Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox
 
 


Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Tainele Ortodoxiei > Nunta
Răspunde
 
Thread Tools Moduri de afișare
  #51  
Vechi 13.05.2013, 11:28:21
cezar_ioan cezar_ioan is offline
Banned
 
Data înregistrării: 16.11.2012
Locație: Benidorm, Hotel Bali
Mesaje: 1.946
Implicit

Dragă Mihnea, trecînd peste dezamăgirea că ai bătut câmpii cu grație răstălmăcindu-mi cuvintele referitoare la slujba din Biserică (despre care spuneam că este începutul Tainei și, desigur, al vieții în Hristos privind Taina respectivă, că doar cu Hristos înaintăm în fiecare Taină în parte) și ai redus totul la cântecul tău preferat despre Taina Cununiei, DOAR despre ea, (când de fapt începutul vieții întru Hristos e desigur Taina Botezului, dar eu mă refeream acolo la fiecare Taină în parte, la faptul că fiecare Taină e un nou început al vieții în Hristos, că intrarea în Taină însemană înaintarea cu încă un nivel în împărtășirea de Hristos)

mi-am recăpătat veselia citind ce spui tu despre trăsătura de bază a unei persoane, trăsătură pe care o numești, cu strașnic voluntarism, nimic altfel decât, firește, voință.

Trăsătura de bază a unei persoane, doctore, e... mai multe. Ți-o spune un psiholog care e băgat nițeluș în personologie, cât să se ferească de păcatul de a da verdicte comice în legătura cu persoana și personalitatea.

Partea tristă, după veselie, e că avem de înfruntat o problemă: tu îi consideri persoane pe minerii lui Cosma, cei care au zdrobit cu bestialitate încrederea românilor în libertate și democrație, în refacerea țării. În vreme ce eu îi consider animale feroce, bestii cu mască de chip omenesc.

Voința este o catastrofă care desființează persoana și omenescul ei, atunci când nu e condusă de rațiune și de sentimente omenești. Voință are și dracu, hehe ce voință are nenorocitul, cum alege el să nuanțeze abil toate cele spre pieirea omului. Și vrei să spui că dracu e persoană? Poate... Dar în nici un caz nu îl definește voința, ci răutatea, care e o problemă a sentimentului și rațiunii din împletitura moralei. Pe scurt, o problemă de caracter.

Last edited by cezar_ioan; 13.05.2013 at 11:32:00.
Reply With Quote
  #52  
Vechi 13.05.2013, 11:38:26
cezar_ioan cezar_ioan is offline
Banned
 
Data înregistrării: 16.11.2012
Locație: Benidorm, Hotel Bali
Mesaje: 1.946
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Mihnea Dragomir Vezi mesajul
Eu imi iubesc sotia fiindca VREAU sa o iubesc.

La fel e si cu Dumnezeu: il iubesc pe Dumnezeu fiindca VREAU sa il iubesc. Sentimentele exista, dar vin pe urma.

Fericiți cei care vor!
(și pot, totodată, că puterea toată e sub controlul lor... Inclusiv de a aduce mai la urmă și sentimentele...)
Reply With Quote
  #53  
Vechi 13.05.2013, 11:59:26
cezar_ioan cezar_ioan is offline
Banned
 
Data înregistrării: 16.11.2012
Locație: Benidorm, Hotel Bali
Mesaje: 1.946
Implicit

S-a observat în istoria omenirii, inclusiv în istoria Bisericii precum și în istoria psihologiei, că e păgubos să dăm credit unor modele care pun accentul, uneori până la extremism și fanatism, pe una din stihiile care alcătuiesc omul.

Sunt epoci dominate de accentul pus pe rațiune, acesta fiind ismul rațional, raționalismul. Avem multe exemple în cultura germană, iar la austrieci îl avem pe Freud, un raționalist luminat (cum zicea Jung).

Sunt epoci dominate de accentul pus pe sentimente, acesta fiind ismul sentimentalismului. Avem la îndemână o întreagă cultură franceză, ca prim exemplu.

Sunt epoci care pun accentul pe voință, acesta fiind ismul voluntarismului. Vedem iarăși pe germani, dintre care aș aminti doar pe Nietzsche, sărmanul...

Mai putem pomeni și comun-ismul, capital-ismul și chiar creștin-ismul. (despre feminism nici n-ar trebui să pomenesc, că e prea grețos)

Toate ismele, cu tot cu ifosele lor, își fac veacul prin istorie, lasă cadavrele de rigoare în urma lor și pier, la ceasul sorocit fiecăruia.

