Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Cultura, Arta, Stiinta > Teologie si Stiinta
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 25.11.2013, 14:01:43
iuliu46 iuliu46 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 24.12.2011
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de catalin2 Vezi mesajul
Geocentrism cred ca se poate referi la doua lucruri: unul, mai cunoscut, ca soarele se invarte in jurul pamantului si altul, ca sistemul solar si pamantul sunt in centrul universului.
Eu nu sustin prima varianta, pentru ca se stie si din observatii directe ca e gresita. Citatul se refera doar la a doua varianta, e evident ca Hawking nu crede ca soarele se invarte in jurul pamantului.
Cautand acum pe net am gasit si un argument mai clar, intr-un articol: http://www.preferatele.com/docs/geog...n-expansi4.php
"Acum, la prima vedere, aceasta dovada ca universul arata acelasi indiferent in ce directie privim ar parea sa sugereze ca exista ceva special in ceea ce priveste locul nostru in univers. Mai ales, ar parea ca daca observam ca toate celelalte galaxii se departeaza de noi; atunci noi trebuie sa fim in centrul universului. Exista, totusi, o alta explicatie; universul poate sa arate la fel in orice directie si vazut din oricare alta galaxie. Aceasta, asa cum am vazut, a fost a doua ipoteza a lui Friedmann. Nu avem o dovada stiintifica pentru sau impotriva acestei ipoteze. O credem datorita modestiei: ar fi fost cu totul extraordinar daca universul ar fi aratat acelasi in orice directie in jurul nostru, si nu in jurul altor puncte din univers! In modelul lui Friedmann, toate galaxiile se departeaza una de alta."

Asadar, ca si in alte dati, sa separam argumentele stiintifice de ipoteze. Stiinta spune ca noi ne-am afla in centrul Universului. Argumentul ca nu e asa se bazeaza pe "modestie", dar modestia nu e argument stiintific. Deci, daca pana acum doar observam ca exista aceatsa ipoteza, cred ca putem spuen ca suntem in centrul Universului, fara sa fie vreun argument impotriva acestui lucur, ba chiar stiinta spune ca e adevarat.
E acelasi citat din Hawking pe care l-am pus si eu. Si nu-s de acord ca din ceea ce stim reiese ca suntem in centru. Daca se pot construi alte modele atunci ele trebuie puse in competitie. Ceea ce am spus eu este ca nu e nici o dovada ca nu am fi in centru, dar ca o asemenea ipoteza este exclusa din start, doar pentru ca unii sunt atei.
Reply With Quote
Vechi 25.11.2013, 14:17:06
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de AlinB Vezi mesajul
Aiurea, n-ai inteles.
Ideea era ca sunt explicatii pentru acele observatii, care nu implica neaparat sf -uri ca geocentrismul.

E drept ca asta implica sa realizezi ca Universul fizic e ceva mai mare si sofisticat decat asa cum se poate vedea cu ochiul liber, dar cred ca e un pas pe care l-ar putea face oricine are un minim de educatie, adica stie macar sa scrie si sa citeasca, nu mai zic de calculator si Internet, desi realitatea mintii umane se pare ca este si ea mai complicata de atat.

Se pare ca ai reflexul romano-catolicilor de acum cateva secole care vroiau musai ca geocentrismul sa triumfe pentru ca altfel, chipurile, pozitia religiosa, intemeiata de fapt mai degraba pe prejudecata, mit si superstitie decat credinta autentica, ar fi fost amenintata.
Atac la persoana fara nici un argument. Da eu m-am obisnuit cu asta. Orice se poate explica in 1000 de feluri. Dar ca sa gasesti explicatia adevarata ar trebui sa cauti dovada, nu s-o alegi din start pe cea care iti convine si sa ignori orice alta explicatie. Abia asta e reflexul romano-catolicilor.

Am mai auzit chestia asta cu universul mare si complicat. De parca Dumnezeu avea o galeata de material ramasa de nu stiu unde si trebuia sa fi facut doar pamantul, luna si soarele, eventual sa mai picteze niste stele pe cer ca sa avem noi la ce casca gura. Ce conteaza ca e mare si complicat ? Conteaza ca ideea ca am fi in centrul universului este plauzibila atunci cand o supunem observatiilor. Ca nu ne place, ca vrem noi sa traim in sec XXI si sa nu ne mai reproseze toti ca l-am omorat pe Galilei, ca este mai usor sa acceptam opinia imensei majoritati si sa nu ne mai punem intrebari, lucrurile astea sunt alta mancare de peste.
Reply With Quote
Vechi 25.11.2013, 14:37:14
DragosP's Avatar
DragosP DragosP is offline
Senior Member

