Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Biserica Ortodoxa si alte religii > Alte Religii
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 12.02.2016, 23:27:38
florin.oltean75's Avatar
florin.oltean75 florin.oltean75 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 23.03.2011
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de flying Vezi mesajul
...si cum iubeste neconditionat o mama pe copilul ei? ...daca ii cere cutitul i-l da?...daca face pe el il lauda?...Dragostea mamei isi impune/sau nu niste restrictii fata de cel iubit?
“Vezi, îngăduința, dragostea îl fac pe cel obraznic mai obraznic, și pe cel mărinimos, mai mărinimos… Când văd că sufletul este sensibil sau se cutremură cu totul de simțirea greșelii lui, ce să spun? Atunci îl mângâi, ca să nu cadă în deznădejde. Iar când văd inima învârtoșată ca piatra, atunci vorbesc cu asprime, ca să o zgudui. Dacă cineva ar merge spre prăpastie și îi spun: “Inainte! Mergi foarte bine”, nu fac o crimă?
Faptul de a odihni pe celălalt în patimile lui nu constituie un ajutor; pentru mine aceasta este o crimă.”
Singurul bine pe care îl am este acesta: niciodată nu îndreptățesc pe nimeni, chiar dacă nu este vinovat. Atunci când, de pildă, vin femei și îmi spun că au probleme în familie și că bărbatul este vinovat, le dojenesc pe femei. Atunci când vin bărbați și se plâng de femeile lor, îi dojenesc pe bărbați. Nu le odihnesc gândul, ci fiecăruia îi spun strâmbăturile lui, îi spun fiecăruia ceea ce îi trebuie ca să poată fi ajutat. Altfel, pleacă odihnit unul, pleacă odihnit și celălalt, și acasă se încaieră între ei. “A avut dreptate spunându-mi așa despre tine!”.Dar mie, știi ce mi-a spus despre tine?“. Vreau să spun că pe nimeni nu odihnesc în patimile lui. Pe mulți chiar îi cert destul de tare – firește, spre, binele lor – dar pleacă astfel cu adevărat odihniți. Se poate să plece și amărâți, dar înlăuntrul lor își dau seama că eu m-am amărât mai mult decât ei.(Paisie Aghioritul)[COLOR=#003300]
[/COLOR]

Da, modelul de contemplat este o mama care isi iubeste neconditionat copilul, fie ca face fapte bune, fie ca face fapte rele.

Insa exprimarea afectiunii este adecvata situatiei, astfel incat sa produca efectul benefic optim.

In budism se invata doua tipuri de actiuni:
- peaceful actions - cu blandete
- wrathful actions - cu violenta

Modul de angajare al acestora are nevoie, in mod necesar, de suportul unei intelepciuni clarvazatoare, o anticipare precisa a efectelor actiunilor.

Fara aceasta intelepciune speciala, si blandetea si violenta pot fi angajate gresit - pot produce multa paguba spirituala - in ambele sensuri.

Aceasta intelepciune (skillful means) este adusa la perfectiune conform scripturilor budiste pe treapta a 7-a a unui Bodhisattva Superior ( "superior" pentru ca patrunde cognitiv toate fenomenele intr-un mod apofatic).

Reply With Quote
Vechi 13.02.2016, 19:55:16
flying's Avatar
flying flying is offline
Senior Member

Data înregistrării: 09.03.2010
Locație: MIGREZ PRIN DIFERITE LOCURI ALE INIMII IN CAUTAREA LUI DUMNEZEU
Religia: Ortodox
Arrow

Citat:
În prealabil postat de florin.oltean75 Vezi mesajul
Da, modelul de contemplat este o mama care isi iubeste neconditionat copilul, fie ca face fapte bune, fie ca face fapte rele.

Insa exprimarea afectiunii este adecvata situatiei, astfel incat sa produca efectul benefic optim.
Ai surprins bine ,intre iubire si exprimarea afectiunii ,uneori , poate aparea ca o contradictie,care de fapt nu exista,ci e vorba de discernamantul celui ce iubeste si interpretarea eronata a celui iubit ca o certare sau o interdictie , ar insemna lipsa iubirii.

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Citate preferate, cugetari, vorbe de duh silverstar Generalitati 1175 03.08.2016 14:54:36
Cugetari ORTODOXE ! cristiboss56 Pocainta 80 02.07.2015 21:05:47
Cugetari si Citate Ortodoxe adorcrysti Generalitati 90 12.11.2014 21:55:18
Cugetari despre Hristos florin.oltean75 Generalitati 55 07.04.2012 10:13:01
Cugetari de Craciun florin.oltean75 Generalitati 5 25.12.2011 20:14:10