Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Generalitati > Generalitati
Subiect închis

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 30.12.2012, 14:48:48
antoniap
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Mihailc Vezi mesajul
Nu-i o glumă, este o perspectivă la care trebuie să ne gândim, dar nu din interiorul unor nevroze colective travestite religios și nici inventând, patetic, gherile antisistem înainte de vreme în contul unor speculații profetice arbitrare. Deocamdată, subiectul controlului electronic și a implicațiilor aferente trebuie abordat pe terenul căruia îi aparține în momentul de față: domeniul politic, fiindcă partenerii acestei dezbateri sunt statul și cetățenii. Biserica, prin reprezentanții ei instituționali, trebuie să participe la acest dialog prezentând viziunea creștină asupra libertății persoanei și a limitelor controlului pe care îl exercita cezarul dincolo de care nu mai e loc de nicio negociere. În funcție de evoluția acestui dialog și a consecințelor lui, vedem ce este de făcut.
Dar nu așa, că-l vedem pe Obama interpretând un discurs politic ambiguu la televizor și gata, fugim toți în pădure.

E.G., cred că îmi dau seama în ce capcană psihologică ai căzut, citind printre rândurile dialogului tău cu Alin, un fel de combinație stranie de tango cu ju jitsu. Nu-i treaba mea, dar ți-ar prinde bine o autoevaluare de sine "la sânge", desigur, în taina forului tău interior.
Acest mesaj imi aduce aminte de o viziune a Parintelui Arsenie Boca. Parintele s-a rugat sa-i descopere Dumnezeu de ce nu se mantuiesc oamenii si de ce nu se intorc la credinta. Odata a vazut un nor negru pe cer si a auzit un sfat a necuratului cu trei draci despre modul cum sa-i insele pe oameni pentru a-i duce in iad. Fiecare dintre cei trei vine cu cate o idee. Cea mai buna este considerata ideea celui de-al treilea: ideea de a-i ispiti pe oameni sa amane pocainta pana la batranete pe motiv ca mai e destul timp, pentru ca mai apoi moartea sa-i gaseasca nepregatiti.

Nu cred ca este o actiune inteleapta sa ne culcam pe-o ureche nici daca suntem atei. Chiar si pentru atei exista suficiente motive de ingrijorare in cazul unui control total. Cat despre inlocuirea numelui de botez cu un numar, doar daca nu esti crestin nu observi gravitatea acestui fapt pe plan religios.

Last edited by antoniap; 30.12.2012 at 18:31:11.
Vechi 30.12.2012, 20:15:55
Mihailc Mihailc is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.03.2008
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Demetrius Vezi mesajul
Referitor la aceste aspecte si la ce va urma se ridica protestul impotriva cipului pentru ca din aceasta faza se vor dezvolta urmatoarele; ca sa nu vina mai apoi celelalte cipuri(implantate) e mai bine sa le refuzam acum pe toate. De aceasta alegere depinde puterea de a decide ca mai tarziu sa nu fie prea tarziu.

Forul democratic de discutii stat=cetateni este foarte pagubos pentru ca-L exclude pe Dumnezeu si, deci, il desconsidera pe om; rezulta ca statul este o entitate(sistem) parazitara(pe seama omului) si parazitata(de structurile superioare).

"Gherile antisistem inainte de vreme" sunt deja in intarziere, nu ca pericol imediat(cum bine sugerezi), ci ca avans luat strategic de "structurile conducatoare" in fata naivitatii populare care(popor) nu poate privi mai mult de lungul nasului fiindca nu-L vrea aproape pe Dumnezeu.

Biserica nu este admisa la acesti dialog pentru ca baza de discutii este de doctrina democratica expusa fara greseala de Obama in discursul lui ambiguu si care lasa de pe-acum o singura sansa: fuga in padure.

