domnule Zaharia,uitanadu-ma la profilul dumneavoastra am vazut ca sunteti o persoana cu mult mai mare decat mine.deci si experienta de viata ma gandesc ca o depaseste pe a mea,iar din mesajul de mai sus se vede clar ca aveti unele cunostinte daca nu ample,cel putin mai mari decat ale mele.tot ceea ce ati scris e bine sustinut de argumente si,cu toate acestea,nu pot sa gandesc la fel.
total de acord ca preotia nu e o slujba oarecare,un JOB,si ca preotul trebuie sa sacrifice f.multe pt. misiunea pe care o are de indeplinit.cu toate acestea,ce poate sa fie rau ca un preot sa cante,sa danseze,atata vreme cat nu e nimic pacatos in acestea?bineinteles ca niciun om normal nu poate sa mearga la slujba dupa o noapte petrecuta la vreo discoteca(sau daca poate sa mearga,nu poate sa fie atent la rugaciune),deci mai cu seama un preot nu poate sa slujeasca Sfanta Liturghie.dar atata vreme cat astfel de distractii (pt. ca sunt,intradevar,distractii) nu au loc cu putin timp inainte/dupa slujba si nici in posturi,ce poate sa fie rau ca un preot sa cante si sa danseze?acum nu stiu daca parintele Pomohaci canta atunci cand ar trebui sa fie in Altar,dar cunosc un preot deosebit care indeplineste tot ceea ce are de indeplinit ca preot,dar, totusi, e un adevarat artist.de ex.,atunci cand nu sunt la scoala locuiesc intr-un sat din Banat,aici e obiceiul ca de hramul fiecarei biserici(indiferent din ce sat e)sa se tina RUGA,adica dupa ce se tine slujba la biserica(nu ma refer la Sf.Liturgie) si se taie colacul,vin diferiti cantareti,se aude muzica in tot satul,centrul e plin cu tarabe,tiribombe,ce mai,un adevarat balci.preotul despre care vorbesc vine in fiecare an cu ansamblul alcatuit din copii cu diferite varste,toti imbracati in costum popular(inclusiv dumnealui).el este cel care se ocupa de copii,ii invata dansurile, chiar l-am vazut cantand(muzica populara).dupa spectacol am vorbit cu dansul,ma simteam de parca vorbeam cu tatal unei prietene,asa de simplu era,radea mereu,ori eu apreciez un astfel de preot mai mult decat unul incruntat care poate ar fi zis ca astfel de lucruri sunt pacat inaintea lui Dumnezeu.
si nu sunt nici de acord ca unui crestin ii e interzis sa participe la serbari.am citit si eu in indreptarul de spovedanie ca e pacat sa mergi la nunti cu lautari,dar parintele Teofil Paraian spunea ca nu ai cum sa nu te duci la o nunta,un botez la care esti invitat de o persoana apropiata,prieten sau ruda,pe motiv ca e "nunta cu lautari".persoana respectiva se va supara,ori in ziua de azi mai toate nuntile se fac cu lautari.adica nu-mi pot imagina cum ar fi ca sora mea sa se marite si eu sa nu ma duc la nunta ei.acum bineinteles ca la astfel de petreceri se intampla multe lucruri care nu ar trebui sa le faca un de crestin,dar iti alegi un cerc de prieteni mai linistiti si eviti (pe cat se poate) intamplarile neplacute....si tot parintele Teofil Paraian spunea ca nunta nu e inmormantare.
|