Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox
 
 


Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Postul in Biserica Ortodoxa > Postul
Răspunde
 
Thread Tools Moduri de afișare
  #1  
Vechi 07.06.2013, 11:23:36
zaharia_2009's Avatar
zaharia_2009 zaharia_2009 is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 05.07.2009
Locație: Romania
Religia: Ortodox
Mesaje: 2.239
Implicit Sanatatea si vindecarea in boli nu este in puterea omului !

Nu am pus acest motou ca sa fiu luat la misto sau ca sa inteleaga cineva ca ar fi un prilej de zizanie, de tensiune, de contrapareri, nu !
Dar nu numai vindecarea ci orisice lucru care tine de om, nu este in puterea lui de a-l implini spre vreun folos .
Mintuitorul spune clar (clar , in sensul de ...: daca este cineva cu bunavointa sa inteleaga si sa tina seama !)la Ev. Ioan : "... nimic nu puteti fara Mine!" ... si celelalte zise si conexe (s.c.z.c).
Sanatatea se arata a fi mai mult in puterea omului de a fi, de a fi mentinuta, decit vindecarea propriuzisa . Garantie este cuvintul marelui Sf. Vasile, care spunea inca de acum 1700 de ani ca, "bolile noastre, sunt pacatele noastre!" Adica, cu cit se inghesuie mai mult pacatele in sufletul nostru, cu atit trupul isi pierde sanatatea, vigoarea, echilibrul bun .
Vindecarea insa tine numai si numai de Dumnezeu ! Adica, redobindirea a ceea ce am pierdut pt. ca asa am avut noi chef nu este decit in puterea si indurarea lui Dumnezeu ! A omului ... ba !
O prima consecinta a acestor constatari este puritanismul spovedaniei . Si prin aceste cuvinte, prin aceste garantii, sunt de inteles marii duhovnici care stau ore in sir la spovedit cu fii duhovnicesti tocmai pt. a-i curata cit mai bine si mai bine de pacate si a-i pune sa le ispaseasca, adica, cumva-cumva sa le rascumpere, sa mai indrepte putin lucrurile .
Despre vindecare, despre "moduri de viata sanatoase", despre regimuri si feluri de alimente, despre conservanti si moduri de conservare a alimentelor, impartasesc aceiasi convingere ca si parintele Valerian de la Frasinei : astazi extrem de multi oameni, dar extrem de multi, cu studii academice sau "studii" practice de herbalistica si nutritie populara vorbesc toata ziua, pe toate TV-urile si publica noian de carti dar, dar... fara ca cineva sa cunoasca defapt precis si corect acest aspect al vietii umane . Nici macar universitarii de medicina nu stiu clar aceste lucruri . Isi dau si ei cu parerea, dovada nenumarate teorii si practici despre alimentatie si slabire sau vindecare
Am o mica experienta de 25 de ani ca medic si pot sa va spun ca am vazut oameni care au facut numai tratamente stiintifice si avangardiste pt. cancer, si au murit de nu s-au vazut si acestia sunt cei mai multi . Citiva, extrem de putini, scapa !
Am vazut deasemenea oameni care au urmat pt. cancer numai tratamente naturiste si enorm de multi dintre acestia au murit pe altarul stiintei populare de nu s-au vazut .
Am vazut oameni care au facut si tratamente medicamentoase clasice ca si fitoterapie, tot in cancer, si au sfirsit saracii in mare deznadejde si cu parerea cica :"... imi pare rau ca nu am urmat macar unul din tratamente fara a le mai amesteca... poate as fi cistigat ceva astfel !"
Am vazut oameni care erau naturisti (vegani, cum spun frumosii de americani) de zeci de ani si care nu au avut cine stie ce beneficii, caz in care mi-am adus aminte ce spune medicina traditionala chineza (acupunctura si herbalistica chineza) ca mincarea cruda, neincalzita (adica nepreparata termic) usuca splina, o stafideste in primul rind ca functionare si apoi si ca organ . Ori splina este unul din organele deosebit de importante in economia organismului .

