Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Dogmatica
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 06.03.2015, 17:11:29
bob2909 bob2909 is offline
Banned

Data înregistrării: 04.07.2010
Implicit

Bun!
Organizati un sinod, va intalniti, il declarati eretic. Si s-a rezolvat.
Asa cum faceau si cei de dinainte ...

Manca-v-ar raiul!
Reply With Quote
Vechi 06.03.2015, 19:01:19
Capy Capy is offline
Senior Member

Data înregistrării: 02.04.2007
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de bob2909 Vezi mesajul
Bun!
Organizati un sinod, va intalniti, il declarati eretic. Si s-a rezolvat.
Asa cum faceau si cei de dinainte ...Manca-v-ar raiul!
Nu declară nimeni pe nimeni eretic. Am atras doar atenția, asupra unei erori extrem de grave, care este strâns legată de eclesiologie, de antropologie și de soteriologie (invatatura despre mantuire) cu implicații ontologice și, implicit, teologice majore. Aici nu încape loc de sofisme sau filozofări aiuristice, fiindcă dogmele Bisericii sunt primite prin revelație divină.

Ar fi chiar culmea ca, luând de bune asemenea erori, credincioșii să fie trași în jos tocmai de către vărful Ierarhiei Bisericii; tocmai de acolo de unde ei se așteaptă să primească un cuvânt de învățătură cât mai avizat. Să nu fie!
Reply With Quote
Vechi 06.03.2015, 22:52:22
bin000 bin000 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 30.06.2011
Arrow

Citat:
În prealabil postat de Capy Vezi mesajul
Nu declară nimeni pe nimeni eretic. Am atras doar atenția, asupra unei erori extrem de grave, care este strâns legată de eclesiologie, de antropologie și de soteriologie (invatatura despre mantuire) cu implicații ontologice și, implicit, teologice majore. Aici nu încape loc de sofisme sau filozofări aiuristice, fiindcă dogmele Bisericii sunt primite prin revelație divină.

Ar fi chiar culmea ca, luând de bune asemenea erori, credincioșii să fie trași în jos tocmai de către vărful Ierarhiei Bisericii; tocmai de acolo de unde ei se așteaptă să primească un cuvânt de învățătură cât mai avizat. Să nu fie!

S-a dus un frate odată din părțile avvei Pimen în străinătate și a ajuns la un schivnic acolo; era tare bun și mulți veneau la el. Fratele îi spuse cele despre avva Pimen. Auzind de virtutea lui i-a venit dor să-l vadă. Întorcându-se fratele în Egipt, după o vreme, s-a dus schivnicul din străinătate în Egipt la fratele care venise la el odinioară – că acela îi spusese unde locuiește. Văzându-l se minună și se bucură mult. Schivnicul spuse: fii bun, du-mă la avva Pimen. El îl luă, mergând la bătrân și îi dădu de știre cele despre el: – E un om mare și de o mare bunătate, și are mare cinste în ținutul lui. I-am dat de știre despre tine, și, dorind să te cunoască, a venit aici. Atunci el l-a primit cu bucurie, și s-au îmbrățișat, așezându-se, iar străinul a început să vorbească din Scriptură despre lucruri duhovnicești și cerești. Atunci avva Pimen și-a întors fața și nu i-a răspuns. Văzând că nu vorbește cu el, a ieșit mâhnit și îi zise fratelui care-l adusese: în zadar am făcut toată călătoria; am venit la bătrân, iar el nu dorește să vorbească cu mine. Fratele intră la avva Pimen și îi spuse: – Avvo, de dragul tău a venit acest om mare, care are atâta slavă în ținutul lui; de ce nu vorbești cu el? – El e din cei de sus și vorbește de lucruri cerești, eu sunt din cele de jos și vorbesc de lucruri pământești. Dacă vorbea cu mine despre patimile sufletului, i-aș fi răspuns; dacă mi-a vorbit despre cele duhovnicești, la astea nu mă pricep. Fratele ieși, spunându-i: bătrânul nu vorbește curând din Scriptură, dar dacă îi vorbește cineva despre patimile sufletului, îi răspunde. El fu cuprins de remușcare181(katanygeis.) și intră la bătrân, spunându-i: ce să fac, avvo, că mă stăpânesc patimile sufletului? Bătrânul îl primi cu bucurie zicându-i: acum bine ai venit; deschide-ți gura pentru acestea, și o voi umple de bunătăți182(Psalmi 80, 11.). El, foarte folosit, îi zise: într-adevăr aceasta este calea adevărată. Apoi, se întoarse în ținutul lui, mulțumind lui Dumnezeu că s-a învrednicit să se întâlnească cu un asemenea sfânt.
Reply With Quote
Vechi 07.03.2015, 00:20:43
Mihnea Dragomir's Avatar
Mihnea Dragomir Mihnea Dragomir is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.02.2010
Locație: Ținuturile Loirei, Franța
Religia: Catolic
Implicit

