![]() |
![]() |
|
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Dar, așa cum îl cunosc eu, a făcut-o probabil ca să nu iște noi dispute și revărsări de neînțelesuri. A făcut-o grijuliu față de atmosfera de pe forum, ca să nu alimenteze noi valuri de intoleranță. A tăcut, cred eu, din prudență și înțelepciune, sacrificînd temporar satisfacerea unei curiozități sau nevoi, pentru păstrarea unei atmosfere de calm și reflecție. Știu sigur că nu a trecut peste cuvântul tău, nu a neglijat intervenția ta. Știu că a cugetat și cugetă cum să-ți răspundă mai bine astfel încât să fie folositor și ție și lui și tuturor. N.Priceputu a răspuns deja la multe, foarte multe probleme delicate puse pe topic, așa încât întrebările tale au deja un răspuns, fie și diseminat printre altele pe teme conexe. Nu cred că e cazul să aștepți vreo răsturnare de la cele ortodoxe din partea lui N.Priceputu. În cel mai rău caz, de nu cumva acesta e chiar cazul cel mai bun, va tăcea așteptînd să aibă oarecare temei clar că vorba lui nu se abate de la Calea Dreaptă. Va prefera să tacă atâta vreme cât nu va căpăta convingerea că scrie un lucru adevărat, bun, folositor. Sunt multe feluri de a-ți arăta iubirea compătimitoare... Uneori tăcerea tocmai asta înseamnă... Nu ai văzut că mângâierea este mută deseori? Și cât de multe "vorbește"...:) |
|
|||
|
|||
![]()
Mulțumesc, Cezar, pentru cuvântul (prea) bun. Este adevărat, n-am vrut să stârnesc un scandal mai mare. Mulți, între care și Cătălin, știu confesiunea părinților mei și faptul că locuiesc, acum, cu ei. Stau, prin urmare, la masă cu ei, și-I mulțumim lui Dumnezeu împreună pentru darurile de fiecare zi.
Alții n-ar face asta, probabil. Nu mă tem că voi fi numit ecumenist pentru asta; deja m-am obișnuit. Însă am explicat pe topicul pe care tocmai l-am deschis ce anume e supărător în cuvântul ăsta. |
|
|||
|
|||
![]()
Un alt motiv pentru care n-am răspuns este faptul că nu reușesc să am un dialog veritabil cu antiecumenism. Avem discursuri paralele. Nu este atent sau nu-l interesează ceea ce scriu, dându-mi ca răspuns sumedenie de citate, când eu aștept o raportare personală. Îmi face impresia că anumite cuvinte-cheie din mesajele mele îi declanșează o reacție de apărare sau/și de contraatac, ascunzându-se de fiecare dată sub blindajele infailibile confecționate din predicile sau scrierile unor călugări prestigioși.
Nu reușesc, prin urmare, să ajung la inima lui. Last edited by N.Priceputu; 11.06.2013 at 15:36:15. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
-ma intereseaza ce scrii dar vad ca pe tine nu te intereseaza ce zic marii duhovnici si sfintii care sunt impotriva ecumenismului si care zic ca si noi trebuie sa fim antiecumenisti si sa marturisim ca ecumenismul este erezie -am un prieten care a fost protestant si s-a botezat ortodox cu ani in urma si e casatorit in Biserica ortodoxa,are si 3 copii ,se duce numai la ortodocsi,a citit din sfinti si duhovnici si a inteles ca ecumenismul este erezie -sta separat de parinti dar cand ii viziteaza nu stiu daca discuta probleme de credinta [parintii ma gandesc ca s-au obisnuit cu faptul ca el e ortodox acum] dar oricum in mintea si sufletul lui a inteles ca ortodoxia este dreapta credinta si a inteles ca ecumenismul este erezie. |
|
||||
|
||||
![]()
Parintele Teodoros Zisis la Capidava
Dansul a luat parte la dioaloguri. Poate intereseaza pe cineva ce are dansul de spus. http://www.youtube.com/watch?v=k2TBCgeWGFY#at=602 Mai multe: Omilia parintelui Theodoros Zisis din 29 mai 2013 (Constanta, Catedrala Arhiepiscopala) http://www.youtube.com/watch?v=xjzTeBPCRJ0 Pr Theodoros Zisis - Conferinta din 29 mai 2013 (Man Sf Ioan Casian) - partea 1 din 3 http://www.youtube.com/watch?v=Tl16eeZgp7s#at=93
|
|||
|
|||
![]()
Anul 2015 ne va aduce cel de-al 8. Sinod ecumenic: http://www2.inbox.com/search/results...s<=3&iwk=293
|
|
|||
|
|||
![]()
Vezi ca ai dat un link aiurea.
