Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Cultura, Arta, Stiinta > Teologie si Stiinta
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 26.08.2015, 22:53:36
delia31's Avatar
delia31 delia31 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 17.01.2010
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de GMihai Vezi mesajul
Ei, vedeți, eu v-am rugat să plecați de la niște premise. Am să repet:

Înainte de a răspunde luați în considerare următoarele două premise: a. Dumnezeu are libertatea de a vorbi și astăzi cu oricine dorește el și deci nu putem exclude apriori faptul că omul în cauză spune adevărul; b. Dumnezeu, fiind principiul absolut al moralității, are dreptul și astăzi de a solicita de la un om să facă, practic, orice, inclusiv să ucidă, și deci nu putem opune moralitatea sau legislația noastră edictului divin pe care l-a primit acest om.

Dacă înelegeți să negați aceste premise, negați însăși suveranitatea și atotputernicia divină, iar Dumnezu devine un smplu artifact istorico-moral, pe care îl modelăm după propriile noastre nevoi și aspirații. Un credincios adevărat trebuie să admită că, așa cum s-a mai întâmplat de n ori, este posibil ca Dumnezeu să intervină direct în istorie și să ceară (pentru ca are dreptul, pentru că El este dreptul) ca adepții lui să facă diverse lucruri. Că Dumnezeu poate să se răzgândească, așa cum Scriptura ne arată că s-a mai întâmplat.

Acestea fiind zise, și ca să lăsăm divagațiile la o parte, o să formulez o întrebare și mai directă. Dacă D-vs. ați fi, într-o bună zi, abordată direct de Dumnezeu, care v-ar cere să vă omorâți copilul, ce ați face ? Să nu-mi răspundeți că așa ceva nu se (mai) poate, pentru că, repet, la "Dumnezeu toate sunt cu putință".

Da' stiu ca aveti "talentul" de a-i face pe oameni sa se simta ca la proces si de a juca doar dupa regulile dvs. (ca sa nu zic defectul de a manipula, ca va suparati :)).
Daca ati fi citit si metatextul din postarea mea, nu doar textul, reluarea acelorasi intrebari n-ar mai avea sens.
Dar sa nu ziceti ca ma eschivez, o spun si pe sleau. M-as duce sa "ma caut", cum se zice. La spovedit, la spitalul de psihiatrie.
Any further questions on that? Hope no!

Citat:
Spuneți-mi, vă rog, pentru D-vs. este exclusă ipoteza în care Dumnezeu, deși este atotputernic, s-ar putea să nu fie și omni-benevolent ? Pentru că, deși ai invocat cu foarte mare forță retorică sacrificiul Fiului lui Dumnezeu, ați lăsat la o parte anumite aspecte, cum ar fi învățătura Bisericii că de acest sacrificiu s-ar putea să nu beneficiem chiar toți.. Vă las să dezbateți cu Cătălin2 dacă cei care nu sunt botezați ortodocși vor ajunge în rai sau în iad. Sau, să dezbateți cu Mihnea Dragomir ce anume învață BC, în Cantate Domino, că se va întâmpla cu cei care nu sunt botezați catolic.

Cu alte cuvinte: vă închinați lui Dumnezeu pentru că este bun, sau pentru că este Dumnezeu ?
Sa zicem altfel. Fiindca nu pot sa nu fiu constienta de statutul de creatura limitata si fara nicio autonomie fiintiala in afara Creatorului. In care e exclusa orice imperfectiune, neajuns, neplinatate. Intunericul n-are cum sa prinda fiinta in prezenta Luminii. E o imposibilitate ontologica.
Tot ce pare contrar, tine de ochiul care priveste ( a se citi nous-ul).

Da' parca topicul dl. Dragomir era despre escroci din lumea stiintei. Acuma, vorbim de atributele lui Dumnezeu?
Reply With Quote
Vechi 26.08.2015, 23:01:37
catalin2 catalin2 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.12.2007
Locație: Brasov
Implicit

Citat:
În prealabil postat de delia31 Vezi mesajul
Da' parca topicul dl. Dragomir era despre escroci din lumea stiintei. Acuma, vorbim de atributele lui Dumnezeu?
Nimeni nu ne impiedica sa nu-i mai dam apa la moara. Intotdeauna faca asa.
Reply With Quote
Vechi 26.08.2015, 23:12:38
GMihai's Avatar
GMihai GMihai is offline
Senior Member

Data înregistrării: 27.02.2015
Religia: Catolic
Implicit

Citat:
Dar sa nu ziceti ca ma eschivez, o spun si pe sleau. M-as duce sa "ma caut", cum se zice. La spovedit, la spitalul de psihiatrie.
Any further questions on that? Hope no!
Ba da. De ce îi refuzați lui Avraam posibilitatea de a se duce să se caute ?