Citat:
eclesiologie (..) antropologie și de soteriologie (invatatura despre mantuire) cu implicații ontologice și, implicit, teologice majore.
Eclesiologie, soteriologie, ontologie si teologie! Aiurea. Este o biata problema de logica. Propozitia "Isus este o persoana divino-umana" presupune propozitia "Isus este o persoana umana". Din acelasi motive pentru care, daca o persoana vrea sa fie medic catolic, trebuie sa fie catolic.

Tot restul inseamna sa numaram nisipul. In atata amar de pagini, nu ati putut oferi o definitie a ce este o persoana umana. Vrem sa dovedim ca Isus nu este o persoana umana, dar noi nu stim sa clarificam ce este o persoana umana. Pana ne vor omori eclesiologia, antropologia, soteriologia, ontologia si cu teologia ne omoara logica.

www.catehism.com
http://regnabit.wordpress.com
Reply With Quote
Vechi 07.03.2015, 02:12:06
catalin2 catalin2 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.12.2007
Locație: Brasov
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Mihnea Dragomir Vezi mesajul
Eclesiologie, soteriologie, ontologie si teologie! Aiurea. Este o biata problema de logica. Propozitia "Isus este o persoana divino-umana" presupune propozitia "Isus este o persoana umana".
Corect, e evident pentru oricine, dar daca parerea prea buna despre sine le sopteste unora ca sunt mari filozofi, ajung sa nu mai observe logica de clasa a 4-a tot despicand firul in patru.
Reply With Quote
Vechi 07.03.2015, 02:15:55
catalin2 catalin2 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.12.2007
Locație: Brasov
Implicit

Citat:
În prealabil postat de cristirg Vezi mesajul
-mai clar de atat nu se poate

deci ce scrie in pastorala : "€žHristos a devenit o persoană omenească" - e gresit
Era clar de la inceput, fara atata filozofie. Si e clar ca voi (tu si Capy) nu stiti despre ce vorbiti, mai ramane sa stabiliti la ce erezie se incadreaza ce sustineti voi (poate e o erezie noua sau una veche).
Reply With Quote
Vechi 07.03.2015, 09:26:59
Barsaumas
Guest

Implicit

Banuiesc (dar s-ar putea sa ma insel) ca virgula Capy e stilist/zelotist sau apropiat de acestia. Mi se pare stupid sa contestam, ca mai "destepti" ce suntem, o pastorala a BOR.
Probabil ca face parte din concertul diverselor factiuni proto-schismatice ca re maraie la adresa BOR (ele fiind totusi in interiorul BOR!!!) diverse acuze, indeosebi ca, vezi Doamne, de ce a semnat acordurile de la Chambesy si Balamand, si alte contestari puerile. Da, Biserica e mai mult decat Sinodul. Corect. Dar chiar nu e aici vreunul din cazurile nefericite din istorie cand monahii si/sau poporul au tinut credinta, eventual sustinuti de putini ierarhi, si Sinodul, fie si ecumenic, a pierdut-o, faptuind si nelegiuri pe deasupra (vezi Sinodul talharesc de la 449). Dar acele fapte, desi reale si trecute, nu au nici o relevanta in cazul de fata. Nici Chambesy, nici Balamand, nici Efes Doi de la 449. Si oricum, acordurile mentionate sunt lucrul ierarhilor nostri si chiar sunt in regula.
Si nu, nu e treaba mirenilor sa se amestece in ce scrie pleroma episcopilor.

Last edited by Barsaumas; 07.03.2015 at 12:19:10.
Reply With Quote
Vechi 07.03.2015, 15:54:14
Capy Capy is offline
Senior Member

Data înregistrării: 02.04.2007
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Barsaumas Vezi mesajul
Banuiesc (dar s-ar putea sa ma insel) ca virgula Capy e stilist/zelotist sau apropiat de acestia.
Cred că ar fi cazul să nu mai lansezi atacuri și bănuieli gratuite despre persoana mea fără să mă cunoști. Eu am arătat cu argumente ceea ce este greșit și am discutat pe comentarii. Așa procedează doar cu cei care nu au argumente solide pe subiect, încep să atace persoana unui comentator sau altul.

