Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Despre Forum > Reguli generale de utilizare a forumului

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 01.12.2014, 14:48:33
fallen fallen is offline
Senior Member

Data înregistrării: 21.03.2011
Locație: bucuresti
Religia: Ortodox
Trimite un mesaj prin Yahoo pentru fallen
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Inorogul Vezi mesajul
M-am mai gandit putin si am descoperit singur cum s-ar putea impaca atributul de milostivenie cu cel ce justete in cazul lui Dumnezeu. Cum s-ar zice: eu centrez, eu dau cu capul :).

MIlostivenia se poate manifesta doar in cazul legii insesi. Adica sa spunem ca Dumnezeu este milostiv pentru ca legea nu este una aspra si este drept atunci cand aplica aceasta lege mai putin aspra.

Prima problema ar fi ca nu prea am vazut credinciosi ca sa folosesca teremnul de milostivenie cu intelesul pe care l-am oferit eu acum. A doua problema este ca mie nu mi se pare deloc blanda legea asta :).
Explicatia mea: drept este ( oricine) atunci cand aplica legea, asa cum e ea ...adica pedepseste intr-un fel sau altul pe cineva care greseste, sau cel putin incearca sa ia masuri sa il opreasca a mai face rau. Asa facem si noi nu? Avem un caine care musca, alearga gainile, etc - il legam sau ii facem un tarc; daca insa turbeaza sau devine un pericol tublic ..Dumnezeu sa ne ierte, cautam o metoda cat mai umana, mai nedureroasa, de a-i reda linistea si de a indeparta iminentul pericol pe care il reprezinta pt ceilalti...
Milostiv in schimb suntem atunci cand persoana pedepsita se caieste, isi cere iertare, si se indreapta, promite ca nu mai face..atunci o eliberam de constrangere, insa daca recidiveaza, o bagam la loc, si poate data urmatoare nu o mai credem pe cuvant...
( bine, nu cred ca mai mult de 1-2 % dintre semenii nostri, aflandu-se in boxa acuzatilor, ar avea nesabuinta sau nebunia de a sfida judecatorul, cand vinovatia lor e evidenta, ci ar cere mila si indurare si s-ar jura ca nu mai fac; insa dintre toti acestia, tot un procent destul de mic is chiar sinceri; si de-acum cei competenti au experienta necesara spre a nu ierta ( elibera) pe cineva doar pe vorbe, ci abia cand indreptarea lui e dovedita prin fapte...)
De multe ori, insa, dreptatea noastra, omeneasca, este partinitoare ( ce e drept pt mine nu e drept pt tine), iar milostivirea, de asemeni, este tot asa...( adica nu e dreapta, ci tot partinitoare, ii iertam si le luam apararea unora fara sa le facem nici un bine, nici lor, pentru ca le permitem sa faca in continuare rele, nici celorlalti)
Reply With Quote