Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Sfanta Scriptura > Rugaciuni
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 13.01.2015, 15:10:21
Wryetui's Avatar
Wryetui Wryetui is offline
Senior Member

Data înregistrării: 17.12.2014
Religia: Ortodox
Implicit Rugaciuni ale noastre sau ale lor?

Mie imi plac rugaciunile si cartile de rugaciuni deoarece exprima stari sufletesti vii pe care le putem avea si noi. Dar care e diferenta dintre a te ruga cu o rugaciune deja scrisa sau creata de cineva cum ar fi cele din carti, sau rugaciune libera in care spui cele ce ai pe inima fara a citi de undeva sau a folosi alte rugaciuni?
Reply With Quote
Vechi 13.01.2015, 19:33:35
Barsaumas
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Wryetui Vezi mesajul
Mie imi plac rugaciunile si cartile de rugaciuni deoarece exprima stari sufletesti vii pe care le putem avea si noi. Dar care e diferenta dintre a te ruga cu o rugaciune deja scrisa sau creata de cineva cum ar fi cele din carti, sau rugaciune libera in care spui cele ce ai pe inima fara a citi de undeva sau a folosi alte rugaciuni?
Cu exceptia Rugaciunii Domnesti si a Psaltirii, roaga-te dupa inima ta, cu cuvintele tale.
Reply With Quote
Vechi 13.01.2015, 20:40:07
florin.oltean75's Avatar
florin.oltean75 florin.oltean75 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 23.03.2011
Implicit

Citat:
Rugaciunile compuse de altii sunt ca niste margaritare pe care le descoperim atunci cand le citim si reflectam la sensul lor.

Sunt trairi care initial nu sunt ale noastre.

Prin cugetare si staruinta in rugaciune noi insine incepem sa ne aprindem de focul acestor trairi.

Le achizitionam, le facem proprietatea noastra launtrica.
-----

Rugaciunile altora sunt ca niste seminte aruncate in inima noastra.

Exprimarea lor vocala si mentala este ca si prinderea radacinilor.

Exprimarea acestor trairi spirituale cu alte cuvinte, cu cuvintele noastre, este ca si cresterea arborelui - Din acelasi trunchi (duh) se ramifica o coroana bogata de exprimari personalizate, functie de experienta noastra, pregatirea noastra intelectuala, context familial, cultural, social.

---

Cuvantul Lui Dumnezeu nu este doar spre a fi citit mecanic, ci pentru a fi exprimat intr-un mod personal cu vorba si fapta.

Efortul de a exprima ne uneste oarecum cu duhul intelesului pe care-l exprimam.

Un singur aspect spiritual poate fi exprimat intr-o infinitudine de moduri, constructii conceptuale, simboluri - atunci cand se cunoaste clar semnificatia profunda a acestuia.

Variatia exprimarii este ca o miscare de circulara care priveste permanent spre centru.

O exprimare variata ne scutura de fixatii si ne adanceste intelegerea, uneste inima mai strans cu duhul rugaciunii.

Reply With Quote
Vechi 13.01.2015, 20:45:47
Ioan_Cezar Ioan_Cezar is offline
Banned

Data înregistrării: 17.06.2014
Implicit

Citat:
O întrebare bună, foarte bună îmi pare. Deocamdată pot să spun doar că rugăciunile consacrate în Biserică sunt lucrări ale Duhului Sfânt în vasele Lui alese, în sufletul sfinților (nu sunt creații individuale ale unui om). Sunt rodul întâlnirii tainice dintre duhul omului smerit și Duhul lui Hristos, în care Se exprimă Duhul. Așa cum omul cântă la un instrument pentru a se exprima, așa și Duhul Sfânt cântă la ...om, făurind rugăciunea. Și făurind totodată și pe omul respectiv, sfințindu-l, desăvârșindu-l.
Îmi pare cumva nepotrivit să le numim "create de cineva", ca și cum ar fi o găselniță a vreunuia, vreo sclipire individualistă a minții nu știu cui, a vreunui superdotat... Nu sunt fapte omenești ci contopiri divino-umane, precum sunt și operele Sfinților Părinți, precum și textul scris al Evangheliilor. Sunt roade ale Harului în vasele alese pentru lucrarea înveșnicirii oamenilor. Sunt fapte relaționale din Legământul lui Dumnezeu cu oamenii.
Sunt expresii ale devenirii oamenilor întru Ființă. Sunt opere ale comuniunii dinlăuntrul Bisericii.