Aceste forte conducatoare sunt foarte puternice fiindca sunt de tipul crima-organizata si coordoneaza politic toate puterile statale; numai Unul Dumnezeu e deasupra lor.
Nu-mi dau seama de ce nu ești deja în pădure, departe de cip-ul din calculatorul tău care te ispitește continuu să postezi texte pe lângă subiect!
Vechi 30.12.2012, 20:41:47
ovidiu b.
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de AlinB Vezi mesajul
Aha, un alt mod sectar de a spune "abordarea noastra e corecta, aberatiile spuse de noi sunt atitudine corecta, ce e mai putin de atat este 'subapreciere' a problemei"

Acelasi stil de manipulare sectara, aia cu clopotul care suna sec sunt cu atitudinea corecta, cei care nu stau drepti la sunetul lui sunt cu "tactica strutului".
Ideea pe care am expus-o, mi-am inspirat-o din cartea ”Ereziile Contemporane” - Pr Arsenie Vliangoftis, doctor în teologie, carte care conține referate al Delegațiilor Bisericilor Ortodoxe pe teme referitoare la erezii și secte. Are rost să mai continui?

Felul cum l-ai abordat pe părintele Gavriil, am trecut-o cu vederea, dar acum în cazul de față care dintre noi are o pozițue sectară?

Citat:
Celalat cine e, un Papa ortodox?
Ăsta da ”discernământ”.

Citat:
Si acest argument sectar a fost tratat cu cateva pagini mai devreme, vezi postarile Laurei si ceva mai inainte de ele.
Așa în două cuvinte Pr Arsenie Papacioc spune:

- Parintele Mihail: Problema actelor cu cip, care urmeaza sa vina, stim cu totii ca nu sunt bune…

- Parintele Arsenie: Parinte draga, mai intai [ca] se face zgomot prea devreme. Zgomotul asta este in favoarea dusmanului. Mi-a placut raspunsul Patriarhului Greciei: miroase a 666 in ce fac astilalti. Raspunsul meu e asta: eu n-as primi asa ceva.
Vechi 30.12.2012, 20:48:21
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de antoniap Vezi mesajul
Acest mesaj imi aduce aminte de o viziune a Parintelui Arsenie Boca. Parintele s-a rugat sa-i descopere Dumnezeu de ce nu se mantuiesc oamenii si de ce nu se intorc la credinta. Odata a vazut un nor negru pe cer si a auzit un sfat a necuratului cu trei draci despre modul cum sa-i insele pe oameni pentru a-i duce in iad. Fiecare dintre cei trei vine cu cate o idee. Cea mai buna este considerata ideea celui de-al treilea: ideea de a-i ispiti pe oameni sa amane pocainta pana la batranete pe motiv ca mai e destul timp, pentru ca mai apoi moartea sa-i gaseasca nepregatiti.
De fapt istorioara asta e mult mai veche decât părintele Arsenie Boca poate chiar contemporană cu Patericul egiptean. Cel ce a primit descoperirea era pustnic egiptean pe numele său Ilarion, care a trăit în secolul V în vecinătatea Alexandriei.
Nu e prima dată când cv-ul unui părinte contemporan este falsificat deliberat, prin încărcărcarea lui cu fapte atribuite altor personaje din alte epoci, pentru impresionarea credincioșilor slabi la minte și la duh.
Unul din motivele pentru care mulți oameni amână pocăința este faptul că se înmulțesc sectarii cu aparență ortodoxă a căror "mărturie" este plină de falsuri și autoamăgiri prezentate ca revelație infailibilă.
O versiune mai îmbogățită narativ, aparținănd părintelui Cleopa, găsiți accesând link-ul de mai jos:

http://www.sfaturiortodoxe.ro/sfatuld.htm

Last edited by Mihailc; 30.12.2012 at 20:54:31.
Vechi 30.12.2012, 21:32:29
ovidiu b.
Guest

Implicit

Citat:
Nu e prima dată când cv-ul unui părinte contemporan este falsificat deliberat, prin încărcărcarea lui cu fapte atribuite altor personaje din alte epoci, pentru impresionarea credincioșilor slabi la minte și la duh.
E ceva real legat de viața părintelui? Mă refer la ceea ce apare în cv părintelui. Până acum ai demontat cam orice legat de viața părintelui. Să ai în vedere faptul că sunt departe de gândul de intra într-o polemică pe această temă.