Astăzi înțelegem, poate, mai bine, că orice accentuare a uneia dintre stihiile omului generează monștri, după cum și eliminarea uneia dintre trăsături tot monștri produce (somnul rațiunii naște monștri, spune Goya).

Persoana este o întâlnire și o îmbinare dintre toate aceste "ingrediente" pe care ni se pare nouă că avem inspirația să le ierarhizăm și accentuăm. Când una dintre componente se lungește stăpână peste celelalte, dominînd și conducînd, începe balul: psihopatologia vieții cotidiene. Semn că persoana nu mai e chiar persoană, or, dacă e totuși persoană, ea e bolnavă.

Biserica ne învață să fim smeriți. Să respectăm, printre altele, dreptul lui Dumnezeu de a ne modela El devenirea personală. Cercetînd persoanele modelate de Hristos (pe sfinți, mai întâi) întrezărim o structură și funcționare a persoanei lor care îmbină în moduri foarte diferite iubirea, voința, rațiunea.
Rațiunea lor este smerită, fiind iubitoare de Hristos și de toată zidirea Lui și avînd voința orientată către Centrul Hristos.
Iubirea lor este rațională și voiește ce voiește Stăpânul.
Voința lor este liberă și dârză, fiind compătimitoare și dreaptă.

Dumnezeu nu ne cere să punem noi ierarhii în stihiile pe care El le-a pus în persoane, ci să-L lăsăm pe El să nuntească în persoană, sfințind omenescul ei cu Persoana Lui.

Last edited by cezar_ioan; 13.05.2013 at 12:03:18.
Reply With Quote
  #54  
Vechi 13.05.2013, 12:12:35
Mihnea Dragomir's Avatar
Mihnea Dragomir Mihnea Dragomir is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 15.02.2010
Locație: Ținuturile Loirei, Franța
Religia: Catolic
Mesaje: 7.751
Implicit

Citat:
În prealabil postat de cezar_ioan Vezi mesajul

Partea tristă, după veselie, e că avem de înfruntat o problemă: tu îi consideri persoane pe minerii lui Cosma, cei care au zdrobit cu bestialitate încrederea românilor în libertate și democrație, în refacerea țării. În vreme ce eu îi consider animale feroce, bestii cu mască de chip omenesc.
Asta inseamna ca nu suntem de acord. Eu nu cred ca acei mineri erau animale. Eu cred ca erau oameni. Persoane. Si pe fiecare dintre ei Dumnezeu ii va judeca. In mod personal. Pe animale nu le va judeca Dumnezeu, fiindca, neavand acelea vointa, nu pot avea greseala, dupa cum nu pot avea nici merit. Deci, acei mineri nu erau animale.

Citat:
Voința este o catastrofă care desființează persoana și omenescul ei, atunci când nu e condusă de rațiune și de sentimente omenești.
Dimpotriva, o persoana devine suflet mort (fara a fi, prin aceasta, mai putin o persoana, fiindca persoana este indelebila) atunci cand vointa ei este obnubilata de sentimente si chiar si atunci cand da ratiunii mai multe importanta decat are. La acei mineri despre care vorbesti predominau sentimentele: ei erau animati de patriotism, ei nu-si vindeau tara. Ei venisera ca salvatori si erau convinsi ca sunt salvatori. Vointa lor era paralizata de o sticla de alcool pe care scria, pompos, "vodca", de fapt o sticla de aldehide si cetone diluate in apa cu damf de anason.

Citat:
Voință are și dracu, hehe ce voință are nenorocitul, cum alege el să nuanțeze abil toate cele spre pieirea omului. Și vrei să spui că dracu e persoană? Poate... Dar în nici un caz nu îl definește voința, ci răutatea, care e o problemă a sentimentului și rațiunii din împletitura moralei. Pe scurt, o problemă de caracter.
In mod clar dracul este persoana. El are acelasi nivel de vointa cu al ingerului si este la fel de persoana cum ingerii sunt persoane. Fiind persoana, are vointa, ca altfel nu ar fi persoana. Desigur, in cazul lui vorbim de o vointa pervertita. Orice se poate perverti: sentimentele, pana si ratiunea, chiar si vointa. In cazul lui Sarsaila, vointa lui este foarte puternica, dar este orientata spre rau. Ratiunea lui este superioara, el cunoaste mult mai multe lucruri decat mine sau decat dumneata. Numai ca e o ratiune folosita spre malefic. In sfarsit, diavolul este plin de sentimente: el nutreste puternice sentimente de ura. Deci, asa cum spui, pe drac nu il defineste vointa, ci rautatea. Caracterul (rau sau bun) este in puterea vointei. Caracterul se poate schimba. Este esenta mesajului meu pentru dra Gabriela: cu ajutorul vointei, omul isi poate sculpta sufletul. Desigur, adevaratul autor este Duhul Sfant. Atat vointa noastra, cat si putinta noastra, de la El vin.

