![]() |
![]() |
|
|
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Cuvine-se cu adevarat sa te fericim pe tine, Nascatoare de Dumnezeu, cea pururea fericita si prea nevinovata si Maica Dumnezeului nostru. Ceea ce esti mai cinstita decat Heruvimii si mai slavita fara de asemanare decat Serafimii, care fara stricaciune pe Dumnezeu-Cuvantul ai nascut, pe tine, cea cu adevarat Nascatoare de Dumnezeu, te marim. Last edited by Yasmina; 16.06.2013 at 19:19:00. |
|
||||
|
||||
![]()
Concubinajul e desfranare, la care de multe ori se mai adauga si ferirea de nastere de prunci si/sau avortul (hormonal sau chirurgical). Casatoria e Taina si cale de mantuire.
Din pacate, de multe ori trebuie sa alegem intre oameni si Hristos. Pe cine iubim mai mult? (Diabeticul nu merge la cofetarie.)
|
|||
|
|||
![]()
Multumesc pt raspunsuri, e drept c a eu le-am cerut, insa tema initiala a discutiei nu era neaparat despre relatia mea mai mult sau mai putin fericita, ci ar fi urmarit in principal sa lamureasca daca poti innebuni incercand sa-ti cauti fericirea, linistea si pacea, chiar si cautand, incercand sa apelezi la ajutorul lui Dumnezeu (si al bisericii), mai ales in conditiile in care ori esti prea rau ratacit, ori esti prost indrumat, ori....si aici incercam sa gasesc astfel de situatii (capcane) tocmai pentru a stii sa le evitam.
Din pacate, si istoria, si literatura, si experienta personala a unora, citeaza numeroase astfel de cazuri, unde ori din prea multa ravna, ori dintr-o fatalitate, ori cel mai frecvent dintr-o conjunctura de factori instrinseci si extrinseci, "drumul spre iad e pavat cu bune intentii", iar toata truda si suferinta unei persoane (sau mai multor) nu duc la mantuire ci la pierzanie (desigur, asta nimeni nu o poate stii cu exactitate, poate fii cel mult presupusa sau sugerata de autor, in cazul literaturii). |
|
||||
|
||||
![]()
Scuzele de rigoare,eu am inteles ca ai anumite intrebari legate de tine si de comportamentul in niste situatii care ar putea compromite relatia cu X.
Eu sunt convinsa ca stii ce vrei sa faci sau stii ce-ti doresti de la aceasta relatie,nu trebuie sa te imbrancim noi(desi mai sunt unii oameni atat de molcomi incat trebuiesc impinsi spre un deznodamant sau decizie).
Cuvine-se cu adevarat sa te fericim pe tine, Nascatoare de Dumnezeu, cea pururea fericita si prea nevinovata si Maica Dumnezeului nostru. Ceea ce esti mai cinstita decat Heruvimii si mai slavita fara de asemanare decat Serafimii, care fara stricaciune pe Dumnezeu-Cuvantul ai nascut, pe tine, cea cu adevarat Nascatoare de Dumnezeu, te marim. |
|
|||
|
|||
![]()
Sa nu ne ascundem dupa deget, problema era pusa foarte la obiect, problema este ca ai accepta orice explicatii/solutii mai putin de cea care pare sa fie cauza reala, aia este taboo?
Poate n-ar trebui sa-ti mai faci iluzii ca poti merge cu ea in spate, cand evident abia te tarasti de povara ei?
|
|||
|
|||
![]()
Da, intr-adevar, ultimele intrebari erau puse "la obiect", multumesc ptr raspunsuri, insa am considerat ca era mai bine sa ne intoarcem la subiectul initial, si anume, pe intelesul tutoror, daca (si cand, in ce conditii)) exista pericolul sa-ti pierzi mintile "cautandu-L" pe Dumnezeu si incercand sa te intorci de la pacat la dreapta credinta (cum am mai spus, nu pentru a ne determina sa renuntam, ci pt a incerca sa le evitam sau sa le intampinam).
