![]() |
![]() |
|
|
|
|
|
|
|||
|
|||
|
Citat:
Last edited by Pelerin spre Rasarit; 19.06.2013 at 22:44:08. |
|
|
|||
|
|||
|
Mai întâi, îți mărturisesc că eu n-am fost în Piață în zilele acelea. Însă convingerea mea este că a avut rost. Și pentru cei care au murit acolo a avut. Este o vorbă a părintelui Teofil (preluată, cred, de la părintele Arsenie Boca): „Ce faci te face”.
Ceea ce s-a spus acolo, ce s-a visat, ce s-a cântat s-a imprimat în sufletele oamenilor pentru totdeauna. În întâmplările de genul ăsta opresorul nu câștigă decât aparent, adică în ordinea lumii acesteia; pe când visătorul își imprimă visul în ființa lui. Dar nu numai pentru ei a avut rost. Ci pentru toți românii. Momentul ăla ne mai spală fața de păcate. Am dat dovadă atunci că putem fi frumoși, că putem avea un ideal. Așa gândesc și cu privire la fericirea de care au parte cei care de-a lungul vieții, în diferitele împrejurări ale vieții, își păstrează curăția sufletească, integritatea. Cei care refuză compromisul vor pierde pe termen scurt, adică în lume, dar vor câștiga în Împărăția dinlăuntrul lor în aceeași clipă, fără întârziere. |
|
|
|||
|
|||
|
Nu știu dacă nu cumva spun o prostie, însă în ultima vreme am început să cred că există specii diferite de oameni, motiv pentru care unii nu-i înțeleg pe alții.
În piață era specia visătorilor, a idealiștilor; există, însă și o specie a lichelelor, care de obicei (după cum le spune și numele) îi parazitează pe idealiști, lăsându-i în față, să-și dea sângele pentru ca ei să tragă, ulterior, foloasele. Mai există și o specie a omului plat, incapabil de vise sau de nebunie, care atunci când specia brutelor îi ciomăgește pe visători, stau pe margine și aplaudă. Ei se simt mai apropiați de cei din urmă, împărtășind sloganul care s-a strigat atunci: „Noi muncim, nu gândim!” P.S. Totuși, cred că nimeni nu este irecuperabil. Întorcându-se la Hristos, oricine poate să se ridice deasupra speciei din care a făcut temporar parte. Last edited by N.Priceputu; 19.06.2013 at 23:15:53. |
|
|
|||
|
|||
|
Aș mai adăuga că frumoșii nebuni din Piață, bătuți și omorâți, s-au adus pe ei înșiși jertfă pentru noi ceilalți, iar roadele ei s-au văzut la scurt timp, nu doar în inimile unora, ci chiar în societatea pentru care au luptat. Fără ei, opoziția ar fi fost mult mai slabă, n-ar fi avut vigoare. Datorită lor în 1996 a avut loc schimbarea puterii, și chiar dacă vechii (împreună cu obiceiurile lor) nu s-au lăsat și nu se lasă în continuare îndepărtați, lupta continuă.
|
|
|
||||
|
||||
|
In inagini apare si Parintele Galeriu vorbindu-le celor stransi acolo. (sper ca am ghicit corect si el este, dar dupa chip si voce Pr.Galeriu e)
|
|||
|
|||
|
În care imagini? Dacă ești bună, mai pune o dată linkul, eventual și minutul.
Părintele Galeriu a fost, într-adevăr, la Universitate, însă nu l-am găsit pe net. |
|
|
||||
|
||||
|
@N.Priceputul
In acest documentar apare Parintele Galeriu: Piața Universității - România (1990) http://www.youtube.com/watch?v=E8_0pEdNFKI Documentarul nu se opreste doar asupra mineriadelor, ci si a evenimentelor care s-au intamplat inainte de mineriade. Din ianuarie 1990 pana in iunie 1990. Minutul nu l-am retinut, iertare. Daca imi aduc bine aminte, apare in prima parte a documentarului.
|
|||
|
|||
|
Citat:
Parintele Galeriu apare in minutul 42,12, dupa imaginile cu nuntasii. Pacat ca in film nu se "aude" linistea desavarsita care se pogorase in clipa in care Parintele a inceput sa rosteasca Rugaciunea Domneasca Tatal Nostru. Toata Piata era in genunchi si Rugaciunea s-a inaltat ca un singur gand. Parintele era in balconul Universitatii unde era o icoana a Maicii Domnului si un portret al lui Eminescu. Piata era atunci, o clipa, ca o biserica; balconul era ca un amvon. Daca i-ati fi vazut pe toti acei oameni in clipa in care s-au ridicat din genunchi! Cam asa era Piata. Se scanda, se canta; au venit acolo oameni de tot soiul. Dar din Piata nimeni n-a indemnat la violenta. Noi (copiii mei si cu mine) cred ca am fost in Piata aproape in fiecare seara. Si stim cum a fost. S-a pierdut un moment al vietii noastre. Si acum platim. Dar asa a fost sa fie. Sa nu uitam: <<Tot sufletul să se supună înaltelor stăpâniri; că nu este stăpânire decât de la Dumnezeu; iar cele ce sunt, de la Dumnezeu sunt rânduite. Ca atare, cel ce se împotrivește stăpânirii, rânduielii lui Dumnezeu i se împotrivește. Iar cei ce se împotrivesc își vor atrage osândă.>>(Romani 13, 1-2) <<Ale mele sunt sfatul și temeinicia, a mea e lucrarea minții și a mea e tăria; prin mine domnesc regii și cei puternici scriu dreptatea;>> Pr 8,14-15 <<„Binecuvântat fie numele Domnului din veac și până'n veac, că ale Lui sunt înțelepciunea și înțelegerea. El schimbă vremile și anii, El așază regi și El îi strămută, El dă înțelepciune celor înțelepți și minte iscusită celor ce știu să înțeleagă;>> (Dn 2, 20-21) <<Voi, regi, ascultați și înțelegeți! Învățați-vă, voi, cei ce judecați marginile pământului! a Plecați-vă auzul, voi, cei ce stăpâniți peste mulțimi și care vă trufiți cu mulțimea neamurilor! Căci Domnul este Cel ce v'a dat stăpânirea și Cel-Preaînalt, puterea; El este Cel ce vă va cerceta faptele și planurile vi le va cerca . >>(Sol 6, 1-3) a)Presupuse a fi ale unui rege iudeu, îndemnurile de mai jos li se adresează tuturor celor ce au funcții conducătoare în lume; de aici, caracterul universalist al acestui capitol. <<Atunci Pilat I-a zis: „Mie nu-mi vorbești? Nu știi că putere am să te eliberez și putere am să te răstignesc?“ Iisus a răspuns: „Asupra Mea n'ai avea nici o putere dacă nu ți-ar fi fost dat de sus. De aceea, cel care M'a dat în mâna ta, mai mare păcat are“.>>(In 19, 10-11) |
|
|