Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Dogmatica

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 30.10.2014, 18:15:36
abaaaabbbb63
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Mihnea Dragomir Vezi mesajul
Fiindca iubirea crestina se deosebeste fundamental de iubire in sensul comun. Iubirea crestina nu este nici instinct, nici "fluturi in stomac", ci este exercitiu de vointa. Il iubim pe Dumnezeu fiindca VREM sa Il iubim, fiindca AM ALES sa Il iubim, nu fiindca ne-am nascut cu aceasta iubire sau fiindca asa a fost sa fie.
Cred ca si faptul ca te-ai nascut intr-o familie crestina a ajutat destul de mult la "vrutul" iubirii.

Citat:
În prealabil postat de Mihnea Dragomir Vezi mesajul
Si totusi, despre asta este vorba in Parabola Infricosatoarei Judecati. Dumnezeu face aceasta compratie cu binomul oi/capre, nu eu am inventat.

De fapt, nu o solicita sub pretul torturii. El ne pune in fata unei alegeri. Vrem cu El sau vrem fara El. Tortura vine ca urmare a alegerii noastre in varianta "fara El". Nu El a inventat, in mod pozitiv, tortura, in felul in care cineva ar inventa un cazan cu smoala. Infernalul inseamna absenta lui Dumnezeu. Un centimetru de loc din care Dumnezeu hotaraste se se retraga pentru numai o secunda, devine un iad in chiar secunda aceea. Asadar, nu El a construit iadul in felul in care a constuit pamantul. El nu a spus "sa fie iadul!", dar El a spus "vreti sa traiti fara Mine, faca-se voia voastra!".

Dar El ESTE gelos. El insusi spune, despre El, ca este un Dumnezeu gelos. Ne place sau nu, suntem sau nu de acord, acestea sunt exact cuvintele Lui. Si a dovedit-o ne nenumarate ori. Nimic nu ii este mai nesuferit lui Dumnezeu decat adorarea altor dumnezei. A plasat porunca "Eu sunt Domnul Dumnezeul tau" pe pozitia 1.

Oricare virtute neinsotita de ascultare si prudenta inseamna pericol de moarte.
Latura aceasta extrem de violenta a lui Dumnezeu poate fi vazuta in intreg vechiul testament. De exemplu, in Iesire, cap 7 vers 3:

Eu insa ii voi invartosa inima lui Faraon si voi arata multimea semnelor Mele si a minunilor Mele in pamantul Egiptului.

Se vede clar setea de sange si dorinta de a se impune a lui Dumnezeu, prin faptul ca a intervenit in liberul arbitru al faraonului, ca sa-l faca sa spuna "Nu" si sa-si chinuie propriul popor (cine stie, poate ar fi fost de acord cu plecarea evreilor). Este normal, din moment ce Yahweh, la origini, era zeul razboinic al canaanit›iilor, mai incolo devenind Zeul Suprem (peste Baal, El, Asherah etc), ca in Tora, "El" sa dea porunci impotriva celorlalti zei, ramanand El singurul venerat.

Dar fascinant este cum firea lui Dumnezeu a evoluat o data cu societatea. Acum 4000 de ani (la infiintarea Iudaismului), era violent si gelos. Acum 2000 de ani (La venirea lui Iisus), Iisus a schimbat total viziunea asupra lui Yahweh, defninindul prin termenul "Iubire", pe langa vechiul testament. Iar acum, in zilele de azi, majoritatea ignora atributele lui Yahweh din vechiul testament in favoarea celor mult mai elevate din Noul Testament. Imi place ultima forma a lui Dumnezeu, si anume iubirea.
Reply With Quote