Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Morala Crestina
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 05.01.2013, 13:01:37
AlinB AlinB is offline
Senior Member

Data înregistrării: 29.01.2007
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de osutafaraunu Vezi mesajul
Ori ortodoxia e calea cea îngustă, cei devotați din rândurile lor fiind pe banda și mai îngustă? - deși nu prea reiese această ciudățenie în postarea ta... Ne poți lămuri?
Da, exact asta era si ideea.
De ce ti se pare "ciudatenie"?
Vechi 05.01.2013, 13:58:03
nutucutu nutucutu is offline
Senior Member

Data înregistrării: 07.08.2010
Religia: Catolic
Implicit

Citat:
În prealabil postat de AlinB Vezi mesajul
Ca sa nu mai vorbim de penibila eroare cum ca daca un budhist este mantuit, dupa tine inseamna ca budhismul este mantuitor.
Bineinteles ca nu e asa. Budistul se mantuieste pentru ca nu a avut sansa de a cunoaste religia mantuitoare universala, iar Sfantul Parinte, urmas al sfantului Petru, care are puterea de a lega si dezlega orice pe pamant, i-a dat dezlegare acelui budist. Nu budismului.
Citat:
Cresc cum? Cresc cat? Cu 10% pe an? 20%?
Ce parere ai despre renuntarea in masa la religia catolica, cu tamtam -uri, cum se intampla in Occident? De expansiune nici nu mai vorbim.
Are biserica romano-catolica Duh Sfant in cazul asta?
Duhul Sfant inseamna viata si nu moarte.Despre faptul ca unii vor parasi Biserica am fost avertizati. In mai multe locuri in Sfanta Scriptura e mentionat acest lucru, redau doar doua versete din multele existente:

19. Ei au ieșit din mijlocul nostru, dar nu erau dintre ai noștri. Căci dacă ar fi fost dintre ai noștri, ar fi rămas cu noi; ci au ieșit, ca să se arate că nu toți sunt dintre ai noștri.
20. Dar voi ați primit ungerea din partea Celui sfânt, și știți orice lucru.

Chiar nu am inteles niciodata acuzele ortodocsilor referitoare la faptul ca din Biserica Catolica s-au desprins unii si altii. Tocmai asta arata ca e de la Dumnezeu: e mereu atacata de diavol si cu toate astea e aparata, intarita, si creste. Primele desprinderi au avut loc in Biserica Primara, ne-o spun si Faptele Apostolilor si scrisorile Apostolilor. Biserica a fost atacata de diavol atunci, este acum si va fi pana la sfarsit, dar nu va fi biruita pentru ca este ghidata de Duhul Sfant si aparata de capul ei, Domnul nostru Isus Hristos.
Citat:
Chiar sunt.
Doar ca sunt putini (ma refer in special la cei autentici).
Cum a spus si Hristos: "ingusta este calea care duce spre viata si putini sunt cei care o afla".
Eu nu vad in jurul meu oameni care au aflat acea cale ingusta. Calea ingusta o numiti "ortodoxie" dar nu vad in jurul meu ortodocsi care sa fi lepadat duhul lumii pentru a trai in Hristos. Calea ingusta e lepadarea de duhul lumii acesteia, lepadarea de sine, luarea in brate a crucii si urmarea lui Hristos.
Citat:
Faptul ca fariseii si carturarii n-au alergat la Hristos dupa lumina, ba mai mult, l-au dispretuit, batjocurit si rastignit inseamna ca Hristos nu era Lumina?
O mana de farisei n-au alergat la Hristos si au decis ca nu vor sa lase lumea pentru Dumnezeu. In rest au existat mii de oameni care L-au urmat pe Hristos, Lumina Lumii, ne-o spune Sfanta Scriptura. Iar samanta Cuvantului a rodit, si a rodit si a crescut... Cei care nu au recunoscut Lumina iubeau mai mult intunericul, pentru ca asa cum spunea Domnul nostru, nu El marturisea despre El Insusi ci faptele pe care le facea. La fel si cu dumneavoastra: nu marturia ortodocsilor despre ei insisi e valoroasa, ci faptele lor. Daca considerati Biserica Ortodoxa e indreptatita sa spuna ca e singura lumina, iar ortodocsii la fel, e treaba dumneavoastra. Eu nu cred asta.
Reply With Quote
Vechi 05.01.2013, 22:52:41
catalin2 catalin2 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.12.2007
Locație: Brasov
Implicit

