Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Cultura, Arta, Stiinta > Teologie si Stiinta
Vezi rezultatele sondajului: Cand cititi “zilele creatiei” la ce va ganditi ?
ma gandesc la durata, la intervalul de timp de 24 de ore 16 41,03%
nu ma gandesc la durata, ci la functiune, la perioada de munca a Domnului 14 35,90%
alt raspuns 9 23,08%
Votători: 39. Nu poti vota in acest sondaj

Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 16.12.2012, 00:36:13
ioanna's Avatar
ioanna ioanna is offline
Senior Member

Data înregistrării: 20.07.2011
Locație: Cluj-Napoca
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Raoul Vezi mesajul
3.
Eu am bifat 2. Nu ma gandesc la durata cand citesc cosmogeneza biblica, pentru mine omul a trait sub povara spatiului si timpului odata cu caderea, evenimentele ce s-au succedat dupa acel moment desfasurandu-se in timp.
Reply With Quote
Vechi 16.12.2012, 00:44:14
Raoul's Avatar
Raoul Raoul is offline
Senior Member

Data înregistrării: 10.12.2006
Implicit

2. functiune, zile in sensul de zile de munca ale Domnului

Mda, nu citisem bine. Ideea e ca nu stim noi exact cat au durat acele zile, posibil sa fi fost mii sau milioane de ani, numai Dumnezeu cunoaste.
Reply With Quote
Vechi 16.12.2012, 10:16:35
osutafaraunu osutafaraunu is offline
Banned

Data înregistrării: 13.07.2011
Religia: Alta confesiune
Implicit

Evident mă gândesc la ziua terestră, căci Biblia e mesajul lui Dumnezeu pentru om, mesaj scris în limbaj omenesc.

Citat:
În prealabil postat de ioanna Vezi mesajul
pentru mine omul a trait sub povara spatiului si timpului odata cu caderea, evenimentele ce s-au succedat dupa acel moment desfasurandu-se in timp.
Să nu uităm căci cartea Genezei a fost scrisă [de Moise] după cădere, acesta fiind un argument în plus că "ziua" se referă la o zi literală, așa cum o cunoaște noi astăzi.

Admițând teoria "erelor", facem un pas uriaș în apropierea de evoluționism, ori măcar de deism.
Reply With Quote
Vechi 16.12.2012, 10:55:29
ioanna's Avatar
ioanna ioanna is offline
Senior Member

Implicit

Daca priviti inapoi la illo tempore, la starea originala arhetipala in sens literar, inseamna ca si privirea spre viitor, la eschaton, o faceti tot literar,nu? Ca sa exista consecventa in gandire.
Reply With Quote
Vechi 16.12.2012, 11:03:15
Banned

Implicit

Citat:
Daca priviti inapoi la illo tempore, la starea originala arhetipala in sens literar, inseamna ca si privirea spre viitor, la eschaton, o faceti tot literar,nu? Ca sa exista consecventa in gandire.
Fac totuși o diferență între cartea Genezei și cărțile profetice, în special cartea Descoperirii - o carte prin excelență eschatologică și simbolică. Dacă vă gândiți la simbolurile legate de zile.
Reply With Quote
Vechi 16.12.2012, 12:21:14
Ciprian Mustiata Ciprian Mustiata is offline
Banned

Data înregistrării: 22.11.2012
Locație: Madrid, Spania
Implicit

Cred ca in alt raspuns (ce am ales) este: in Geneza din tot ce am vazut studiat despre asta, de cineva cu calitatea de a citi, este scris zile (24 ore).
Dar pasajul e simbolic, in aceeasi idee in care nu exista nici un curcubeu inainte de primul potop, sau turnul Babel, ca s-au format limbile, femeia creata dupa, si inaintea animalelor (Geneza 1 si 2), Iacov sa se lupte cu Dumnezeu, sa fie populat imperiul egiptean cu cateva sute de mii de evrei doar in cateva generatii, si multe altele...

Pentru mine are mult mai mult sens, daca le citesti simbolic, si practic nici unul din cate citesc din cartile de arheologie moderna si ce s-a gasit efectiv in pamant...

