Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Generalitati > Generalitati

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 12.03.2013, 17:18:29
zaharia_2009's Avatar
zaharia_2009 zaharia_2009 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 05.07.2009
Locație: Romania
Religia: Ortodox
Implicit

Acum 3-4 zile stateam la birou si ma gindeam oare care a fost cauza de inceput a sfinteniei acestor sfinti legionari .
Imi vorbeam in barba si ma intrebam cu voce tare .
La un moment dat , mama Mundatia , menajera mea, o batrina tacuta dar cu tarie de duh, s-a intors catre mine si mi-a zis :

- Domnule Malus ... ma iertati ca ma bag asaaaa... dar stiti, eu sunt mai proasta dar am prins vremea aceea si inca stiu cite ceva bine. Cauza care a dus la sfintenia legionarilor detinuti a fost tocmai invatatura legionara cu care erau indoctrinati , formati si crescuti. Aceasta a aprins cu adevarat credinta initiala din ei. Aceasta a ridicat trairea ortodoxa inca nedezvoltata in ei pe culmi nebanuite si in conditii de detentie . Numai aceasta a fost saminta roditoare care i-a calauzit spre Hristos .

- Mamaie , nu sti nimic ! Ai uitata ca in anii '38-'40-'48 se facea la scoala Religia ? Toti romanii erau crescuti in credinta . Nu doctrina lor, nu faptul ca erau legionari i-a avantajat ! Ce, toti sfintii din puscarii erau legionari ? Sau crezi ca daca nu apareau acesti legionari in istoria poporului roman , Romania nu mai nastea sfinti ?

- Domnule ! Imi permit sa va contrazic . Citi sfinti stiti dvs. ca s-au facut dintre nelegionari si mai ales in libertate ?
Da ! Mircea Vulcanescu nu era legionar dar credeti ca daca nu era intemnitat alaturi de legionari , daca nu ii vedea pe ei cum procedeaza , daca nu exista un Traian Trifan , doctor in drept, prefectul Brasovului in anii 40-41 si extrem de credincios , care sa formeze primul nucleu de credinciosi mistici practicanti in Aiud, cu mult inaintea calugarilor existenti in temnita ( Papacioc Anghel, Daniil Sandu, Valeriu Anania, Iustin Pirvu, etc)daca nu existau aceste conditii care sa ii cultive si sa ii dezvolte bruma lui de credinta , ziceti ca mai ajungea sfint ?
Pai Richard Wurmbrabdt nu era tot credincios ?, inca mai credincios, teoretic, decit Vulcanescu, ca era pă/astor ! Nu s-a convertit in puscarie si a practicat virtutile crestine si rugaciunea ca si legionarii dar dupa ce a iesit si a esapat de sub invatatura si codul moral-religios al legionarilor , ce a mai ramas din el ?
Toti avem simburele credintei in noi inca de la botez, de cind Hristos s-a salasluit in inima noastra , dara daca acest simbure nu este in pamint bun , roditor , el nu are spor si nu da folos, roada !
Deci nu credinta este inceputul sfinteniei lor (acum sa nu intelegeti ca o neglijez sau o desconsider !) ci modul cum esti educat si cum traiesti si cit de tare te nevoiesti . In istoria ortodoxiei au fost multe cazuri , si sunt acum inca prezente, in care pagini ajungind pe "miini bune" au venit la Hristos si au mers oblu spre sfintenie .
Asa a fost si evreul Steinhard, nu uitati ! Si inafara de acest caz rasunator mai sunt multe altele !
Dar da , este adevarat, si faptul ca desi erau formati in duhul ortodoxiei dar nerezistind razboiului diavolului, fie din inchisoare sau din afara ei, multi legionari nu numai ca nu au ajuns sfinti dar au ajuns si au cazut la invoiala tocmai cu diavolul . Si sa ne ierte Dumnezeu ca dam astfel de exemple, dar Teoctis Arapasu , ca si Bartolomeu Ananaia au sfirsit a fi oamenii securitatii si regimului comunist, ori acesta nu era Hristos !
Dintre nelegionari nici nu mai vorbesc , ca sunt destui ierarhi inca in viata astazi care au fost slugile ispititorului si vinzatori de frati la Securitate ! Unul chiar a murit acum aproape 2 luni !
Adica , chiar daca au fost ortodoxi , chiar daca au avut credinta si invatatura dreapta asa cum spuneti dvs, si inca multa , ca erau ierarhi sau stareti, asta nu a fost destul, asta nu le-a folosit la nimic in lupta cu ispititorul deoarece nu erau crescuti si traiti intr-un cod moral riguros, iubitor de neam , de tara si de aproapele . Ca Miscarea nu era contrara lui Hristos ci tocmai il slujea ! Miscarea nu a blasfemiat vreodata , dar Securitatea si nomenclatura nu mai prididea !
Si sa nu uitati : Miscarea a fost rinduita de Dumnezeu sa apara tocmai pt a da tributul de singe si jertfa a neamului inaintea lui Hristos pt. pacatele sale . Din toata istoria Romaniei acestia au patimit cel mai mult si mai mult ! Exemplar !
In lumea aceasta , nimic nu este la voia intimplarii , ci totul este bine rinduit de Dumnezeu !

