Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Dogmatica

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 11.08.2013, 13:02:37
Decebal Decebal is offline
Banned

Data înregistrării: 19.07.2012
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de catalin2 Vezi mesajul
Sau chiar Domnul nostru spune ca cine nu se va Boteza nu va mosteni Imparatia, la fel cine nu se va Impartasi. Pentru ca va avea pacatul stramosesc al firii cazute si nu se va impartasi de har. Dar vor fi judecati in functie de legea firii, astfel ca si in Iad nu toti vor avea parte de munci. La fel si in Rai, sunt mai multe locasuri, fiecare in functie de ce a facut pe pamant si cat s-a nevoit.
În primul rând, nu cred să scrie sau cel puțin eu nu am văzut că după ce Hristos a zdrobit porțile iadului sau ale locuinței morților ar mai intra toți oamenii acolo, anume toți cei care ar fi lipsiți de har. Nu am văzut să fie scris așa ceva nici în Scripturi și nici în Catehism. Dar poate ne arată cătălin2 că asta este altceva decât propria sa învățătură.

În al doilea rând, sper să ne arate cătălin2 de unde a luat presupusa învățătură ortodoxă că în iad ar fi multe locașuri, dintre care în unele cică nu ar fi parte de muncile iadului. Nu am văzut nici prin Scripturi și nici prin catehism vreo astfel de învățătură, dar poate ne va lumina cătălin2.

Citat:
În prealabil postat de catalin2 Vezi mesajul
Citeste te rog la Sfantul Serafim de Sarov, acolo explica mai pe indelete despre faptele credintei. Doar faptele facute din dragoste de Hristos sunt mantuitoare, adica faptele credintei. Celelalte sunt si ele fapte bune, chiar facute de pagani, si ca rasplata pot primi luminarea cunostintei adevarului si sa vina in Biserica. Doar asa vor deveni faptele mantuitoare.
Extrem de interesantă învățătura lui cătălin2, așa cum spuneam și mai sus. Ce ne spune mai precis domnul cătălin2: că faptele bune, autentic bune, ale păgânilor pot avea ca răsplată luminarea cunoștinței adevărului; dar posibilitatea nu înseamnă necesitate. Cu alte cuvinte, păgânii respectivi sunt aruncați, după părerea lui cătălin2, într-un joc al hazardului, în care deși mulți pot face aceleași fapte, cu aceeași inimă să zicem, cu aceeași râvnă pentru adevăr, unii ar putea primi iar alții ar putea să nu primească harul chemător, și asta pentru că totul se reduce la un joc al hazardului posibilităților; pentru unii se poate da chemarea, pentru unii se poate să nu se dea, neexistând niciun criteriu pentru care nu ar beneficia toți de vreo necesitate, ci doar de vreo posibilitate, Dumnezeu ajungând în acest context un aruncător la zaruri cu destinele oamenilor, care alege într-un mod foarte capricios și lipsit de obiectivitate pentru mântuire dintre oameni care ar fi la aceeași "linie de start".
Reply With Quote

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Casatoria in afara Bisericii Ortodoxe, recunoscuta sau nu? Marius22 Nunta 168 26.06.2025 00:02:34
Tainele savarsite in afara Bisericii morfix333 Intrebari utilizatori 141 16.05.2011 12:01:10
Cum masuram moralul unui crestin in viata din afara bisericii? patinina34 Generalitati 31 01.04.2011 08:51:56
Preot (paroh) si enoriasi - comunicare in afara bisericii(?) sophia Preotul 31 19.07.2009 22:28:59
Botezul in afara Bisericii maggie Botezul 8 03.12.2008 14:43:57