Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Dogmatica
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 08.03.2015, 15:53:54
Igor_Paslusnik's Avatar
Igor_Paslusnik Igor_Paslusnik is offline
Senior Member

Data înregistrării: 14.02.2015
Locație: Biserica. Creștin al Bisericii primare, cea fără erezie, numită politic după anul 1054: Ortodoxia
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Capy Vezi mesajul
Doar în închipuirile tale. Nu-L confunda pe Hristos cu închipuirile tale!
Uite, Sfântul Maxim Mărturisitorul te contrazice: Hristos este persoană omenească și persoană dumnezeiască, în două lucrări și două voințe.

Dacă nu mărturisești astfel, ești eretic monofizit. Adică mono, un/una, fizit, o singură voință și o singură lucrare? Ești eretic, frățior, ai grijă.

Uite aici, te ajut:

ftp://ftp.logos.md/Soft/Parinti_si_s...urisitorul.htm

Citește doar viața Sfântului Maxim, sunt numai 8 rânduri.

Acolo găsești despre CELE DOUĂ VOINȚE ȘI DOUĂ LUCRĂRI ale Mântuitorului, ca Persoană Omenească și Persoană Dumnezeiască.

Cred că nu mai are rost să ne mai băgăm în subiecte că cine a fost Sfântul Maxim Mărturisitorul și ce rol a avut el la combaterea ereziei monofizite (în care și tu ai alunecat, poate fără să vrei), de la Sfântul Sinod al 4-lea, de la Calcedon... nu? Nădăjduiesc.

Iar pietatea, evlavia și dragostea ce îți port, nu are nicio legătură cu sectanții și mai ales nimic cu ecumenismul, Doamne ferește.

Repet:
Să afirmi cu demnitate (dacă cunoști teologie).
Dacă nu cunoști teologie, te iertăm, dar să nu mai faci afirmații gratuite, că smintești.
Și mai sunt necunoscători, care citind, vor lua de bun ce prostioare scrii tu acolo.

Fac aceași afirmație, ca și tine, dar eu o fac pe temelia Hristos: nu-L confunda pe Hristos cu închipuirile tale, cu hristoși mincinoși.

Convinge-te și leapădă erezia, de bună voie, ca să nu ai de suferit.
Ți s-a explicat minunat de bine, mai rămâne ca tu să ai voință și să crezi.

Iertare.
Noul Testament ortodox e manualul normalității. Să citim zilnic din el, din Patristică, Dogmatică, Sfintele Canoane, cărți de la Sfinți ortodocși, nu de alte culte, ptr. a avea viață sfântă. În erezii nu e Duhul Sfânt, Har, Taine, Mântuire.

Dorim unirea tuturor în Sfânta Biserică fără ereziile lor. Hristos/Biserica/Creștinismul este și va fi ecumenic nu eretic-ecumenist, deschis la dialog și vindecare ptr. orice boală până la Parusie. Iubim toată Creația. Sunt 9 Sf. Sinoade Ecumenice.
Biblia

Last edited by Igor_Paslusnik; 08.03.2015 at 16:06:13.
Reply With Quote
Vechi 08.03.2015, 16:16:00
Capy Capy is offline
Senior Member

Data înregistrării: 02.04.2007
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Igor_Paslusnik Vezi mesajul
Dacă nu mărturisești astfel, ești eretic monofizit. Adică mono, un/una, fizit, o singură voință și o singură lucrare?
La ce facultate ai absolvit amice? Din limba greacă "mono-physis" se traduce prin "o singura fire".
Ești sigur că ai absolvit o facultate de teologie ortodoxă?

Citat:
Uite, Sfântul Maxim Mărturisitorul te contrazice: Hristos este persoană omenească și persoană dumnezeiască, în două lucrări și două voințe.

Uite aici, te ajut:

ftp://ftp.logos.md/Soft/Parinti_si_s...urisitorul.htm

Citește doar viața Sfântului Maxim, sunt numai 8 rânduri.

Acolo găsești despre CELE DOUĂ VOINȚE ȘI DOUĂ LUCRĂRI ale Mântuitorului, ca Persoană Omenească și Persoană Dumnezeiască.
Minți cu nerușinare! Sf. Maxim Mărturisitorul nu a spus niciodată că Hristos este Persoană Omenească și Persoană Dumnezeiască - așa cum afirmi tu. Nu scrie niecăieri în operele Sfântului Maxim o asemenea rătăcire!

