Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Cultura, Arta, Stiinta > Teologie si Stiinta
Subiect închis

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 22.11.2012, 10:57:02
catalin2 catalin2 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.12.2007
Locație: Brasov
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de LgMihail Vezi mesajul
Cred ca e timpul sa incheiem cu aceasta teorie eronata luata de Pr. Badulescu probabil din vest, la fel ca teoria cu pamantul plat.
Din nefericire pentru aceste teorii s-a inventat youtube acum cativa ani. Ca sa nu fie indoieli, cei ce sustin geocentrismul am vazut in articole ca nu cred intr-o teorie a conspiratiei, cum fac cei ce sustin pamantul plat. Deci nu considera ca vor sa ne insele oamenii de stiinta cu imagini false. Iata dovezile clare:

Imagini NASA recente, cu rotatia pamantului (nu e timpul normal, sunt accelerate imaginile) intr-o zi:
http://www.ziare.com/magazin/spatiu/...-video-1130368

Imagini de la Naveta spatiala Deep Impact aflata in 2010 la 48 mil. kilometri de Pamant (de observa tot rotatia Pamantului):
http://www.ziare.com/cultura/cultura...a-video-362997
Vechi 22.11.2012, 11:05:36
neica_nimeni_altul's Avatar
neica_nimeni_altul neica_nimeni_altul is offline
Senior Member

Data înregistrării: 20.07.2011
Locație: Romania
Talking

Catalin2,

citeste cu atentie comenturile de pe acest blog ... acest subiect a fost epuizat cu mult timp in urma, se pare ca nu esti la zi,
esti cam in urma cu problematica ... te rog sa recuperezi.

MINCIUNILE MASS-MEDIA: „VIDEO I Uite cum arata miscarea de rotatie a Pamantului, vazuta din spatiu”

http://saccsiv.wordpress.com/2011/11...atiu%E2%80%9D/
Vechi 22.11.2012, 11:18:08
Senior Member

Lightbulb

Dar nu a aprobat Biserica implicit teoria heliocentrică, permițând ca aceasta să fie predată deja din secolul XVIII?

"Răspuns: Să examinăm cronologic ceea ce Biserica a învățat și a crezut:

33-1543 - Consensul tuturor Sfinților Părinți Bisericești asupra universului geocentrist.
1543 - Nicolai Copernic a publicat De Revolutionibus Orbium Coelestium (Despre revoluțiile sferelor).

În primul rând, Părinții Bisericești în consens au fost toți geocentriști. Biserica învață că noi trebuie să credem ceea ce au crezut Părinții în consens, căci se consideră că aceștia cred ceea ce au primit de la Apostoli. În al doilea rând, nu avem nici o decizie a Bisericii, într-o proclamare oficială pentru a respinge geocentrismul. Această declarație oficială nu a fost niciodată dată. În al treilea rând, avem afirmația repetată a Scripturii, într-o serie de pasaje, că soarele se învârte în jurul Pământului, și Pământul este staționar. Nu este vorba doar de unul sau două versete. Noi nu trebuie să fim derutați și să ne întrebăm: "Ce a intenționat Dumnezeu?", din moment ce abundența de pasaje care să cuprindă aceeași mărturie este destul de copleșitoare. În plus, nu există pasaje care să spună că soarele stă pe loc (cu excepția minunii din Isus Navi X, 10-13), și că Pământul se mișcă. Și în sfârșit acțiunile venite din partea papalității din 1957 până în prezent, cum ar fi “scuzele” cerute lui Galilei nu au mare importanță, deoarece aceste aserțiuni nu reprezintă credința catolic-ortodoxă."