Citat:
Unul din motivele pentru care mulți oameni amână pocăința este faptul că se înmulțesc sectarii cu aparență ortodoxă a căror "mărturie" este plină de falsuri și autoamăgiri prezentate ca revelație infailibilă.[/url]
Sectarii aștia pe care îi amintești merg la Sf Biserică și slăvesc mai întâi de toate Sf Treime, apoi pe Maica Domnului și apoi pe toți sfinții. Nimeni nu a vorbit de infailibilatea părintelui și nici nu se poate vorbi de așa ceva. Dar faptul că a fost un sfânt Dumnezeu știe mai bine. Ceea ce e interesant că toți din cler care l-au cunoscut, cel puțin din câți am cunoscut eu sau a căror mărturisiri le-am primit, îl mărturisesc ca pe un sfânt. Nu mai luăm în considerare și mărtusirile mirenilor care l-au cunoscut, căci iarăși o să fie catalogați drept sectari sau habotnici.

Și eu mă întâlnesc tot mai des de oameni care interpretează anumite cuvinte ale părintelui răstălmăcindu-le în fel și chip de-ți stă mintea în loc. Dar asta ne ne dă dreptul de a-l cataloga drept sectar, ci doar trebuie să îngăduim neputința unora sau mai exact să ne coborâm la nivelul fiecăruia de înțelegere. Oricum cine se apropie cu adevărat de părintele Arsenie, împlicit acesta va fi direcționat pe drumul cel bun, căci părintele asta a spus și asta l-ar bucura pe el: să ne schimbăm viața prin faptele, vorbele și gândurile noastre, clădindu-ne viața pe Hristos Cel cu Cruce. Asta l-ar bucura pe el: ”să fiți buni, să faceți fapte bune, să mergeți pe linia Bisericii și să fiți tot timpul pregătiți, cum vă învață preoții Bisericii”, și asta ar trebui să țină minte orice mirean care are evlavie la părintele.
Vechi 30.12.2012, 22:20:59
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de ovidiu b. Vezi mesajul
E ceva real legat de viața părintelui? Mă refer la ceea ce apare în cv părintelui. Până acum ai demontat cam orice legat de viața părintelui. Să ai în vedere faptul că sunt departe de gândul de intra într-o polemică pe această temă.
Oare nu mă confunzi cu altcineva? Că n-am făcut altceva decât să-mi exprim rezervele față de niște lucruri suspecte din posteritatea părintelui, unele peste care am dat din întâmplare, altele rezultate în urma unor discuții cu fani cam prea înflăcărați ai sfinției sale.
Sunt conștient de faptul că avem nevoie de modele recente pentru a ridica temperatura credinței noastre, dar nu vom rezolva nimic dacă le fabricăm, în loc să le descoperim cu răbdare și discernământ.

Un părinte contemporan renumit cu care am avut bucuria să mă întâlnesc de câteva ori, a avut o reacție plină de umor sănătos când a auzit ce fel de legende circulă pe seama lui.
Întrebat fiind ce părere are despre faptul că unii îl cred făcător de minuni, a răspuns jovial: "păi au dreptate, numai că n-am făcut minuni în situațiile alea, m-am făcut de minune "
Altora, care relatau niște chestii exagerate despre părintele, acesta le-a spus: "păi să le spuneți celor care răspândesc astfel de zvonuri că sunt călugăr ortodox, nu shaolin ".
Cred că părintele Arsenie Boca ar avea o reacție asemănătoare la o mare parte din posteritatea lui supraîncărcată de fantasmagorii pietiste.

Citat:
Sectarii aștia pe care îi amintești merg la Sf Biserică și slăvesc mai întâi de toate Sf Treime, apoi pe Maica Domnului și apoi pe toți sfinții. Nimeni nu a vorbit de infailibilatea părintelui și nici nu se poate vorbi de așa ceva. Dar faptul că a fost un sfânt Dumnezeu știe mai bine. Ceea ce e interesant că toți din cler care l-au cunoscut, cel puțin din câți am cunoscut eu sau a căror mărturisiri le-am primit, îl mărturisesc ca pe un sfânt. Nu mai luăm în considerare și mărtusirile mirenilor care l-au cunoscut, căci iarăși o să fie catalogați drept sectari sau habotnici.