Citat:
Sa zicem altfel. Fiindca nu pot sa nu fiu constienta de statutul de creatura limitata si fara nicio autonomie fiintiala in afara Creatorului. In care e exclusa orice imperfectiune, neajuns, neplinatate. Intunericul n-are cum sa prinda fiinta in prezenta Luminii. E o imposibilitate ontologica.
Tot ce pare contrar, tine de ochiul care priveste ( a se citi nous-ul).
Cu alte cuvinte, Dumnezeu, prin definiție, nu poate fi decât bun. Și luminos. Pentru că El e creatorul. Dar ce vă împdiedică să admiteți un Creator care nu e bun și luminos ?

Citat:
Da, dar chestiunea s-a cam fâsâit după ce domnnul Dragomir a dovedit că se poate face vinovat de aceeași culpă pe care i-o repreșează lui Ernst Haeckel.
"If you take the Christian Bible and put it out in the wind and the rain, soon the paper on which the words are printed will disintegrate and the words will be gone. Our bible IS the wind and the rain." Herbalist Carol McGrath as told to her by a Native-American woman.

"Laudato si, mi Signore, per frate Uento
et per aere et nubilo et sereno et onne tempo,
per lo quale, a le Tue creature dài sustentamento"
- Sfântul Francisc de Assisi
Reply With Quote
Vechi 26.08.2015, 23:29:43
delia31's Avatar
delia31 delia31 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 17.01.2010
Implicit

Citat:
Ba da. De ce îi refuzați lui Avraam posibilitatea de a se duce să se caute ?
Hmmm...poate fiindca in prealabil fusese deja gasit si nu mai trebuia sa se caute... Acolo, sub stejarul acela de la Mamvri...
Reply With Quote
Vechi 26.08.2015, 23:34:17
GMihai's Avatar
GMihai GMihai is offline
Senior Member

Implicit

Revi și întreb, lăsând la o parte stejarii biblici: dacă mâine Dumnezeu v-ar cere să vă omorâți copilul, ce ați face ? Aș aprecia foarte, foarte mult, un răspuns sincer, direct și fără nici un fel de eschivări.

P.S. Întrebare valabilă, evident, și pentru domnul Dragomir, și pentru Adrian, și pentru Cătălin, și pentru oricine mai citește aici.
"If you take the Christian Bible and put it out in the wind and the rain, soon the paper on which the words are printed will disintegrate and the words will be gone. Our bible IS the wind and the rain." Herbalist Carol McGrath as told to her by a Native-American woman.

Last edited by GMihai; 26.08.2015 at 23:38:17.
Reply With Quote
Vechi 26.08.2015, 23:49:58
Mihnea Dragomir's Avatar
Mihnea Dragomir Mihnea Dragomir is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.02.2010
Locație: Ținuturile Loirei, Franța
Implicit

Citat:
dacă mâine Dumnezeu v-ar cere să vă omorâți copilul, ce ați face ? Aș aprecia foarte, foarte mult, un răspuns sincer, direct și fără nici un fel de eschivări.

P.S. Întrebare valabilă, evident, și pentru domnul Dragomir,
Eu personal, daca Dumnezeu mi-ar cere acest lucru, atunci mi-as omori copilul. Singura diferenta fata de Abraham este ca as cere un semn pentru a fi sigur ca:
-am inteles bine ce imi cere Dumnezeu
si
-cel care imi cere asta este Dumnezeu.

Indraznesc aceasta diferenta fata de Abraham intrucat el a avut o altfel de legatura cu Dumnezeu. Una atat de stransa, incat orice indoiala era exclusa.