Chiar nu ai nici un pic de rușine????? Îl bagi și pe Sfântul Maxim Mărturisitorul la înaintare. Îi pui în cârcă cuvinte și scrieri pe care Sfântul nici nu le-a rostit, nici nu le-a scris vreodată!!!

CELE DOUĂ VOINȚE ȘI DOUĂ LUCRĂRI ale Mântuitorului corespund celor două firi ale Sale (SUNT DOUĂ ȘI SE NUMESC FIRI - NU PERSOANE, DOUĂ FIRI UNITE ÎN PERSOANA LUI HRISTOS). Nici pomeneală de două persoane (Persoană Omenească și Persoană Dumnezeiască - așa cum minți tu că a spus Sf. Maxim Mărturisitorul). Aceași eroare gravă. CONFUNZI PERSOANA cu FIRILE. Ce profesor te-a învățat asta? Mai ești și absolvent de teologie pe deasupra. Incredibil! Lasă-te de teologie, sincer îți spun! Ferească Dumnezeu să îi înveți și pe alții așa ceva! Mai bine ai alege o profesie, o meserie sau altceva!

Last edited by Capy; 08.03.2015 at 18:16:46.
Reply With Quote
Vechi 08.03.2015, 16:35:09
Barsaumas
Guest

Implicit

"Preasfintite Stapane X,
Va cer iertare de tulbiurare si indrazneala, dar eu, "Capy", cel mai neinsemnat dintre oile preasfintiei voastre, sunt tulburat de un anume rand din recenta pastorala. Daca si cand voiti, va cer smerit niste lamuriri pentru mintea mea cea proasta.
cu fiiasca plecaciune,
"Capy".
Ctrl+C, Ctrl+V, ceva editare, send si gata!
e greu?

Cine esti tu sa apreciezi ce a scris vrednicul de pomenire parinte Staniloaie? Sau sa dai lectii Sinodului? Nu ai ambitie daca nu te faci de ras pina la capat, si nu convoci un "sinod ecumenic" de colt de camera. Si nu, problema nu e insemnata, catusi de putin. Sa presupunem, prin absurd, ca formularea e nitel imprecisa. Ei si? Isi pierde mantuirea cineva pentru un fleac ca asta? Ai "sindromul drobului de sare" la greu.

Last edited by Barsaumas; 08.03.2015 at 16:39:24.
Reply With Quote
Vechi 08.03.2015, 18:28:53
Capy Capy is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Barsaumas Vezi mesajul
Cine esti tu sa apreciezi ce a scris vrednicul de pomenire parinte Staniloaie?
Cu toate că subiectul era altul, am totuși, o veste bună și pentru tine. În maxim zece ani de zile, cele mai importante Facultăți de Teologie Ortodoxă din România se vor numi: "Acad. Pr. Prof. Univ. Dr. Dumitru Staniloae - Părintele "Teologiei românești".
Mulțumit?

Last edited by Capy; 08.03.2015 at 18:51:57.
Reply With Quote
Vechi 08.03.2015, 20:05:31
Mosh-Neagu's Avatar
Mosh-Neagu Mosh-Neagu is offline
Senior Member

