Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Cultura, Arta, Stiinta > Teologie si Stiinta
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 25.06.2013, 20:14:48
Annyta
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Mihailc Vezi mesajul
Propun următoarea explicație remarcabilă a Întrupării:

"Așadar, întrucât cel căruia dreptatea îi cerea să achite datoria și să câștige această biruință era rob. Iar Dumnezeu, Căruia Îi era cu putință nu era dator cu nimic, iar din aceste pricini nici unul din ei nu lua asupra lui această luptă și astfel păcatul trăia și era cu neputință să răsară viața cea adevărată - fiindcă unul era dator cu acest trofeu, iar altul îl putea câștiga -, de aceea era nevoie să vină la un loc atât unul, cât și altul, și astfel Unu și Același să fie amândouă firile: atât aceea a unuia ce i se cuvenea să ducă războiul, cât și aceea a Celui ce putea să câștige biruința. Prin urmare, se și face acest lucru și Dumnezeu își face a Sa proprie lupta pentru oameni, fiindcă era și om, iar un om biruie păcatul fiind curat de orice păcat, întrucât era Dumnezeu. Și în acest mod firea noastră este eliberată de ocări și, căzând păcatul, este încinsă cu cunună de biruință"

Consider corect răspunsul care conține atât identificarea autorului, cât și a lucrării în care se regăsește fragmentul de mai sus.
Mihai, să știi că eu m-am tot gândit, dar nu știu cine a scris/ spus cele de mai sus. Dacă nu ghicește cineva, vrei să ne spui tu răspunsul? :-)
Reply With Quote
Vechi 26.06.2013, 09:37:09
Mihailc Mihailc is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.03.2008
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Annyta Vezi mesajul
Mihai, să știi că eu m-am tot gândit, dar nu știu cine a scris/ spus cele de mai sus. Dacă nu ghicește cineva, vrei să ne spui tu răspunsul? :-)
Sfântul Nicolae Cabasila
Vechi 26.09.2013, 15:25:16
Annyta
Guest

Implicit Propunere: (cui aparține citatul?)

"Nu știu dacă și în alte părți Psalmii Vechiului Testament s-au citit la fel de mult ca la noi.
În orice caz, eternitatea românească despre care vorbesc este de acest tip.
Nu o plenitudine istorică, nu realizări majore - pe care neamul nostru nici n-ar fi avut când să le înfăptuiască - dau garanția duratei; ci sentimentul că, în fond, există un plan față de care toată frământarea istorică este irosire și pierdere.
Dar - și aici e aspectul nou față de tânguirea biblică - neamul românesc e și el, într-un fel, solidar cu acel plan neschimbător....."
Reply With Quote
Vechi 26.09.2013, 15:47:30
Senior Member

Implicit

Citat:
"Nu știu dacă și în alte părți Psalmii Vechiului Testament s-au citit la fel de mult ca la noi.
În orice caz, eternitatea românească despre care vorbesc este de acest tip.
Nu o plenitudine istorică, nu realizări majore - pe care neamul nostru nici n-ar fi avut când să le înfăptuiască - dau garanția duratei; ci sentimentul că, în fond, există un plan față de care toată frământarea istorică este irosire și pierdere.
Dar - și aici e aspectul nou față de tânguirea biblică - neamul românesc e și el, într-un fel, solidar cu acel plan neschimbător....."
Constantin Noica în "Pagini despre sufletul românesc".
Vechi 26.09.2013, 15:59:49
Annyta
Guest

Implicit

Citat:
Constantin Noica în "Pagini despre sufletul românesc".
Nici nu mă mir că ai răspuns corect :-)

Ești invitat să iei cuvântul, deși eu nu ghicesc așa ușor. Dar mai sunt și alții care pot răspunde.
Reply With Quote
Vechi 26.09.2013, 16:55:32
Senior Member

Implicit

Citat:
Nici nu mă mir că ai răspuns corect :-)

Ești invitat să iei cuvântul, deși eu nu ghicesc așa ușor. Dar mai sunt și alții care pot răspunde.
Merci!

Iată și propunerea mea:"Peste tot în cărțile mele nu e vorba decât despre intensitatea experienței. Nu pretind că am vreo originalitate în privința concepției despre existență. Ce poate fi mai banal decât moartea? Numai că în același timp este vorba de un fenomen capital și nu e defel o întâmplare că ea ocupă un loc central în toate marile religii ale lumii. Dacă vrei să construiești o filozofie originală, ar trebui să pleci de la știință, adică de la singurul domeniu în care inovația e posibilă. O asemenea filozofie ar fi neîndoielnic originală, numai că ea ar fi lipsită de orice interes. Ceea ce trebuie să fie cu adevărat nou și important este în ultimă instanță timbrul, tonul, nota, ceea ce emană din intensitatea unei experiențe. Din scrisorile pe care le primesc, mai cu seamă din ale tinerilor, reiese că plecând tocmai de la felul meu de a formula ei ajung să fie conștienți de cutare sau cutare experiență, care de altminteri este accesibilă și ultimului imbecil. Când simplifici o gândire dincolo de expresia ei originală, ea devine banală, nu mai spune nimic".

Cine precizează autorul textului de mai sus și cartea în care a apărut primește un premiu și anume un exemplar din "Triodul explicat " de Makarios Simonopetritul, o frumoasă și edificatoare lucrare de teologie liturgică!
Vechi 26.09.2013, 17:10:41
Annyta
Guest

Implicit

Citat:
Merci!

Iată și propunerea mea:"Peste tot în cărțile mele nu e vorba decât despre intensitatea experienței. Nu pretind că am vreo originalitate în privința concepției despre existență. Ce poate fi mai banal decât moartea? Numai că în același timp este vorba de un fenomen capital și nu e defel o întâmplare că ea ocupă un loc central în toate marile religii ale lumii. Dacă vrei să construiești o filozofie originală, ar trebui să pleci de la știință, adică de la singurul domeniu în care inovația e posibilă. O asemenea filozofie ar fi neîndoielnic originală, numai că ea ar fi lipsită de orice interes. Ceea ce trebuie să fie cu adevărat nou și important este în ultimă instanță timbrul, tonul, nota, ceea ce emană din intensitatea unei experiențe. Din scrisorile pe care le primesc, mai cu seamă din ale tinerilor, reiese că plecând tocmai de la felul meu de a formula ei ajung să fie conștienți de cutare sau cutare experiență, care de altminteri este accesibilă și ultimului imbecil. Când simplifici o gândire dincolo de expresia ei originală, ea devine banală, nu mai spune nimic".

Cine precizează autorul textului de mai sus și cartea în care a apărut primește un premiu și anume un exemplar din "Triodul explicat " de Makarios Simonopetritul, o frumoasă și edificatoare lucrare de teologie liturgică!
Din căutările mele am dedus că citatul aparține lui Emil Cioran și a apărut în cartea "Ușa interzisă" a lui Gabriel Liiceanu. Citatul este un răspuns al lui Cioran în cadrul unui interviu filmat în anul 1990.
Reply With Quote
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Recunoasteti persoana VladCat Generalitati 745 20.10.2016 17:32:52
Citatul din Biblie care v-a marcat viata florina_drossu Despre Sfanta Scriptura 51 24.04.2014 20:33:38
Ce intelegeti prin citatul acesta Marcel_Ionut Spiritualitatea ortodoxa 10 03.11.2012 16:24:26
Recunoasteti acest cantec? colaps Generalitati 4 22.06.2010 22:48:21