Data înregistrării: 23.03.2011
Implicit

Nu l-am omorât eu pe Galilei!
Reply With Quote
Vechi 25.11.2013, 14:56:39
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de DragosP Vezi mesajul
Nu l-am omorât eu pe Galilei!
Pai nici Biserica Catolica, da ce mai conteaza ?
Reply With Quote
Vechi 25.11.2013, 15:06:20
Barsaumas
Guest

Implicit

Fratilor, nu conteaza unde e Pamintul si ce forma are, sau cit de mare e Universul. Pe mine ma intereseaza mintuirea mea si a celor dragi. Cind semnalez niste bug-uri, ma las in seama dezvoltatorilor. Dumnezeu stie adevarul despre ce a facut El, si cum. Eu cred ca Universul este urias-spre-infinit, sa zic asa, ceea nu ma indreapta nici o sutime de femtometru spre ateism. Iuliu, Dragos, Catalin credeti altfel. Fiti binecuvintati. Conteaza sa ne intilnim acolo Sus. Daca s-ar dovedi ca este cubic si restul Universului e asezat in straturi, ma voi smeri. Restul e, cum zice apostolul, "cearta de vorbe".

Last edited by Barsaumas; 25.11.2013 at 15:16:24.
Reply With Quote
Vechi 25.11.2013, 15:18:59
AlinB AlinB is offline
Senior Member

Data înregistrării: 29.01.2007
Implicit

Parca ti-o prins bine oleaca de post, daca mai tii:)
Vechi 25.11.2013, 15:20:59
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Barsaumas Vezi mesajul
Fratilor, nu conteaza unde e Pamintul si ce forma are, sau cit de mare e Universul. Pe mine ma intereseaza mintuirea mea si a celor dragi. Cind semnalez niste bug-uri, ma las in seama dezvoltatorilor. Dumnezeu stie adevarul despre ce a facut El, si cum. Eu cred ca Universul este urias-spre-infinit, sa zic asa, ceea nu ma indreapta nici o sutime de femtometru spre ateism. Iuliu, Dragos, Catalin credeti altfel. Fiti binecuvintati. Conteaza sa ne intilnim acolo Sus. Daca s-ar dovedi ca este cubic si restul Universului e asezat in straturi, ma voi smeri. Restul e, cum zice apostolul, "cearta de vorbe".
Pai nu stiu cati dintre noi nu cred ca universul nu e urias. Dar asta nu are nimic de-a face cu locul in care suntem, decat daca aplici principiul mediocritatii. Asta fac ateii pentru ca in general ei sunt oameni cu principii mediocre.
Principiul mediocritatii nu-si are sens intr-o lume in care exista Dumnezeu. Universul ar putea fi cat o coaja de nuca si pamantul ar putea fi situat intr-un loc banal, sau ar putea fi urias si pamantul ar putea fi in centru.
Reply With Quote
Vechi 25.11.2013, 15:41:28
Barsaumas
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de AlinB Vezi mesajul
Parca ti-o prins bine oleaca de post, daca mai tii:)
Asa e. Imi prinde bine. Tin, fireste. :)
Reply With Quote
Vechi 25.11.2013, 16:06:00
DragosP's Avatar
DragosP DragosP is offline
Senior Member

Data înregistrării: 23.03.2011
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Barsaumas Vezi mesajul
Asa e. Imi prinde bine. Tin, fireste. :)
"17. Tu însă, când postești, unge capul tău și fața ta o spală,
18. Ca să nu te arăți oamenilor că postești, ci Tatălui tău care este în ascuns, și Tatăl tău, Care vede în ascuns, îți va răsplăti ție."
Reply With Quote
Vechi 25.11.2013, 16:30:07
Barsaumas
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de DragosP Vezi mesajul
"17. Tu însă, când postești, unge capul tău și fața ta o spală,
18. Ca să nu te arăți oamenilor că postești, ci Tatălui tău care este în ascuns, și Tatăl tău, Care vede în ascuns, îți va răsplăti ție."
Ei, intelegi tu, i-am raspuns lui Alin. Cred insa ca ai dreptate, trebuia sa ii dau mesaj privat. Multumesc, o sa fiu mai atent altadata. Post binecuvintat, frate.
Off-topic: ce bine ca a aparut OpenMandriva2013!
Reply With Quote
Răspunde