P.S.: ati spus "culpa"? Tot e bine, inseamna ca incepeti sa va revizuiti pozitia. Poate ca in cazul meu a fost culpa. In cazul lui Haekel, a fost intentie. Ma astept ca un penalist sa sesizeze imediat diferenta.

www.catehism.com
http://regnabit.wordpress.com
Reply With Quote
Vechi 26.08.2015, 23:55:11
Grand Moff Hadrianus
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Mihnea Dragomir Vezi mesajul
Eu personal, daca Dumnezeu mi-ar cere acest lucru, atunci mi-as omori copilul. Singura diferenta fata de Abraham este ca as cere un semn pentru a fi sigur ca:
-am inteles bine ce imi cere Dumnezeu
si
-cel care imi cere asta este Dumnezeu.

Indraznesc aceasta diferenta fata de Abraham intrucat el a avut o altfel de legatura cu Dumnezeu. Una atat de stransa, incat orice indoiala era exclusa.

P.S.: ati spus "culpa"? Tot e bine, inseamna ca incepeti sa va revizuiti pozitia. Poate ca in cazul meu a fost culpa. In cazul lui Haekel, a fost intentie. Ma astept ca un penalist sa sesizeze imediat diferenta.
Ups. Holy shit, Mihnea, m-a trecut un fior citindu-te si nu de frig. Pe cinstea mea, ai stofa de cardinal razboinic dfin sec. XV. O spun serios.
Reply With Quote
Vechi 27.08.2015, 00:06:06
Mihnea Dragomir's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Grand Moff Hadrianus Vezi mesajul
ai stofa de cardinal razboinic dfin sec. XV.
Sa fim seriosi. Sfintenia, in cazul acelor cardinali care sunt numarati cu sfintii, a fost una practica. La mine e teorie. MihaiG ne-a invitat la un exercitiu teoretic. Prefigurarea sacrificiului lui Cristos in acest mod a fost unica. De aceea, noi stim ca Dumnezeu nu va mai cere asta niciunui tata, ci, dimpotriva, ii cere sa-si apere fiul cu orice pret. Dar ipoteza exercitiului este "daca, totusi, Dumnezeu ar cere".

www.catehism.com
Reply With Quote
Vechi 27.08.2015, 00:06:39
GMihai's Avatar
GMihai GMihai is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Mihnea Dragomir Vezi mesajul
Eu personal, daca Dumnezeu mi-ar cere acest lucru, atunci mi-as omori copilul
O rugăminte. Diseară, sau mâine seară, când vă veți așeza la masă cu copii dumneavoastră, înainte de a începe rugăciunea comună către Dumnezeu, să le spuneți și lor acest lucru: Dragii mei, dacă Dumnezeu, celui căruia îi mulțumim acum pentru mâncarea din fața noastră, mi-ar cere vreodată să vă omor, v-aș omorî.

Pentru doamna Delia: Sincer, nu mai știu cum să interpretez situația. Domnul Dragomir a dat un răspuns, ceea ce poate fi interpretat ca fiind o dovadă de onestitate, dumneavoastră v-ați eschivat de la a da un răspuns.

În altă ordine de idei, răspunsul dumnealui este monstruos. Și atunci: ce este mai bine, mai moral, mai ......: să afirmi sus și tare că ți-ai omorî, la o adică, copiii, sau să te eschivezi de la a da un răspuns ?
.
P.S. Domnule Dragomir, vă rog să considerați că este ultima oară când mă mai adresez dumneavoastră cu vreo formă, sau măsură, de respect.

Reply With Quote
Vechi 27.08.2015, 00:13:25
Mihnea Dragomir's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
O rugăminte. Diseară, sau mâine seară, când vă veți așeza la masă cu copii dumneavoastră, înainte de a începe rugăciunea comună către Dumnezeu, să le spuneți și lor acest lucru: Dragii mei, dacă Dumnezeu, celui căruia îi mulțumim acum pentru mâncarea din fața noastră, mi-ar cere vreodată să vă omor, v-aș omorî.
Sper din toata inima ca ma vor intelege. Mai mult, fiul meu cel mare, care nu e departe de varsta lui Isaac atunci, nu ar protesta. Mai mult seamana el cu Isaac, decat eu cu Abraham.

Citat:
P.S. Domnule Dragomir, vă rog să considerați că este ultima oară când mă mai adresez dumneavoastră cu vreo formă, sau măsură, de respect.
Felul in care va adresati dv mie este problema dv. In ceea ce ma priveste, voi continua, ca si pana acum, sa ma adresez dv cu respect. Acuma, ca sunteti convins ca nu prea aveti ce face cu respectul meu, iarasi nu e problema mea.

www.catehism.com
Reply With Quote
Răspunde