In cazul spiritelor malefice, ele ar avea suficienta vointa ca sa se imbunatateasca, dar sunt orientate spre rau. Ele ajung astfel din mandrie, vointa lor nefiinda in mana vointei Domnului, care a creat lumea prin vointa Sa atotputernica, spunand atat vizibilelor, cat si invizibilelor: "Sa fie!".

Iar in cazul minerilor, daca sunt aceia de care imi amintesc eu, vointa e anesteziata de bautura dubiasa despre care am vorbit. Dezordinea din ratiunea lor si sentimentele lor brambura apar cand vizitiul a adormit pe capra cu ciudata sticla in buzunar.
__________________
Doamne, Tu pe toate le știi ! Tu știi că Te iubesc !

www.catehism.com
http://regnabit.wordpress.com

Last edited by Mihnea Dragomir; 13.05.2013 at 12:14:37.
Reply With Quote
  #55  
Vechi 13.05.2013, 12:18:35
cezar_ioan cezar_ioan is offline
Banned
 
Data înregistrării: 16.11.2012
Locație: Benidorm, Hotel Bali
Mesaje: 1.946
Implicit

Citat:
În prealabil postat de AGabriela Vezi mesajul
... dar Dumnezeu nu este oare dragoste?
Să nu încercăm să Îl definim noi pe Dumnezeu!
E nebunie să tinzi a cuprinde Oceanul în picătură...

Poate că e folositor să ne întrebăm iarăși de ce Hristos ne spune nouă "Eu sunt Calea, Adevărul și Viața". Oare pentru a Se defini pe Sine înaintea noastră?

Sau poate, mai degrabă, ca noi să avem un liman al frământărilor noastre: ce este adevărul, ce este binele, ce este viața, frumosul, iubirea etc.

Acestor frământări omenești dintotdeauna, cărora noi le-am dat în istorie zvârcolitele și nenumăratele noastre răspunsuri, Hristos le indică un Liman: EU! EU SUNT!

Dar noi continuăm să facem ce am învățat cel mai bine: să negăm evidența, să filosofăm steril în analitica noastră rece deznădejde și să refuzăm adâncirea noastră personală întru Persoana Lui.

Inima împietrită cugetă așa: cum este Dumnezeu? cine este El? de unde vine El? unde șade? cu ce se ocupă? etc. etc. Mai mare plânsul și râsul, spre bucuria dracilor.

Dumnezeu însă spune nouă:
Căutați Adevărul? Ei bine, Eu Sunt!
Binele? Eu Sunt!
Iubirea? Eu Sunt!
Viața? Eu Sunt!

Nu Îl cuprindem noi pe Dumnezeu cu mintea, explicîndu-L, iar Domnul nu Se explică nouă, nu Se definește în conceptele noastre, ci Domnul ne păstorește oaia minții îndreptînd-o spre Limanul Lui. Pacea răspunsurilor la frământările noastre este Domnul. Revelația este act al păcii.
Cuvântul nu ne răspunde la întrebări pentru a-L cunoaște pe El, cât mai degrabă ne potolește bătaia repezită a inimii (vrăbiuță speriată) luînd de mână întrebările noastre și aducîndu-le cuminte Acasă: EU SUNT.

Last edited by cezar_ioan; 13.05.2013 at 13:30:17.
Reply With Quote
  #56  
Vechi 13.05.2013, 12:41:14
ffflorina ffflorina is offline
Member
 
Data înregistrării: 18.04.2012
Locație: bucuresti
Religia: Ortodox
Mesaje: 50
Implicit

Citind postarile de pe acest forum "crestin" am vazut foarte multi care se grabesc sa arunce cu piatra ,ba chiar sa le judece si copiii rezultati din casatoriile acestea rupte-gasindu-i de neincredere,de ocolit-leprosi,cum zicea cineva mai sus.Crestinismul inseamna iubire,Dumnezeu n-a venit pt sfintii care nu divorteaza,am vzt multe cupluri crestine care se chinuiesc ...sau care-si forteaza copiii sa fie asa cum cred ei ca le cere Domnul....in numele unei vieti crestine,..."sa avem grija sa nu ne nevoim aiurea",pr Rafael,...totul se face vorbind cu pr duhovnic.