- Nu! nu merge baba Mundatia chiar asa ! Pai crimele pe care le-a facut chiar Capitanul ... cum vine asta ? Cum mai facem acum cu acesti legionari ? Sunt criminali sau sfinti ?

- Domnule, ma iertati pt. prostia mea si pt. batrinetea care imi mai sterge din amanuntele cu care sa va povestesc , dar daca iarasi veti cauta in istoria ortodoxiei veti vedea ca acest pacat apare la multi din marii barbati ai credintei . Eu parca am auzit ca si inainte de Moise a fost , dar sa zicem de la Moise incoace: a fost la el, la David, la Solomon, la generali, la cneji, la regi (si sirbi, si rusi )la voievozi (numai Stefan cit a taiat la tatari si turci) care au ajuns sfinti, precum a fost si desfrinarea la unele din marile sfinte ale ortodoxiei, ori tilharia, hotia , la altii .
Noi nu putem intelege de ce Dumnezeu a ingaduit astfel , dar din moment ce au existat si au fost iertate insemneaza ca Insusi Hristos are o rinduiala tainica cu acesti sfinti ai lui !
Sa nu uitati, numai Unul singur a fost fara de pacat !

-De lamurit nu m-ai lamurit dar de pus pe ginduri m-ai pus !

-Nu trebuie sa stati pe ginduri domnule ca acum sunt marturii scrise , multe si clare la liber, si care se deosebesc limpede de porcirile comuniste aparute in contra. Inca traiesc din sfintii inchisorilor si marturisesc ei drept. Nu avem in ce sa ne mai indoim ! Iar despre minunile pe care le fac moastele de la Aiud , inca sunt multime de carti iarasi . Cred ca nu va incurca faptul ca nu stiti numele acestor sfinti ... ce , pe sfintul din curtea Min. Neamt il stie cineva dupe nume , sau moastele de la cei 14.000 de prunci ucisi de Irod ii mai stie cineva dupe nume, sau fiecare oscior de la sfintii 40 de mucenici din cetatea Sevastiei le mai deosebeste cineva,sau alte si alte asemnea situatii ?
Ca beti vinul bun din pahar si ca sa va desfatati de mireasma lui nu trebuie sa stiti compozitia chimica a sticlei paharului ! A , daca o stiti, sigur ca nu este un lucru rau , dar nu este musai !

- Baba, baba... m-ai cistigat ! Auzi ... cu cine ai facut tu istoria ?
- Domnule, ma iertati ... cu Sf. Paraclet !

NB: o discutie de vineri dimineata , mai inainte de rasaritul soarelui !

" Stiinta este buna doar cind iti ofera cunostiinta despre Adevar "!

Last edited by zaharia_2009; 12.03.2013 at 17:50:35.
Reply With Quote

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
A fost Miscarea Legionara o miscare cruciato-cavalereasca? mihailt Generalitati 6 03.11.2010 21:11:49
Ce au miscarea legionara si musulmanismul in comun? mihailt Generalitati 14 02.11.2010 21:35:34
Miscarea Sfantului Graal alexandra28again Generalitati 4 16.07.2008 19:40:13