Citat:
În prealabil postat de nutucutu Vezi mesajul
Ce legatura are un evreu care a trecut prin protestantism, devenit ulterior preot ortodox, cu o autoritate in materie de invatatura catolica? Daca vreti sa combateti invatatura catolica faceti-o citand surse catolice pe care sa le combateti ulterior. Asa nu faceti decat sa insirati parearea unora si a altora, pareri care au un numitor comun: sustin ca ortodocsii/invatatura ortodoxa e minunata in comparatie cu catolicii/invatatura catolica.
Nu ati citti inca mesajul cu atentie, era ce spune acel preot, dar dadea si citate din invatatura catolica, chiar un conciliu. In articolul din link erau mai multe astfel de citate.
Citat:
Si ca idee, as vrea si eu sa cred ca ortodocsii sunt minunati, iar daca ei sunt minunati atunci voi crede ca si invatatura dupa care se ghideaza e minunata si mai buna decat cea urmata de mine. Pentru mine, ca om care nu am studiat mult despre morala/doctrina/teologie etc, cel mai important e exemplul personal si nu citatele din nu stiu ce surse.
E o conceptie buna sa ne ghidam dupa exemplul personal, dar parerea mea e ca nu e valabila in toate cazurile. De exemplu unii gurusi par cei mai minunati oameni, plini de dragoste si intelepciune. Cel putin pentru adeptii lor nici nu incape indoiala. Sau exista oameni care au multe calitati si in alte religii, asta nu inseamna ca acea religie e foarte buna, de exemplu japonezii si sintoismul.
De aceea noi ne ghidam dupa Iisus, atat in ce priveste invatatura revelata, cat si comportamentul. Nu dupa un om, nici macar daca e Patriarh, daca spune altceva decat adevarul revelat.
Citat:
1. Imparatia Lui Dumnezeu este formata din oameni din toate limbile, popoarele, natiunile (asa scrie in Apocalipsa); nu au existat ortodocsi in civilizatiile de mult disparute, iar oameni din acele civilizatii sunt in Imparatia Lui Dumnezeu, chiar daca nu au trait ca niste ortodocsi
2. Duhul Sfant e sursa vietii. Bisericile care il au pe Duhul Sfant sunt vii si cresc.
3. Daca ortodocsii ar fi singurii de pe planeta care il au pe Duhul Sfant ar trebui sa fie cu totul si cu totul diferiti de ceilalti oameni. Ar trebui sa fie asemenea sarii pamntului, sau sa fie lumina lumii, iar toti ceilalti ar alerga la ei, pentru a se hrani cu Lumina, asa cum se intimpla pe vremea Lui Hristos si a apostolilor. Nu mi se pare ca se intampla asta.
1. Nu am auzit de aceasta interpretare. Toti oamenii sunt din Adam si apoi din Noe, daca trei s-au adunat si au facut un grup nu inseamna ca unul trebuie sa fie neaparat in Rai, ca sa fie din toate neamurile. Oriunde se indeplinesc conditiile de har, dreapta credinta si faptele credintei e posibila mantuirea. In timpul lui Noe a ramas doar el si familia.
2. Ramificarea Duhului Sfant in toate cultele e o invatatura protestanta nou aparuta. In conceptia aceasta musulmanii ar fi cei mai plini de duh, iar penticostalii pe aproape. Harul este cel pogorat la Cincizecime si este in Biserica.
3. Chiar sunt unii ortodocsi asa, cei care ajung la trepte mai inalte primesc darul facerii de minuni. Lumina apare in fiecare an de Pasti la Ieruslaim, doar la ortodocsi. Toate indiciile indruma spre ortodoxie pentru cineva care nu e ortodox.
Reply With Quote
Vechi 06.01.2013, 11:54:11
nutucutu nutucutu is offline
Senior Member