Data înregistrării: 20.04.2010
Implicit

Citat:
Cu toate că subiectul era altul, am totuși, o veste bună și pentru tine. În maxim zece ani de zile, cele mai importante Facultăți de Teologie Ortodoxă din România se vor numi: "Acad. Pr. Prof. Univ. Dr. Dumitru Staniloae - Părintele "Teologiei românești".
Mulțumit?
OK, Nostradamus. Si? Care-i problema ta? Ti se pare ca esti dreptatea intruchipata? Ti se pare ca esti tu iluminatul care vede ceea ce ceilalti nu vad, iar asta te macina enorm? Pai daca te macina DOAR pe tine, inseamna ca ceva chiar nu-i in regula. Bine, sa admitem ca suntem chiar toti inselati si dusi cu pluta, dar fii tu drept cu tine si cerceteaza-ti gandurile. Vin ele de la Dumnezeu, sau nu? Daca vin de la Dumnezeu, de ce-ti lipseste harul, pentru ca de cand ai deschis acest thread, nimeni nu a vazut altceva la tine decat mandrie si aroganta.
Lasa pentru o clipa ratiunea deoparte si vezi suferinta Mantuitorului cu alti ochi. Daca n-ar fi fost Om ca toti oamenii, te asigur ca n-ar fi scos o lacrima de la nimeni. Ingerii n-au durere fizica. Ei sufera in duh pentru fiecare cadere a noastra, dar nu-si striga neputinta fata de propriile limite. Faptul ca treci peste raspunsurile pe care le primesti "fara sa le vezi", e un alt semn ca ramai fixat pe propria inselare.
Parintele Staniloaie cred ca si-a petrecut enorm de mult timp in genunchi in rugaciune curata, iar cand vorbesti tu, neica nimeni de el, sa te stergi la nasuc, ca habar n-ai cat de rau esti batjocorit de diavol.
Si mai e ceva: cand iti spune unu' ca esti beat, nu e neaparata nevoie sa-l crezi. Poate nici la al doilea nu e obligatoriu. Dar daca iti spun toti, iar tu sustii ca de fapt ceilalti s-au imbatat, sa stii ca ai o problema! In argumentarea spuselor tale, ne fluturi un text la care tu singur ii dai o anumita interpretare si NIMENI altcineva nu te sustine. Toti, in ochii tai sunt prosti si inselati, iar Sfantul Sinod habar n-are ce semneaza... Tu te auzi, oare?
OK, te-a "zguduit" ceva anume, dar de ce nu incerci sa te linistesti si sa cercetezi cu rabdare cateva saptamani sau luni, printre rugaciuni de inteleptire, acele scrieri care sa te lamureasca. Tu chiar crezi ca Dumnezeu nu iti va raspunde daca-I ceri? Dar tu te increzi mai mult in pareri de sine si de aici o intreaga sminteala pe tot parcursul Postului Mare. Tu esti cu adevarat ortodox, cum te pretinzi a fi, sau in fake ordinar ca orice sectar care flutura texte din biblie dupa propriile interpretari?
Omule, nu stiu cine esti si nu am nimic absolut cu tine ci numai cu samanta de dezbinare pe care indraznesti sa o semeni printre noi. Trezeste-te, pentru Dumnezeu, si roaga-te, chiar si pentru noi, pacatosii, sa vedem si noi ca suntem in greseala, daca tu esti asa de convins ca suntem. Dar nu ne indesa cu forta idei atat de tendentioase (vorbim totusi de Sfantul Sinod), prin tonalitati arogante si jenante pentru un ortodox. Atat timp cat nu ai pic de smerenie, chiar Adevarul de-L vei spune, n-o sa-L creada nimeni!!!

Iubirea de vrajmasi, nu e un sfat, este o porunca! (Parintele Arsenie Papacioc)
Reply With Quote
Vechi 08.03.2015, 20:16:33
Igor_Paslusnik's Avatar
Igor_Paslusnik Igor_Paslusnik is offline
Senior Member

Data înregistrării: 14.02.2015
Locație: Biserica. Creștin al Bisericii primare, cea fără erezie, numită politic după anul 1054: Ortodoxia
Implicit

Capy, hai să vorbim mai calm, cu răbdare și iubire, vrei?

Mă iubești, frățior? Eu te iubesc tare mult. Ți se pare sectar, dar nu este. Chiar te iubesc mult de tot. Îți vreau binele, deși poate nu mă crezi. Nu pentru că e datoria mea de creștin, să te iubesc, ci pentru că îmi pasă de tine, mult mult de tot, mai mult decât crezi.

Nu vreau să te smeresc, că nici eu nu sunt smerit, nici nu vreau să te învăț, că nici eu nu știu multe, vreau doar să ne ajutăm unul pe altul, spre mântuire. Vrei și tu asta? Atunci putem construi împreună, dacă nu, ne va fi tare greu, la amândoi.

Ai dreptate, traducerea lui monofizit, a cea expusă de tine.
Traducerea cuvântului "monofizit", nu ți-am expuso ad-literam, din greacă, pentru că am plecat de la premisa că nu ai terminat teologia pastorală, ca să fi făcut greaca veche. Nici nu îmi dă voie scriptul forumului, să scriu altfel, decât în limba română, ca să-ți fi dat originalul grecesc. Iartă-mă că am desconsiderat cunoștiințele tale de greacă veche.
Nu trebuie să așa răutăcios și agitat și cu mult acid în cuvinte.

Dar hai acum să vorbim cu bucurie, pașnic. Vrei?

Uite, eu cred că "fire" și "persoană" sunt unul și același lucru, sunt simbiotice, sau în simbioză, sunt complementare.
Dar nu am să intru în detalii, până nu văd întâi, rugându-te să expui, de ce crezi tu că fire și persoană, nu sunt același lucru, ci sunt diferite.

Te rog să mă faci să înțeleg, să mă ajuți.