M-am bucurat totusi ca am gasit 3 persoane care vorbesc- mereu- coerent si in duhul lui Dumnezeu.Sa ne ajute Domnul sa nu judecam fara sa ne dam seama!
Reply With Quote
  #57  
Vechi 13.05.2013, 13:08:10
bercaru_diana bercaru_diana is offline
Junior Member
 
Data înregistrării: 20.02.2013
Mesaje: 1
Question

Citat:
În prealabil postat de guardian knight Vezi mesajul
Cred ca ,a te casatori cu o persona divortata reprezinta un mare risc de esec viitor al relatiei respective !!!

Mie personal,statutul acesta de persoana divortata,imi inspira cea mai profunda neincredere si suspiciune din mai multe puncte de vedere .

In orice caz o astfel de persona poate fi banuita de mai multe defecte, printre care putem aminti :

1). pe primul plan se afla prostia sau lipsa de minte in alegerea partenerului cel mai potrivit, astfel incat sa nu se ajunga la divort .(multi isi aleg partenerul numai dupa impresia pur fizica, neglijand multe aspecte ale caracterului care pot trezi suspiciuni : inclinatie spre violenta, bautura, minciuna sau curvie !)
2). lipsa de seriozitate, lipsa de implicare, caractere usuratice

Nu am deloc incredere in copii ai caror parinti sunt divortati. Cred ca si ei trebuie foarte tare evitati ca si parteneri ! Mai devreme sau mai tarziu vor cadea in obiceiul vazut in famile (doar au acolo exemple stralucite ),si se mai stie si ca : aschia nu sare niciodata prea departe ...!!!

Buna!
As vrea sa iti adresez o intrebare..
Din ce observ, aceasta e o pagina care promoveaza toleranta, intelegerea, credinta in Dumnezeu, iubirea fata de aproapele nostru indiferent cat greseste sau din ce familie provine, indiferent ca a divortat sau nu, indiferent de mediul in care traieste..
Cum poti tu sa judeci atat de aspru oamenii?
Stii femeia aceea din Biblie care aproape era sa fie omorata cu pietre? Stii ce le-a spus Isus Hristos oamenilor care vroiau sa o omoare? SA ARUNCE CU PIATRA CINE NU ARE NICI UN PACAT!
Te rog sa nu intelegi gresit, dar hai sa fim buni unii cu altii, sa ne toleram (cu defecte sau calitati), sa ne intelegem..pentru ca asta e mesajul transmis de credinta pe care sustii ca o ai!

Sa aveti o zi buna!
Reply With Quote
  #58  
Vechi 13.05.2013, 13:37:22
RalucaG RalucaG is offline
Member
 
Data înregistrării: 22.11.2010
Mesaje: 82
Implicit

Sunt tari in lumea asta in care femeile inca mai sunt omorate cu pietre (nu la figurat, ci la propriu) si aruncate sa le manance animalele salbatice dupa aia. S-au facut si filme.
Reply With Quote
  #59  
Vechi 13.05.2013, 13:47:45
stefan florin's Avatar
stefan florin stefan florin is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 09.02.2011
Religia: Ortodox
Mesaje: 4.864
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Mihnea Dragomir Vezi mesajul
Dragostea este act de vointa
aici nu pot fi de acord cu tine. Dragostea este un sentiment si nu tine de vointa. Nu poti iubi pe cineva, doar pentru ca asa vrei, daca nu simti ceva pentru acea persoana. Stii...este un proverb care spune ca: "inimii nu-i poti porunci...". Cred ca ai inteles la ce se refera acest proverb. Doamne ajuta!
Reply With Quote
  #60  
Vechi 13.05.2013, 13:48:35
cezar_ioan cezar_ioan is offline
Banned
 
Data înregistrării: 16.11.2012
Locație: Benidorm, Hotel Bali
Mesaje: 1.946
Implicit

Citat:
În prealabil postat de RalucaG Vezi mesajul
Sunt tari in lumea asta in care femeile inca mai sunt omorate cu pietre (nu la figurat, ci la propriu) si aruncate sa le manance animalele salbatice dupa aia. S-au facut si filme.
După cum sunt țări unde femeile omoară în fiecare an zeci și sute de mii de copii (viitorii bărbați și viitoarele femei ale patriei).
Copii care sunt aruncați, așa sfârtecați și înnecați în sânge, să îi mănânce viermii.

Una din ele, fruntașă în clasament, este România. Cu femeile ei cu tot. Acelea care se duc fără broboadă pe cap la slujbe și înțolite în blugi mulați pe cur la Înviere, de Sfintele Paști.

Consultați, vă rog, lista avorturilor!
Poftiți, vă rog, în Biserică!

Last edited by cezar_ioan; 13.05.2013 at 13:55:26.
Reply With Quote
Răspunde