Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox
 
 


Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Biserica Ortodoxa si alte religii > Biserici Protestante
Răspunde
 
Thread Tools Moduri de afișare
  #1  
Vechi 25.03.2013, 19:43:54
Decebal Decebal is offline
Banned
 
Data înregistrării: 19.07.2012
Religia: Ortodox
Mesaje: 1.651
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Scotland The Brave Vezi mesajul
Din cele scrise de Apostolul Pavel rezulta ca acele fapte bune sunt pregatite de Dumnezeu dinainte,nu sunt nici creatia si nici meritul omului,ele sunt roada Duhului Sfant in om,nu din el singur izvoarasc,iar credinta care le precede este la randul ei un dar de la Dumnezeu.Este o lucrare a harului de la primul pana la ultimul act care nu exclude omul,ci il transforma,doar ca nu ii da lui,omului,meritul principal,ci lui Dumnezeu.Darul inseamna ceva gratuit iar harul nu poate fi echivalat intr-un act uman de aceiasi valoare.Sau se poate?
Or fi ele faptele pregătite dinainte însă nu sunt chiar fără intervenția omului. Este evident că nu poate fi vorba numai despre o lucrare a harului de la primul până la ultimul capăt și asta pentru că, așa cum sublinia Stăniloae și teologia ortodoxă în general, omul creștin este transformat de har și aflat sub mânarea sau imboldul sau impulsul Duhului iar această transformare conștientă a duhului dă omului conștiința și puterea să decidă și să aleagă ce face în acord cu harul și legea lui Dumnezeu; de aceea teologia ortodoxă vorbește despre sinergia dintre har și credincios sau dintre har și libertatea creștină pentru că prin mântuirea libertății umane care este făcută prin Iisus Hristos, prin zdrobirea morții care se infiltrase în inima omului și o ducea în rătăcire și în robie și în moarte, omul devine prin har el însuși dezlegat pentru libertatea înspre care și în proiectul căreia Dumnezeu l-a zidit, l-a făcut suflet viu, iar mai apoi i-a dat prin Iisus Hristos Viață, pentru că Noul Adam S-a făcut duh dătător de Viață prin jertfă și prin înviere, iar apoi prin trimiterea Duhului în interiorul ființei umane (a nu se lua în sens universal, ca și cum Hristos ar fi trimis Duhul în interiorul tuturor oamenilor; vorbesc despre acea ființă umană care a devenit în Duh). De aceea se spune că omul este conlucrător la propria mântuire, sau la dezvoltarea propriei stări de mântuire, neatribuindu-i-se nicidecum rolul principal sau exclusiv, prin credința și gnoza lucrătoare prin iubire și cunoaștere a adevărului. Faptele credinței și cunoașterii mântuitoare nu sunt deci doar roada Duhului Sfânt, ci sunt și roada libertății dezlegate sau tot mai dezlegate de robia morții și a stricăciunii, de robia lipsei de libertate autentică, duhovnicească în care a fost înlănțuită persoana umană, precum și roada conștiinței umane în care, prin Duhul noului legământ, legea iubirii sau legea lui Hristos (și dimpreună cu aceasta, deși nu în întregime, și legea anterior dată) a fost înscrisă în inima omului (Ieremia 31). Faptele credinței și gnozei mântuitoare sunt deci și merite ale omului sau roade ale propriei sale conștiințe și libertăți, iar nu doar roadele Duhului lui Dumnezeu.
Reply With Quote
  #2  
Vechi 25.03.2013, 19:44:40
Decebal Decebal is offline
Banned
 
