Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Biserica Ortodoxa si alte religii > Secte si culte
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 06.06.2014, 16:08:34
Lucian494 Lucian494 is offline
Banned

Data înregistrării: 28.05.2014
Religia: Protestant
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Pelerin spre Rasarit Vezi mesajul
Aceasta versiune a epistolei,pentru ca nu este singura versiune,este extrasa din lucrarea domnului diacon Ioan Ica Jr referitoare la Canonul Ortodoxiei.Cu privire la aceasta epistola s-au emis,de catre cercetatori,diverse opinii.Unii o considera ca fiind varianta originala,comparand-o cu stilul si caracteristicile celorlalte epistole ale Sfantului Ignatie.Altii au considerat ca pasajul pe care-l voi posta este o interpolare tarzie,din sec V,pe motive apologetice,care nu exista in versiunea originala.Si in fine sunt unii care cred ca exista o varianta intermediara care acest pasaj dar intr-o forma mai scurta.Dupa ce am analizat argumentele,atat cat m-am priceput,eu as da credit versiunii lungi pe un considerent ce tine de o posibila realitate istorico-teologica cu care s-a confruntat Sfantul Ignatie.Totusi eu fiind doar un amator si atat va recomand sa cercetati si dvs argumentele,sa apelati la pareri autorizate si sa va trageti propriile concluzii.

,,Prin urmare sa nu mai tinem sambetele in chip iudaic si bucurandu-ne de trandavii;caci zic Scripturile: ,,Cine nu lucreaza nici sa nu manance" si iarasi:,,In sudoarea fetii tale sa-ti mananci painea".Ci fiecare dintre voi sa tina sambetele in chip duhovnicesc,bucurandu-se in meditarea legilor,nu in nelucrarea trupului,minunandu-ne de creatia lui Dumnezeu,nu mancand mancaruri gatite in ajun,nici band supe incalzite si umbland un numar masurat de pasi,nici veselindu-ne in dantuiri si batai din palme care n-au nici un sens.

Iar dupa ce pazeste sambetele,fiecare iubitor de Hristos sa praznuiasca ziua Domnului,ziua Invierii,ziua regina,consul al tuturor zilelor pe care asteptand-o profetul zicea:,,Intru sfarsit,pentru ziua a opta";in care a rasarit viata noastra si s-a facut biruinta asupra mortii,in Hristos.Dar pe care o tagaduiesc copii pierzaniei,dusmanii crucii,,,al caror dumnezeu este pantecele, care gandesc cele pamantesti",care sunt ,,iubitori de placeri si nu iubitori de Dumnezeu,avand infatisarea evlaviei dar tagaduind puterea ei",negutatori ai lui Hristos, falsificatori ai cuvantului,vanzatori ai lui Iisus,stricatori ai femeilor si poftitori ai lucrurilor altora,inghititori de averi-de care fie sa fie izbaviti cu mila lui Dumnezeu,prin Domnul nostru Iisus Hristos"
Mulțumesc mult pentru text.Acu dacă-mi permiți cîteva observații. Cum se face că Ignatie vorbește de sambete cînd calendarul iulian a fost adoptat de creștini în 325? Din cîte cunosc eu singura zi cu denumire de Ziua Domnului este Sabat care e a șaptea zi...acu dacă e să comparăm scrierea lui Ignatie cu scrierile apostolilor, e o diferență notabilă. Observăm o scriere ciudată ”după ce păzește sîmbetele, fiecare iubitor de Hristos să prăznuiască ziua Domnului, ziua Invierii(Duminica).Observăm că scoate denumirea de zi a Domnului din Sabat și o transferă la prima zi.

Încă ceva te rog să fii atent:
,,Prin urmare sa nu mai tinem sambetele in chip iudaic si bucurandu-ne de trandavii;caci zic Scripturile: ,,Cine nu lucreaza nici sa nu manance" si iarasi:,,In sudoarea fetii tale sa-ti mananci painea".Ci fiecare dintre voi sa tina sambetele in chip duhovnicesc,bucurandu-se in meditarea legilor,nu in nelucrarea trupului.
Sper că ai observat contradicția cu Porunca lui Dumnezeu.
Uite concluzia mea.
În secolul IV cineva a falsificat scrierile lui Ignatie.
Nu uita ce spune Dumnezeu prin Daniel ”se va încumeta să schimbe vremile și legea”
Țin să zic că în Biblie nu am văzut nici o scriere care să schimbe vremile sau legea.

