![]() |
![]() |
|
|
![]() |
|
Thread Tools | Moduri de afișare |
|
|
||||
|
||||
![]()
Intr-un interviu Parintele Savatie Bastovoi spunea ca nu exista un canon ce reglementeaza acest lucru (cat timp se tine post inainte de impartasanie), iar acest lucru se hotaraste de catre duhovnic. Unii preoti recomanda trei zile de post, altii o zi, altii o saptamana. Depinde si de cel ce urmeaza sa se impartaseasca, de starea lui de sanatate, de ravna lui. Inaintea spovedaniei Parintele Savatie a spus ca nu trebuie sa se tina post, iar preotii ce refuza sa spovedeasca un om pe motiv ca nu a postit nu procedeaza tocmai bine.
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
|
|
||||
|
||||
![]()
Ekaterina,
Citat:
Oare așa fac?
|
||||
|
||||
![]()
Florin, acest lucru nu ma priveste. Eu nu ma impartasesc la fel de des ca un preot. Daca am avut o anumita neputinta (de exemplu in sarcina) si nu am putut sa postesc, i-am spus duhovnicului. Nu trebuie sa tinem postul ca pe o povara. Perioada aceasta de post sub ascultarea duhovnicului, este o minima pregatire, o mica jertfa din partea noastra.
|
|
||||
|
||||
![]()
Pe mine nu numai că mă privește, dar mă și doare. Ceea ce e valabil pentru mireni e valabil și pentru preoți. Altfel se numește tehnica dublului standard.
Citat:
Citat:
Citat:
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Este un iz de "neo" aici. Ca maine o sa ai pretentia sa slujesti si tu Sf. Liturghie ca doar ai preotie "universala" iar universal > particular, logic, nu?
Suprema intelepciune este a distinge binele de rau. Last edited by AlinB; 27.08.2013 at 15:06:15. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Florin -Ionut ,de ce vrei sa te impartasesti saptamanal? Daca ti-a recomandat duhovnicul ,foarte bine Noi avem duhovnici si ascultam de ei Parintele meu duhovnic recomanda spovedanie deasa si impartasanie mai rar ,cam la 40 zile. Nu inteleg de ce atata suspiciune in legatura cu preotii ,de ce ii judeci ? |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
E obligatoriu să ne împărtășim săptămînal. Nu e opțiunea mea sau a ta sau a altuia. Așa trebuie să facem, de asta participăm la Liturghie. Preotul săvîrșește Jertfa tainică pentru noi toți, nu numai pentru el și copiii prezenți. Apostolii și Însuși Hristos au hotărît așa. Da, am binecuvîntarea duhovnicului. Mi-a fost greu să accept ceea ce mi-a tot repetat de ani de zile: împărtășește-te, împărtășește-te! Dar, în sfîrșit, am înțeles că asta e normalitatea. Știu că există opinii divergente la noi la ortodocși. Fiecare va da răspuns pentru ceea ce face, atît preoții, cît și noi. Singur Hristos ne va judeca pe toți. Noi avem voie doar să criticăm constructiv, fără să condamnăm pe nimeni pentru nimic. Cînd se va trage linie, atunci vom fi condamnați sau mîntuiți.
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Deci ai ajuns la concluzia asta ca o necesitate justificata rational, sau din experienta duhovniceasca vizavi de aceasta practica?
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Nici par.Cleopa nu era pt impartasania deasa ci cu vrednicie. Sa stii ca nu imi fac griji pt par.meu duhovnic ,nu ajung eu nici la sfertul masurii lui ,Dumnezeu il binecuvanteaza cu har peste har ,chiar daca are aceste principii , dupa tine gresite. Bine ar fi sa nu mai pacatuim numai ca ne impartasim des . Speram de la tine mai multa tevzie ,dar vad ca te iei de preoti. |
|