![]() |
![]() |
|
|
|||
|
|||
![]()
Mă tem că riscăm să lunecăm într-un fals dialog...
Scrii de parcă eu aș vrea să contrazic evidențele pe care le înșiri (și care nu au legătură cu precizarea mea privind literatura și filosofia creștină, ortodoxă). Nu știu de ce pui în conflict lucruri care sunt în organicitatea vieții creștine, frumos și necesar armonizate. Să minimalizezi aspectul literar și filosofic al Ortodoxiei înseamnă să negi realitatea Bisericii: mare parte din viața Bisericii este literatură, filosofie, muzică, pictură etc. În definitiv, ce facem noi la fiecare slujbă? În ce constă viața liturgică? Ce sunt pentru tine stihurile și stihirile? Nu sunt, oare, modul creștin de a ne manifesta credința? Nu sunt fapte de viețuire creștină? Și dacă tot pomeniși pe Părinți, dă-mi voie să îți amintesc câțiva autori (scriitori și poeți): David, Solomon, Isaia, Iezechiel, Moise, Ioan Gură de Aur, Isaac Sirul, Efrem Sirul, Vasile Cel Mare, Grigorie de Nazians, Grigorie Palama Simeon Noul Teolog toată opera Filocalia etc. Ce înțelegem prin Colecția PSB? ... Eu mă opresc aici. Trăiesc impresia neplăcută că vorbim de dragul de a ne contrazice... Pace între noi, frate! Domnul să ne ocrotească și să ne lumineze sufletele! |
|