![]() |
![]() |
|
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Dar odată găsită Comoara, dacă nu știi ce e, e ca și cum dai la un copil mic 1 milion de euro. Se râde, colorează bancnotele, le rupe, le aruncă, se joacă cu ele. Niciodată nu le va folosi. Dar ne depărtăm prea mult. Corinușa dragă, nădăjduiesc și mă silesc chiar, ca în fiecare post, să vorbesc cât se poate de serios. Dacă sunt sau nu luat în serios, asta-i partea a doua. Nu mă supăr. După cât poate fiecare. Și cât vrea. La fel cum L-au luat și pe Hristos în seamă. Cine-a vrut și cine-a putut. Și pe urmașii Lui. Luca 10, 16: "Cel ce vă ascultă pe voi pe Mine Mă ascultă, și cel ce se leapădă de voi se leapădă de Mine; iar cine se leapădă de Mine se leapădă de Cel ce M-a trimis pe Mine." Poftim duhovnicul. E în acest verset. Îl vezi? Încerc, și de data asta, să îți dau calea sănătoasă. Fiindcă cred cu tărie că și eu și mulți suntem pe ea. Iar lupta noastră este să rămânem pe ea. Vreau să o înțelegi măcar, "calea sănătoasă", fără pretenția să o practici. Îți spun și ție, ce mi-a spus duhovnicul meu, dar cu cuvintele mele: "Dragul meu, Biserica recomandă, nu obligă. Hristos Însuși nu obligă. Zice: -cel ce îmi urmeză Mie, să se lepede de sine-, nu zice -toți trebuie să-mi urmeze Mie și să se lepede de sine-. Deci, există mai multe trepte, în practica cititului, care să fie de folos spre mântuire. Că de aia citim, nu? Ca să ne mântuim! Nu să ne pierdem timpul. Nu să devenim mai înțelepți, că atunci e pentru noi, e egoism, mândrie, ci să ne apropiem de Dumnezeu, să dobândim ceea ce putem să dăm și la alții. Dacă nu ăsta-i scopul cititului, suntem în primejdie. Prima treaptă, ar începe din educația părinților, de mic copil, citești "mica biblie", catehismul, viețile Sfinților, și alte lecturi ușoare, cărțile de rugăciune ale Canonului dat de părintele cu care vorbești și cu care descoperi creștinismul. Desigur, cărți cu care poți continua mai apoi, oricând pe parcursul vieții. Apoi începi să citești Biblia. Apoi, desigur, istoria creștină. Ce s-a petrecut în diferiți ani, în diferite părți ale pământului. Ca să înțelegi unde suntem, de unde am plecat, spre ce ne îndreptăm, ca să poți lua partea cuiva, și să lupți împotriva altcuiva. Să ai pentru ce să trăiești. Scopul vieții creștine. Apoi în paralelă cu Biblia și istoria creștină, poți începe cu concordanțele biblice, istoria Bibliei, apoi încet și sigur, depinde de râvnă, de capacitatea de asimilare, de înțelegere, de timp, de stres, etc., începi deci să urci puternic în sus. Astfel, apoi începi să citești pe Sfinții Părinți. Ce au scris, de ce au scris asta, unde se aflau când scriau. Ce opere au scris, tâlcuiri scripturistice, învățături. Genul învățăturilor, scopul, către cine trimiteau, de ce, ce s-a petrecut apoi cu ei, pe mai multe planuri, fizic, duhovnicesc, social, etc. Ce căutau și ce obțineau. Între toate aceste trepte, se continuă cu cititul Bibliei, și al canonului de rugăciune, chiar dacă suntem obosiți și o citim mecanic, Dumnezeu vede intenția, știe inimile și rărunchii. Și răsplătește când știe El că e de folos spre mântuire. Sau nu e de folos. Pentru că n-am dat încă destul, ca să ajungem să cerem. Dar de cele mai multe ori, primim gratuit. Și suntem nemulțumiți, eh, astea-s altceva. Deci, după ce am citit măcar vreo 10 cărți sau volume, din Sfinții Părinți, care ne-au fost nouă dragi, de viața lor, "peripețiile" lor, în drumul lor către unirea cu Hristos, pentru că ne regăsim în ei, mulți sau unul, în acel sfânt