Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Intrebari utilizatori

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 03.01.2014, 01:27:13
Fani71 Fani71 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.04.2009
Locație: Bruxelles
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Lucian008 Vezi mesajul
Asta cu legile fizicii e noua. A aparut dupa ce am spus eu ca Universul este guverneat de legile fizicii. Afirmatia initiala era ca ingerii se ocupa de planete.
Dar trecem peste, imi si imaginez un inger care se ocupa de legea gravitatiei si unul de forta de frecare. Altul probabil sa tina viteza luminii constanta, altul e cu legea lui Ohm....
Serios, in afara de absurditatea afirmatiei pe ce se bazeaza? Ca asa si eu, daca spun ca Fat-Frumos s-a batut cu zmeul nu este erezie ca nu contrazice invataturile Bisericii, dar nici adevarat nu este.
1) Da, mai intai am zis de planete, dar cand tu ai introdus ideea cu egile fizicii, mi-am amintit ca am auzit (citit - la un teolog ortodox, dar nu mai stiu la care: o fi fost Kalistos Ware? Sau Evdokimov? Sau Lossky? Unul dintre ei, cred) si de teoria asta (teologumenul), ca Dumnezeu le-a dat ingerilor in grija ingerilor legile fizicii. Este un lucru care se intampla in mod misterios si numinos si eu una nu mi-as bate joc asa usor de asta. Pe ce se bazeaza? Pe parinti mai vechi, care nu vorbeau de 'legile naturii' pentru ca acest concept, daca nu ma Insel, nu exista in vremea lor; face parte din paradigma de gandire a epocii noastre.
2) Faptul ca Fat frumos s-a batut cu zmeul cred ca este adevarat in alt sens decat cel istoric-materaial. Povestile contin, ca si miturile vechi, un sambure de adevar prin simbolismul pe care il exprima.
3) Nefiind necesar pentru mantuire in general sa credem sau sa stim mai multe despre lucrurile astea, nu te obliga nimeni sa te ocupi de ele; dar pentru mine, personal, si pentru altii (ca de exemplu cea care a lansat acest topic, si ersoana care ii punea intrebari), s-ar putea sa fie 'folositor' pentru mantuire sa ne punem astfel de intrebari si sa gasim astfel de eventuale raspunsuri.