Ca atare, poti sa faci ce vrei tu in situatia de boli , mai ales in cele deosebit de importante (cancer, leuconevraxita, diabet avansat, Altzeimer, TBC refractar la terapia uzuala, AVC-uri cu sechele majore, etc, etc.) si sa urmezi cele mai "astrale" si noi tratamente, sa te tratezi cu cele mai noi cuceriri ale stiintei si tehnologiei medicale , ca vindecare sigura nu iti va garanta nimeni .

Din cauza acestei realitati divine , intotdeauna trebuie sa avem mai intii de toate, o relatie, o legatura f. strinsa cu Dumnezeu si nu cu stiinta, o viata cit mai in Hristos si o lepadare duhovniceasca cit mai reala de lumea aceasta .
Iar apoi trebuie sa cautam sa intelegem (sanatosi fiind sau in boala) si sa cercetam cu atentie ce sanatate ne daruieste Dumnezeu : pt. viata aceasta sau pt. cea adevarata ?! Ce vrea Dumnezeu de la noi ? pt. ce vrea sa ne pregateasca ?
Ca daca noi visam sa traim asa, vreo 100-200-300 de ani, fara sa mai vrem chiar sa murim vreodata, dar El ne pregateste repede cu un cancer ovarian pt. cu totul alta viata inca de la 30 de ani, nu vom intelege nicodata voia Lui ci vom fi intr-un soc si o drama continua pina ne savirsim .

Am avut aici pe Forum un exemplu cutremurator cu fratele Vasile, sotul useritei Stasilena (nici nu a mai intrat pe forum de la moartea sotului dar poate va mai amintiti de ea) care bolnav fiind de un cancer osos galopant a acceptat initial sa mearga in Austria la tratament (a fost operat si protezat la membrul inferior cu pricina) dar la prima recidiva a inteles ca Dumnezeu vrea altceva de la el decit se astepta si dorea . Atunci s-a intors cu totul spre Dumnezeu, dar cu totul, a mai mers la spital doar in situatii grave, dar pina a inchis ochii nu a incetat rugaciunile de cainta, participarea la mai multe masluri pe saptamina, impartasirea saptaminala, spovedania completa si cugetarea si comnvorbirea neincetata cu Maica Domnului, cu Hristos si cu sfintii Lui.
Nu a facut tratamente naturiste, nu a cautat sa se epureze, sa se detoxifice, sa se liftingheze naturist, sa se botulineasca la fizic, sa se laserizeze in trup ... ci l-a cautat din ce in ce mai asiduu pe Dumnezeu !
Si sa nu uitam ca avea doar vreo 32 de ani, avea o sotie si o fetita de 7-8 anisori, era principalul sustinator al familiei si ...


In concluzie si fara sa o mai lungesc si evitind gretoasa apologie a mincatului, traitului si detoxifierii naturiste, tuturor celor care depasesc o limita a firescului, a dreptei socoteli, a bunului simt, in sustinerea si propagarea " vietii naturiste" le spun lozinca , care se spune ca oarecind era scrisa pe aeroportul Ben Gurion din Tel Aviv :"bai, mai veniti si frumosi, ca destepti suntem toti" in ceea ce priveste traiul naturist !
Desigur ca aceasta pozitie a mea nu este o invitatie pt. a cadea in extrema cealalta : de a ne hrani cu chimicale din ce in ce mai stiintifice excluzind ceea ce ceste natural .
Nu ! Ci este o readucere aminte a regulei de baza a vietii duhovnicesti si implicit a hranirii omului : ca viata si hranirea sa se faca intr-o buna rinduiala dar dupa o dreapta socoteala !

Si ca deobicei : in rest... fiecare sa faca cum stie ca este mai bine pt. el !
__________________
Credinta dreapta este medicamentul cel mare si cel dintii al mintuirii !- Sf. Maxim Marturisitorul .

Last edited by zaharia_2009; 07.06.2013 at 12:02:28.
Reply With Quote
  #2  
Vechi 07.06.2013, 12:47:59
Parascheva16's Avatar
Parascheva16 Parascheva16 is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 26.02.2013
Religia: Ortodox
Mesaje: 1.920
Implicit

In Familia Ortodoxa au scris in jur de 5 articole pe tema telefoanelor mobile si cum afecteaza ele sanatatea si viata copiilor si tinerilor. Le recomand.
***
Este vorba doar despre mezelurile din comert sau si despre mezelurile facute in casa? Caci mezelurile facute de tarani sau de tine nu au substantele alea care sunt folosite de producatori! Asa cum si laptele din comert nu prea este bun, dar cel da la bunica este perfect, mai ales ca vacuta mananca sus pe munte(vara),fan si grane (iarna) si nu in grajd.