In cazul meu particular se pare ca exista o probabilitate mare de risc, si cunosc si posibilele cauze favorizante, insa nu sunt numai eu pe lumea asta si probabil sunt alte persoane cu experiente mai edificatoare si care ne-ar putea fii de folos (altii poate au reusit in conditii mai grele, au avut pacate mai mari la care au reusit sa renunte, pana la urma, etc). |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Acum serios, nu știu dacă să râd sau să plâng, întâi citind cuvântul "schizofrenogen" și, mai ales, văzând acest cuvânt (probabil inexistent în DEX, dar...) asociat cuvântului "creștinism". Dar de departe cel mai serios motiv de îngrijorare este faptul că un forum de psihiatrie interzice "propaganda religioasă", sub motiv că i-ar afecta pe pacienți. N-am citit toate mesajele de pe topic, dar asta am înțeles citind, în grabă, primele mesaje: că vi s-a atras atenția pe un forum de psihiatrie că faceți "propagandă religioasă". Vă dați seama? Prin urmare, nu este vorba de cazul izolat al unui medic psihiatru, ci politica oficială a unui întreg forum pretins "științific". Vă dați seama câtă "toleranță" manifestă acești medici față de convingerile religioase ale pacienților lor?... Sper măcar că nu încearcă să-i "trateze" de credință, ca să elimine - nu-i așa? - cauzele schizofreniei. Așa cum știu toți cei care au avut ocazia de a discuta cu mine pe forum, sunt o persoană tolerantă și deschisă față de cei care nu-mi împărtășesc convingerile. Totuși, faptul că atât de mulți medici (un forum întreg) a căror misiune este vindecarea SUFLETELOR pacienților manifestă o atât de gravă intoleranță (mergând, din câte înțeleg, până la interzicerea mesajelor cu un conținut religios, așadar până la limitarea libertății de exprimare) este cel puțin îngrijorător. De ce? Din motivul pe care l-am amintit: fiindcă nimeni nu-i poate opri să se comporte cu aceeași intoleranță și față de pacienții lor credincioși care, având probleme de gândire, foarte greu și-ar putea susține drepturile într-o astfel de situație. Și mă simt revoltată, consternată inclusiv dintr-un alt motiv. Știți că, în perioada comunistă, după 1964, nu au mai existat în România, oficial, deținuți politici. În schimb, adversarii politici, "bandiții mistici" etc nu puteau fi lăsați liberi, nu-i așa?... ![]() Astfel, probabil că mulți dintre dvs știți unde erau duși aceștia: în spitalele de psihiatrie. Strigător la Cer! De aceea, ideea că un forum de psihiatrie interzice "propaganda religioasă" (sintagmă specifică perioadei comuniste) și consideră creștinismul drept "schizofrenogen" m-a dus cu gândul, aproape fără voia mea, la acele episoade tragice și terifiante din istoria recentă a țării noastre, la cei care au fost persecutați în mod "științific" pentru convingerile lor (inclusiv religioase, că doar erau "bandiți mistici" și "nebuni"). Vremurile s-au schimbat, dar mentalitățile și ideologiile de altă dată... persistă. O singură soluție avem: să fim buni la istorie. :) Altfel nu doar că nu vom ști să ne apărăm și nu vom tresări la auzul unor termeni specifici ideologiilor extremiste din istoria recentă, dar vom putea fi și manipulați într-o oarecare măsură, gândin că, totuși, creștinismul poate fi și... "schizofrenogen" la o adică, dacă "misticii" fac prea multă "propagandă religioasă". Îmi cer scuze pentru atitudinea foarte dură care nu-mi este caracteristică. Fac alergie duhovnicească la anumiți termeni și la anumite atitudini specifice ideologiilor anticreștine... Atâta tot. :) Și revenind la întrebarea din mesajul citat: puteți crede în continuare, că n-o să-nnebuniți niciodată din cauza credinței! :) Garantez eu! :)) Dumnezeu este atât Creatorul rațiunii umane sănătoase (fiindcă, la începutul creației, "toate erau bune foarte"), cât și Autorul, Izvorul Revelației pe care noi am acceptat-o prin credință. Dumnezeu să fie cu noi și să ne dăruiască spor neîncetat în "nebunia" evanghelică a iubirii! :)
"Duh este Dumnezeu și unde este Duhul Domnului, acolo este libertate." (II Cor3, 17) "Pentru Tine trăiesc, vorbesc și cânt!" (Sf. Grigorie Teologul) "Dați-mi-L pe Hristos și aruncați-mă în iad!" "Acesta este unul dintre motivele pentru care eu cred în creștinism: e o religie pe care n-ai fi putut-o născoci." (C. S. Lewis) Câteva gânduri scrise de mine: http://www.ortodoxiatinerilor.ro/iis...-duhovniceasca |
|
|||
|
|||
![]()
"Nebunia Evangheliei este o nebunie calmă și modestă" - remarca într-un mod atât de sugestiv părintele Nicolae Steinhardt. :) Este și rațională, aș adăuga, sau... supralogică.
