![]() |
![]() |
|
|
|
|||
|
|||
![]()
În vremea aceea, pe când Domnul a binevoit să se întrupeze, evreii citeau cărțile Vechiului Testament așa cum mulți ortodocși de astăzi citesc patristică doar ca să-și consolideze smintelile, orbirea sufletească și puținătatea minții.
Profețiile conțin inclusiv indicii despre raportarea lor la Hristos. Iată un mic exemplu: "Boul își cunoaște stăpânul și asinul ieslea domnului său, dar Israel nu Mă cunoaște; poporul Meu nu Mă pricepe." (Isaia 1:3)
|
|||
|
|||
![]()
Sunt mereu doua ipostaze concurente: vrei sa ingenunchezi tot ce este la picioarele tale (sa asimilezi lumea la ale tale) sau vrei sa ingenunchezi tu la Cel Care Este.
Pesemne oamenii au, dintotdeauna, tendinta sa subjuge totul la nimicul lor individual. Apoi, ici-colo, cate unul mai istetel incepe sa ia aminte... Treptat deprinde umilinta rasturnarii perspectivei. Fericit, acesta! Cu insangerarile lui mantuitoare, cu tot. |
|
|||
|
|||
![]()
Cand esti sub ocupatie straina, pagana, care te apasa cu toata puterea si tu stii ca ai fost popor ales de Dumnezeu este foarte greu sa-l vezi drept Mantuitor pe un tanar din Galilea, fiu de tamplar, care iti spune ca moartea lui prin crucificare este adevarata victorie si iti mai spune sa-i iubesti pe dusmanii care il vor ucide. Dusmani care nu scapa nici o ocazie sa te inece in sange. Mai degraba ai crede pe un zelot, nationalist, din rezistenta, care asteapta un Mesia razboinic, gata sa te scape de straini si care iti spune ca voia lui Dumnezeu este ca poporul Lui sa fie liber in tara pe care le-a dat-o si ca trebuie sa lupti cu sabia-n mana pt asta.Ipotetic vorbind: noi pe cine am fi ales?
|
|
|||
|
|||
![]()
Mulțumesc pentru răspunsuri.
|
|