Aștept cu drag expunerea ta.
Noul Testament ortodox e manualul normalității. Să citim zilnic din el, din Patristică, Dogmatică, Sfintele Canoane, cărți de la Sfinți ortodocși, nu de alte culte, ptr. a avea viață sfântă. În erezii nu e Duhul Sfânt, Har, Taine, Mântuire.

Dorim unirea tuturor în Sfânta Biserică fără ereziile lor. Hristos/Biserica/Creștinismul este și va fi ecumenic nu eretic-ecumenist, deschis la dialog și vindecare ptr. orice boală până la Parusie. Iubim toată Creația. Sunt 9 Sf. Sinoade Ecumenice.
Biblia

Last edited by Igor_Paslusnik; 08.03.2015 at 20:21:55.
Reply With Quote
Vechi 08.03.2015, 20:44:22
delia31's Avatar
delia31 delia31 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 17.01.2010
Implicit

Citat:
Uite, eu cred că "fire" și "persoană" sunt unul și același lucru
pe bune? sau e doar o strategie ca sa vezi cum combate Capy asta?
Reply With Quote
Vechi 08.03.2015, 19:29:25
delia31's Avatar
Senior Member

Implicit

Avem urmatoarea propozitie afirmata de Capy

Citat:
Termenii persoană și ipostas sunt sinonime
Pana aici, ok. Si mai avem o propozitie afirmata de cristirg, cu care Capy e total de acord.

Citat:
În prealabil postat de cristirg Vezi mesajul
-a deveni inseamna schimbare ori persoana/ipostasul dumnezeiesc Dumnezeu Fiul necreat mai inainte de toti vecii fiind,nu e schimbator,persoana Lui a ramas aceeasi, nu a devenit...nu S-a schimbat in ceva
Citat:
Total de acord. Aceasta reiese limpede și din Screrile Sfinților Părinți

Doar ca acest acord al lui Capy e contrazis de Sf. Ioan Damaschinul cand vorbeste despre singurul ipostas (persoana) al Logosului care inainte de Intrupare era simplu (in sensul ca era doar divin) si care dupa Intrupare a devenit compus, din doua firi, nu din doua persoane.
Precizez si subliniez, mai mult din precautie, ca nimeni nu afirma in BO, ca ipostasul divin s-a schimbat in ipostas uman, intelegandu-se cumva din asta ca ceea ce era Persoana divina s-a transformat in persoana umana, fara sa mai fie divina. Asta e gresit si nu afirma nimeni, deci Capy, nu te obosi s-o corectezi.

Citat:
În prealabil postat de delia31 Vezi mesajul
Sf. Ioan Damaschinul Dogmatica, cap. VII Despre singura ipostasa compusa a Cuvantului lui Dumnezeu

"Pentru aceea insasi ipostasa Cuvantului lui Dumnezeu s-a facut ipostasa trupului, iar ipostasa Cuvantului, care era mai inainte simpla, a devenit compusa. Compusa din doua firi desavarsite, din Dumnezeire si omenire.
Imi cer scuze ca ma repet ca o moara stricata dar,..

Citat:
In termeni dogmatici spus, problema lui Capy e neintelegerea ( ca sa nu zic negarea) ipostasului compus al Logosului.
Ipostas compus insemnand, compus din doua firi, nu din doua persoane. Deci, ceea ce inainte de Intrupare se numea Ipostas divin (simplu) al Logosului devine Ipostas divino-uman (compus). Un singur ipostas, nu doua!
Pt. Capy, asta nu e corect, dar inca nu stiu de ce.

Citat:
Dupa Intrupare, nu ne mai putem referi la Cea de-a doua Persoana a Treimii ca ipostas simplu, ci ca ipostas compus, compus nu din doua persoane, ci din doua firi cu insusiri specifice atat firii dumnezeiesti cat si firii omenesti.
Daca pana acum, vreunul din cei ce au zis cate ceva pe acest topic (era sa zic parteneri de dialog, dar nu-i cazul) se referea la persoana divino-umana, fara sa precizeze clar, din precautie, numarul, adica O PERSOANA, UNA SINGURA, NU DOUA, Capy ii dadea intr-una cu citate, corectand o greseala pe care nici unul n-a comis-o. A terminat cu Lucian si acum a inceput cu Igor.
De raspuns, n-a raspuns concret nici la intrebarile lui Mihnea Dragomir, nici la cele ale lui Ioan Cezar, nici la ale altora. Ca sa intelegem si noi unde e eroarea cand zicem O Persoana divino-umana (una singura, nu doua!).

