Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Biserica Ortodoxa si alte religii > Biserica Romano-Catolica
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 05.01.2013, 23:15:57
MihaiG MihaiG is offline
Banned

Data înregistrării: 24.04.2012
Locație: Timișoara
Religia: Catolic
Implicit

Așa, mă întrebam și eu...

Apropo, știți cărui ierarh ortodox se cuvine să vă adresați cu "Sanctitatea Voastră" ?
Reply With Quote
Vechi 05.01.2013, 23:35:38
stefan florin's Avatar
stefan florin stefan florin is offline
Senior Member

Data înregistrării: 09.02.2011
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de MihaiG Vezi mesajul
Așa, mă întrebam și eu...

Apropo, știți cărui ierarh ortodox se cuvine să vă adresați cu "Sanctitatea Voastră" ?
patriarhului ecumenic din Constantinopol (Istanbul)
Reply With Quote
Vechi 08.01.2013, 12:37:49
catalin2 catalin2 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.12.2007
Locație: Brasov
Implicit

Citat:
În prealabil postat de stefan florin Vezi mesajul
patriarhului ecumenic din Constantinopol (Istanbul)
E o neintelegere a cuvantului, sanctitate inseamna de fapt acelasi lucru cu sfintit, total diferit de sfant.
Dictionarul de sinonime:
SFINTENIE s. (livr.) sanctitate, (rar) sacralitate, (înv. si pop.) sânțenie, (înv.) sfinție.
Sursă : Sinonime (209463) - siveco
si
SFINTENIE s. v. consacrare, sfestanie, sfințire, târnoseală, târnosire.
Sursă : Sinonime (209464) - siveco
Chiar si parintelui Arsenie Papacioc (sau si unui preot sau calugar) i se adresau cu Sfintia ta.
Sfintit se refera la hirotonire (in cazul unui calugar la slujba de intrare in calugarie). La fel, in cazul unui obiect sau a casei, respectivul se sfinteste, nu devine sfant.

Doar Papa are si adresarea de sfant. In plus si toti (neo)protestantii se considera sfinti in viata.
Reply With Quote
Vechi 08.01.2013, 12:40:40
MihaiG MihaiG is offline
Banned

Implicit

Citat:
În prealabil postat de catalin2 Vezi mesajul
E o neintelegere a cuvantului, sanctitate inseamna de fapt acelasi lucru cu sfintit, total diferit de sfant.
Dictionarul de sinonime:
SFINTENIE s. (livr.) sanctitate, (rar) sacralitate, (înv. si pop.) sânțenie, (înv.) sfinție.
Sursă : Sinonime (209463) - siveco
si
SFINTENIE s. v. consacrare, sfestanie, sfințire, târnoseală, târnosire.
Sursă : Sinonime (209464) - siveco
Chiar si parintelui Arsenie Papacioc (sau si unui preot sau calugar) i se adresau cu Sfintia ta.
Sfintit se refera la hirotonire (in cazul unui calugar la slujba de intrare in calugarie). La fel, in cazul unui obiect sau a casei, respectivul se sfinteste, nu devine sfant.

Doar Papa are si adresarea de sfant. .
Papa, și toți membrii Bisericii primare. A se vedea Sfânta Scriptură.
Reply With Quote
Vechi 08.01.2013, 12:57:38
catalin2 catalin2 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.12.2007
Locație: Brasov
Implicit

Cum spuneam si in mesajul precedent (neo)protestantii se considera sfinti si incearca sa se comporte ca atare, cel putin in aparenta. De aceea pun pret pe aceste lucruri. Aceasta influenta a patruns in ortodoxie (si probabil si catolicism) prin intermediul ecumenismului.
In ortodoxie toti sunt pacatosi, facem pacate in fiecare minut.
Un pacatos care in ultimele clipe este omorat pentru marturisirea credintei este martir, de obicei are sfinte moaste si este la scurt timp canonizat. Un sfant cuvios care toata viata a trait in sfintenie, daca nu are sfinte moaste abia dupa vreo 200 de ani se pune problema canonizarii.
La fel e si diferenta intre crucile purtate. Era o povestire despre un calugar care fusese inainte de neam imparatesc si bogat. Acesta avea o viata mai luxoasa in manastire, dormea pe ceva mai bun, manca mai bine, dar spunea un parinte induhovnicit ca nevointa lui e mai mare decat a cuiva care inainte fusese tot sarac si avea o nevointa mult mai aspra.
Intr-o alta povestire se spunea ca o mama care avusese o cruce grea, ramasese singura si isi crescuse copiii, care mai rabufnea si se supara, dupa ce a murit au venit ingerii sa o conduca. In timp ce altcineva care avusese o viata linistita, alaturi de sot, era blanda si credincioasa, tot timpul se ruga si multumea nu a avut parte de venirea ingerilor, desi tot in Rai a ajuns.