Data înregistrării: 07.08.2010
Religia: Catolic
Implicit

Citat:
În prealabil postat de catalin2 Vezi mesajul
De aceea noi ne ghidam dupa Iisus, atat in ce priveste invatatura revelata, cat si comportamentul. Nu dupa un om, nici macar daca e Patriarh, daca spune altceva decat adevarul revelat.
De nenumarate ori, pe acest forum, s-au dat citate din Sfanta Scriptura cu privire la faptul ca marturia despre noi insine nu e valabila. Daca dumneavoastra v-ati ghida dupa Domnul Isus ati face faptlele Lui. Este valabil si pentru mine si pentru oricine. Acuma insa, eu as avea scuza ca fiind catolica, inselata de papa si de cel rau, nu-L am pe Duhul Sfant. Dar dumneavoastra ce scuza aveti?
Citat:
1. Nu am auzit de aceasta interpretare. Toti oamenii sunt din Adam si apoi din Noe, daca trei s-au adunat si au facut un grup nu inseamna ca unul trebuie sa fie neaparat in Rai, ca sa fie din toate neamurile. Oriunde se indeplinesc conditiile de har, dreapta credinta si faptele credintei e posibila mantuirea. In timpul lui Noe a ramas doar el si familia.
Nu e nici o invatatura. Sunt fragmente din Sfanta Scriptura:
Daniel 7, 13-14:
13. Am privit în vedenia de noapte, și iată pe norii cerului venea cineva ca Fiul Omului și El a înaintat până la Cel vechi de zile, și a fost dus în fața Lui.
14. Și Lui I s-a dat stăpânirea, slava și împărăția, toate popoarele, neamurile și limbile Îi slujeau Lui. Stăpânirea Lui este veșnică, stăpânire care nu va trece, iar împărăția Lui nu va fi nimicită niciodată.

Apocalipsa 7,9-10:
9. După acestea, m-am uitat și iată mulțime multă, pe care nimeni nu putea s-o numere, din tot neamul și semințiile și popoarele și limbile, stând înaintea tronului și înaintea Mielului, îmbrăcați în veșminte albe și având în mână ramuri de finic.
10. Și mulțimea striga cu glas mare, zicând: Mântuirea este de la Dumnezeul nostru, Care șade pe tron, și de la Mielul.
Citat:
2. Ramificarea Duhului Sfant in toate cultele e o invatatura protestanta nou aparuta. In conceptia aceasta musulmanii ar fi cei mai plini de duh, iar penticostalii pe aproape. Harul este cel pogorat la Cincizecime si este in Biserica.
Domnule, de ce imi puneti in gura cuvinte pe care nu le-am spus? N-am nici o treaba cu "ramificarea Duhului Sfant" despre care vorbiti aici. Nu stiu care e definitia "Bisericii" pentru dumneavoastra; din cate stiu eu, musulmanii, neavand intemeiata credinta pe Sfanta Treime, nu pot fi considerati ca fiind o Biserica.
Citat:
3. Chiar sunt unii ortodocsi asa, cei care ajung la trepte mai inalte primesc darul facerii de minuni. Lumina apare in fiecare an de Pasti la Ieruslaim, doar la ortodocsi. Toate indiciile indruma spre ortodoxie pentru cineva care nu e ortodox.
Acei "unii ortodocsi"-eu nu am auzit despre ei. Ortodocsi contemporani care sa fi facut faptele facute de DOmnul nostru nu cunosc. Referitor la lumina de la Ierusalim: nu ma bag in lucruri pe care nu le cunosc. Logic insa, as putea spune ca faptele facute de Domnul nostru au fost vindecarei trupesti si spirituale. NU stiu ce vindecari se fac la Ierusalim, n-am auzit de nici una. Pentru mine Lumina de la Ierusalim nu e o dovada ca Biserica Ortodoxa ar fi unica mantuitoare, cum sustineti.
Reply With Quote
Vechi 06.01.2013, 13:52:36
osutafaraunu osutafaraunu is offline
Banned

