![]() |
![]() |
|
|
|||
|
|||
![]()
Stările afective sunt declanșate de obicei de gândurile noastre. Dacă mă gândesc acum, de pildă, la ziua morții mele și la ce va urma, mărturisesc că mă apucă frica, dacă nu cumva chiar groaza. Când, însă, cuget la Mila Domnului, frica scade, poate chiar să dispară; și se așterne liniștea.
În mod similar, probabil (ipoteza mea) înainte de rugăciune ați fost într-o atmosferă sufletească deloc prielnică rugăiunii. Această atmosferă s-a instalat ca urmare a gândurilor (amintirilor) neplăcute pe care le-ați lăsat să "ruleze" în minte. Ca într-o moară care macină neîncetat aceleași "semințe"... Dacă acceptați o sugestie, ca simplă ipoteză: înainte de începerea Paraclisului cred că ar fi folositor să vă creați o atmosferă prielnică rugăciunii. Să lasați gândurile supărătoare care vă macină, să le lăsați să plece (gândurile seamănă cu norii; vin și pleacă; e alegerea noastră dacă primim mai mult de o clipă un gând prin atenția acordată lui, sau dacă ne fixăm atenția în altă parte, lăsînd astfel gândul respectiv să plece). Pentru aceasta, ați putea, de pildă, să aprindeți candela, să tămâiați camera, să vă reamintiți Cui vă rugați și Cine este Dumnezeu, respectiv Preasfânta Născătoare de Dumnezeu, să meditați la ceasul morții și la Judecată, cu nădejde în Mila Domnului, apoi desigur să rostiți rugăciunile începătoare. Cred că astfel rugăciunea va prinde aripi. Doamne ajută! P.S. Starea de tensiune psihică pe care o autoîntreținem prin gânduri, se exprimă și în corp prin creșterea tonusului muscular, ceea ce provoacă dureri sau alte senzații de disconfort. Aceasta deoarece afectivitatea este o vibrație a întregii ființe, concomitent psihică, fizică și comportamentală. Deci reveniți la gânduri, pentru a le lăsa să plece, așa cum vă spuneam, deoarece din gândurile acelea vin ca dintr-un izvor emoțiile și tensiunea sufletească. P.P.S. De obicei diavolul ne luptă prin gânduri. De aceea, Părinții insistă să cercetăm cu atenție gândurile înainte de a le pune la inimă sau pur și simplu înainte de a ne hotărî să le dăm cea mai mică atenție. Când am păcătuit și dorim să facem pocăință, una dintre piedici (ispită) este să zăbovim prea mult, obsesiv chiar, asupra gândurilor legate de păcatul nostru. Astfel ne umplem de resentimente și atmosfera noastră sufletească devine irespirabilă. Nu răzbim așa, ci doar ne îmbolnăvim. Iar rugăciune nu mai avem, cu adevărat. Last edited by Ioan_Cezar; 03.12.2014 at 16:08:32. |
|