Citat:
În prealabil postat de dobrin7m
Am sa incep prin a aminti tuturor ca nu suntem sfinti. Noi nu suntem sfinti. Nu ne permitem sa nu facem ascultare la cat de pacatosi suntem. Toate le vedem sucit, discernamantul nostru duhovnicesc este schiop si miop.
|
De aici se vede încă o dată abordarea insuficient fundamentată a problemei de către Laura, pentru că modelele sfinților le putem reclama și folosi ca paravan ori justificare pentru opiniile noastre doar sub condiția că și noi suntem la același nivel ori măcar pe aproape cu acela al unor sfinți (cum e cazul aici al sfântului Maxim).
Citat:
În prealabil postat de dobrin7m
Ascultarea in ortodoxie inseamna ascultarea de duhovnic. Ascultarea in ortodoxie nu inseamna ascultarea de orice institutie si de oricine in orice conditii fara un oarecare discernamant. Iar masura este Cuvantul lui Dumnezeu. Daca primim invatatura si indemn conform cu ceea ce Dumnezeu ne-a dat atunci sa ascultam. Duhovnicul este cel care, mai ales la inceput de drum, ne sprijina discernamantul nostru schiop si miop.
|
Mie mi se pare că totuși nu aveți lucrurile foarte clar delimitate, însă nici nu susțin că ar fi ușor de delimitat și nici ușor de a exprima teoretic această delimitare. Însă raportat la ceea ce spuneți, problema este că ori e duhovnicul cel de care trebuie să facem ascultare, deși nu doar duhovnicii personali pretind ascultare pe lumea asta în numele lui Hristos, ori măsura este Cuvântul lui Dumnezeu, iar neclaritatea vine din aceea că preoții, episcopii și duhovnicii nu urmăresc întotdeauna, și probabil că nici nu pot și deseori nici nu vor, Cuvântul lui Dumnezeu și în general adevărul dumnezeiesc religios și moral și Sfânta Tradiție a Bisericii. Prin urmare cât trebuie să fie de condiționată sau nu ascultarea rămâne o problemă pe care nu ați reușit să o soluționați până la capăt, deși din alte lucruri pe care le-ați scris se vede că aveți o înțelegere destul de bună asupra neajunsurilor așa zisei libertăți de conștiință și a așa zisului discernământ duhovnicesc, pe care Laura, am impresia, pretinde, fără să spună explicit, a le cam avea la "degetul cel mic".