Extras din "nefastul sait" - http://www.hexaimeron.ro/IntrebariFr...l#anotimpurile

Last edited by neica_nimeni_altul; 22.11.2012 at 11:21:46.
Vechi 22.11.2012, 12:15:44
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de neica_nimeni_altul Vezi mesajul
În primul rând, Părinții Bisericești în consens au fost toți geocentriști. Biserica învață că noi trebuie să credem ceea ce au crezut Părinții în consens, căci se consideră că aceștia cred ceea ce au primit de la Apostoli. În al doilea rând, nu avem nici o decizie a Bisericii, într-o proclamare oficială pentru a respinge geocentrismul. Această declarație oficială nu a fost niciodată dată.
E evident ca nu a dat nicio decizie in privinta asta, pentru ca nu tine de invatatura Bisericii, doar unii vor sa o bage in dogma. Noi credem in sfinti in privinta invataturii, nu in privinta stiintei de atunci, e o intelegere complet gresita, care nu are legatura cu ortodoxia.
Citat:
Acelasi site da pe prima pagina un citat din Par. Serafim inducand ideea ca parintele ar fi sustinut geocentrismul, dar omite sa dea si citatul in care parintele spune exact ce crede despre geocentrism.
Citatele din Sfanta Scriptura date ca argumente sunt interpretate eronat, cum fac si neoprotestantii.
In concluzie e o mare aiureala, preluata de la vestici (probabil protestanti).
Noi suntem iubitori de adevar, nu de ideile care mai apar la cate cineva, fie si preot.
Vechi 22.11.2012, 12:21:46
Senior Member

Thumbs down Împotriva evolutionismului teist

Evoluționismul teist este teoria celor care cred în Dumnezeu și recunosc că lumea a fost creată de El, dar dupa modelul evoluției speciilor in "milioane" de ani. Pentru ca evolutionismul teist intra in sfera credintei, ea reprezinta o erezie, si pentru asta suntem nevoiti sa aducem câteva argumente patristice împotriva acestei teorii:

Sfântul Ioan Gură de Aur (347-407) spune: „A nu crede în cele scrise în dumnezeiasca Scriptură, ci a introduce altele din mintea ta, socot că acest lucru aduce mare primejdie pe capul celor ce îndrăznesc să facă aceasta.”

Sfântul Ignatie Briancianinov (1807-1867) ne învață astfel: „Sfântul Duh, care a grăit prin prooroci și apostoli cuvântul lui Dumnezeu, l-a tâlcuit prin Sfinții Părinți. Atât cuvântul lui Dumnezeu, cât și tâlcuirea lui sunt dar al Sfântului Duh. Numai această tâlcuire o primește Sfânta Biserică Ortodoxă! Numai această tâlcuire o primesc adevărații ei fii! Cel ce tâlcuiește după bunul plac Evanghelia și întreaga Scriptură, leapădă prin aceasta tâlcuirea ei de către Sfinții Părinți, de către Sfântul Duh. Cel care leapădă tâlcuirea de către Sfântul Duh, leapădă, fără nici o îndoială, însăși Sfânta Scriptură.”

Sfântul Vasile cel Mare (330-379) nu acceptă interpretarea alegorică a evenimentelor din cele șase zile ale Facerii. „Trebuie să spunem un cuvânt și despre învățații noștri din Biserică; aceștia vorbesc despre despărțirea apelor; și, sub pretextul unei învățături duhovnicești și al unor gânduri mai înalte, au recurs la alegorie, zicând că prin ape se înțeleg, în chip figurat, puterile spirituale… Să respingem cuvintele acestea, ca pe niște interpretări făcute în vis, și ca pe niște basme băbești! Să înțelegem prin apă, apa.” „Eu când aud că Scriptura zice: iarbă, înțeleg iarbă; când aud plantă, pește, fiară, dobitoc, pe toate le înțeleg așa cum sunt spuse.”

„Cei care folosesc interpretarea alegorică au încercat să dea credit Scripturii, punând pe seama ei propriile lor idei, schimbând sensul cuvintelor Scripturii cu folosirea unui limbaj figurat. Înseamnă însă să te faci mai înțelept decât cuvintele Duhului, când, în chip de interpretare a Scripturii, introduci în Scriptură ideile tale.”