Last edited by Lucian494; 06.06.2014 at 16:13:08.
Reply With Quote
Vechi 06.06.2014, 16:14:14
Pelerin spre Rasarit
Guest

Implicit

Luciane voi comenta ce ai spus diseara si nu sunt de acord cu tine,dar fiecare cu parerea lui.Acum tu trebuie sa-mi postezi ce ti-am cerut,eu mi-am tinut cuvantul,este randul tau.
Reply With Quote
Vechi 06.06.2014, 17:34:23
Lucian494 Lucian494 is offline
Banned

Data înregistrării: 28.05.2014
Religia: Protestant
Implicit

Citat:
Luciane voi comenta ce ai spus diseara si nu sunt de acord cu tine,dar fiecare cu parerea lui.Acum tu trebuie sa-mi postezi ce ti-am cerut,eu mi-am tinut cuvantul,este randul tau.
Da așa este doar că nu știu cum să demonstrez ceva ce este foarte evident.E foarte simplu:
1. Dumnezeu a sfințit ziua a 7-a ca singura zi de Sabat(odihnă).
2. Dumnezeu a dat o Lege poporului său ce conținea 10 porunci însoțite de binecuvîntări.Moise a dat o lege scrisă(zapisul) ce conținea porunci ceremoniale și blesteme
"Ci tot Israelul a călcat Legea Ta, și s-a abătut astfel ca să n-asculte de glasul Tău. De aceea, ne-au și lovit blestemele și jurămintele scrise în Legea lui Moise, robul lui Dumnezeu, pentru că am păcătuit împotriva lui Dumnezeu" (Daniel 9:11).
3."Nimeni dar să nu vă judece cu privire la mâncare sau băutură, sau cu privire la o zi de sărbătoare, cu privire la o lună nouă, sau cu privire la o zi de Sabat, care sunt umbra lucrurilor viitoare, dar trupul este al lui Hristos" (Coloseni 2:16, 17).

Întrebare: Oare aceste zile de sabat s-ar referi la sabatul zilei a șaptea din legea celor 10 porunci? Nu. Deoarece sunt clar definite drept "umbre ale lucrurilor viitoare." Rețineți vă rog că sabatul săptămânal a fost instituit de către Dumnezeu înainte ca să intre păcatul în lume. NU PUTEAU EXISTA UMBRE SAU TIPARE ÎNAINTE CA SĂ EXISTE PĂCATUL! Toate umbrele au apărut din pricina păcatului și au arătat către izbăvirea din păcat prin Domnul Hristos. De exemplu, toți mieii omorâți Îl reprezentau pe Domnul Isus, adevăraul MIEL, care urma să moară pentru păcatele lumii. Dacă păcatul n-ar fi intrat în lume, n-ar fi fost nevoie de niciun Mântuitor, și deci, nici de vreun miel sau vreo umbră care să arate spre un Mântuitor.

Așa că nu se putea ca aceste "zile de sabat care sunt o umbră" să se refere la sabatul zilei a șaptea. Dar oare despre care alte sabate ar putea fi vorba? Mai existau alte "sabate" în afara sabatelor săptămânale? Da, sabatele anuale care nu aveau deloc de a face cu sabatul zilei a șaptea din Decalog. Și evident că ele făceau parte din sistemul "ceremonial" care și-a găsit împlinirea la cruce.

4. "Rămâne dar o odihnă ca cea de Sabat pentru poporul lui Dumnezeu" (Evrei 4:9).
Reply With Quote
Vechi 06.06.2014, 17:44:39
Pelerin spre Rasarit
Guest

Implicit

Am retinut versetele pe care le dai drept exemplu,o sa-ti spun si eu ce cred diseara.Acum am putina treaba,din pacate.Dupa cum iti imaginezi nu voi fi de acord dar iti voi spune de ce,apoi fiecare ne vom strange mainile virtual in pace si ne vom vedea de ale noastre,liber fiecare sa-si traga propriile concluzii.De acord?

