Citat:
În prealabil postat de Theodor_de_Mopsuestia
Nicaieri, dar el este la extrema opusa ateilor militanti; face caz de argumentatiile bibliei si ale sfintilor...treuie inteles ca biblia si invatatura Bisericii sunt infailibile in chestiuni de iconomia dumnezeiasca a mantuirii, NU in chestiuni de stiinta, care si in Facere, si in comentariile sfintilor de mai demult, este total depasita.
|
Eu am spus ca nici nu exista in Facerea sau in Sfanta Scriptura aceste informatii, poate fi doar ceva scos din context. Iar sfintii au spus de multe ori ce teorii spun filozofii (asa erau numiti si cei ce se ocupau de stiinta) din timpul lor, putem citi de exemplu la Sf. Vasile cel Mare.
"Unii filosofi ai naturii (Aristotel) spun, cu vorbe savante, că pământulstă nemișcat din anumite pricini: din pricina locului pe care îl ocupă în centrul universului și din pricina distanței totdeauna egală față de marginile universului; Același lucru îl putem spune și despre cer, că s-au scris de înțelepții lumii tratate pline de multe cuvinte despre natura cerului. Unii au spus că cerul este compus din cele patru elemente, pentru că se poate pipăi și vedea;
Dacă am încerca acum să vorbim de toate câte spun acești învățați, am cădea și noi în aceeași pălăvrăgeală ca ei. Noi însă să-i lăsăm pe acești învăța să se lupte între ei. Să nu mai vorbim de natura existențelor, ci să dăm crezare lui Moise, care a spus: „A făcut Dumnezeu cerul și pământul”, și să slăvim pe Marele Meșter al celor făcute cu înțelepciune și măiestrie. "
Vezi cum trateaza stiinta din timpul lor? E treaba lor ce spun, are importanta doar ce spune revelatia. Cei care afirma alte idei le iau de la altii, care la randul lor dau citate trunchiate din sfinti. La fel a facut si Kalomiros, dupa care s-au luat unii ortodocsi care sustin evolutionismul teist, a luat citate scoase din context din sfinti pentru a argumenta teologic evolutionismul teist.
In schimb Revelatia este ceea ce ne-a spus Dumnezeu, care nu se poate insela. Facerea se considera ca e ceea ce i-a spus Dumnezeu lui Moise, nu poate avea o greseala. Iar in Facerea nu scrie nici ca pamantul e plat, nici ca se invarte soarele in jurul lui, scrie doar ceea ce scrie, doar daca completam noi cu imaginatia e mai mult.