Data înregistrării: 13.07.2011
Religia: Alta confesiune
Implicit

Citat:
Da, exact asta era si ideea.
De ce ti se pare "ciudatenie"?
Ciudățenie părea oricare din cele două variante:
  1. Așa cum reieșea din postarea ta, întreaga lume e formată din ortodocși, iar "calea cea îngustă" ar fi a ortodocșilor practicanți.
  2. Așa cum nu reieșea din postare - ortodocșii ar fi pe "calea cea îngustă", iar "cei autentici" dintre ei la care făceai referire, ar fi pe porțiunea cea mai îngustă a căii înguste. A cerut Hritos vreodată o asemnenea ciudățenie? Adică să ne silim să facem cărarea mai îngustă decât este în realitate? desigur, nu! El dorește să alegem calea cea îngustă, nu calea cea largă a majorității ce merge spre pieire.
Reply With Quote
Vechi 08.01.2013, 20:33:25
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de osutafaraunu Vezi mesajul
Ciudățenie părea oricare din cele două variante:
  1. Așa cum reieșea din postarea ta, întreaga lume e formată din ortodocși, iar "calea cea îngustă" ar fi a ortodocșilor practicanți.
  2. Așa cum nu reieșea din postare - ortodocșii ar fi pe "calea cea îngustă", iar "cei autentici" dintre ei la care făceai referire, ar fi pe porțiunea cea mai îngustă a căii înguste. A cerut Hritos vreodată o asemnenea ciudățenie? Adică să ne silim să facem cărarea mai îngustă decât este în realitate? desigur, nu! El dorește să alegem calea cea îngustă, nu calea cea largă a majorității ce merge spre pieire.
Nu, Iisus a infiintat Biserica, a spus "las Biserica Mea" si nu las Biblia. Biserica este corabia mantuirii, e Una singura, mai exact, Una Sfanta, Soborniceasca (termenul slav pentru Catolica) si Apostoleasca Biserica. Dupa cum poti recunoaste din descriere aceasta e Biserica Ortodoxa de aici reies concluziile pe care le-ai citit.
Reply With Quote
Vechi 08.01.2013, 20:49:28
Senior Member

Implicit

Citat:
De nenumarate ori, pe acest forum, s-au dat citate din Sfanta Scriptura cu privire la faptul ca marturia despre noi insine nu e valabila. Daca dumneavoastra v-ati ghida dupa Domnul Isus ati face faptlele Lui. Este valabil si pentru mine si pentru oricine. Acuma insa, eu as avea scuza ca fiind catolica, inselata de papa si de cel rau, nu-L am pe Duhul Sfant. Dar dumneavoastra ce scuza aveti?
Nu spun ca eu as face asa, dar dvs. de unde stiti? Nici daca am cunoaste pe cineva nu stim exact, doar Domnul stie ce e in inima acelui om. Desigur, mai e o posibilitate, sa fi ajuns cineva la gradul de sfintenie la care sa primesca darul inaintevederii si sa vada ce face un om. Altfel e doar judecata.
Citat:
Nu e nici o invatatura. Sunt fragmente din Sfanta Scriptura:
Iar noi trebuie sa citim talcuirea acestui pasaj data de sfinti, altfel si protestantii interpreteaza fiecare pasaj cum doresc. Desi daca o luam literal nu e exclus ca sa fie cel putin un ortodox in fiecare neam.
Citat:
Domnule, de ce imi puneti in gura cuvinte pe care nu le-am spus? N-am nici o treaba cu "ramificarea Duhului Sfant" despre care vorbiti aici. Nu stiu care e definitia "Bisericii" pentru dumneavoastra; din cate stiu eu, musulmanii, neavand intemeiata credinta pe Sfanta Treime, nu pot fi considerati ca fiind o Biserica.
Nu ati scris dvs. despre ramificare, eu am scris pentur ca v-am dat explicatia la ce ati scris dvs.: "2. Duhul Sfant e sursa vietii. Bisericile care il au pe Duhul Sfant sunt vii si cresc." Nu reiesie de aici ca spuneti ca in mai multe culte este Duhul Sfant (harul)?
Citat:
Acei "unii ortodocsi"-eu nu am auzit despre ei. Ortodocsi contemporani care sa fi facut faptele facute de DOmnul nostru nu cunosc.
Nu cunoastem pana nu aflam, asadar nu e timpul pierdut, exista multe articole despre sfintii ortodocsi, chiar si pe net. Nu cred ca nu ati auzit de exemplu de sfantul Nectarie, sau chiar parintele Paisie Aghioratul.
Citat:
Referitor la lumina de la Ierusalim: nu ma bag in lucruri pe care nu le cunosc. Logic insa, as putea spune ca faptele facute de Domnul nostru au fost vindecarei trupesti si spirituale. NU stiu ce vindecari se fac la Ierusalim, n-am auzit de nici una. Pentru mine Lumina de la Ierusalim nu e o dovada ca Biserica Ortodoxa ar fi unica mantuitoare, cum sustineti.
Minunile nu se refera numai la vindecari, nici nu e bine sa ne ghidam doar dupa vindecari. Pentru ca si vindecarile pot fi si de la vrajmasul, ba chiar sunt cele mai comune minuni in religiile pagane. Si eu am facut un curs de Reiki, toti cei de acolo erau vindecatori. Va asigur ca nu eram sfant, nici macar prea credincos atunci. La penticostali exista doua minuni, vorbirea in limbi si vindecarile.
Reply With Quote
Vechi 05.03.2013, 13:32:50
Senior Member