Last edited by catalin2; 08.01.2013 at 13:09:59.
Reply With Quote
Vechi 08.01.2013, 12:59:44
MihaiG MihaiG is offline
Banned

Implicit

Citat:
In ortodoxie toti sunt pacatosi, facem pacate in fiecare minut.
Și Maica Domnului a fost păcătoasă ?
Reply With Quote
Vechi 08.01.2013, 13:45:18
osutafaraunu osutafaraunu is offline
Banned

Data înregistrării: 13.07.2011
Religia: Alta confesiune
Implicit

Citat:
Cum spuneam si in mesajul precedent (neo)protestantii se considera sfinti si incearca sa se comporte ca atare, cel putin in aparenta.
Stimate domn, neoprotestanții nu se consideră nici sfinți, nici ÎnaltPreaSfințiți, nici PreaFericiți, ori ExasperantDeÎnaltPreaSfințiți. În realitate, ori în aparență. Așa că preambulul postării dumneavoastră nu are nicio legătură cu topicul și nici măcar cu sfinții (Doamne iartă-mă!) adulterini, ucigași, ori de care or mai fi atânând pe pereții Bisericii Ortodoxe.
Reply With Quote
Vechi 08.01.2013, 13:53:38
Cornel Urs's Avatar
Cornel Urs Cornel Urs is offline
Senior Member

Data înregistrării: 27.05.2012
Locație: Miercurea Ciuc - Harghita
Implicit

Citat:
În prealabil postat de osutafaraunu Vezi mesajul
Stimate domn, neoprotestanții nu se consideră nici sfinți, .
pentru ca nici nu sunt !

hilar este faptul ca aici, pe acest forum ortodox, faceti front comun cu unii membri ai altor religii care in alt context (sa zicem in America neoprotestanta) s-ar considera diferiti, diferiti in asa masura incat ar mentine un zid despartitor !

Citat:
În prealabil postat de osutafaraunu Vezi mesajul
sfinții (Doamne iartă-mă!) adulterini, ucigași, ori de care or mai fi atânând pe pereții Bisericii Ortodoxe.
deja aici intreceti orice limita !
oricare din sfintii pictati pe peretii bisericii, a dus o viata mult mai evlavioasa decat dumneavoastra.
Reply With Quote
Vechi 08.01.2013, 13:56:33
MihaiG MihaiG is offline
Banned

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Cornel Urs Vezi mesajul
oricare din sfintii pictati pe peretii bisericii, a dus o viata mult mai evlavioasa decat dumneavoastra.
Asta e din categoria "niciun preot ortodox nu fumează", și "toți ortodocșii se iubesc între ei" ?!

P.S. Pentru cine se întreabă, nu, nu e banc, nu e glumă, domnul Corneluș chiar a susținut aceste idei...
Reply With Quote
Vechi 08.01.2013, 14:05:50
osutafaraunu osutafaraunu is offline
Banned

Data înregistrării: 13.07.2011
Religia: Alta confesiune
Implicit

Citat:
hilar este faptul ca aici, pe acest forum ortodox, faceti front comun cu unii membri ai altor religii care in alt context (sa zicem in America neoprotestanta) s-ar considera diferiti, diferiti in asa masura incat ar mentine un zid despartitor !
Păi cum ați dori, să-i blastăm și să-i anatemizez? Nu o fac nici atunci când avem opinii diferite, cu atât mai puțin când acestea coincid! Și încă ceva: nu comparați America cu România - doar atâta spun.

Citat:
deja aici intreceti orice limita !
Nu știu, aș fi subiectiv probabil. Dar știu un singur lucru: eu nu mi-am ucis soția și copiii, nu am fost adulterin și n-am pus la cale ucideri colective! Sunt un păcătos, dar grozăviile astea nu le-am comis...
Reply With Quote
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Inchizitia doctor_faustus Biserica Romano-Catolica 34 10.07.2017 18:38:55