Sfântul Efrem Sirul (306-379) ne spune la fel în Tâlcuire la Cartea Facerii:
„Nimenea să nu creadă că zidirea cea de Șase Zile este o alegorie; tot așa, nu este îngăduit a zice, că ceea ce pare, potrivit celor istorisite, a fi fost zidit în șase zile, a fost zidit într-o singură clipă, și, de asemenea, că unele nume înfățișate în acea istorisire fie nu înseamnă nimic, fie înseamnă altceva. Dimpotrivă, trebuie să știm că întocmai cum cerul și pământul ce s-au zidit întru început sunt chiar cerul și pământul, iar nu altceva ce s-ar înțelege sub numele de cer și pământ, tot așa, tot ce altceva se zice a fi fost zidit și tocmit cu rânduială după zidirea cerului și a pământului, nu sunt numiri goale, ci însăși ființa firilor zidite corespunde puterii numelor acestora.”

Despre zilele creației, Sfântul Ioan Gură de Aur spune: „Dumnezeu a numit sfârșitul luminii seara, iar sfârșitul nopții dimineața; și pe amândouă le-a numit zi, ca să nu ne înșelăm, nici să socotim că seara este sfârșit zilei, ci să știm bine că lungimea amândorura face o zi.”

Iar cuviosul Ioan de la Valaam (1873-1947) spune următoarele: „Un misionar academician mi-a spus: În istoria Facerii dumnezeiești trebuie să înțelegem cuvântul ziuă ca milioane de zile. Sărmanul misionar! El și-L închipuie pe Făcătorul Atotputernic ca fiind foarte neputincios, ca unul care are nevoie de milioane de zile pentru a crea.”

Despre faptul că Dumnezeu l-a făcut pe om luând țărână din pământ, Sfântul Ioan Gură de Aur ne învață astfel: „A făcut, – spune Scriptura – Dumnezeu pe om luând țărână din pământ. Ce spui? A făcut pe om luând țărână din pământ? Da, ne răspunde dumnezeiasca Scriptură. Și n-a spus simplu pământ, ci țărână, ca și cum a spus partea cea mai proastă și mai de puțin preț din pământ.

Mari și ciudate ți se par cele spuse! Dar dacă te gândești cine e Creatorul, n-ai să te mai îndoiești de ce s-a făcut, ci ai să te minunezi și ai să te închini puterii Creatorului. Iar dacă ai vrea să le cercetezi pe toate cu slăbiciunea gândurilor tale, e firesc să-ți treacă prin minte și aceea că din pământ nu se poate face niciodată trup omenesc, ci doar oale și ulcele, trup ca acesta al nostru, niciodată! Vezi, că dacă nu avem în minte puterea Creatorului și dacă nu potolim propriile noastre gânduri care dau la iveală marea noastră slăbiciune, nu putem primi înălțimea spuselor Scripturii?”

Așa ne învață și Sfântul Ioan Damaschin (675-749): „Cuvântul Adam se tălmăcește: făcut din pământ; și este neîndoielnic că firea omului este făcută din pământ, pentru că a fost plăsmuit din pământ.”

Iar despre noblețea sufletului nostru, tâlcuind cuvintele „și a suflat în fața lui suflare de viață”, sfântul Ioan Gură de Aur spune: „Având, dar, în minte acestea toate și gândindu-ne la noblețea sufletului nostru, să nu facem nici o faptă nevrednică de el, să nu-l murdărim cu fapte urâte. Să nu-l coborâm, supunându-l trupului!”

Părintele Dumitru Stăniloae (1903-1993) spune: „Omul, după învățătura creștină, e adus la existență de la început ca spirit întrupat, sau ca unitate constituită din suflet și trup, printr-un act creator special al lui Dumnezeu. Pentru aceasta trebuia să existe lumea ca natură, dar omul nu e opera naturii, deși e legat de ea… Actul de creare a omului se deosebește de actul de creare a naturii chiar și în componenta lui referitoare la trup. Dumnezeu a făcut trupul luând țărână din pământ, deci n-a poruncit simplu pământului să-l producă, dându-i putere în scopul acesta. Prin aceasta a deosebit trupul de restul naturii, mai mult decât se deosebesc trupurile diferitelor animale, de natură. A făcut trupul pentru suflet înrudit în mod special cu Dumnezeu.”