Last edited by Parascheva16; 07.06.2013 at 13:09:55.
Reply With Quote
  #3  
Vechi 14.06.2013, 15:28:37
Ekaterina's Avatar
Ekaterina Ekaterina is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 24.03.2012
Locație: Bucuresti
Religia: Ortodox
Mesaje: 2.284
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Parascheva16 Vezi mesajul
Este vorba doar despre mezelurile din comert sau si despre mezelurile facute in casa? Caci mezelurile facute de tarani sau de tine nu au substantele alea care sunt folosite de producatori! Asa cum si laptele din comert nu prea este bun, dar cel da la bunica este perfect, mai ales ca vacuta mananca sus pe munte(vara),fan si grane (iarna) si nu in grajd.
Este vorba despre mezelurile din comert, mezeluri facute in casa mananca foarte, foarte putini. Inainte oamenii preparau carnea sub diferite forme din porcul pe care il cresteau in curte. In zilele noastre daca vrei sa te ocupi de aceste preparate tot cumperi carnea din comert, iar calitatea ei, din punct de vedere al sanatatii, lasa de dorit. Este o adevarata binecuvantare sa mai ai o bunicuta care sa creasca un animal ca pe vremuri, dar cum toti ne-am mutat la oras si bunici nu mai avem...suportam consecintele.
Reply With Quote
  #4  
Vechi 14.06.2013, 22:06:01
cristiboss56's Avatar
cristiboss56 cristiboss56 is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 16.12.2006
Locație: Oricare ar fi vicisitudinile zilelor și anilor,oricare ar fi durata lor,vine ora răsplatei:BRĂTIANU
Religia: Ortodox
Mesaje: 32.330
Implicit Ceaiul de mentă, cel mai bun detoxifiant al organismului

