![]() |
![]() |
|
|
|
||||
|
||||
![]() Citat:
|
|||
|
|||
![]()
Un credincios nu trebuie sa foloseasca cuvantul "drac" ,"naiba".Ar fi de dorit ca nici o persoana sa nu foloseasca acest cuvant.
|
|
||||
|
||||
![]()
Romanii folosesc f mult cuvantul drac dracuiesc chiar si preoti am auzit in convorbirile (conferintele) lor si chiar ma intrebam cum asa. Cind eram mai tinara in Rom da aveam obicei de dracuiam acum nici din greseala nu-I pronunt numele.
|
|||
|
|||
![]()
Multi il folosesc din obisnuinta, fara macar sa se gandeasca la semnificatia lui ( care e mai grava hiar decat a englezescului " f***" sau a fr. " merd"). Copiii chiar aud si invata unele expresii, stiu , li se spune ca sunt nepermise, dar habar nu au ce inseamna, cu adevarat....sunt multe anecdote pe tema asta ; de ex, soacra-mea facea coliva, odata, si a venit la ea un vecin turc, sau arab, care a intrebat-o c pregateste acolo, iar ea a zis ca surent pt " sambata ( pomenirea) mortilor"; la care omul a ramas perplex, a zis " de ce vorbesti bre urat? Mortii (-lor) nu e o injuratura ???"
Probabil ca obiceiul de a trimite oameni si lucruri la necuratul e o mostenire ancestrala, pe care o preluam in necunostiinta de cauza de la cei mari, inca in copilarie. Spune par. Boca ca una din cauzele pt care o gospodarienu merge bine, pelanga alte pacate " consacrate"( dc ai mintit, inselat, pagubit, obtinut cu viclesug, etc) este acela de a dracui si blestema vitele; e de asteptat ca daca le dai necuratului, sau bolii, sa te astepti la rele; si asta intr-adevar, m-a uimit si socat si pe mine, in copilarie, dar mai mare de-acum, cum poate un om sa spuna sa dea boala in animalele lui ???( de unde mai bea lapte, cu ce mai se duce la munca campului, etc?).... Last edited by fallen; 21.08.2014 at 18:26:02. |
|
|||
|
|||
![]()
Fallen ,am o colega care dracuie foarte des ,foloseste cuvantul naiba destul de des chiar si la servici.Are un baietel destul de mare ,de vreo 5 ani care mereu face scandal,e nervos ,vrea sa se tranteasca pe jos ,pe strada fiind.
Posibil sa fie si alintat dar cred ca o cauza exista. Am citit undeva ca cel care vrea sa scape de acest obicei sa evite acest cuvant 3 sambete la rand. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Pe acest fir de discutii, Mihnea Dragomir ne spunea despre CONSACRAREA ostiei... Cuvantul "consacrare" nu sta bine langa cuvantul pacat, Parerea mea... Sau poate ai vrut sa fie, asa, o figura de stil in povestioara ta? |
|
|||
|
|||
![]()
Eu stiam ca in acceptiunea laica, consacrat inseamna recunoscut, bine-, arhi- cunoscut, etc....dar o sa verific si in dex :)
|
|