Părintele Dumitru Stăniloae ne învață că „Dumnezeu, ca iubire, lucrează totdeauna cu iubire. Iar iubirea nu creează nici un rău. Robia lui Adam este urmarea naturală a înfrângerii lui, durerea lui este rezultatul fiziologic al traumatizării proprii prin deviere de la drumul lui și moartea este rezultatul depărtării de Dumnezeu.A socoti pe Dumnezeu cauza durerii și a morții este o rătăcire esențială, o adevărată injurie la adresa Lui. Pe plan soteriologic, ea este o adevărată erezie, căci privează Crucea lui Hristos de conținutul ei real istoric și antropologic, care e cel al victoriei asupra satanei, și o preface în simplu instrument al durerii și al îmblânzirii mâniei lui Dumnezeu».”

„Concepția scriptural-patristică socotește întregul celor Șase Zile ale Facerii ca pe un șir de lucrări dumnezeiești; concepția științifică uniformistă socotește că la originea tuturor lucrurilor (atât cât cred savanții că poate fi ea urmărită) nu se află nimic altceva decât procese naturale. Nu se pot găsi păreri mai diferite decât acestea, și orice amestec al celor două nu poate fi decât un lucru arbitrar și fantezist.”

text preluat si prelucrat de pe - http://www.ortodoxiatinerilor.ro/cre...nismului-teist

Last edited by neica_nimeni_altul; 22.11.2012 at 12:56:23.
Vechi 22.11.2012, 13:12:26
Senior Member

Exclamation aviz amatorilor

Draga "anonimule" Catalin2, pe viitor cand mai pomenesti numele Badulescu am sa te rog sa-l mentionezi folosind apelativul corect Pr. Dr. Dan Badulescu, ca altfel s-ar putea intelege ca va trageti de sireturi sau ati facut armata impreuna ... si nu cred ca la asta te-ai gandit. Daca nu esti de acord cu ideile acestuia, nu trebuie sa-l barfesti pe la colturi, pe diverse topicuri ale acestui forum.

Am sa-mi cer eu scuze in numele tau, in speranta ca le va citi si le va accepta. Doamne ajuta!

Last edited by neica_nimeni_altul; 22.11.2012 at 13:19:06.
Vechi 22.11.2012, 18:02:36
Senior Member

Implicit

Citat:
Draga "anonimule" Catalin2, pe viitor cand mai pomenesti numele Badulescu am sa te rog sa-l mentionezi folosind apelativul corect Pr. Dr. Dan Badulescu, ca altfel s-ar putea intelege ca va trageti de sireturi sau ati facut armata impreuna ... si nu cred ca la asta te-ai gandit. Daca nu esti de acord cu ideile acestuia, nu trebuie sa-l barfesti pe la colturi, pe diverse topicuri ale acestui forum.

Am sa-mi cer eu scuze in numele tau, in speranta ca le va citi si le va accepta. Doamne ajuta!
Cred ca ai inceput sa nu mai vezi ce scrie, intotdeauna am scris Pr. Badulescu, de exemplu: "Cred ca e timpul sa incheiem cu aceasta teorie eronata luata de Pr. Badulescu probabil din vest..". Chiar si cand am scris despre preotul care sustinea evolutionismul tesit am spus Pr. Doru Costache.
Vechi 22.11.2012, 13:34:55
Senior Member