ne regăsim ideile, sau găsim ceva ce am căutat demult, îl dorim, îl înțelegem, fiindcă e viu, citindu-l, el ne vorbește. Deci după ce l-am înțeles și iubim calea lui, luându-l exemplu, fiindcă el a reușit! Ne cheamă să reușim și noi. Atunci abea, citim și cărți scrise de... cei care scriu fără dorința de a mântui pe cineva, de a se mântui ei înșiși, fără dorința de a fi pe calea mântuitoare. Pentru că atunci când facem ceva, trebuie să ne gândim, de ce ne dorim lucrul acela, și de ce îl facem, cu ce scop. Orice ar fi, din cele ce facem. Și atunci citim, profan, laic, dar și asta cu un scop: de a compara cu gândirea mântuitoare a lui Hristos din Sfinții Lui. Și când vedem ce scop obscur, lugubru, sinistru, ascund cuvintele laicilor, profanilor, ce patimi și unduiri ale gândirii, forme și prăpastii sunt în scrierile lor, râdem copilăresc, închidem cartea și ne continuăm drumul, spre mântuire, suntem în siguranță. Suntem în Biserică, cu Hristos, suntem pe drumul de a-L primi pe Hristos în noi. Și nu ne temem. Și cu El, îi primim în noi, pe toți Sfinții Lui. Ce inimă mare și plină am avea atunci. Cei mai curați și desăvârșiți oameni, ar fi la masa noastră. Și noi la a lor, în același timp. Ce onoare ! Ce frumos va fi. Și ce comori vor intra cu ei și prin ei, în inimile noastre. Ce spațiu deschis și bogat. Adevărata bogăție. Ce infinit frumos... Împărăția Cerurilor... Nu ne temem !..." Înțelegi, Corina dragă? Asta-i calea creștină. La care eu unul, nu pot spune NU, cum spui tu. Pur și simplu nu pot. E prea frumoasă. Cea mai frumoasă cale. Inexprimabilă... Spui că te limitează? Și nu e frumos și bine să ai limite? Cu ce sunt greșite limitele? Corpul nostru, funcționează după limite. E Viața Însuși, din el. E Iubirea, care face globulele roșii să alerge prin vene... Natura în sine, toată natura are principii, limite, reguli. Și e atât de frumoasă. Și totuși e ca prin ghicitură, față de cele ce vor fi... Acolo... Acasă... Universul ! Corina ! Universul ! Despre care nu știm nici 0,1 %. Tot ce știm, sunt doar presupuneri, teorii. Universul ! E plin de reguli. În Univers, Dumnezeu, crează permanent. Cu Sfinții Lui. nu poți construi o casă fără reguli. Poți să-ți impui un design, o formă, un aspect, dar materialele cu care construiești, nu? Sunt reguli. Limite. Ce bine e să fie limite. Ce plăcut, și odihnitor e să fie reguli. Poți să fi liber în voie... Paradox? Gândește profund. E Adevărul. Ce bine e să fi supus și ascultător Iubirii. Lui Dumnezeu. Deci Bisericii. Unii altora. N-avem nimic de pierdut. Absolut nimic nu pierdem. Avem numai de câștigat. Iartă-mă Corina, dar nu, nu a fost o glumă proastă. Nici glumă bună. Nu a fost o glumă deloc. E Adevărul. E Hristos. Definiția a toate, e Hristos. Pe care noi, în libertatea noastră, căzuți fiind, le administrăm greșit. Ce am scris, e valabil și pentru "Barsaumas". Iartați-mă din nou, dacă v-am supărat cu ceva. Un Post Mare, cu mult belșug duhovnicesc pe mai departe.
Noul Testament ortodox e manualul normalității. Să citim zilnic din el, din Patristică, Dogmatică, Sfintele Canoane, cărți de la Sfinți ortodocși, nu de alte culte, ptr. a avea viață sfântă. În erezii nu e Duhul Sfânt, Har, Taine, Mântuire.
Dorim unirea tuturor în Sfânta Biserică fără ereziile lor. Hristos/Biserica/Creștinismul este și va fi ecumenic nu eretic-ecumenist, deschis la dialog și vindecare ptr. orice boală până la Parusie. Iubim toată Creația. Sunt 9 Sf. Sinoade Ecumenice. Biblia Last edited by Igor_Paslusnik; 24.02.2015 at 13:23:01. |
|