Citat:
În prealabil postat de valentin.viliga
Nu stiu de unde ai scos ca era obligatoriu sa se impartaseasca si apoi eu nu sunt nici impotriva desei impartasanii nici nu-i critic pe cei care o fac mai rar. Cat despre canoane in ordinea importantei acestea sunt:
- canoanele sinoadelor ecumenice
- canoanele sinoadelor locale
- canoanele apostolice
- canoane sau prescriptii canonice
Daca asupra unei problemei s-a pronuntat un sinod ecumenic, acesta are valoare de lege restul sunt relative, doar in cazul in care asupra unei probleme de disciplina bisericeasca nu s-a pronuntat un sinod ecumenic abia atunci au aplicabilitate restul canoanelor.
|
Valentin,
Încă puțin și Apostolii ajung pe locul 4 în top, urmînd a fi cu totul ignorați în curînd. Cui îi mai trebuie regulile stabilite de ei cînd cu toții avem duhovnici iscusiți de care trebuie să facem ascultare necondiționată?
Adică din Canonul 9 apostolic nu reiese limpede că pentru credincioși e obligatorie Împărtășirea la fiecare Liturghie? Care dar e ideea pe care vor ei să ne-o comunice acolo?
Atunci să vedem ce spune Biblia: ”Și stăruiau în învățătura apostolilor și în împărtășire, în frângerea pâinii și în rugăciuni.” Deci primii creștini nu se întîlneau la Liturghie doar ca să se roage, ci ca să se și împărtășească. Și făceau asta foarte des, cum spune,
stăruind. E suficient de bun argumentul pe care
l-am scos sau mai trebuie să caut și alte surse?
Citat:
Am spus si o repet cei care doresc si au cugetul curat si au dezlegare de la duhovnicul lor sa se impartaseasca des, s-o faca deoarece bine fac, cei care se impartasesc mai rar nu gresesc nici ei. Problema e la cei ce nu se impartasesc deloc.
|
Duhovnicii care își obișnuiesc ucenicii să se împărtășească rar vor da răspuns în fața Lui Hristos. Iar creștinii ortodocși care nu caută Adevărul cu dinadinsul dau dovadă de ignoranță și de neștiință - acestea fiind două păcate subtile care sînt sursa multor altor păcate ce îndepărtează pe om de Dumnezeu.
Citat:
Si o adaugare, canoanele nu-si pierd valabilitatea, doar cad in desuetutine fiind mai puternica cutuma decat canonul.
|
Rezultă că orice creștin ortodox care participă la Liturghie și nu se împărtășește (afară de motive bine întemeiate cum ar fi oprirea pe o perioadă, stabilită de duhovnic, sau comiterea unor păcate grele, de moarte) este automat afurisit. Este logic la urma urmei, fiindcă refuză părtășia reală cu Hristos și cu Biserica.