Datorită proprietăților tonice, energizante și antispasmodice, ceaiul de mentă se recomandă atât copiilor, cât și bătrânilor și persoanelor în convalescență. În general, calmează nervii, reglează funcțiile inimii și intervine în afecțiunile digestive și respiratorii.
Infuzia de mentă se prepară din două linguri frunze uscate și mărunțite, ținute 10 minute la umectat, în 25 ml apă rece. După îmbibare, se adaugă 500 ml apă clocotită, se infuzează în vas acoperit timp de 15-20 minute, se strecoară, se îndulcește cu puțină miere și se bea întreaga cantitate, fracționată în cursul zilei, având efecte dezinfectante și decongestionante la nivelul căilor respiratorii, respectiv astm bronșic și bronșite infecțioase. Consumat înainte de masă, ceaiul are rol de excitare a apetitului, evitarea arsurilor la stomac și calmarea grețurilor și a palpitațiilor inimii. Dacă se bea după mese abundente are rol în digestie, combaterea colicilor biliare și abdominale, dureri de colon iritabil, mai ales la consumul cărnii de vânat, alimente acre sau acrite;
O altă rețetă de infuzie se prepară din două lingurițe frunze uscate la 200 ml apă clocotită; se infuzează acoperit 20 minute, se strecoară și se beau două-trei ceaiuri reci între mese, având efecte în crampe și balonări abdominale cu eliminarea gazelor, diaree, vomă (la sugari și la adulți), grețuri la gravide, indigestii, afecțiuni hepatobiliare, mărirea secreției biliare, calmarea durerilor de stomac, dezintoxicarea organismului prin diureză și transpirație intensă și fortificarea sistemului nervos. O cană de ceai elimină mirosul neplăcut al gurii de natură digestivă, iar seara are efect sedativ și ajută la evitarea insomniei. Consumul moderat de ceai de mentă (în amestec cu rozmarin) menține formă fizică la sportivi.
O cură de trei luni cu infuzie de mentă reduce tumorile canceroase la nivelul colonului, plămânilor, colului uterin și al pielii.
În fitoterapie sunt recomandate și tratamentele externe pe bază de tinctură de mentă, preparată din 5 g ulei eteric în 95 ml alcool concentrat sau prin macerare a 20 g pulbere din frunze uscate în 100 ml alcool 400 timp de 7 zile. Aceasta se păstrează în sticluțe închise la culoare. Se iau câte 20 picături diluate în puțină apă, de 2-3 ori pe zi, având efecte antiseptice, carminative, antispastice și antivomitive în grețuri, vome, crampe intestinale, amețeli, migrene, rău de voiaj (auto, avion, vapor), dezinfectarea gurii.
Lichiorul de mentă se prepară din 200 g frunze proaspete sau 50 g frunze uscate la un litru alcool 700; se lasă la macerat 14 zile, se strecoară și se amestecă cu sirop de zahăr (600 g zahăr în 500 ml apă). Se consumă câte un păhărel înainte de mese cu efecte în tulburări nervoase sau palpitații la inimă și după mese în indigestii și colici intestinale.
Uleiul eteric de mentă se iau câte 5 picături (adulți) și 1-2 picături (copii) pe o bucată de zahăr cubic sau în apă, după mesele principale, de 3-4 ori pe zi, în cure de 7-14 zile, cu efecte în afecțiuni digestive însoțite de diaree, dizenterie, balonări, dischinezie biliară, afecțiuni renale, astenie, urticarie și antibacterian.
__________________
Biserica este dragoste, așteptare și bucurie.
(Părintele Alexander Schmemann)
Reply With Quote
  #5  
Vechi 15.06.2013, 01:12:10
AlinB AlinB is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 29.01.2007
Religia: Ortodox
Mesaje: 20.025
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Parascheva16 Vezi mesajul
In Familia Ortodoxa au scris in jur de 5 articole pe tema telefoanelor mobile si cum afecteaza ele sanatatea si viata copiilor si tinerilor. Le recomand.
***
Este vorba doar despre mezelurile din comert sau si despre mezelurile facute in casa? Caci mezelurile facute de tarani sau de tine nu au substantele alea care sunt folosite de producatori! Asa cum si laptele din comert nu prea este bun, dar cel da la bunica este perfect, mai ales ca vacuta mananca sus pe munte(vara),fan si grane (iarna) si nu in grajd.
Sa nu ne mai facem iluzii, in ziua de azi si taranii isi cresc animalele cu concentrate, ca sa nu mai vorbim ca laptele cu care vin la piata sunt in bidoane cine stie din ce gunoaie culese, ca eu nu-i vad cumparand coca-cola si apa minerala.

Sunt alimente care prin natura/originea lor sunt cele mai expuse de-naturarii, pe cat posibil pot fi evitate: carnea din comertz si mai ales preparatele din carne, dintre fructe de ex. merele sunt cele mai "chimizate" (pesticide), etc.
__________________
Suprema intelepciune este a distinge binele de rau.
Reply With Quote
  #6  
Vechi 15.06.2013, 22:29:26
cristiboss56's Avatar
cristiboss56 cristiboss56 is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 16.12.2006
Locație: Oricare ar fi vicisitudinile zilelor și anilor,oricare ar fi durata lor,vine ora răsplatei:BRĂTIANU
Religia: Ortodox
Mesaje: 32.330
Implicit Despre valoarea terapeutică a trandafirului

Medicina populară și cea științifică au utilizat, în decursul timpului, atât petalele, cât și fructele de trandafiri, pentru prepararea diferitelor produse cu aplicații terapeutice. În diferite combinații se pot valorifica proprietățile unor substanțe bioactive, cu acțiuni antiseptice, antimicotice, antitumorale, astringente, tonifiante.

