Citat:
În prealabil postat de Mihnea Dragomir
Fata de aceste tot mai dese alunecari, care au dus in cele din urma la schisma si la Caderea Constantinopolului,
|
Există o formație de muzică simfonic-metal din Finlanda, numită Turisas. Ultimele două albume ale acestei formații relatează povestea unui viking, călătoria lui din Nord până la Constantinopol și respectiv aventurile sale în serviciul împăratului bizantin, în cadrul celebrei gărzi a varegilor.
De ce scriu despre acestea ? Ei bine, căutând una dintre piesele susnumitei formații pe youtube, o piesă care vorbește chiar despre garda varegă și implicit despre măreția apusă a Imperiului Roman de Răsărit, am găsit următorul comentariu al unui utilizator:
greetings from greece! hagia sophia will be ours again!!
Ceea ce mi-a amintit și, cumva, confirmat o idee pe care o aveam de demult: originea, fundația, sursa, explicația și temeiul acestei incredibile uri anticatolice, manifestă în mediul răsăritean, este căderea Imperiului bizantin și, în paralel, ridicarea Europei romano-catolice (ba chiar, ulterior, culmea, protestante).
Ortodocșii (sau, mai precis, creștinii răsăriteni) au fost, odată, d.p.d.v. social și politic, centrul lumii civilizate. Hagia Sophia a fost cea mai mare biserică atunci când în Roma năvăleau și dădeau foc păgânii etc. etc. etc.
După umila mea părere, ortodocșii nu au uitat și nu au iertat, și nici nu o vor face vreodată, faptul că la un moment dat poziția lor de forță socio-politico-civilizațională s-a prăbușit în dauna Apusului. Că Hagia Sophia este astăzi un muzeu, după ce jumătate de mileniu a fost moschee, în vreme ce în Roma s-a construit Basilica Sf. Petru, unde se slujește. și astăzi, zilnic, Sfânta Liturghie.