27.12.2012, 06:53:37
|
 |
Senior Member
|
|
Data înregistrării: 20.07.2011
Locație: Cluj-Napoca
Religia: Ortodox
|
|
Citat:
În prealabil postat de catalin2
Fara a stabili si fixa nimic, ideologie, nu exista infailibilitatea invataturii, etc. , inteleg ca te referi la relativism?
|
Nu te fixeaza intr-o schema din care nu trebuie sa iesi, nu-ti stabilesc un set de propuneri la care sa aderi mecanic, necritic, nu-ti substitue cautarea ascetica, ci te pozitioneaza pe drumul bun al cautarii, fiind capabile sa te duca pana in adancul experientei crestine.
Citat:
În prealabil postat de MihaiG
Nu mă mai pot considera catolic, din onestitate intelectuală: dacă nu mai cred tot ce crede B.C., cum să mă pretind a fi catolic ?! Cred sincer că toți o să plătim pentru greșelile noastre, dar: fie o să plătim cu suferința eternă, și atunci aleg să nu dau doi bani pe divinitatea care decide așa, fie o să plătim cinstit, proporțional cu măsura greșelilor, și atunci nu pot să mă declar creștin, pentru că religia creștină susține ideea pedepsei infinite pentru o greșeală finită.
|
E bine uneori sa neutralizezi puseul de dogmatism prin recursul la nobilul sentiment al indoielii de sine, cum spunea Steinhardt, o infuzie de incertitudine si de constiinta a relativitatii e intotdeauna sanatoasa, pentru ca adevarul absolut poate deveni el insusi o notiune supusa idolatriei, dar tot nu pot sa inteleg renuntarea la Biserica din cauza unor invataturi despre iad care nu va satisfac. Orice invatatura a Bisericii are ceva mai presus decat ea, pentru ca totul este o taina, cu atat mai mult cele care privesc in ghicitura realitati de dincolo de moarte, de aceea Biserica te invita sa renunti la cunoasterea teoretica a unor formulari si sa participi la anumite relatii, la o abandonare a sinelui in relatiile de comuniune, ce-ti ofera o cunoastere superioara:
Filip a găsit pe Natanael și i-a zis: Am aflat pe Acela despre Care au scris Moise în Lege și proorocii, pe Iisus, fiul lui Iosif din Nazaret. Și i-a zis Natanael: Din Nazaret poate fi ceva bun? Filip i-a zis: Vino și vezi.(Ioan 1:45,46)
Last edited by ioanna; 27.12.2012 at 08:45:47.
|