![]() |
![]() |
|
|
|||
|
|||
![]()
Nu mă aștept să-mi mulțumească.
Repet, cred că s-a intrat, demult (dacă e să rămân la o interpretare psi a situației), într-o relație de tip proiectiv, cu transfer și contratransfer, de coloratură emoțională negativă. Deși sunt liniștit, simt că am la rândul meu un morman de resentimente, dovadă a contratransferului sau al jocului proiectiv. Așa se întâmplă de fiecare dată când oamenii, ajunși la un miez emoțional și personal reactivează ipostaze din trecut care nu au fost suficient analizate, înțelese, integrate. Practic, se fac schimburi între personaje, nu între persoane! Psihologia (aici, mai exact, psihanaliza) își arată din nou validitatea/pertinența sistemului de interpretare. Din altă perspectivă, iarăși, e vorba despre un joc psihologic. După mai multe "momeli" mai mult sau mai puțin neintenționate, s-a ajuns în faza finală: răsplata. Aceasta, ca de obicei, e sub forma unor cupoane de emoții negative, în acord cu nevoile și credințele ascunse ale scenariului de viață al fiecăruia. Fiecare își vede astfel confirmate așteptările secrete din scenariul cu opțiuni personale. E și un joc al exercitării "puterii personale", puterii de a "atinge"/stroke în AT (care se adresează nevoii de recunoaștere din partea semenilor), desigur practicat în mod morbid, neconstructiv. În fine, sunt doar interpretări. Din păcate mă aștept să fie iarăși luate ca insulte sau calomnii sau mai știu eu ce... Oamenii nefamiliarizați cu astfel de demersuri, dealtfel simple și larg răspândite în țările care au oarecare experiență psihologică la nivel de masă, nu ar considera aceste impresii drept ceva jignitor sau negativ. Dar noi suntem încă timorați de asemenea considerații și, tipic omenesc, ceea ce ni se adresează într-un limbaj nefamiliar îl percepem ca periculos, ostil, agresiv etc. Sau, cum am văzut des pe forum, ca tentativă de manipulare (!) - subiect la modă, inclus în curentul mai larg, omniprezent, al teoriilor conspirației. Cât despre interpretarea duhovnicească a acestei situații, nici nu îndrăznesc să mai spun vreun cuvânt. Mai ales că ispitirile nu sunt doar individuale sau de diadă, ci, la o analiză a întregii atmosfere de pe forum din ultima vreme, sunt mai degrabă colective... Mulțumesc pentru prilejul unui comentariu, Alin! |
|
![]() |
||||
Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
Sfinți catolici ai secolului al XX-lea. | Mihnea Dragomir | Biserica Romano-Catolica | 6 | 15.12.2011 17:54:46 |
666 confuzia secolului | andreicozia | Generalitati | 250 | 04.04.2011 23:51:50 |
Vaccinarea are efecte negative | Iustin32 | Generalitati | 113 | 23.01.2011 16:21:40 |
Pericolul nestiut al vaccinurilor | Iustin32 | Generalitati | 65 | 29.12.2009 22:23:12 |
problema medicala | mathly24 | Generalitati | 8 | 25.09.2007 17:33:38 |
|