Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Sfanta Scriptura > Rugaciuni

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 09.12.2014, 18:09:50
catalin2 catalin2 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.12.2007
Locație: Brasov
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Mosh-Neagu Vezi mesajul
Inclin sa cred ca noi nu ne certam, ci doar incercam sa intelegem mai bine voia lui Dumnezeu cu toate ale Sale!
Eu nu ma cert deloc, doar incerc sa-ti arat adevarul. Pentru ca dreapta credinta este unul din cele trei puncte necesare mantuirii, scrise acolo (harul, faptele credintei si dreapta credinta).
Citat:
Iata, o insiruire intreaga de ipoteze! Cine/ce te determina sa le expui sub aceasta forma? O sa renunt la dialog, nu fiindca ma las convins. Oare toate invataturile enumerate mai sus, mai aveau nevoie de vreo reimprospatare?
Acela era un citat din Sfantul Ignatie.
Citat:
Cumva, pe undeva, par a fi luat parte la intruniri sau slujbe religioase, altele decat cele ortodoxe? Am negat vreodata ceva din invataturile sfintilor parinti, chiar daca, sfinti fiind, tot interpretarile lumesti i-au pus in contradictii serioase (vezi Sfintii Vasile, Grigorie si Ion)?
Dar nimeni din cei ce au capatat idei din invatatura ecumenista nu a trebuit sa participe la riturile altui cult. Aceasta invatatura s-a infiltrat in ortodoxie, nu a fost nevoie de prozelitism al altui cult. Desigur, neaga invatatura ortodoxa, invataturile sfintilor.
Din cate stiu eu Sfintii Vasile, Grigorie si Ion nu au avut contradictii. Cred ca te referi la stabilirea sarbatoririi lor si disputa din sec. XI, mult timp dupa trecerea lor la Domnul.
Citat:
Se pare ca nu vrei sa patrunzi dincolo de intelesul cuvintelor, ci ai tendinta sa le iei ad-literam. Personal, foarte rar fac apel la... ratiune, dar la iubire fata de orice fiinta a lui Dumnezeu, cred ca am cautat sa fac apel mereu, dupa puteri.
In niciun caz nu am cum sa ader la alta invatatura decat cea ortodoxa. Adica cea a Bisericii si a sfintilor, si nu cea protestanta liberala. Multe mesaje am vazut pe forum cu aceasta invatatura, sunt aproape identice. In primul rand aceasta invatatura baga in fata iubirea fara adevar. Chiar Parintele Paisie Agioritul observa asta: "Cu durere in suflet marturisesc ca, dintre toti filounionistii (ecumenistii n.e.) pe care i-am cunoscut, nu am vazut pe nici unul sa aiba nu miez, dar nici macar coaja duhovniceasca. Cu toate acestea, stiu sa vorbeasca despre dragoste si unire, desi ei insisi nu sunt uniti cu Dumnezeu, fiindca nu L-au iubit."
Citat:
Cred ca m-as simti foarte dezamagit daca un catolic, anglican, protestant, etc, m-ar privi de sus si mi-ar spune ca doar ei se mantuiesc. As intelege astfel ca nu pe Mantuitor il iubesc, chiar daca sustin asta sus si tare, ci o idee care duce la pieire.
Eu sunt ingrijorat daca ei spun ca toti avem aceeasi credinta, ar insemna ca si dreapta credinta ar fi eretica. Cei din afara Bisericii sunt rupti de Hristos, care e Capul si Trupul Bisericii, am dat citatul din sf. Iustin. Noi trebuia sa ii ajutam sa afle adevarul si sa se poata mantui, nu sa-i mintim si sa mearga in Iad. Aceea e dragoste, nu dragostea lumeasca de aprecierea lor.
Citat:
Cu ce erau diferiti preotii care L-au rastignit pe Mantuitor? Nu cunosteau ei Sfintele scripturi? Nu erau in permanenta "upgradati" de catre prooroci? Ce i-a determinat sa strige la unison: "Rastigniti-L! Rastigniti-L!" Nu cumva mandria de a fi... poporul ales? Maine daca ar reveni Hristos intr-o forma asemanatoare, cei mandri si tari in credinta lor (care incalca de fapt jumatate din porunci), L-ar rastigni din nou...