Citat:
Cand s-a zis de persoana dumnezeiasca si omeneasca, a fost clar vorba DOAR DE UNA SINGURA.
De Ipostasul simplu devenit compus prin Intrupare. Ipostas divin devenit ipostas divino-uman. Fara ca asta sa insemne doua ipostasuri (persoane).

Putem sa zicem O singura Persoana divino-umana? Sau Un singur Ipostas teandric?
Sau Ipostas simplu divin devenit prin Intrupare Ipostas compus divino-uman?
Deci, intrebati-l (ca mie n-a vrut sa-mi zica) daca expresia "Ipostas simplu divin devenit prin Intrupare Ipostas compus divino-uman" e in contradictie cu adevarul rostit de Sf. Ioan Damschinul referitor la ipostasul simplu devenit ipostas compus.

Citat:
Sf. Ioan Damaschinul Dogmatica, cap. VII Despre singura ipostasa compusa a Cuvantului lui Dumnezeu
"Pentru aceea insasi ipostasa Cuvantului lui Dumnezeu s-a facut ipostasa trupului, iar ipostasa Cuvantului, care era mai inainte simpla, a devenit compusa. Compusa din doua firi desavarsite, din Dumnezeire si omenire.
Inca o data, imi cer scuze ca am tot repetat aceleasi lucruri pe care le-a tot evitat.
Daca exista cu adevarat o problema grava cu implicatii soteriologice pe acest topic, atunci aceea se afla in postarile Sophiei.
Reply With Quote
Vechi 08.03.2015, 19:38:48
delia31's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Barsaumas Vezi mesajul
Ai "sindromul drobului de sare" la greu.
Eu i-am zis ca are sindromul strecurarii tantarului dupa inghitirea in prealabil a camilei.

Citat:
Nici o afirmatie de-a Sophiei n-are consecinte ontologice si soteriologice grave? Ai avea ceva de comentat, de adaugat, de schimbat la ce afirma ea?

Te intreb asta, fiindca situatia de aici imi aminteste de proverbul acela cu a strecura tantarul si a trece camila. Stii, probabil ca in mentalitatea iudaica, conform regulilor de dieta din Levitic, cea mai mica vietuitoare necurata era tantarul, iar cea mai mare era camila.
Iar fariseii, in obsesia lor pt. litera scrisa, isi strecurau licorile, si ce mai beau ei printr-o panza de tifon ca nu cumva, God forbid!, sa le intre vreo insecta necurata in gura ca se spurcau de numa'.
In schimb, insa, rigiditatea lor in litera i-a facut sa fie impermeabili la duhul care da viata si nuanteaza si lumineaza intelesurile, ajungand, metaforic vorbind, sa inghita ditamai dromaderul cu cocoasa din ulciorul cu lapte, incantati ca nu s-au spurcat cu vreun tantar.
Reply With Quote
Vechi 08.03.2015, 20:46:54
Capy Capy is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
Doar ca acest acord al lui Capy e contrazis de Sf. Ioan Damaschinul cand vorbeste despre singurul ipostas (persoana) al Logosului care inainte de Intrupare era simplu (in sensul ca era doar divin) si care dupa Intrupare a devenit compus, din doua firi, nu din doua persoane.
Precizez si subliniez, mai mult din precautie, ca nimeni nu afirma in BO, ca ipostasul divin s-a schimbat in ipostas uman, intelegandu-se cumva din asta ca ceea ce era Persoana divina s-a transformat in persoana umana, fara sa mai fie divina. Asta e gresit si nu afirma nimeni, deci Capy, nu te obosi s-o corectezi.
Chiar vrei să reluăm? Am mai discutat acest aspect însă văd că revii mereu asupra lui.

Am spus limpede și repet: Sf. Ioan Damaschin vorbește despre un ipostas compus din două firi, pe când, Lucian, confundă cele două firi cu două persoane, scriind limpede despre două persoane (ipostase): persoana (ipostasa) umană și persoana (ipostasa) divină, care sunt pentru el o singură persoană (deci două persoane care compun o singură persoană). Igor, de asemenea, confundă firile și vorbește explicit despre o persoană omenească și o persoană dumnezeiască, iar pe lângă asta, Igor îi atribuie pe nedrept Sfântului Maxim Mărturisitorul această rătăcire despre care Sfântul Maxim nu a scris nicăieri în operele sale.

Last edited by Capy; 26.12.2016 at 01:29:44.
Reply With Quote
Răspunde