Acestea despre credința autentică. În schimb, credința asumată și trăită în modalități incorecte, neconforme Revelației, acestea da, cred că ne pot afecta inclusiv psihic și, desigur, în această privință ne-ar putea oferi explicații pertinente domnii psihologi de aici, de pe forum, care sunt creștini autentici: domnul profesor Cezar și doamna heaven. Sfântul Ignatie Briancianinov, în lucrarea sa "Despre înșelare", relatează numeroase cazuri în care anumiți monahi, încrezându-se în false viziuni, au ajuns la delir și la nebunie (spirituală și psihică). De asemenea, în Filocalia există foarte multe sfaturi de a respinge orice fel de viziuni, care nu sunt decât rodul imaginației noastre sau - și mai grav - efectul lucrării adversarilor spirituali. Revelațiile autentice se transmit la nivel duhovnicesc/ spiritual și se primesc în mod liber, prin credință. Dumnezeu nu ne impune credința în El (căci existența unor vedenii fizice, în dimensiunea lumii materiale, exact asta ar însemna: încălcarea liberului arbitru), ci ne vorbește cu delicatețe, bate discret la ușa inimilor noastre, astfel încât să avem oricând posibilitatea de a-I ignora prezența și mesajul de iubire. Cu excepția câtorva cazuri consemnate ca atare în cărțile Sfintelor Scripturi, toate viziunile autentice se desfășoară în ordinea vieții duhovnicești și sunt inperceptibile simțurilor trupului. Ideea că am avea viziuni altfel decât duhovnicești ne-ar putea duce la nebunie, cred, tocmai pentru că astfel de idei delirante nu au nici un fel de legătură cu adevărata credință în Hristos. Sau, nu știu, poate că relația cauză-efect este exact inversă: poate că că apariția unor astfel de idei nu duce la nebunie, ci are drept cauză nebunia... Și în această privință ne-ar putea lămuri psihologii de pe forum. :) Cred că cei care suferă de aceste stări psihice patologice ar putea fi ajutați de către preoți, psihologi și psihiatrii CREȘTINI, dar nu împotriva voinței lor, fiindcă orice persoană umană are, în mod incontestabil, dreptul la libertate. De fapt, dacă psihologii și psihiatrii care s-ar ocupa de aceste cazuri ar fi creștini, evident că ar ști să respecte libertatea celorlalți. Și, slavă lui Dumnezeu, există psihologi creștini autentici, cunosc personal 5-6, deși nu lucrez în domeniu; probabil că sunt mult mai mulți. În privința credinței trăite "în Duh și Adevăr", însă, orice "exces" este nu doar sănătos, ci și virtuos și dătător de viață veșnică! "Măsura iubirii față de Dumnezeu e să-L iubim fără măsură" - remarca atât de frumos Bernard de Clairvaux. :) Doamne ajută!
"Duh este Dumnezeu și unde este Duhul Domnului, acolo este libertate." (II Cor3, 17) "Pentru Tine trăiesc, vorbesc și cânt!" (Sf. Grigorie Teologul) "Dați-mi-L pe Hristos și aruncați-mă în iad!" "Acesta este unul dintre motivele pentru care eu cred în creștinism: e o religie pe care n-ai fi putut-o născoci." (C. S. Lewis) Câteva gânduri scrise de mine: http://www.ortodoxiatinerilor.ro/iis...-duhovniceasca Last edited by laurastifter; 20.06.2013 at 01:57:50. |
|
|||
|
|||
![]()
În timp ce atei din toate categoriile profesionale încearcă să găsească argumente inclusiv "științifice" împotriva credinței noastre, credincioșii lui Hristos Îl slujesc și-L slăvesc dăruindu-I Lui și semenilor cunoștințele și aptitudinile lor profesionale.
Și, fiindcă tot se discută despre boli psihice, voi posta o știre pe care mă gândisem de mai multe zile s-o postez și abia acum mi-am reamintit: http://www.crestinortodox.ro/stiri/c...ra-140943.html O cunosc personal pe o doamnă psiholog care a participat la conferința respectivă și este o persoană deosebită, preocupată de teologie și psihologie. :) Slavă lui Dumnezeu că există atât de mulți credincioși în întreaga lume și în toate domeniile! Hristos în mijlocul nostru!
"Duh este Dumnezeu și unde este Duhul Domnului, acolo este libertate." (II Cor3, 17) "Pentru Tine trăiesc, vorbesc și cânt!" (Sf. Grigorie Teologul) "Dați-mi-L pe Hristos și aruncați-mă în iad!" "Acesta este unul dintre motivele pentru care eu cred în creștinism: e o religie pe care n-ai fi putut-o născoci." (C. S. Lewis) Câteva gânduri scrise de mine: http://www.ortodoxiatinerilor.ro/iis...-duhovniceasca |
|
|||
|
|||
![]()
Sa facem, totusi, o deosebire intre psihologie si psihiatrie.
Sa nu le amestecam si sa vorbim despre fiecare in parte. |
|