Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Generalitati > Generalitati
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 26.11.2012, 18:29:15
Seraphim7 Seraphim7 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 13.12.2009
Implicit

Citat:
În prealabil postat de cezar_ioan Vezi mesajul
Un raspuns a dat Sfantul Grigorie Palama, pe vremea disputei isihaste.
Din topicul deschis de Pelerin la sectiunea Patrologie, am selectat pasajul de mai jos.

Parintele Staniloae sintetizeaza asa:

Pentru Palama, Dumnezeu se manifesta in lume prin lucrarile Sale.
Fiinta ramane dincolo de orice relatie, de orice impartasire, ascunsa in transcendenta absoluta, pana la care nu ne putem ridica pe nici o cale.
Toate numirile ce le dam lui Dumnezeu NU se refera la fiinta Lui, care e mai presus de intelesul oricarui nume
ci la lucrarile Lui care vin in lume: numirile viata, lumina, intelepciune, Dumnezeu, fiinta dumnezeiasca - nu exprima ascunsul nearatat in lume si neimpartasit
ci puterile si lucrarile de viata nascatoare, de fiinta facatoare, de intelepciune datatoare, indumnezeitoare,
care coboara la noi.
Numai prin derivatie de la lucrari numim ascunsul necunoscut fiinta si Dumnezeu. Nu in sens propriu, ci prin derivatie.
Sfantul Vasile cel Mare zice: "Lucrarile Lui coboara la noi, fiinta Lui insa ramane inaccesibila." Ea e propriu-zis mai presus de ceea ce numim fiinta dumnezeiasca si mai presus de principiu si de dumnezeire.
E pura speculatie,preluata de la platonicieni,insa nu o contrazic...Si nu prea inteleg cum poate cobori la tine si in acelasi timp sa ramana inacesibil....Atunci pentru ce mai coboara?De ce sa ne incurcam in teorii pe care nici macar nu le intelegem,le acceptam pentru ca ni se par *profunde* insa nu ne lamuresc prea mult...
Vechi 26.11.2012, 18:32:55
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de catalin2 Vezi mesajul
Iustin, am mai discutat si data trecuta despre asta, afirmatia e valabila doar in sens figurat, altfel tine de panteismul oriental (preluat de new-age), unde toate lucrurile au in ele si divinitatea. Dar daca te referi la insusiri sadite in noi la creatie e adevarat, in sens figurat. In rest primesc pe Hristos cei credinciosi doar cand se impartasesc, prin Botez, Mirungere si celelalte Sfinte Taine primesc numai harul.
De ce trebuie sa ne ”jucam” atat cu sensurile?Eu cred in Dumnezeu insa doar in sens figurat...Ce intelegi din asta?Pai ori e in tine Dumnezeu ori nu e deloc...
Vechi 26.11.2012, 18:46:23
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de costel Vezi mesajul
Prefer sa cred intr-un Dumnezeu care Si-a dat viata pentru mine, decat sa ma las prada unor cautari. A merge nu inseamna a ajunge tot timpul la destinatie. A merge implica si ratacirea. La fel stau lucrurile si cu cautarile.
Preferi sa crezi...As vrea si eu sa cred insa eu prefer sa caut.Nu trebuie sa existe o destinatie prestabilita,mergand poti afla oricand destinatia,poti gasi oriunde,ratacindu-te poti gasi chiar ceace cauti..
Vechi 26.11.2012, 19:02:02
catalin2 catalin2 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.12.2007
Locație: Brasov
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Seraphim7 Vezi mesajul
De ce trebuie sa ne ”jucam” atat cu sensurile?Eu cred in Dumnezeu insa doar in sens figurat...Ce intelegi din asta?Pai ori e in tine Dumnezeu ori nu e deloc...
A fost o forma mai diplomata de a-i scrie lui Iustin. In crestinism Dumnezeu e in afara materiei create, in panteism (hinduism, etc.) divinitatea lor e in toate lucrurile.
Reply With Quote
Vechi 26.11.2012, 19:23:44
Senior Member

Implicit

Citat:
A fost o forma mai diplomata de a-i scrie lui Iustin. In crestinism Dumnezeu e in afara materiei create, in panteism (hinduism, etc.) divinitatea lor e in toate lucrurile.
Si tu ai convingerea ca divinitatea exista in forma in care umanul o catalogheaza?
Vechi 26.11.2012, 20:00:13
catalin2 catalin2 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.12.2007
Locație: Brasov
Implicit