Cine voiește, se alătură și el comuniunii; cine nu, se poate ține la distanță, prin varii rugăciuni individuale. Cam solipsiste, după gustul meu. Măcar de la un punct încolo...

Last edited by Ioan_Cezar; 13.01.2015 at 21:04:49.
Reply With Quote
Vechi 13.01.2015, 22:40:10
cristiboss56's Avatar
cristiboss56 cristiboss56 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 16.12.2006
Locație: Oricare ar fi vicisitudinile zilelor și anilor,oricare ar fi durata lor,vine ora răsplatei:BRĂTIANU
Smile

Citat:
În prealabil postat de florin.oltean75 Vezi mesajul
Rugaciunile compuse de altii sunt ca niste margaritare pe care le descoperim atunci cand le citim si reflectam la sensul lor.

Sunt trairi care initial nu sunt ale noastre.

Prin cugetare si staruinta in rugaciune noi insine incepem sa ne aprindem de focul acestor trairi.

-----

Rugaciunile altora sunt ca niste seminte aruncate in inima noastra.

Exprimarea lor vocala si mentala este ca si prinderea radacinilor.

Exprimarea acestor trairi spirituale cu alte cuvinte, cu cuvintele noastre, este ca si cresterea arborelui - Din acelasi trunchi (duh) se ramifica o coroana bogata de exprimari personalizate, functie de experienta noastra, pregatirea noastra intelectuala, context familial, cultural, social.

---

Cuvantul Lui Dumnezeu nu este doar spre a fi citit mecanic, ci pentru a fi exprimat intr-un mod personal cu vorba si fapta.

Efortul de a exprima ne uneste oarecum cu duhul intelesului pe care-l exprimam.

Un singur aspect spiritual poate fi exprimat intr-o infinitudine de moduri, constructii conceptuale, simboluri - atunci cand se cunoaste clar semnificatia profunda a acestuia.

Variatia exprimarii este ca o miscare de circulara care priveste permanent spre centru.

O exprimare variata ne scutura de fixatii si ne adanceste intelegerea, uneste inima mai strans cu duhul rugaciunii.
Superba postarea ta , Florine , o adevarata "sinteza" a trairii in si prin rugaciune !
Multumim frate !
Vechi 13.01.2015, 23:08:34
Ioan_Cezar Ioan_Cezar is offline
Banned

Data înregistrării: 17.06.2014
Implicit

Citat:
În prealabil postat de florin.oltean75 Vezi mesajul
-----
Nu eu dobândesc rugăciunea, cât rugăciunea mă dobândește pe mine, mă face bun al ei. Dar asta doar dacă mă las desfăcut și reașezat, dacă mă las modelat precum lutul în mâna olarului.
Biserica nu e un loc de unde iau cele sfinte pentru a le poseda, în rând cu alte posesiuni.
Biserica, dimpotrivă, e un loc unde mă lepăd de tendința posesivității, las toate ale mele și mă ofer - dar jertfelnic pe care așa îl și rostim când zicem "toată viața noastră lui Hristos să o dăm". Această viață toată se dă în primul rând în rugăciune.
Reply With Quote
Vechi 13.01.2015, 23:21:55
cristiboss56's Avatar
cristiboss56 cristiboss56 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 16.12.2006
Locație: Oricare ar fi vicisitudinile zilelor și anilor,oricare ar fi durata lor,vine ora răsplatei:BRĂTIANU
Implicit

Răspunde