Last edited by Pelerin spre Rasarit; 06.06.2014 at 17:48:11.
Reply With Quote
Vechi 06.06.2014, 18:24:09
Mihnea Dragomir's Avatar
Mihnea Dragomir Mihnea Dragomir is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.02.2010
Locație: Ținuturile Loirei, Franța
Religia: Catolic
Implicit

Citat:
trebuie sa va spun,asa ca un exemplu, ca in disputa Hippolit vs Zefirin/Calixst eu inclin sa-i dau dreptate primului desi inteleg ratiunile practice ale ultimilor doi.Ca sa stim pe ce coarda dansam :)
Nu vad nici cea mai mica legatura intre ce am scris eu si ce ati scris dv.

www.catehism.com
http://regnabit.wordpress.com
Reply With Quote
Vechi 06.06.2014, 19:41:41
centesimusvicesimusquartus centesimusvicesimusquartus is offline
Banned

Data înregistrării: 04.06.2014
Religia: Alta confesiune
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Patrie si Credinta Vezi mesajul
Si oricum, daca era asa, ar fii trebuit ca Bisericile Orientale(India, Egipt, Armenia, Etiopia, etc.) care in mod practic s-au dezvoltat independent de restul crestinatatii aproape de la inceput, sa fie sambatiste.
Ei bine, aveți un asemenea exemplu chiar în enumerarea dumneavoastră, căci Biserica Etiopiană (destul de asemănătoare în rit cu cea Ortodoxă) până acum un secol și jumătate avea ca zi de cult și odihnă sâmbăta, doar în ultima perioadă aliniindu-se celorlalte biserici orientale în respectarea primei zile a săptămânii.
Reply With Quote
Vechi 06.06.2014, 20:01:29
Patrie si Credinta's Avatar
Patrie si Credinta Patrie si Credinta is offline
Senior Member

Data înregistrării: 24.05.2011
Locație: Ploiesti
Religia: Ortodox
Send a message via Skype™ to Patrie si Credinta
Implicit

Citat:
În prealabil postat de centesimusvicesimusquartus Vezi mesajul
Ei bine, aveți un asemenea exemplu chiar în enumerarea dumneavoastră, căci Biserica Etiopiană (destul de asemănătoare în rit cu cea Ortodoxă) până acum un secol și jumătate avea ca zi de cult și odihnă sâmbăta, doar în ultima perioadă aliniindu-se celorlalte biserici orientale în respectarea primei zile a săptămânii.
Sursa la aceasta afirmatie?
Vechi 06.06.2014, 20:01:45
Banned

Implicit

Provocarea lansată de fratele Pelerin este interesantă și tentantă, din nefericire noi nu suntem teologi, nici măcar cercetători ai textelor paleocreștine. Totul depinde aici de vechimea reală a documentului, de justificarea lingvistică a expresiei grecești, de o critică textuală care să ne îndepărteze suspiciunile de interpolare, și mai ales de autoritatea care se atribuie documentului. Oricâtă autoritate i s-ar conferi unui asemenea text, să nu uităm că lucrările amintite nu sunt canonice și nu se compară cu textul sacru al Noului Testament.
Epistolele lui Ignație, de asemenea, pe lângă faptul că sunt necanonice și că au două recenzii (una mai lungă, alta mai scurtă), nu pot fi aduse în discuție. Este posibil ca un [Pseudo]Ignatius din sec. II să fi scris unele din aceste epistole, iar pasajul cu pricina (Magnezieni 9) ar fi în acest caz una din primele provocări teologice antisabatice. Există însă critici importanți care susțin că aceste scrisori sunt niște falsuri făcute în sec. III. Exemplu: http://www.bible.ca/history-ignatius...ries-250AD.htm
Reply With Quote
Vechi 06.06.2014, 20:06:39
Patrie si Credinta's Avatar
Patrie si Credinta Patrie si Credinta is offline
Senior Member

Data înregistrării: 24.05.2011
Locație: Ploiesti
Religia: Ortodox
Send a message via Skype™ to Patrie si Credinta
Implicit

Si in plus, au sambata, dar au si circumcizie obligatorie si apocrife vechi testamentare, deci ar fii mai mult influenta practicilor religiei mozaice.
Vechi 06.06.2014, 20:09:28
Banned

Implicit

Citat:
Sursa la aceasta afirmatie?
Căutați pe wikipedia, ori dacă nu aveți încredere, puteți găsi câte ceva și pe saitul acestui forum: http://www.crestinortodox.ro/religie...ana-69716.html

Citat:
Si in plus, au sambata, dar au si circumcizie obligatorie si apocrife vechi testamentare, deci ar fii mai mult influenta practicilor religiei mozaice.
Nu am spus că ar avea o teologie corectă, am vrut doar să demonstrez exact ce ați cerut dumneavoastră.
Reply With Quote
Răspunde