Implicit

Am gasit acum raspunsul exact la intrebarea pusa in topic. Sfantul Siluan Athonitul relateaza povestea unui calugar care avea exact aceeasi intrebare: cum va fi fericit daca apropiatii sai nu vor ajunge in Rai? http://sfantulioancelnou.trei.ro/car...smereniei1.htm

"Un frate sub ascultare de la noi, de la Athos, din mănăstirea rusească Sfântul Panteleimon, obișnuia să se roage neîncetat lui Dumnezeu să-i dea iertarea păcatelor lui. A început să cugete la împărăția cerurilor și gândea: „Dacă-L voi ruga pe Dumnezeu din inimă să-mi ierte păcatele, mă voi mântui poate, dar dacă în rai nu voi afla părinții și rudele mele, mă voi mâhni pentru ei, fiindcă îi iubesc. Ce fel de rai va fi însă pentru mine acesta, dacă acolo mă voi întrista pentru rudeniile mele ce se vor duce poate în iad?”
Acest frate păcătos gândea despre împărăția cerurilor: „Așa cum pe pământ nici un praznic nu este vesel dacă nu sunt de față rudele și cei apropiați, tot așa și în rai voi fi întristat dacă nu voi vedea acolo rudeniile pe care le iubesc”.
Așa a gândit el timp de aproape șase luni. Și într-o zi, în timpul vecerniei, fratele și-a ridicat privirea asupra icoanei Mântuitorului și a făcut această scurtă rugăciune de cinci cuvinte: „Doamne, Iisuse Hristoase, miluiește-mă pe mine păcătosul” — și vede icoana facându-se Mântuitorul viu, și sufletul și trupul fratelui s-au umplut de o dulceață negrăită, și sufletul lui a cunoscut prin Duhul Sfânt pe Domnul nostru Iisus Hristos și a înțeles că Domnul e milostiv, frumos și negrăit de blând și sufletul a înțeles că iubirea lui Dumnezeu face ca omul să nu-și mai poată aduce aminte de nimeni, și din acea clipă sufletul lui arde de iubire pentru Domnul."
Reply With Quote
Vechi 02.04.2013, 23:46:03
Carmol Carmol is offline
Banned

Data înregistrării: 29.03.2013
Implicit Interesant

@Catalin2
"A înțeles că Domnul e milostiv, frumos și negrăit de blând și sufletul a înțeles că iubirea lui Dumnezeu face ca omul să nu-și mai poată aduce aminte de nimeni, și din acea clipă sufletul lui arde de iubire pentru Domnul."

Interesant. Si ce mai face pilula asta rosie numita "iubire pentru Domnul"?
Ce mai uiti inafara de toti oamenii cu care ai interactionat?
Uiti si de tine? Lucruri pe care le-ai facut? Poate cu oamenii aia pe care i-ai uitat?

Mai esti TU acela care este in Rai si se bucura de drogul/analgezicul acesta suprem?
Sau este doar o parte din tine care nu stie ce ai fost si ce ai facut fiind cenzurata divin pentru protejarea firavei fericiri de care se bucura?
In alte cuvinte: Va disparea identitatea mea, ceea ce am trudit sa cladesc in viata muritoare, pentru a fi posibil in prima instanta sa ma bucur de cea de apoi?

Cei din Iad uita si ei de tine?

Suntem toti destinati acestei sorti de exaltare sau damnare eterna? Fara facultati mintale, fara scop personal, doar unelte fericite, insa unelte pentru un Dumnezeu nesatul de venerare? Este o eternitate care merita existenta?

Nu vreau sa va jignesc. Sunt intrebari legitime la care as vrea un raspuns concret.

Multumesc.

Last edited by Carmol; 03.04.2013 at 00:21:08.
Reply With Quote
Vechi 03.04.2013, 00:44:39
AlinB AlinB is offline
Senior Member

Data înregistrării: 29.01.2007
Implicit

N-ar trebui sa fie asa de dificil.
Daca ai fost macar o data teribil de indragostit in viata, ar trebui sa pricepi.

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Destinatia posibila a celor ce parasesc ortodoxia e iadul spre_rasarit Generalitati 70 04.01.2012 16:13:17
Este posibila cununia religioasa fara nasi? Samarineanca Nunta 6 05.09.2010 12:07:08
Posibila legatura intre iluministi inselati de draci si reprezentari ale Satanei? mihailt Generalitati 2 12.05.2010 18:07:04