Last edited by Capy; 07.03.2015 at 16:19:39.
Reply With Quote
Vechi 07.03.2015, 23:50:19
Mosh-Neagu's Avatar
Mosh-Neagu Mosh-Neagu is offline
Senior Member

Data înregistrării: 20.04.2010
Implicit

Citat:
Cred că ar fi cazul să nu mai lansezi atacuri și bănuieli gratuite despre persoana mea fără să mă cunoști. Eu am arătat cu argumente ceea ce este greșit și am discutat pe comentarii. Așa procedează doar cu cei care nu au argumente solide pe subiect, încep să atace persoana unui comentator sau altul.
Deocamdata cel ce a lansat atacuri si banuieli gratuite esti doar tu. Celelalte sunt un efect al "harului" tau. Felul in care te adresezi ne scuteste clar de alte comentarii si e inutil sa ne mai lasam antrenati in pseudo-perspicacitatea ta. Crezi ce vrei, scrie o carte despre asta, protesteaza in fata Mitropoliei, daca tot esti atat de convins, dar aici n-ai facut decat polemica penibila si taraboi. NU cauta aici raspunsul tau, ci la Dumnezeu. Deocamdata demonstratiile tale de credinta nu au convins pe nimeni.
Am ascultat de curand intr-o predica a Parintelui Calistrat Chifan doua variante prin care diavolul isi face de lucru. Odata a luat infatisarea de calugar si "s-a infiltrat" printre fratii monahi dintr-o manastire unde dupa parerea lui era prea multa pace. Dupa o vreme i-a spus unui alt calugar: "Frate, prea multa monotonie aici. Nici n-avem ce spune la spovedanie, ca sa ne caim. Ce-ar fi sa invatam sa ne certam intre noi. Iata, eu spre exemplu spun ca aceasta caramida e a mea, iar tu spui ca-i a ta, vrei?" "Vreau!" "Frate, caramida asta e a mea!" "Pai daca-i a ta, ia-o!" Vazand ca nu merge asa, a luat infatisarea unei pasari, dar in timp ce pentru un calugar se arata a fi un porumbel, pentru altul se arata a fi o cioara. Si atat de mult s-au contrazis calugarii intre ei pentru aceiasi pasare, convinsi fiind ca fiecare are dreptate incat s-au luat si la bataie.
Tu chiar crezi ca "vezi" ceva, dar mai intai... vezi de post si spovedanie. O sa te linistesti cu siguranta!

Iubirea de vrajmasi, nu e un sfat, este o porunca! (Parintele Arsenie Papacioc)
Reply With Quote
Vechi 08.03.2015, 00:09:07
Igor_Paslusnik's Avatar
Igor_Paslusnik Igor_Paslusnik is offline
Senior Member

Data înregistrării: 14.02.2015
Locație: Biserica. Creștin al Bisericii primare, cea fără erezie, numită politic după anul 1054: Ortodoxia
Implicit

Capy, ești eretic nestorian. Am citit cu atenție ce-ai scris. Sfântul Sinod al 3-lea ecumenic, din cele 9 Sfinte Sinoade, l-a condamnat pe Nestorie.
Dar ai grijă că Nestorie s-a pocăit de erezia lui. Urmează-i în cele bune, nu în cele rele.

Oprește-te. Ți s-a explicat destul de bine și limpede, tot ce trebuia explicat.

Te rog tare mult, înainte de-a mai posta ceva aici, citește "Dogmatica" Sfântului Ioan Damaschin, din care n-ai citit nicio pagină, asta știu deja. Fiindcă se vede. Când ești odihnit, citește, că plin de folos și de comori, ai de adunat.

Hai să ne bucurăm împreună de cele ale Bisericii, nu te depărta, că nu-i mântuire înafara Bisericii.

Hai cu Domnul.
Noul Testament ortodox e manualul normalității. Să citim zilnic din el, din Patristică, Dogmatică, Sfintele Canoane, cărți de la Sfinți ortodocși, nu de alte culte, ptr. a avea viață sfântă. În erezii nu e Duhul Sfânt, Har, Taine, Mântuire.

Dorim unirea tuturor în Sfânta Biserică fără ereziile lor. Hristos/Biserica/Creștinismul este și va fi ecumenic nu eretic-ecumenist, deschis la dialog și vindecare ptr. orice boală până la Parusie. Iubim toată Creația. Sunt 9 Sf. Sinoade Ecumenice.
Biblia

Last edited by Igor_Paslusnik; 08.03.2015 at 00:13:15.
Reply With Quote
Răspunde