De altfel azi foarte multe parti din intreaga Tora sunt considerate simbolice de evrei, dar sunt foarte interesat pentru cei ce sunt mai in materie, care ar fi faraonul in timpul lui Moise? Si cum l-am putea identifica arheologic, caramizi de lut arse din timpul construirii piramidelor? Oare exista alte dovezi ca Moise ar fi dovedit lucrurile in alta manera? De exemplu Kosher spune ca iepurii rumega (ce stim azi ca nu asa), dar zic ca poate cineva sa imi dea dovezi (in)directe asupra existentei lui Moise.

Nota: primul personaj istoric dovedit in istoria moderna (din cate stiu) este David, ce a trait aproape 1000 ani inainte de Hristos.
Reply With Quote
Vechi 28.12.2012, 21:17:59
nesperatu nesperatu is offline
Banned

Data înregistrării: 20.12.2012
Implicit Ce rost are intrebarea ?

Daca sunteti credinciosi adevarati, veti crede ca Dumnezeu ar fi putut crea lumea in 6 milisecunde, nu in 6 zile, doar este atotputernic nu-i asa ?

Daca nu, va veti baza pe datele stiintifice si veti estima o perioada echivalenta de miliarde de ani sau veti lua in considerare teoria Big Bangului.

Exista a treia alternativa ?

Exista, zic eu, probabil o creatie locala, limitata in timp si spatiu, care n-are nimic de a face cu cineva atotputernic sau cu o inteligenta universala, un fel de terraformare. Dar eu pot gresi.
Reply With Quote
Vechi 29.12.2012, 00:48:25
stefan florin's Avatar
stefan florin stefan florin is offline
Senior Member

Data înregistrării: 09.02.2011
Implicit

Citat:
În prealabil postat de nesperatu Vezi mesajul

Exista, zic eu, probabil o creatie locala, limitata in timp si spatiu, care n-are nimic de a face cu cineva atotputernic sau cu o inteligenta universala, un fel de terraformare. Dar eu pot gresi.
in cazul de fata DA
Reply With Quote
Vechi 16.12.2012, 11:13:17
ioanna's Avatar
ioanna ioanna is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de osutafaraunu Vezi mesajul
Admițând teoria "erelor", facem un pas uriaș în apropierea de evoluționism, ori măcar de deism.
Cand spui “ere” practic te gandesti tot la durata , ca si atunci cand citesti zilele creatiei si te gandesti la 24 de ore, eu altceva am avut in gand cand am spus functiune. Ar fi trebuit sa mai adaug o rubrica la sondaj.
Reply With Quote
Vechi 16.12.2012, 11:25:51
Banned

Implicit

Citat:
Cand spui “ere” practic te gandesti tot la durata , ca si atunci cand citesti zilele creatiei si te gandesti la 24 de ore, eu altceva am avut in gand cand am spus functiune. Ar fi trebuit sa mai adaug o rubrica la sondaj.
Adevărat, e vorba tot de perioade de timp, însă incomparabil mai mari, adică ere geologice. Formularul de sondaj poate fi perfecționat, însă problema se reduce la un singur aspect: admitem că raportul Creației este real, ori avem de-a face acolo cu un limbaj simbolic.

Tenacitatea cu care atât de mulți comentatori se agață de ideea că zilele Creației au fost lungi perioade de timp, chiar mii de ani în cea mai mare parte, își găsește explicația în faptul că ei încearcă să facă raportul inspirat al Genezei să fie în acord cu teoria evoluției. Geologii și biologii i-au învățat pe oameni să creadă că această istorie timpurie a pământului cuprinde milioane de ani, în care formațiunile geologice se formau, iar speciile de viețuitoare evoluau într-un ritm lent. Pretutindeni pe paginile sale sfinte, Biblia combate această teorie a evoluției. Credința într-o creație divină și instantanee, ca rezultat al cuvintelor rostite de Dumnezeu, stă în deplină opoziție față de teoria susținută de majoritatea oamenilor de știință și de mulți teologi de astăzi, că lumea și tot ce este în ea a ajuns la ființă prin procesul lent al evoluției care a durat ere nenumărate.
Reply With Quote
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Iubirea in zilele de azi gmariusg Generalitati 17 22.12.2010 09:51:52
Frumusetea creatiei vazuta prin "ochii" stiintei Jane Says Teologie si Stiinta 21 08.03.2010 12:50:40
Scopul creatiei toni2009 Generalitati 22 23.11.2009 17:31:32
Zilele Bucurestilor costel Generalitati 3 24.09.2009 03:24:19
Sfinti din zilele noastre Juli Intamplari adevarate 4 28.01.2008 18:09:08