ieri mă gândeam să caut un profesor de la care să învăț gramatică muzicii psaltice. nu stiu dacă o s-o fac. dar mi-ar place.

dar dacă îmi apar concluziile la care am ajuns până acum și sunt acid, uneori, în comentarii, nu desconsider pe nimeni.
fiecare are dreptul la părerea lui, oricât de greșită mi s-ar părea. și o respect, chiar dacă o neg.

ufffff, iar am bătut câmpii.
Vechi 14.10.2012, 20:49:36
catalin2 catalin2 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.12.2007
Locație: Brasov
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
Nu imi plac oamenii care vor sa impuna cu orice pret. Pe de alta parte, am vazut ca unii tind sa insiste cand ceva le place, le convine.
Din pacate, asa cum a reiesit din discutii, pentru tine oricine nu combate evolutionismul e dintr-o tabara adversa, de dusmani care se cer balacariti, desconsiderati si desconspirati ca "lupi in blana de oaie", cum zice asociatul tau in denigrari si tulburari.
Eu nu vreau sa combat evolutionismul. Nici sa il sustin. Prefer sa il cercetez, in timpul liber (adica foarte rar). Recunosc ca nu prea ma intereseaza, tocmai pentru ca e politizat si mutilat de discutii cu miza teologica de mana a doua.
Nu am spirit de turma, oricat ar fi de mica.
Din cauza ca privesti doar din punctul tau de vedere nu poti vedea ca Eugen incerca sa impuna evolutionismul teist. Parerea mea (si poate n-am vazut bine) e ca la inceput si tu sustineau evolutionismul, acum ai mai batut in retragere, ceea ce e bine pana la urma. Pe topic unii au incercat sa impuna aceasta conceptie chiar cu orice pret, cum zici tu (de exemplu userul catolic). Eu am scris care e adevarul, chiar daca unii au incercat sa ma faca sa nu-l spun. In legatura cu spiritul de asociere, ma foarte indoiesc din ce vad pe forum.
Vechi 14.10.2012, 20:51:38
catalin2 catalin2 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.12.2007
Locație: Brasov
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
am văzut chiar azi un clip în care un ateu spunea că,ateul ce afirmă 100% că Dumnezeu nu exista, minte.
poate sunt.
Sunt si atei si agnostici. Tu probabil esti agnostic, dar sunt atei care chiar lupta impotriva religiei.
Vechi 14.10.2012, 22:21:46
ioan cezar
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de catalin2 Vezi mesajul
Sunt si atei si agnostici. Tu probabil esti agnostic, dar sunt atei care chiar lupta impotriva religiei.
Ce-ar fi sa te opresti din a spune tu cine si ce e fiecare? Ce tot pui etichete, cine te-a solicitat sa pui persoane intregi in borcan?
Nu pricepi ca asta e un comportament antisocial (crestine!), o apucatura urata? Unul din cele mai josnice niveluri ale agresivitatii primare (iubitorule de aproapele!).
Ti s-a tot explicat, ai tot fost rugat. Inceteaza cu etichetarile, daca mai ai un strop de buna cuviinta!

Last edited by ioan cezar; 14.10.2012 at 22:33:18.
Vechi 14.10.2012, 22:31:15
ioan cezar
Guest

Implicit

Citat:
poate sunt.
dar așa cum spui, un om trebuie să fie deschis cercetării.
ieri mă gândeam să caut un profesor de la care să învăț gramatică muzicii psaltice. nu stiu dacă o s-o fac. dar mi-ar place.

dar dacă îmi apar concluziile la care am ajuns până acum și sunt acid, uneori, în comentarii, nu desconsider pe nimeni.
fiecare are dreptul la părerea lui, oricât de greșită mi s-ar părea. și o respect, chiar dacă o neg.

ufffff, iar am bătut câmpii.
Ba nu, nu cred ca ai batut campii. Ci pur si simplu ai practicat o clipa marturisirea onesta despre tine, fara a leza pe nimeni si fara sa iti mai fie frica sa spui: "acesta sunt eu".
Foarte bine! Onestitatea e o insusire virtuoasa iar eu iti multumesc pentru deschidere. In sfarsit un om nu se ascunde dupa o masca pioasa si jegoasa.

Eu cred ca si tine in cautare continua, chiar daca am deja certitudinea personala ca Dumnezeu m-a miluit deschizindu-mi ochii spre El, in Biserica. Ma straduiesc sa devin ceea ce sunt, adica crestin ortodox. Dar imi e greu din pricina vechilor obisnuinte lumesti si sunt inca foarte usor de iritat cand intalnesc nesimtirea si prostia aroganta. Ceea ce e un mare defect al meu, nu o virtute. Ar trebui sa ma ocup mult mai serios de mine, pe linia grea a umilintei, dar nu stiu cum sa suport jigodiile dovedite, caracteropatii... La mine in cabinet stiu cum sa fac, insa in afara imi e tare greu. Jigodiile ma infurie teribil. Nu mai pot vedea pe Dumnezeu in ei, parca sunt cu totul schimonositi si dedati rautatii... In fine, e problema mea grava.

Muzica psaltica se poate invata, desigur, sunt materiale destule (carti, CD-uri cu lectii elementare si apoi mai dificile etc.). Gasesti sprijin la facultatea de Teologie precum si la cantaretii din biserici, daca voiesti cu adevarat sa incepi. Succes! E minunata muzica psaltica...

Last edited by ioan cezar; 14.10.2012 at 22:37:08.
Subiect închis

Tags
creatie, darwin, evolutie, habotnici, maimute

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
CREATIE sau EVOLUTIE? C.tin Teologie si Stiinta 550 30.09.2017 17:36:17
Teoria Big-Bang-ului il exclude pe Dumnezeu din Creatie neica_nimeni_altul Teologie si Stiinta 59 27.11.2012 12:25:23
creatie sau evolutionism? codana Generalitati 11 15.09.2010 19:10:27
Crezi in evolutie? radugherasim Teologie si Stiinta 680 07.03.2010 19:25:54
Evolutie sau involutie? silverstar Generalitati 34 17.02.2007 22:09:45