Cum am spus, toti cei care au aderat la aceste idei scriu aceleasi lucruri. Nu stiu cum, pentru ca nu prea exista carti despre aceasta invatatura, iar pe internet apropae toate site-urile ortodoxe sunt impotriva invataturii ecumeniste. Cred ca acesta este singurul site ortodox in care sunt multi care au aceasta invatatura. De exemplu spui aceleasi lucruri ca MariS.
Aceia s-au impotrivit lui Hristos tocmai din cauza ca nu mai ascultau de Scripturi si de prooroci, creasera ei propria invatatura si interpretare, lumeasca. La fel cum lumeasca e si invatatura ecumenista. Se spune ca multi din cei alesi vor cadea cand va veni Antihristul. Cine crezi ca il vor urma, cei care au dreapta credinta sau cei ce au o credinta laxa, pietista, dorind unirea tuturor fara adevar? Pentru ca Antihristul va dori sa ii uneasca pe toti.
Citat:
Spun doar atat: penrtru cei alesi, Dumnezeu le va orandui negresit o portita de intrare in "staul" pentru ca din fericire nu tine cont de ingradirea noastra cu sarma ghimpata, ci de bucuria de a mai castiga o oaie ratacita, dar care striga din ghearele lupului ca vrea inauntru. Da, la Dumnezeu TOATE sunt cu putinta, inclusiv un botez la momentul cuvenit, inclusiv Sfinte Taine, daca trebuie.
Cred ca nu ai inteles exact ce spune sfantul Ignatie cu "ai avut o revelatie". Toata invatatura noastra este revelata, nu se bazeaza pe parerile lumesti ale unor membrii ai ei. Parerile personale formeaza filozofia, prin asta se deosebesc in principal de credinta. De aceea intreaba sfantul daca a avut respectivul vreo revelatie de enunta o invatatura de la el, bazata pe parerea lui. Exact asta faci si tu, spui ca stii ce se intampla in acest caz (desi Biserica si sfintii spun altceva) si stii chiar si cum gandeste Dumnezeu. Tu ce zici, o sa schimbe Biserica invatatura dupa cea a ta sau o sa ramana la invatatura de 2000 de ani?
Inca un cliseu, toti cei afectati de invatatura modernista folosesc ca argument "la Dumnezeu toate sunt posibile". Daca vrei cauta pe google articole despre ecumensim si o sa vezi ca sunt scrise tot ce iti spun eu si o sa observi ca ai exact acea invatatura.
Citat:
Cine sunt "stilistii" Cumva cred in Budda? Ai tu indoieli asupra harului in biserica de pe stil vechi, sau ai avut vreo... revelatie? Citez de pe site-ul nostru:
Au ramas, insa, cateva Biserici Ortodoxe cu calendarul iulian neindreptat, ca: Patriarhia Ierusalimului, Biserica Rusa si Biserica Sarba, precum si Manastirile din Sf. Munte Athos, cu exceptia Vatopedului, care se numesc "pe stil vechi", pentru ca praznuiesc toate sarbatorile dupa vechiul calendar, adica dupa "stilul vechi".
A, de fapt trebuie sa existe ceva, undeva, in scrierile sfintilor parinti ca noi suntem chiar mai vrednici decat cuviosii de pe Muntele Athos, sau Patriarhia Ierusalimului... Cat despre sfintii Rusiei la care lumea face pelerinaje necontenit, sunt simple basme de adormit copii.
Cred ca nu ai inteles exact cine sunt stilistii. In niciun caz rusii, sarbii si altii care au vechiul calendar. Stilistii sunt un grup mic care s-au rupt de Biserica, ceilalti sunt in Biserica. Nu stiu cum nu ai citit pana acum pe forum despre faptul ca cei de la Muntele Athos nu tin slujbe cu stilistii, desi au tot vechiul calendar.
In concluzie, eu iti zic de bine, incearca sa cercetezi si sa iti insusesti invatatura ortodoxa. Daca vrei, eu doar te sfatuiesc.

Last edited by catalin2; 10.12.2014 at 09:53:26.
Reply With Quote