![]() |
![]() |
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Nu știu dacă ați văzut un topic mai vechi de aici, de pe forum, despre eroii revoluției din 1989 - topic în care unii dintre partenerii noștri de dialog scriau că acei tineri, care și-au dat viața pentru libertatea poporului român, au murit în zadar... Nu se exprimau chiar așa, dar această idee reieșea din mesajele pe care le postau. Este trist... Eu n-am trăit acele vremuri de tristă amintire, dar totuși, din ceea ce am citit și din ceea ce mi-au povestit cei care au trăit în acei ani, am înțeles exact ce este comunismul și ce efecte poate avea punerea în practică a oricărei ideologii politice anticreștine. Cine-L reneagă pe Hristos este împotriva Lui; NU există cale de mijloc! Comuniștii se declarau atei, promotori ai "ateismului științific". Chiar dacă nu i-ar fi persecutat atât de groaznic pe creștini, faptul că promovau o ideologie ateistă ar putea constitui un argument suficient de puternic împotriva regimului politic propus (de fapt, impus pe atunci) de către ei. În privința monarhiei... n-am citit toate mesajele din topic, dar am observat că unii dintre participanții la dialog asociază în mod incorect monarhia cu un regim politic nedorit (autoritar sau chiar totalitar). Din acest motiv, cred că este util să menționăm distincția bine cunoscută dintre regim politic și formă de guvernare. Regimuri politice: democrație, autoritarism, totalitarism. Forme de guvernare: monarhie, imperiu, republică etc. Astfel, schimbarea formei de guvernare a unui stat nu implică în mod necesar și adoptarea unui regim politic diferit. Monarhia constituțională, ca formă de guvernare, este perfect compatibilă cu un regim politic democratic. Dovada istorică: perioada interbelică în care, până în anul 1938 (momentul în care Carol al II-lea instituie un regim politic autoritar, cunoscut în istoriografie și sub numele de "dictatura regală"), România a fost o monarhie cu un regim politic democratic (democrație autentică, nu ca mai târziu, în vremea celor care au impus republica) și cu o clasă politică de calitate. Întrebare: există oare, în istoria recentă, vreun monarh care să fi susținut totalitarismul? Mie nu-mi vine în minte nici măcar un singur exemplu... dar poate mă ajută cineva. Dimpotrivă, știu că dictatorii (îi am în vedere în special pe cei comuniști), oriunde au ajuns să acapareze puterea, i-au alungat cu forța (vezi cazul României) sau chiar i-au ucis (cazul Rusiei) pe membrii dinastiilor regale. Regele Mihai I a abdicat nu pentru că era "trădător" (așa cum susțin atât de nedrept unii dintre semenii noștri), ci fiindcă a fost alungat din țară, sub amenințarea că, dacă nu va pleca, 1000 de tineri susținători ai monarhiei (aflați deja în închisori) vor fi executați. Ce ar fi trebuit să facă regele? Să-i sacrifice pe acei tineri (nu mai rețin exact dacă erau 1000, sau chiar mai mulți...)? Așa ar fi procedat, desigur, un dictator... dar n-a fost cazul conducătorului creștin legitim al țării noastre. Din punct de vedere istoric, forma de guvernare legitimă a României ar fi, fără îndoială monarhia constituțională. De ce? Pentru că această formă de guvernare a fost aleasă, în anul 1866, de către poporul român prin reprezentanții săi, spre deosebire de republică, impusă de către comuniști împotriva voinței cetățenilor. De fapt, expresia "impusă împotriva voinței cetățenilor" este pleonastică... dar nu găsesc, în acest moment, o formulare prin care să accentuez mai clar ideea că republica a fost creată, în România, printr-un act de forță, de constrângere. Un alt argument al susținătorilor republicii este faptul că Hristos n-a propovăduit monarhia. Dumnezeul nostru Iisus Hristos n-a venit în lume pentru a promova monarhia, imperiul, Uniunea Europeană sau mai știu eu ce... :)) Fiul lui Dumnezeu S-a întrupat, așa cum bine știm, cu un scop infinit mai înalt decât micile noastre "probleme" și "controverse" politice, care sunt, din perspectiva eternității, doar jocuri de copii: "știți că cei ce se socotesc conducători ai neamurilor le stăpânesc pe ele și-și spun binefăcători. Între voi, însă, nu trebuie să fie așa, ci acela care va vrea să fie primul între voi să fie cel din urmă și slujitor al tuturor" (citat din memorie, inexact, dar voi căuta textul și-l voi reda corect). Aceasta este una dintre foarte puținele referiri ale lui Hristos la "politică": "cel dintâi să fie cel din urmă", punct. În rest, "dați cezarului...", știți voi continuarea. Cu alte cuvinte, respectați orice autoritate politică, atât timp cât vă cere... impozite și nimic mai mult, nimic din ceea ce este "al lui Dumnezeu" (sufletul, credința, libertatea, demnitatea etc). Hristos n-a restabilit nici măcar dinastia davidică, așa cum sperau, poate, chiar și unii dintre cei ce L-au aclamat ca "Fiu al lui David și Împărat al lui Israel" în ziua Intrării Lui smerite în Ierusalim, urmând ca, după doar câteva zile, să ceară răstignirea Celui Ce nu Se conformase măruntelor lor aspirații politice, fiindcă... avea lucruri mai importante de făcut. Hristos e Regele și Împăratul Cel veșnic al inimilor noastre, fără nici un fel de legătură cu "cei ce se socotesc ocârmuitori ai neamurilor și-și spun binefăcători". Toate cele bune! Cu respect, Laura Stifter
"Duh este Dumnezeu și unde este Duhul Domnului, acolo este libertate." (II Cor3, 17) "Pentru Tine trăiesc, vorbesc și cânt!" (Sf. Grigorie Teologul) "Dați-mi-L pe Hristos și aruncați-mă în iad!" "Acesta este unul dintre motivele pentru care eu cred în creștinism: e o religie pe care n-ai fi putut-o născoci." (C. S. Lewis) Câteva gânduri scrise de mine: http://www.ortodoxiatinerilor.ro/iis...-duhovniceasca |
|