În prezent, petalele proaspete sau uscate și fructele de trandafiri constituie materii prime pentru obținerea diferitelor preparate, în uz intern și extern, care exercită efecte benefice în tratarea multor afecțiuni.
În tratamente interne:
- infuzia de trandafiri se prepară din două linguri petale proaspete sau uscate intens parfumate. După ce se îndepărtează baza albă a petalelor cu gust amar, se pun în 200 ml apă clocotită, se infuzează acoperit timp de 10-15 minute, se strecoară, se îndulcește după gust și se consumă, de preferat, în orele de amiază. Infuzia are efecte de combatere a diferitelor boli ca: diaree cronică, dizenterie, gripă, răceală, răgușeală, laringită, astm bronșic, glosită, oprirea sângerării în hemoragii interne, dureri de cap.
- maceratul din petale cu miere de albine este indicat pentru tratamentul micozelor bucale la sugari, diaree, angină pectorală, astm și bronșectazie.
- apa de roze, rezultată după separarea uleiului eteric prin decantare, se folosește pentru a combate durerile de inimă, gastrointestinale și lumbago.
-tinctura din petale proaspete macerate 10 zile în alcool 600 se folosește în tratarea gripei, astmului, hemoptiziei și dizenteriei.
- pasta din petale amestecate cu apă de roze și glicerină se utilizează pentru tratarea aftei din gură, amigdalite, faringite și angină.
- oțetul aromat din petale proaspete și boboci este eficient în scăderea febrei, răceli, angină, dureri de cap, afecțiuni de gât (amigdalită, traheită, laringită) și redarea vitalității;
- dulceața de trandafiri este indicată în afecțiunile pulmonare și ale cavității bucale.
Fructele de trandafiri, bogate în polivitamine, mai ales în vitamina C, au utilizări multiple ca tonic vitaminizant, în întărirea organismelor bolnave, la covalescenți, copii și bătrâni.
Bune efecte ale preparatelor din fructe se constată la facilitarea circulației periferice a sângelui prin vasele capilare, la vindecarea afecțiunilor hepatobiliare, prin mărirea secreției biliare și combaterea litiazei biliare. De asemenea, acționează în vindecarea litiazei renale și a altor boli ale căilor urinare.
Se atenționează că prin uscarea fructelor se pierde mai mult de jumătate din conținutul în vitamina C din valoarea lor terapeutică.
Un vechi leac păstrat din bătrâni folosea uleiul de trandafiri, picurat în miere de albine, cu eficiență în cazuri de intoxicații.
Preparate folosite în tratamente externe:
- gargară și tamponări cu infuzie sau decoct din petale proaspete se utilizează pentru tratarea afecțiunilor bucale (stomatite, afte, dureri de dinți, micoze);
- mierea rozată din petale uscate fierte în apă, la care se adaugă miere de albine, este eficientă în tratarea afecțiunilor bucale la copii (stomatite, afte, micoze);
- frecțiile cutanate cu tinctură din petale proaspete în alcool 600 au rol cicatrizant în acnee și răni;
- frecțiile cu oțet aromat, preparat din petale uscate de trandafiri cu oțet de vin și rădăcini de stânjenel, sunt recomandate în caz de gripă, răceli și guturai, dureri reumatice, inflamații lezate, răni și ulcerații;
- compresele cu infuzie, decoct, tinctură camforată și apă de roze pe pansament steril se aplică în afecțiuni oculare (pleoape umflate, ochi obosiți, conjunctivite, blefarite), în boli ale pielii (eczeme, pistrui, urticarie, tenuri și mâini uscate), precum și în dureri de cap (cefalee) și insolație.
- compresele cu oțet aromat de roze puse pe frunte au bune efecte în caz de dureri de cap și insolații.
Nota :
( material postat pe acest thread , dintr un articol de studiu semnat de Prof. Univ. Dr. Constantin Milica )
__________________
Biserica este dragoste, așteptare și bucurie.
(Părintele Alexander Schmemann)
Reply With Quote
  #7  
Vechi 18.06.2013, 14:52:19
Ekaterina's Avatar
Ekaterina Ekaterina is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 24.03.2012
Locație: Bucuresti
Religia: Ortodox
Mesaje: 2.284
Implicit

Zilele trecute am avut o experienta tare neplacuta. Am mancat doua piersici din piata, cu siguranta foarte stropite, si mi-a fost extrem de rau. Nu exagerez, am fost la un pas de internare. Am suferit o deshidratare puternica ca urmare a varsaturilor si cu nimic nu ma puteam reface. Acum sunt foarte rezervata fata de fructele din comert si pe viitor voi manca doar din surse sigure (mai greu, dar decat sa repet experienta, mai bine lipsa).

