![]() |
![]() |
|
|
|||
|
|||
![]()
Citeste, te rog, mesajul de mai sus. Te scutea de un mesaj lung.
|
|
|||
|
|||
![]()
Catalin, presupun ca tu ai vrea ca lumea sa fie, macar pe Munte, asa cum vrei tu: adica sfanta, curata, cinstita si altele asemenea.
Pesemne ca ai dori ca Biserica sa aiba mai multi oameni adevarati inlauntrul ei, iar nu smecherasi, turnatori, tradatori. Daca te intereseaza aspectul, afla ca si eu as vrea la fel ca tine. Diferenta dintre noi este, insa, ca tu confunzi dorintele tale cu realitatea si refuzi sa accepti evidenta: Biserica s-a cam incurcat, pe masura ce au trecut anii, in treburi lumesti care nu ii sunt de folos. Nu Ea in intregime, nu sfintii ei, ci unii oameni dinlauntrul ei, unii de la care poate ca aveam asteptari, sperante etc. Eu ma numar azi printre cei care si-au pierdut increderea in cumintenia, bunaintentia, cinstea, sfintenia unora... Si privesc cu totul chioras pe unii care, in ciuda atributelor cu care au fost investiti de credinciosi, ajung sa declare public ca domnul Putin e adevaratul (unicul? luminosul? etc.) conducator al lumii... As fi vrut sa traiesc intr-o lume unde Biserica sa nu traiasca in concubinaj cu puterea lumeasca. Dar n-a fost sa fie. Tu insa poti sa crezi mai departe in imaculata si salvatoarea fortza duhovniceasca a celor "sfinti". Daca sunt sfinti, te vor ajuta la mantuire cu rugaciunile lor. Iar daca nu, atunci poate vei gasi tu o alta cale, cumva... Domnul sa te calauzeasca! |
|
||||
|
||||
![]()
Asta e și dorința mea; și a multora. Iar dacă ocârmuitorii Bisericii aleg să facă acest compromis, ar trebui ca măcar noi, credincioșii de rând, să nu le amestecăm.
|
|||
|
|||
![]() Citat:
om.Insa de fiecare data la Liturghie ne intalnim cu Biserica Tainica a lui Hristos. Acolo nu-i concubinaj.Acolo-i Dumnezeu care se jertfeste de fiecare data pentru noi. |
|
|||
|
|||
![]()
Evident, evident... Ma refeream, desigur, la miscarile dinafara ale unor oameni. Miscari pe care le vedem cu totii, daca voim, ca sfintiile lor nu se mai jeneaza de mult sa isi ascunda simpatiile lumesti si afacerile.
|
|
|||
|
|||
![]()
Eu am comentat acel articol, tu intelegand gresit ca ar fi spus calugarii despre Putin ca e un izvor de har. E adevarat, daca se citeste titlul fara atentie se poate intelege gresit. Aasadar, nu au spus calugarii asa ceva.
|
|
|||
|
|||
![]()
Deocamdata as vrea sa revin on topic si sa ii intreb, fara urma de ironie sau vreun gand ascuns, pe colegii Catalin2 si Antonia: credeti ca exista vreo legatura intre pozitia unora dintre staretii athoniti, Putin si Sinod? Dar intre pozitia altor stareti si alti conducatori lumesti?
Altfel spus, credti ca Sinodul panortodox e o miscare strict ecleziala? Sau mai degraba ca e o miscare cu fatza eclesiala si cu dedesubturi cat se poate de lumesti? Iar la final, cum gasiti implicarea Sfantului Munte in problemele economice, politice si mai stiu eu de care fel, ale lumii? Sunt fapte in acord cu Traditia? Sunt fapte in duh Evanghelic? Astept raspunsurile voastre sincere. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
sa ne lumineze mintea cum s-o trecem. Insa putem pleca de la lucru sigur : De ce Dumnezeu ingaduie ca in Biserica Sa se intample acest lucru ? |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Intr-adevar, Catalin, acestea sunt cuvintele lui Putin, conform articolului. Imi cer scuze pentru neatentie - citisem mai multe articole invecinate si, sub influenta atmosferei de propaganda din ele, am precizat inexact autorul afirmatiei respective. Multumesc pentru atentionare! Iar intrebarile mele raman. Si mentionez ca sunt mahnit de modul in care astazi totul e impregnat cu politichie. Totul, pana si Sinodul... Ma asteptam ca Athosul sa ramana, ca un ultim bastion, ceva mai rezervat fata de cele lumesti. Desi nu sunt adeptul unei rupturi transante intre Biserica si lume, desi nu vad o prapastie intre monahi si popor (noi romanii nu am avut niodata pustnici rupti de norod), ma asteptam la o delimitare mai clara intre Staret si Presedinte, de pilda... Cooperare, da, dar nu balmajire de interese... |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Un raspuns ar fi ca voieste sa intelegem mai clar care e deosebirea dintre cele care tin de duhovnicie si cele care sunt ideologie... Nu crezi ca viata duhovniceasca a ajuns sa fie tot mai mult inlocuita cu prelegeri si alte miscari lumesti si politicesti? Cine se mai ingrijeste azi de cele duhovnicesti? Cine, cuprins de febra intamplarilor lumesti care ocupa tot centrul atentiei publice mai are daruirea pastoririi duhovnicesti a oitelor incredintate? Eu cred ca echilibrul dintre deschiderea sfintilor catre lume si amestecul lumii in cele sfinte incepe sa fie tot mai mult un deziderat decat o realitate... |
|