Și eu mă întâlnesc tot mai des de oameni care interpretează anumite cuvinte ale părintelui răstălmăcindu-le în fel și chip de-ți stă mintea în loc. Dar asta ne ne dă dreptul de a-l cataloga drept sectar, ci doar trebuie să îngăduim neputința unora sau mai exact să ne coborâm la nivelul fiecăruia de înțelegere. Oricum cine se apropie cu adevărat de părintele Arsenie, împlicit acesta va fi direcționat pe drumul cel bun, căci părintele asta a spus și asta l-ar bucura pe el: să ne schimbăm viața prin faptele, vorbele și gândurile noastre, clădindu-ne viața pe Hristos Cel cu Cruce. Asta l-ar bucura pe el: ”să fiți buni, să faceți fapte bune, să mergeți pe linia Bisericii și să fiți tot timpul pregătiți, cum vă învață preoții Bisericii”, și asta ar trebui să țină minte orice mirean care are evlavie la părintele.
Nu era nevoie să scrii atâta pentru a aprofunda o neînțelegere. Sectarismul ortodox contemporan doar se folosește de curentul evlavios declanșat de memoria părintelui Arsenie Boca, preluând mai ales aspecte falsificate deja, probabil de către cei care fac în prezent averi frumoase alimentând și exploatând comercial fan-clubul părintelui. Asta nu înseamnă că toți admiratorii p. A.B. ar fi din oficiu sectari, dar sunt destui printre ei care au căzut deja în capcana asta.
Vechi 30.12.2012, 22:32:28
ovidiu b.
Guest

Implicit

Citat:
Un părinte contemporan renumit cu care am avut bucuria să mă întâlnesc de câteva ori, a avut o reacție plină de umor sănătos când a auzit ce fel de legende circulă pe seama lui.
Întrebat fiind ce părere are despre faptul că unii îl cred făcător de minuni, a răspuns jovial: "păi au dreptate, numai că n-am făcut minuni în situațiile alea, m-am făcut de minune "
Altora, care relatau niște chestii exagerate despre părintele, acesta le-a spus: "păi să le spuneți celor care răspândesc astfel de zvonuri că sunt călugăr ortodox, nu shaolin ".
Nu neg faptul că circulă și neadevăruri. Dar faptul că părintele a făcut și face minuni nu încape îndoială.
Vechi 30.12.2012, 22:48:03
ovidiu b.
Guest

Implicit

Unii cred cu tărie în sfințenia părintelui (printre care și eu). Faptul că eu cred că este un sfânt și implicit cred în învățurile lui, asta mă face sectar?
Vechi 30.12.2012, 22:51:12
AlinB AlinB is offline
Senior Member

Data înregistrării: 29.01.2007
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de antoniap Vezi mesajul
Cat despre inlocuirea numelui de botez cu un numar, doar daca nu esti crestin nu observi gravitatea acestui fapt pe plan religios.
Asta se petrece in mintea ta, deci acolo trebuie sa dai lupta.
Vechi 30.12.2012, 22:51:50
AlinB AlinB is offline
Senior Member

Data înregistrării: 29.01.2007
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de ovidiu b. Vezi mesajul
Unii cred cu tărie în sfințenia părintelui (printre care și eu). Faptul că eu cred că este un sfânt și implicit cred în învățurile lui, asta mă face sectar?
Pe tine nu neaparat, dar logica este sectara.
In ortodoxie nu avem nici macar un papa infailibil, dar ce sa vorbim de mai multi..

Norma este ceea ce Biserica a stabilit ca norma, nu orice parere personala, care nu e neaparat inspirata, chiar daca persoana a fost canonizata.

De unde logica ca un sfant este neaparat si infailibil pana la ultimul cuvant, indiferent cand l-a rostit, nu stiu..

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
despre sfarsitul lumii biturica25 Generalitati 135 19.12.2013 00:22:25
Sfarsitul lumii ironizat! UNNOOM Generalitati 11 20.12.2012 17:45:26
Vine Sfarsitul lumii? mihailt Generalitati 23 29.11.2012 22:56:32
sfarsitul lumii costi21 Din Noul Testament 23 07.09.2009 16:53:57
Vine sfarsitul lumii? mihailt Generalitati 71 10.04.2009 22:04:53