Am vazut in trecut cateva stiri in care se spunea ca nivelul pesticidelor din fructele importate era mult peste limita permisa si am zis ca cele din piata (romanesti) sunt mai sigure. Am realizat ca nu ai o siguranta atunci cand cumperi, din piata sau supermarket, nu se face un control, nu se intereseaza nimeni de acest aspect atat de important.
Reply With Quote
  #8  
Vechi 18.06.2013, 15:27:30
adam000 adam000 is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 13.09.2008
Religia: Ortodox
Mesaje: 719
Implicit

Eu nu pot sa inteleg ce s-a intimplat cu caisele romanesti. Unde au disparut si de ce nu mai ajung in pietele romanesti? In dobrogea era plin la noi de caise, vara in Constanta aproape ca nu iti mai venea sa mai mananci altceva decat caisele acelea dulci, zemoase, proaspete, productie locala. De ce in pietele din Bucuresti de exemplu nu mai gasesti decat caise tari, aproape verzi, fara gust, fara miros, mereu importate. De ce nu aduc caise romanesti moi si zemoase, coapte, aromate, nu pot sa inteleg.

Altfel, da, si eu am patit la fel anul trecut de la caisele acestea de import - gasisem in sfarsit niste caise moi intr-o piata, pareau oarecum coapte, iar vanzatoarea se lauda ca sint romanesti. Am luat, aveau un gust ciudat, chimic oarecum, presupun ca de la pesticide, sau cine stie cu ce alte chimicale le poate da prin cap sa le stropeasca astfel incat sa poata fi pastrate cat mai mult timp dupa ce sint culese, fara sa se descompuna si fara sa fie dorite de insecte in zilele calde de vara cat stau prin piete... si in aceeasi zi, tot care am consumat ni s-a facut rau, cu aceleasi manifestari descrise de tine.
Am vrut sa vad daca era de la caisele doar din acel lot sau care era problema, intre timp am inceput sa intreb discret prin piata iar ceilalti tarabagii au confirmat faptul ca nimeni din piata respectiva nu avea caise romanesti, asa cum sustinea respectiva vanzatoare... Am luat si urmatoarea zi, de la alt tarabagiu, de data asta declarate clar de vanzator ca nu sint romanesti si mult mai tari ca cele de dinainte si am patit la fel, doar ca mi-a fost mai putin rau decat de la cele de dinainte, despre care incepusem sa ma intreb retoric oare prin ce procedee le-au inmuiat asa rapid din fructele tari ce se gaseau in toata piata...
__________________
Ca sub stapanirea Ta totdeauna fiind paziti, Tie slava sa inaltam, Tatalui si Fiului si Sfantului Duh, acum si pururea si in vecii vecilor
Amin.

Last edited by adam000; 18.06.2013 at 15:38:13.
Reply With Quote
  #9  
Vechi 18.06.2013, 15:31:07
stefan florin's Avatar
stefan florin stefan florin is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 09.02.2011
Religia: Ortodox
Mesaje: 4.872
Implicit

Citat:
În prealabil postat de adam000 Vezi mesajul
De ce nu aduc caise romanesti moi si zemoase, coapte, aromate, nu pot sa inteleg.
mai sunt la noi in tara livezi cu caisi?
Reply With Quote
  #10  
Vechi 18.06.2013, 16:38:50
AlinB AlinB is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 29.01.2007
Religia: Ortodox
Mesaje: 20.025
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Ekaterina Vezi mesajul
Zilele trecute am avut o experienta tare neplacuta. Am mancat doua piersici din piata, cu siguranta foarte stropite, si mi-a fost extrem de rau. Nu exagerez, am fost la un pas de internare. Am suferit o deshidratare puternica ca urmare a varsaturilor si cu nimic nu ma puteam reface. Acum sunt foarte rezervata fata de fructele din comert si pe viitor voi manca doar din surse sigure (mai greu, dar decat sa repet experienta, mai bine lipsa).