Data înregistrării: 19.07.2012
Religia: Ortodox
Mesaje: 1.651
Implicit

Citat:
În prealabil postat de AlinB Vezi mesajul
Darul Duhului nu poate fi echivalat de nici un act uman dar trebuie sa fie urmat de un act pozitiv constient si volitiv.
De fapt darul Duhului ar trebui precedat în prealabil, în general, de pregătirea pentru primirea acestui dar. De aceea în Biserica cea adevărată a lui Hristos, pe vremuri, se făcea propovăduirea evangheliei, se făcea catehizare, se făcea o perioadă de pregătire, de curățire, de învățare, de sensibilizare a sufletului și a minții la adevărul evangheliei, abia ulterior având loc Botezul, de obicei la sărbătoarea pascală. Asta este ceea ce mărturisesc sf Chiril al Ierusalimului în Catehezele sale, sf Vasile cel Mare în "Despre botez", sf Ambrozie în "Despre Mistere", sf Dionysie Pseudo Areopagitul în "Despre Ierarhia Bisericească" și mulți alții. Acesta este adevărul Bisericii și aceasta era adevărata rânduială a Bisericii. Evident că nici aceasta nu rezolva toate "problemele" dar era o rânduială mult mai autentic creștină față de rânduiala pseudo-autentică ce se practică în ziua de azi și de multă vreme încoace; ce-i drept pe vremurile acelea cei care aveau funcții semnificative în biserică, și creștinii în general, erau mai ocupați de teologie și spiritualitate.

Dar chiar și în condițiile actuale primul lucru de făcut este tot în teritoriul conștientizării, atât cât dă Dumnezeu și cât se poate, a darului Duhului Sfânt, pentru că altfel se intră într-o viață străină de Duhul în care obligațiile neînțelese și neasumate devin o rutină plicitisitoare, care de multe ori duce în final la ratarea mântuirii. Sunt foarte mulți oameni, chiar ortodocși botezați, care își ratează mântuirea și trebuie să recunoaștem acest lucru. Este într-adevăr dureros să te izbești de atâtea paradoxuri practice în Biserica Ortodoxă, dar unii încă ne mai spun că trebuie tăcut și înghițit; așa să fie, dar vom mai vedea și până când, că n-au ajuns oamenii chiar să răstoarne planurile și lucrarea lui Dumnezeu.

Am mai și spus că astfel de rețete în care oamenii sunt într-un fel îndemnați să își, și îmi cer scuze pentru limbaj, chiar nu am intenția de a ofensa pe nimeni, "screamă" mântuirea pot fi rețete optime pentru ca oamenii dimpotrivă, chiar și botezați să își rateze posibilitatea mântuirii, chiar și într-un scenariu în care aparent, și poate în ochii chiar a multora, ei își "lucrează mântuirea". A nu se înțelege că aș tăgădui necesitatea strădaniei, a ostenelii pentru mântuire, dar această strădanie și osteneală (că doar împărăția cu asalt se ia) trebuie orientată în mod duhovnicesc, într-un scenariu cât mai aproape de autenticitatea creștinismului și cât mai departe de falsitatea și ipocrizia practicate în ziua de azi.

Chiar în urmă cu câțiva ani auzisem de cazuri și în Rumânia și prin alte părți care cereau să fie dezbotezați și doreau să dea Biserica în judecată pentru că fuseseră botezați fără să li se ceară consimțământul, considerând că Biserica ar fi săvârșit abuz asupra lor. Sunt tot felul de ciudățenii și paradoxuri, și nu cred că Hristos chiar a vrut să ne bage într-o piesă de teatrul absurdului.

Citat:
În prealabil postat de AlinB Vezi mesajul
De asta in ortodoxie de ex. se face distinctia teologica f. practica intre mantuirea obiectiva (Darul lui Dumnezeu catre om) si cea subiectiva (raspunsul omului la Darul lui Dumnezeu).

Ambele sunt necesare pentru ca mantuirea sa fie efectiva si omul sa intre in bucuria vesnica.
Mântuirea subiectivă este pătrunderea mântuirii obiective, prin harul și alegerea lui Dumnezeu, în sufletul omului, precum și transformarea vieții ulterior într-o viață nouă în Hristos, așa încât Hristos să ia chip în sufletele celor chemați la mântuire.
Reply With Quote
Răspunde