![]() |
![]() |
|
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Știu, vom muri. Dar cîtă splendoare! (Daniel Turcea) Last edited by CristianR; 17.05.2016 at 10:14:04. |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Citat:
Dar, evident, și formularea asta șchioapătă probabil, pentru că nu vreau să se înțeleagă că viața biologică (impersonală) este cea care se trăiește pe sine, ci subiectul uman este cel care o trăiește, iar el trebuie subînțeles în formulările acestea. Dacă iar am spus prostii, nu te sfii să mă atenționezi și să mă ajuți, punând câte o proptea acolo unde vezi că zidul e șubred.
Știu, vom muri. Dar cîtă splendoare! (Daniel Turcea) Last edited by CristianR; 17.05.2016 at 10:22:32. |
|
|||
|
|||
![]()
CristianR - dar cum faci deosebirea in biologicul de care spui? Unde si cum trasezi limita?
Iar partea cu sufletul si trupul nici nu cred ca este corecta. Sufletul este trimis pe pamant intr-un trup. Si impreuna trebuie sa traiasca si nu separat. Chiar si dupa moarte ortodoxia are grija de trup, prin aceea ca interzice arderea. Iti cere sa-l lasi in pamant, ca dupa Inviere sufletul sa se intoarca acolo si sa-l gaseasca. Si nici macar nu stiu daca, asa cum spui tu, sufletul isi cauta trupul potrivit. Exista atatea exemple de suflet sanatos si bun in trup bolnav si chinuit si invers... Cum reusesc sa fiinteze asa, nu stiu. Eu asa am inteles. Eu una n-am auzit de preot de mir sa dea cu tine de pamant din motive de post. Monahii sunt altfel. Dar si acolo difera. Am fost si la manastiri (de maici) si am vazut cum traiesc - au si perioade de post si de dulce. In Athos o fi altfel, nu stiu.
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Citat:
pentru restul credincioșilor: N-am ținut post negru săptămîna asta L,M,V pentru că sunt dezlegări și pînă la înălțare cine poate posti cînd Mirele e cu noi? Facem întrecerea săptămînală după înîlțare: Cine poate posti negru mai bine la păcate-fete-perversiuni, la greșeli-încurcări-înșelări și la bucate lumești spurcate??! Ăla cîștigă!.. nu uitați să vă rugați să putem posti. @apropos caminaris (nu citi că textul are marca Domnului!.. și s-ar putea să scapi!) Last edited by Trimisul; 17.05.2016 at 12:15:03. |
|
|||
|
|||
![]()
De unde? Preexista undeva, in stare autonoma, fara de trup?
Eu cred ca sufletul e creat deodata si impreunat cu trupul. Asa apare om nou in lume. |
|
|||
|
|||
![]()
Sfintii Parinti ce spun despre acest subiect ?
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Uite, frate, aici iarasi ma poticnesc eu. Sper sa ai rabdare cu sacaielile mele, intrucat mintea mea e batrana si plina de prostii - astfel incat eforturile pe care le fac sunt adesea sterile si dau rezultat prost. Daca scriu ce imi trece prin minte, e mai intai ca sa ma limpezesc intrucatva in discutiile cu fratii. Sau sa capat eventuale repere, ca sa nu ratacesc de tot... Vad, asadar, un continut care e dinafara sufletului. Mintea cunoaste ca sufletul e ranit, muribund si poate ajuta la intremarea acestuia, precum si la insanatosirea corpului. Duhul omului poate fi ajutat prin intermediul mintii. Lucrarea acesteia din urma poate atrage Harul si lucrarea Lui in om (trup si suflet). Asadar continutul de care vorbim eu il vad ca fiind unul haric, dumnezeiesc. De pilda, cuvintele si energia rugaciunii, care sunt primite si folosite de omul rugator, vin tot din Har. Lucrind cu staruinta si cu smerita cugetare rugaciunea, mintea improspateaza continutul sufletului si transfigureaza intunericul din trup si din suflet in curatie luminoasa... Ca si cum peste apa murdara dintr-un pahar picuri, strop cu strop, apa limpede... Treptat (iar asta inseamna ani de nevointa si conlucrare cu Harul) tot continutul paharului devine limpede. Cand ajunge limpede, omul devine, in sfarsit, persoana. Si sta in comuniune deplina cu Persoanele... A devenit straveziu, a devenit una cu Lumina... Iata, asa inteleg eu problema acestui continut pe care il primim, de voim, in Biserica. Intrucat tot mestesugul transformarii si toata taina preschimbarii apelor omului are loc in Biserica. Pentru aceasta lucrare a lasat Hristos un Alt Mangaietor. Asa inteleg, sa ma ierti daca spun prostii si sa ma indreptezi. Doamne ajuta! |
|
|||
|
|||
![]()
Daca vrei sa-mi amintesti...
Multumesc frumos. |
|
|||
|
|||
![]()
''După ce s-a rugat și a postit, a murit pe cruce păstorul cu crucea și a înviat a 3-a zi după Scripturi, așa cum a crezut și apoi a suflat peste ei sufl-are de viață.... viață veșnică!
Așa apare sufletul!.. cel care nu vrea să scape... de răspundere! După Înălțare le-a trimis de la Tatăl toată puterea sufletului... și așa au răbdat pînă la sfîrșit toată batjocura și ocara ce le venea să-i omoare de la toate sufletele oamenilor răi care nu au vrut să creadă pentru ca să-și scape sufletul... de răspundere. ''Pui de năpîrci și de vipere cine v-a învățat pe voi să fugiți de răul care vine?... Cine vă scapă pe voi? Duhul deșert al lumii păgîne sau umbra morții? Dipserarea și panica vă duce la trădare de Dumnezeu și o să dați orice, și viața, și sfințenia și pe Domnul numai ca să scăpați și apoi de nemulțumire și revoltă ajungeți de vă răzbunați ca proștii pe... pe... pe... toți... împlinind blestemul și hula! Preasfîntă fecioară scapă-ne pe noi de neamul acesta desfrînat și viclean și fariseu și ipocrit și trădător... de neamul lumii păgîne și de duhul lui rău ce ni se bagă în sine și în cuvînt și în ochi... scapă-ne de serv-vicii! Last edited by Trimisul; 17.05.2016 at 13:19:38. |
|
|||
|
|||
![]()
"A făcut trupul din pământ, iar suflet rațional și gânditor i-a dat prin insuflarea Sa. Aceasta numim chip dumnezeiesc."
" Trupul și sufletul au fost făcute deodată, iar nu întâi unul și apoi celălalta" (Sfantul Ioan Damaschin) |
![]() |
|
![]() |
||||
Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
Cine mai tine post negru?! | Daniel_7 | Generalitati | 55 | 09.02.2018 17:29:45 |
post negru | tigruta25 | Generalitati | 20 | 14.09.2014 01:38:17 |
Postul negru | bogdanc | Sfintele Pasti - Invierea Domnului | 20 | 04.05.2013 15:39:27 |
post negru | cristina mioara | Generalitati | 28 | 29.07.2011 13:40:19 |
Postul la crestini si postul la maestri yoghini - oare sunt acelasi lucru? | mihailt | Generalitati | 21 | 10.09.2010 10:24:12 |
|