Am vazut in trecut cateva stiri in care se spunea ca nivelul pesticidelor din fructele importate era mult peste limita permisa si am zis ca cele din piata (romanesti) sunt mai sigure. Am realizat ca nu ai o siguranta atunci cand cumperi, din piata sau supermarket, nu se face un control, nu se intereseaza nimeni de acest aspect atat de important.
Nu, nu se fac cine stie ce controale.

Era un articol intr-un ziar de anul trecut, cum reusise cineva sa aduca din Bugaria cateva tone de rosii ocolind toate caile legale, folosind vechea metoda a spagii.

Cand mergi la supermarket, mergi pe incredere vizavi de ce scrie acolo, privind provenienta, la piata nu mai zic.

Ca sa nu mai vorbim ca la unii mai "isteti" (Lidl) unde vezi etichete de genul:
"Rosii - Turcia/Olanda/Romania" (exact asa, 3 producatori pe aceeasi eticheta).

Chiar si daca ar fi 100% sigur din Romania, nu e nici o certitudine vizavi de nivelul de pesticide folosit, pesticidile nu sunt scumpe in comparatie cu beneficiile - ele inseamna 20-30% in plus recolta sau chiar pot salva 100% recolta in cazul unei invazii majore cu daunatori.

Insa nu se aplica oricum, de exemplu la mar exista cca. 12 categorii de daunatori care inseamna tot atatea stropiri pentru care sunt zeci de substante in comert (ca si denumire comerciala), insa nu se fac oricum ci majoritatea doar cand exista o amenintare majora (trebuie sa cunosti daunatorii, trebuie facuta o statistica a prezentei/concentratiei lor)

Dar pentru cei care nu se pricep - mai ales micii producatori, care culmea - sunt considerati cei mai "curati" din punctul asta de vedere, este usor sa se ajunga la un exces.

Mai rau, majoritatea pesticidelor in uz la ora actuala sunt sistemice, adica nu raman la suprafata ci se absorb in sistemul circulator al plantei, planta devenind per total otravitoare pentru daunatori, iar in ceea ce priveste omul, se merge pe ideea ca are capacitatea de a elimina pesticidele (discutabil).

Mai mult, fructele culese la mare distanta de locul comercializarii, sunt culese de multe ori crude si maturate artificial, ba chiar uneori stropite cu substante cu rol de conservare.

Ex. lamaile si portocalele se pare ca sunt stropite cu o substanta asemanatoare cu ceara pentru a preveni deshidratarea - si unii probabil inca mai folosesc coaja lor in prajituri.
Nu m-ar mira si merele sa aiba acelasi tratament.

In ceea ce priveste controalele, tot asa gasisem un articol prin care se arata ca si in SUA care sta mult mai bine la capitolul dotari si coruptie, doar cateva procente infime din ce se comercializeaza este verificat.

Pana la urma au ajuns unii la concluzia ca e mai bine sa stii ce legume/fructe sunt cele mai "pesticizate" ca si metoda de productie in general si care sunt mai putin, ca sa sa stii ce sa cumperi si ce sa ocolesti.

http://www.ewg.org/foodnews/summary.php
http://www.organic.org/articles/showarticle/article-214

Si un site foarte util:
http://www.whatsonmyfood.org/

Se poate selecta din dreapta legumele/fructe/seminte si apare un tabel cu poluanti si probabilitatea de a fi prezenti in ce am selectat.

Apropo, este o fasole "made in etiopia" primita de unii si ca "ajutoare europene" care dupa miros numai si zici ca e imbibata in pesticide, de ocolit.
__________________
Suprema intelepciune este a distinge binele de rau.

Last edited by AlinB; 18.06.2013 at 16:48:38.
Reply With Quote
Răspunde



Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
o rugaciune pentru sanatate maria32 Umanitare 34 09.07.2015 16:05:09
Alternativa la cardurile de sanatate cu cip antoniap Generalitati 1174 05.06.2015 11:04:59
Rugaciune pentru Sanatate t_a_pirvu Umanitare 4 15.09.2010 12:58:53
10 aliati pentru sanatate absolutep0wer Generalitati 0 25.06.2010 05:09:03
Rugaciune pentru Sanatate t_a_pirvu Umanitare 1 13.03.2010 19:30:22