Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Generalitati > Umanitare

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 18.05.2014, 18:05:40
Mihailc Mihailc is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.03.2008
Implicit

Dragii mei, o să vă cer în primul rând iertare pentru că nu am posibilitatea acum să scriu răspunsuri personale, deși sunt conștient că intervențiile voastre ar merita cu prisosință asemenea răspunsuri.

Aduc doxologie din toată ființa mea Domnului, nu doar pentru că am supraviețuit fizic situației limită de joia trecută, ci mai ales datorită faptului că, în mila Lui nesfârșită, mi-a arătat cu această ocazie, pe care ezit acum să o caracterizez ca nefericită, zorii unei altfel de vieți. În mod paradoxal, este exact ceea ce mi-am dorit, este acea modificare substanțială a ființei, despre care până acum am vorbit mai mult decât am experimentat. Din această cauză, și nu numai, am numit această experiență șoc metanoetic.
Desigur, sunt conștient că abia acum începe greul și adevărata luptă, fiindcă dracii nu sunt sub nicio formă de acord cu asemenea salturi de nivel ontologic. Mai știu că am de echilibrat teoria cu practica, de înlăturat multe frâne ale învierii numite patimi, pe scurt, am treabă multă cu mine însumi.

Cu toate recomandările medicilor, nu voi renunța să încerc și să învăț să iubesc din ce în ce mai curat și mai adânc. Pentru că nu iubirea era să mă ucidă, ci tristețea refuzului ei. Sau/și tristețea constatării că sunt incapabil încă să o transfer din trăire în faptă în așa fel ca ea să fie recunoscută fără echivoc drept realitate a vieții și nu doar a cuvintelor.

Acum o oră am discutat cu maestrul meu, la telefon, această chestiune. Mi-a spus ceva de care ar trebui să ținem cont cu toții. Iubirea, deși este pomenită inflaționar ca entitate lexicală, este atât de străină de lumea aceasta încât realitatea ei existențială este aproape insuportabilă pentru omul căzut. Asta arată, printre altele, și cât suntem de nepregătiți pentru modul de existență al Împărăției. Ne place să vorbim despre iubire, dar nu o suportăm în realitatea noastră cotidiană. La impasul acesta, spune maestrul meu, o soluție este învățarea, concomitent cu agonisirea puterii de a iubi care este un dar nu de la ci din Dumnezeu, meșteșugului traducerii și dozajului ei atâta cât poate duce și suporta fiecare.
Și mi-a mai spus că în lumea aceasta iubirea este vectorul și pregustarea Împărăției, iar în cealaltă este cel mai mare chin pentru cei care n-au dobândit-o, și, mai rău, pentru cei care au refuzat-o atunci când erau în situația de beneficiari ai ei.

Vouă, tuturor, mulțumiri și metanie de recunoștință de la cel care a primit atâta iubire de la voi!

Mihai