Citat:
Si tu ai convingerea ca divinitatea exista in forma in care umanul o catalogheaza?
Numai in forma in care ni s-a revelat. Din cauza ca oamenii s-au departat de Dumnezeu din cauza pacatelor acestia nu mai puteau sa gaseasca singuri adevarul, asa ca au devenit idolatrii, inchinandu-se la zei. Domnul a revelat adevarul, mai intai lui Moise, apoi pana la Iisus si dupa aceea.
Reply With Quote
Vechi 26.11.2012, 20:45:02
Senior Member

Implicit

Citat:
Numai in forma in care ni s-a revelat. Din cauza ca oamenii s-au departat de Dumnezeu din cauza pacatelor acestia nu mai puteau sa gaseasca singuri adevarul, asa ca au devenit idolatrii, inchinandu-se la zei. Domnul a revelat adevarul, mai intai lui Moise, apoi pana la Iisus si dupa aceea.
In primul rand Iahve a fost a fost zeul poporului evreu si bineinteles singurul adevarat pentru acesta.Asa cum a fost Zamolxis pentru poporul dac,Zeus pentru antici si Brahman pentru hindusi,vorbesc aici despre zei supremi.Daca ai citi in istoria religiilor nu cred ca ai mai numi ”idol”nici o alta ”zeitate” si ai vedea cum fiecare religie, ca o piesa de puzzle formeaza o imagine voalata si extrem de ”colorata” a viziunii umanului asupra sacrului.
Vechi 26.11.2012, 21:13:08
vasiu_c vasiu_c is offline
Junior Member

Data înregistrării: 11.08.2012
Locație: ocna mures
Implicit

Citat:
Preferi sa crezi...As vrea si eu sa cred insa eu prefer sa caut.Nu trebuie sa existe o destinatie prestabilita,mergand poti afla oricand destinatia,poti gasi oriunde,ratacindu-te poti gasi chiar ceace cauti..
Crede si nu cerceta. Cercetand poti afla. Ratacirile nu sunt egale cu cautarea. Nu gasesti ceva la intamplare decat intr-o forma abstracta. Concret e greu sa spui ca ai gasit la intamplare si mai ales ca ai gasit ce cautai.
Reply With Quote
Vechi 27.11.2012, 02:11:29
cezar_ioan cezar_ioan is offline
Banned

Data înregistrării: 16.11.2012
Locație: Benidorm, Hotel Bali
Implicit

Citat:
Si nu prea inteleg cum poate cobori la tine si in acelasi timp sa ramana inacesibil....Atunci pentru ce mai coboara?De ce sa ne incurcam in teorii pe care nici macar nu le intelegem,le acceptam pentru ca ni se par *profunde* insa nu ne lamuresc prea mult...
Atunci cand intalnim Tainele, avem nevoie de un cu totul alt mod de asezare sufleteascsa decat cea rationalista. Ne-o insufla Duhul. Sau n-o avem deloc.
Prin gandire rupta de inima, intr-adevar, nu pricepem nimic si riscam sa punem ghilimele acolo unde, de fapt, aflam ca, dimpotriva: cugetarea noastra lumeasca e cu ghilimele.

Lucrurile duhovnicesti se cugeta duhovniceste, Seraphim...
Domnul fie cu noi!
Reply With Quote
Vechi 27.11.2012, 11:58:46
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de cezar_ioan Vezi mesajul
Atunci cand intalnim Tainele, avem nevoie de un cu totul alt mod de asezare sufleteascsa decat cea rationalista. Ne-o insufla Duhul. Sau n-o avem deloc.
Prin gandire rupta de inima, intr-adevar, nu pricepem nimic si riscam sa punem ghilimele acolo unde, de fapt, aflam ca, dimpotriva: cugetarea noastra lumeasca e cu ghilimele.

Lucrurile duhovnicesti se cugeta duhovniceste, Seraphim...
Domnul fie cu noi!
Cu totii suntem fascinati de mister,crezi ca eu nu am trait experiente asa-zise mistice si am incercat sa le inteleg ,dar misterele sunt intelese de fiecare in mod diferit si nu pot fi catalogate intr-un mod obiectiv.Eu aici vorbesc despre o cunoastere apolinica,care sa poata fi concretizata,cunoaterea bazata pe revelatii e mult mai fragila fiindca nu are un suport concret si izvorul ei este invaluit intr-un misticism greu penetrabil.

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Crede si nu cerceta anna21 Despre Sfanta Scriptura 343 04.01.2016 16:34:17
"Crede si nu cerceta!" ??? moro.d Despre Biserica Ortodoxa in general 20 03.09.2013 12:29:18
Cine nu crede in Dumnezeu ladyanda Generalitati 235 14.08.2011 14:08:26
cine crede in soarta ? pocoo Vrajitoria 46 18.07.2011 21:09:02
Nevoia de a crede dorinastoica14 Pocainta 15 21.07.2009 12:41:01