![]() |
![]() |
|
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Aceasta este Sfanta Traditie, noi am pastrat-o in Biserica, voi nu aveti de unde sa o cunoasteti decat de la noi. Sfanta Scriptura este doar ce s-a si scris din Sfanta Traditie. Scriam in mesajul precedent ca taierea imprejur e o prefigurare a botezului, Vechiul Legamant si Noul Legamant. Un copil era dus de parintii sai sa fie taiat imprejur, nu stia nimic si nu stia ca va deveni legat de Dumnezeu. Chiar citeam in practicile evreiesti, ca daca parintii nu sunt taiati imprejur (evrei credinciosi) se poate refuza taierea pruncului. Daca ar fi botezul protestant valid (ceea ce nu e cazul, e doar pentru a exemplifica) de ce ei lasa deoparte unele invataturi si le iau doar pe altele? Iisus a spus ca cine nu se boteaza nu mosteneste imparatia? Deci daca i se intampla ceva copilului raman valabile cuvintele Mantuitorului. In Sfanta Scrptura e descris botezul la inceput, cum sa fie botezati copiii cand nu erau botezati nici parintii. Apoi in acele timpuri erau socotiti barbatii de obicei, asta nu inseamna ca femeile nu erau botezate. Se spune deseori cati barbati, afara de sufletele de femei si copii. Scrie undeva sa nu se boteze copiii sau ca asteptau sa fie botezati la maturitate? Avem marturii timpurii, de exemplu in 253 Sfantul Ciprian reafirma ca botezul se face imediat dupa nastere. "Orice prunc sau persoana mai in varsta sa primeasca la fel darul dumnezeiesc. Duhul Sfant este dat in chip egal tuturor, nu dupa o masura proportionala, ci dupa o bunatate si bunavointa parinteasca. Caci Dumnezeu nu are preferinte dupa varsta si persoana, ci El este pentru toti, in imparatia harului ceresc, un tata care imparte egal." Sinodul din 418 condamna nebotezarea copiilor: "S-a hotarat sa fie anatema oricine tagaduieste sau zice ca pruncii nou-nascuti si copiii, fiind botezati din pantecele maicilor, nu se boteaza spre iertarea pacatelor si nici nu-si atrag ceva din pacatul stramosesc al lui Adam care ar trebui curatat prin baia renasterii, de unde urmeaza ca la acestia nu s-ar intelege forma Botezului spre iertarea pacatelor cea adevarata, ci cea mincinoasa. Deci si pruncii, care de la sine n-au putut savarsi nici unul din pacate, cu adevarat se boteaza spre iertarea pacatelor, ca sa se curateasca intru dansii prin renastere, ceea ce si-au atras din nasterea cea dintai." Origen spune: "Biserica a primit de la Apostoli traditia de a boteza pruncii; caci stiau aceia, carora li se incredintasera secretele tainelor dumnezeiesti, ca in toti sunt intinaciunile pacatului, care trebuie sa se spele prin apa si prin Duh." Deci nu numai ca atunci se proceda asa, ci ca asa se proceda de la Sfintii Apostoli. Sfantul Irineu, nascut pe la anul 176, marturiseste urmatoarele: "Hristos a venit sa mantuiasca pe toti oamenii si anume, zic, pe toti care dobandesc de la El nasterea a doua pentru Dumnezeu, pe prunci si pe cei mici, pe tineri si pe batrani." |
|
|||||
|
|||||
![]() Citat:
Citat:
Citat:
Citat:
Citat:
Nu e nevoie să-mi spui... sunt de acord că practica botezului infantil e veche. E veche, dar nu și biblică, respectiv hristică ori apostolică. |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Nu scrie in mod detaliat asta pentru ca nu aparusera neoprotestantii la vremea aia, doar ei spun ca nu trebuie botezati copiii. In rest scrie ca se botezau ei si casa lor, nu scrie niciunde ca nu se botezau copiii. Citat:
Calculand reiese ca era botezat cum se boteza si acum pruncii. Daca erai in Biserica ai fi vazut ca se spune de mult eori dupa botez ca au dus un pagan si au venit cu un crestin. Asadar copiii neoprotestantilor sunt pagani, iar parintii crestini (presupunand prin absurd ca ar fi valabil botezul neoprotestantilor)? Citat:
Citat:
Cum a mai mentionat cineva, de ce va duceti copiii la adunarile neoprotestante, a ales copilul sa se duca? Poate copiii vor sa devina ortodocsi, nu neoprotestanti. Cine alege, parintii sau copiii? |
|
||||||||||
|
||||||||||
![]() Citat:
Citat:
Citat:
Citat:
![]() Citat:
Citat:
Citat:
Citat:
Citat:
![]() Citat:
Copiii stau de regulă lângă părinți. Când vor fi mari, vor alege ce vor să devină (prin absurd chiar ortodocși, îți explic dacă vrei). Voi le dați această posibilitate a alegerii? Last edited by patrunjeluldigital; 25.02.2013 at 19:54:44. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Era vorba de o porunca Dumnezeiasca! Tu chiar ai citit vreodata Scriptura Vechiului Testament? Dumnezeu a conditionat primirea pruncului de taierea imprejur: 1. Un prunc de 8 zile avea posibilitatea de a primi harul apartenentei la poporul ales, deci pruncul de 8 zile avea capacitatea de a primi un har special de la Dumnezeu. 2. Dumnezeu nu a primit pruncul de 8 zile in poporul ales decat numai conditionat de taierea imprejur. Pricepusi ce vreau sa spun? Dar nu mi-ai raspuns la intrebare: daca tu te razgandesti si iti alegi alta secta, "baita" ta dintai se anuleaza sau pseudo-harul ei se cumuleaza la "baita" a 2-a, respectiv a n-a?
