![]() |
![]() |
|
|
||||
|
||||
![]()
Pictura ar fi frumoasă, dar tonurile folosite sunt prea fade, parcă ptr impresie artistică.
Nu era că erminia bizantină impune folosirea anumitor culori?! Poate stii tu mai multe, Delia. |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Dar poate iti raspunde Mihai la aspectul asta, cu aplicare directa la biserica in discutie, ca sigur e mai in tema decat mine. |
|
|||
|
|||
![]()
Pana la urma insa nu s-a dat raspunsul la intrebarea din titlu.
Cum ar trebuie construite bisericile: dupa reguli si traditie sau dupa gust? Pe mine o biserica atat de modernista, ca cea de mai sus ma intristeaza. Pentru ca arhitectura si pictura bisericeasca veche este atat de frumoasa si se leaga cumva de credinta impartasita in ea. Daca se trece la modernismul acesta, atunci ar trebui modernizata si credinta. Ma uit si aici la bisericile catolice: exista cele clasice, cu picturi si ornamente deosebite, cu orga frumoasa, biblioteca superba si mai exista si cele moderniste, construite te miri cum. Acestea din urma sunt reci, fara suflet, fara nimic. Si daca tot se doreste acest modernism eu atunci as merge si mai departe si as intreba: de ce nu biserici in aer liber? Vara. Asa cum facea Iisus cu ai lui acum 2000 si ceva de ani. Imi place in schimb arhitectura noii catedrale. Nu stiu cum va fi interiorul.
A fi crestin = smerenie + iubire de aproape Last edited by sophia; 12.06.2015 at 17:44:04. |
|
||||
|
||||
![]()
Dar nu este de loc o biserica modernista. Si, credeti-ma, am un organ special, cu o acuitate formidabila in a detecta modernismul.
O biserica modernista este una care seamana cu orice altceva decat cu o biserica (sala de expozitie, teatru, aeroport, hala etc), care nu este orientata spre Dumnezeu, ci spre oameni sau orice altceva, care are trasaturi de arta modernista (minimalism, caracter inalt repetitiv, unghiuri drepte, spatii care isi "preiau" destinatia) etc. Nimic din toate aceastea in cazul in speta. Poate vreti sa spuneti ca nu respecta intru totul planul bizantin, ci doar il schiteaza. Asta, da! Si tocmai aici e particularitatea acestei biserici. La urma urmei, stilul bizantin e unul care a cunoscut gloria cu mult timp in urma. Nu putem cere arhitecturii sa ramana ca acum 1000 de ani, nici nu se poate construi cu materiale de acum dupa planuri de atunci (si cu acelasi rezultate frumoase). Stilurile se nasc si se transforma. Citat:
Citat:
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Citat:
Interogatia era asadar orientata in directia aceasta, concentrarea asupra esentei, inlesnirea comuniunii credinciosilor intre ei si laolalta cu Dumnezeu, atunci cand se doreste construirea unei noi biserici. Ea e adapostul unei comunitati de credinciosi care vietuiesc ca intr-o familie largita, iar pentru asta, nu trebuie sa fie foarte mare. Din contra. Cu cat e mai mare, cu atat pare mai greu ca oamenii sa se apropie intreolalta. Asadar, cred ca intrebarea din titlu nu a fost pusa pentru a primi neaparat un raspuns gata-fabricat intr-o propozitie, ci propunea, din cate imi dau seama, la fel ca alte topicuri, sa nasca reflectii, sa duca la constientizarea ideii de comuniune intr-o parohie. Sa aiba efect de brainstorming duhovnicesc, nu neaparat sa dea o rezolutie, dupa care, sa se declare case closed, ci cumva sa intretina reflectia asupra ei. |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
![]() |
|
|||||
|
|||||
![]() Citat:
Citat:
Citat:
Mi-a placut comentariul lui Georgeval Citat:
Citat:
|
|
||||
|
||||
![]()
N-ai (inca) pentru ce. Multumesc si eu de roza!
![]() |
|
|||
|
|||
![]()
Cât de primitoare și de călduroase sunt bisericile luminate doar de candele și două-trei lumănări în timpul slujbelor. Scopul ferestrelor mici este de a da posibilitatea celor aflați în biserică să caute lumina interioară și nu cea exterioară. Omul, pierzând lumina interioară, caută să-și desfete sufletul cu lumina exterioară (policandre cu zeci de becuri). Chiar și lumina lumânărilor sau a candelelor, în unele biserici, a ajuns să fie înlocuită cu luminițe, becuri. Într-un sat, schimmbându-se părintele paroh, acesta a început să facă încet schimbări, să scoată din biserică icoane necanonice, apoi a înlocuit luminițele și becurile cu lumănări și candele s.am.d. Oamenii s-au dus la preot și i-au spus: părinte trecem cu vederea restul schimbărilor, dar cu "sfintele" becuri ce ați avut? În fiecare an o familie plătea curentul consumat de becurile care înlocuiau candelele de la icoanele de pe catapeteasmă.
|
|
|||
|
|||
![]()
.............:))) Asta da, lovitură de stat!.........:))
|
![]() |
|
![]() |
||||
Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
Arhitectura bisericilor (2) - culte heterodoxe | ioanna | Arta bisericeasca in general | 2 | 20.03.2014 17:05:04 |
Recaderea de dupa | fallen | Impartasania (Taina Euharistiei) | 17 | 12.05.2012 20:57:32 |
Setea dupa Liniste, setea dupa Dragoste.... | Mihailescu-Marin Daniel | Generalitati | 8 | 27.06.2011 23:03:13 |
Ce ramane dupa noi? | Ioan_Ciobota | Generalitati | 0 | 22.09.2008 19:27:45 |
Dupa 20 de ani. | Ioan_Ciobota | Generalitati | 10 | 22.08.2008 11:33:25 |
|