Thumbs down Fudul = Îngâmfat, mândru, încrezut, arogant - conform DEX

Citat:
În prealabil postat de catalin2 Vezi mesajul
Acelasi site (hexaimeron.ro) da pe prima pagina un citat din Par. Serafim inducand ideea ca parintele ar fi sustinut geocentrismul, dar omite sa dea si citatul in care parintele spune exact ce crede despre geocentrism.
Citatele din Sfanta Scriptura date ca argumente sunt interpretate eronat, cum fac si neoprotestantii.
In concluzie e o mare aiureala, preluata de la vestici (probabil protestanti).
Noi suntem iubitori de adevar, nu de ideile care mai apar la cate cineva, fie si preot.
1. Catalin2, am impresia ca tu ai citit doar prima pagina a acelui "sait nefast" ... e optiunea ta, oricum nu cred ca ai intelege mare lucru (parcurgerea acelui sait presupune sa ai ceva cunostinte minimale de astronomie si mintea deschisa, aviz amatorilor)
2. Nu mai raspandi informatii neadevarate despre ieromonah Serafim Rose sau despre "nefastul sait" http://www.hexaimeron.ro/Cosmologie/...html#simulator , e clar ca nu ai inteles mare lucru si poate ai citit superficial cartea lui Serafim Rose

3. Nu ai nici o autoritate care sa-ti permita sa-ti dai cu parerea de cum au fost interpretate anumite citate din Scriptura (eronat sau nu) de catre Sfintii Parinti, nu uita acest aspect cand mai faci acest tip de comentarii.
4. "O mare aiureala" te citez, cred ca este in capul tau, dar nu vreau sa te simti jignit
5. Cand spui "Noi suntem iubitori de adevar" ar trebui sa consider ca te referi la tine si la grupul tau de "sustinatori" de pe acest forum, ai fost ales sa te exprimi in numele lor, ce profesie ai, esti avocat?

6. Pentru tine, Pr. Dr. Dan Badulescu este doar un "cineva, fie si preot" (ortodox)... pacat ca nu-ti dai seama cat de mult te injosesti cand folosesti aceasta expresie si cat de putin te exprimi ca un adevarat crestin ortodox practicant, te exprimi mai degraba ca un sectant sau un chibit. Una e sa fii ironic si alta e sa fii mojic si fudul. Ai cam lipsit la lectia "despre rusine si respect" predata in primii 7 ani de viata, cati ani ai de fapt, esti major, ai terminat liceul, ai luat Bacul? (intrebari firesti cand vezi limbajul folosit)

Last edited by neica_nimeni_altul; 22.11.2012 at 14:25:41.
Vechi 22.11.2012, 20:00:15
Senior Member

Implicit

Citat:
1. Catalin2, am impresia ca tu ai citit doar prima pagina a acelui "sait nefast" ... e optiunea ta, oricum nu cred ca ai intelege mare lucru (parcurgerea acelui sait presupune sa ai ceva cunostinte minimale de astronomie si mintea deschisa, aviz amatorilor)
2. Nu mai raspandi informatii neadevarate despre ieromonah Serafim Rose sau despre "nefastul sait" http://www.hexaimeron.ro/Cosmologie/...html#simulator , e clar ca nu ai inteles mare lucru si poate ai citit superficial cartea lui Serafim Rose

3. Nu ai nici o autoritate care sa-ti permita sa-ti dai cu parerea de cum au fost interpretate anumite citate din Scriptura (eronat sau nu) de catre Sfintii Parinti, nu uita acest aspect cand mai faci acest tip de comentarii.
4. "O mare aiureala" te citez, cred ca este in capul tau, dar nu vreau sa te simti jignit
5. Cand spui "Noi suntem iubitori de adevar" ar trebui sa consider ca te referi la tine si la grupul tau de "sustinatori" de pe acest forum, ai fost ales sa te exprimi in numele lor, ce profesie ai, esti avocat?