"Pentru că mulți amăgitori au ieșit în lume, care nu mărturisesc că Iisus Hristos a venit în trup; unul ca acesta e amăgitorul și antihristul." 2 Ioan 1,7. "Cuvine-se cu adevarat sa te fericim pe tine Nascatoare de Dumnezeu, cea pururea fericita si prea nevinovata si Maica Dumnezeului nostru, ceea ce esti mai cinstita decat Heruvimii si mai marita fara de asemanare decat Serafimii, care fara stricaciune pe Dumnezeu Cuvantul L-ai nascut, pe tine cea intru adevar Nascatoare de Dumnezeu te marim!" |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Am priceput, dar nu are nicio relevanță în discuția despre botez. Citat:
Dacă întrebarea ai reformulat-o acum să sune mai personal, îți răspund aici: Eu n-am făcut o "băiță" ci un legământ cu Domnul Iisus Hristos prin botez. Eu n-am intrat într-o "sectă", ci în Biserică Botezul nu mi-a dat sau cumulat niciun har, harul vine de la Domnul Hristos, nu de la apă. Eu nu intenționez să părăsesc Biserica pentru o sectă. Mulțumit acum? |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Acest precedent, aceasta cerinta pe care Dumnezeu Cel Neschimbabil a adresat-o poporului Israel ma face sa concluzionez ca pruncul nu apartine de facto lui Dumnezeu si nu in ultimul rand Dumnezeu LE ADRESEAZA PRUNCILOR CHEMAREA IN BISERICA, DUMNEZEU II DORESTE PE PRUNCI IN BISERICA SA. Citat:
Pai tocmai intrebarea mea suna indirect: in care Biserica ai intrat? "4.Un singur Trup și un singur Duh, așa cum ați și fost chemați la o singură Nădejde a chemării voastre; 5.un singur Domn, o singură Credință, un singur Botez," Efeseni 4. Daca un alt neopreotestant doreste sa se "boteze" la tine in cult, voi il "rebotezati"?
"Pentru că mulți amăgitori au ieșit în lume, care nu mărturisesc că Iisus Hristos a venit în trup; unul ca acesta e amăgitorul și antihristul." 2 Ioan 1,7. "Cuvine-se cu adevarat sa te fericim pe tine Nascatoare de Dumnezeu, cea pururea fericita si prea nevinovata si Maica Dumnezeului nostru, ceea ce esti mai cinstita decat Heruvimii si mai marita fara de asemanare decat Serafimii, care fara stricaciune pe Dumnezeu Cuvantul L-ai nascut, pe tine cea intru adevar Nascatoare de Dumnezeu te marim!" |
|
||||
|
||||
![]()
Vad ca tactica adventista pe acest forum este aceeasi, cei doi adventisti revenind de fiecare data la aceleasi subiecte arhidezbatute (sabatul, botezul copiilor, icoanele, viata de dupa moarte). Ma suprinde rabdarea unora de a da curs discutiilor cu ei. Din moment ce au aratat ca nu sunt interesati de Ortodoxie, nu doresc sa inteleaga si modul in care gandim noi, ci din contra, isi fac cont pe un forum crestin-ortodox doar sa o conteste, sa o infiereze, nu stiu de ce va mai pierdeti timpul cu ei. Adventistul isi schimba des id-ul, dar naravul ba :) Lasati-i mai bine sa mearga in lucrarea lor de predicare , nu-i scutiti de “misiunea” lor stradala retinandu-i pe site.
Last edited by ioanna; 26.02.2013 at 16:15:59. |
|
||||
|
||||
![]()
Poate asa mai aduc noi crestini la cunoasterea adevarului biblic si indreptarea lor pe calea cea dreapta.
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
![]() Apropos de "tactică", cum vă explicați reactivarea unui topic mort de 4 ani, taman acum? Adică tot cel ucis e vinovat! Bine că mai există și înviere... |
![]() |
|
![]() |
||||
Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
penticostalii sunt sectari? | ingerul_pazitor | Generalitati | 51 | 16.05.2018 17:43:56 |
penticostalii | redandrei90 | Intrebari utilizatori | 162 | 08.01.2013 12:08:26 |
Cum sa vorbim cu penticostalii ? | IonutS | Secte si culte | 282 | 28.03.2012 20:48:00 |
Botezul in BOR | orthodoxia.i.thanatos | Botezul | 594 | 26.01.2010 01:33:12 |
|