Cel de al 8-lea sinod se anunta cu ani buni in urma. Nici macar nu se stabilise o data si cei gen apolo-saccsiv deja postau "profetii" cum ca o sa fie unul anti-ortodox, satanic, blabla.
|
|||
|
|||
![]()
Ioane,imi pare tare rau,stiu ca te voi dezamagi,dar in ultimul timp nu prea mai cred in comuniunea oamenilor.As vrea sa te mint frumos dar realitatea mi-ar narui demersul.As avea multe de spus ca sa-mi justific afirmatia dar,ciudat,tot de la o vreme nu mai simt nevoia sa justific mereu ceea ce spun sau ceea ce cred,intr-o lume a singuratatii colective si nevrozelor.Pur si simplu ma uit detasat si putin distrat,nu neaparat profund sau analitic,la tot ce se intimpla in jurul meu.Marea majoritate a subiectelor imi par foarte straine si departate,nu mai tresalt deloc la ele.Cred ca sunt excesiv de introvertit :) Stii ca exista un punct,o limita,in care nu mai simti nevoia sa spui aproapelui tau ceva? Pur si simplu te uiti la el ca la ceva,sau cineva,asemanator cu tine,din care intelegi multe si nimic.Simti o comuniune stranie cu el,fara cuvinte,greu de definit,cuvintele provoaca mult zgomot cand sunt date de demonii interiori ai fiecaruia de peretii vietii noastre.Au un zgomot spart,difuz,neclar,ascutit si obositor.Lumea poate ajunge sa te oboseasca foarte tare,cateodata nu este rau sa stai putin deoparte ca sa poti respira.O lume nebuna si noi actori pe scena ei... :)
|
|
|||
|
|||
![]()
Bine, dar dacă nu mai căutăm comuniunea și nu încercăm să o alimentăm: ce alternativă mai bună ne rămâne?
Însingurarea, detașarea, poate că au rostul lor, o vreme. Dar mai apoi, când s-au mai limpezit apele, cred că tot la comuniune tragem, ca-într-un han. Comuniune e Sânul Sfintei Treimi, iar noi suntem după chipul lui Dumnezeu. Să râvnim, așadar, mai departe la asemănare. Altceva mai bun nu găsesc, chiar dacă uneori ne risipim și zăpăcim, ne înciudăm, ne supărăm unii pe alții. Avem uneori prea multă apetență pentru dispute de dragul disputelor. Interpretăm prea mult, prea neatent. Suntem mereu grăbiți, în iureș. Avem și necazuri, ce-i drept, unele care par insuportabile. O să ne treacă, prin Harul Domnului! P.S. M-ai făcut, Pelerinule, să îmi amintesc de o foarte frumoasă carte a lui Eugen Ionesco: "Însinguratul". N-am mai recitit-o de peste 20 de ani... Cred că e vremea să o reiau, probabil voi descoperi alte nuanțe, câtă vreme nu mai sunt puștiul teribilisto-rebel și cugetătorul agnostic de atunci...:) Pe coperta 4, îmi amintesc, Ionescu spune că lumea, privită detașat, cumva de la mansardă, pare întotdeauna absurdă. Spunea și Noica, nimerindu-se la geamul unei cârciumi, cândva, că privită de la fereastră lumea cârciumii îi părea cu totul de neînțeles, absurdă... Știu și eu, probabil privită de departe, de la geamul cuvintelor forumistice, precum prin vitralii amețitoare, lumea Bisericii pare de neînțeles uneori, absurdă... Sunt doar imagini, jocuri psihologice ale minții și inimii noastre vulnerabile, cred. Harul Duhului însă, mângâindu-ne, dă la o parte simțământul înstrăinării și izolării. Radicalismul pălește, omul capătă simțire înțelegătoare, râvna rugăciunii revine, lacrimile curg iarăși, șuvoi și iată, treptat, lumea e iarăși blândă și bună. Lumea din inima noastră, mai întâi. Last edited by cezar_ioan; 11.06.2013 at 23:06:42. |
|
|||
|
|||
![]()
Cand am citit ,,Jurnalul de la Paltinis"visam sa stau pe o stanca in furtuna lumii si sa observ cumva stoic si detasat zbaterea colectiva.Intre timp mi-a trecut,mai ales dupa ce am citit scrisoatea lui Noica catre fiul sau, numita ,,Scrisoare catre Rafail".Ai un suflet bun Ioane,cum vrei sa pui tu pansament pe rani.Dumnezeu sa-ti rasplateasca pe masura.
|
![]() |
|
![]() |
||||
Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
Ecumenismul | ancah | Despre Biserica Ortodoxa in general | 43 | 15.04.2014 21:26:13 |
ORTODOXIA SI ECUMENISMUL | cristir | Despre Biserica Ortodoxa in general | 563 | 08.07.2013 03:58:38 |
Ortodoxia și ecumenismul monoteist | doctor_faustus | Despre Biserica Ortodoxa in general | 2 | 04.10.2010 22:48:14 |
Ecumenismul | IonelaCristina | Biserica Ortodoxa si Massmedia | 10 | 03.04.2007 17:46:17 |
|