6. Pentru tine, Pr. Dr. Dan Badulescu este doar un "cineva, fie si preot" (ortodox)... pacat ca nu-ti dai seama cat de mult te injosesti cand folosesti aceasta expresie si cat de putin te exprimi ca un adevarat crestin ortodox practicant, te exprimi mai degraba ca un sectant sau un chibit. Una e sa fii ironic si alta e sa fii mojic si fudul. Ai cam lipsit la lectia "despre rusine si respect" predata in primii 7 ani de viata, cati ani ai de fapt, esti major, ai terminat liceul, ai luat Bacul? (intrebari firesti cand vezi limbajul folosit)
Pana acum am trecut cu vederea comportamentul tau, am zis ca poate sunt scapari, dar vad ca tu asa esti, nu poti scrie doua mesaje fara sa o iei pe aratura. Eu cred ca tu ar fi trebuit sa fii banat, nu Postelnicu, el a avut o atitudine impaciuitoare in ultimul mesaj.
Am observat ca tu nu stii despre ce vorbesti, vrei sa compensezi cu agresivitate. A fost un stilist pe forum care era tot agresiv, chiar daca tu spui ca esti ortodox ai aceeasi atitudine si comportament ca un stilist (e vorba numai de cei agresivi, pentru ca sunt si stilisti normali).
Data trecuta cand ai fost banat ti-am luat apararea si am protestat ca te-au jignit unele persoane, dar se pare ca m-am inselat, chiar tu esti de vina, nu alte persoane. Tu probabil asa esti obisnuit, sa te balacaresti, asta e firea ta, cred ca e mai bine sa te manifesti in afara forumului.
Probabil vehementa si iritarea ta se datoreaza si faptului ca am dat acele filmulete care arata ca nu exista geocentrism, cei ce nu sunt in adevar cand il afla ori il accepta ori cauta sa lupte impotriva lui si a celui ce-l spune.
Din ceea ce imi scrii reiese ca tu de fapt nu stii despre ce e vorba, ca in cazul calendarului. Chiar eu doream sa te intreb daca esti cumva la liceu.
1. Spuneam ca e dat un citat, cand de fapt Par. Serafim spune ca nu exista geocentrism in Facerea in alt citat, deci ceva opus, aceasta e parerea Par. Serafim, nu geocentrismul.
2. Acum nu-ti mai amintesti citatul dat de mine pe topicul despre pamantul plat, titpic pentru cineva care nu iubeste adevarul.
3. N-ai inteles nimic, eu am spsu ca cei ce sustin geocentrismul au dat intepretarea eronata, nu sfintii. Am dat si exemplu, dar tu nu vrei sa le vezi.
4. Nici eu nu vreau sa te simti jignit, dar la tine e doar fanatism, fara legatura cu ortodoxia.
5. Ma refeream la faptul ca ortodoxia este adevarul si ortodocsii sunt iubitori de adevar. Observi cum te excluzi singur, pentru ca nu esti iubitor de adevar.
6. Desi tu ai avut de multe ori iesiri m-am adresat normal tie, dar nu pot astepta acest lucru si de la tine.
Vechi 22.11.2012, 14:25:53
ioanna's Avatar
ioanna ioanna is offline
Senior Member

Locație: Cluj-Napoca
Implicit

Citat:
În prealabil postat de catalin2 Vezi mesajul
Acelasi site da pe prima pagina un citat din Par. Serafim inducand ideea ca parintele ar fi sustinut geocentrismul, dar omite sa dea si citatul in care parintele spune exact ce crede despre geocentrism.
N-a sustinut geocentrismul. Cel mai bine e ca fiecare sa-i citeasca cartea, caci fragmentele luate izolat nu-ti ofera o imagine completa, ci doar iti starnesc curiozitatea de a cunoaste.O puteti citi si downloada de aici: http://ro.scribd.com/doc/40303893/Se...m-Serafim-Rose Citatul de pe prima pagina nu se refera la geocentrism, ci la evolutie.

Last edited by ioanna; 22.11.2012 at 14:30:32.
Subiect închis

Tags
evoluționism teist, geocentrism

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Evolutionismul-religia care pregateste venirea antihristului! flying Teologie si Stiinta 1589 28.07.2020 23:49:47
evolutionismul compromis padrevicentiu Generalitati 476 23.09.2013 03:54:06
Ce este o erezie ? STEPHAN Dogmatica 16 15.06.2012 17:58:42
Bacteria Flagellum sau Motorul Organic sau De ce evolutionismul e o facatorie colaps Generalitati 217 27.09.2010 14:37:40
Este islamismul (musulmanismul) o erezie ariana? mihailt Generalitati 24 01.08.2010 13:17:27